Elküldve: 2005. 08. 24. 15:13
Én általában az USB 2.0 eszközökkel szoktam megszívni.
Nagyjából egy éve vettem egy USB 2.0s memóriakártya olvasót, amibe ha beledugtam egy CF kártyát lefagyott az egész gép. Volt egy külső USB 2.0s 3,5 colos winchesterem, az tökéletesen működött, ha ugyan oda dugtam. Egy darabig próbálkoztam, aztán visszavittem az szervízbe (szerencsére rugalmas a munkaidőm, így nem okozott különösebb gondot, hogy 10 és 17:30 között odamenjek). A szervízbe rátették egy gépre, az is lefagyott, aztán hoztak egy másik gépet, azon nem fagyott le, így bizonyítást nyert, hogy a készülék jó, cseréről szó sem lehet, még azonos típuson belül egy másik példányról sem. Elég pipán hazamentem, az eredeti USB portról továbbra sem ment, de valami ötlet folytán átdugtam egy másik USB csatlakozóba és lássatok csodát, onnan működött (az az USB port, amiről nem megy a memóriakártya olvasó eddig minden mással egyűttműködött). Így ez a probléma megoldódott, szerencsére volt a gépemen olyan USB csatlakozó, ami kompatibilis volt az olvasóval.
Egy hónapja vettem egy 2,5 colos winchesterhez való külső házat, ezzel eredetileg nem volt semmi probléma, 3 különböző gépen működött USB 2.0-val és egy negyedikkel pedig USB 1.1-el.
Ekkor merült fel bennem, hogy felturbózom a laptopomat és veszek bele egy PCMCIA USB 2.0 kártyát, mert az 1.1-el nagyon-nagyon lassú a winchester elérése. Előre aggódtam a dologtől, mert egyszer régebben már kerestem ilyen kártyát és egyrészt elég drága volt, másrészt csak néhány speciális boltban lehetett megvenni. Ezek után nagyon megörültem, hogy a Mistrálnál lehet ilyet venni és csak ~4500 Ft-ba kerül.
Hazavittem a cuccot, beleraktam a gépbe, de nem működött. Ezután felraktam a mellékelt CD-ről a drivert, ez azt eredményezte, hogy mikor rádugtam a külső winchestert kék képeryővel elszállt a gép.
Ezután próbáltam jobb drivereket keresni, végül eljutottam oda, hogy a kártyában egy Ali 5273 (ha jól emlékszem) chip van, ehhez az ULI nevezetű cégtől lehet a legfrissebb drivert letölteni és azt is installáltam a gépre. Ez sem működött rendesen, ráadásul valami nem stimmelt vele SW oldalon. Végül a legjobb eredményt úgy értem el, hogy felinstalláltam a CD-ről a drivert és rámásoltam a letöltött driverből a .sys fájlokat, így egy olyan változatom volt, ami egy flash memória kártyát teljesen jól kezelt, de a winchesternél csak a winchestert ismerte fel, a partíciókat már nem olvasta be.
Ezek után megpróbáltam egy másik laptopra telepíteni illetve még 4 másik ehhez a chipkészlethez való drivert is kipróbáltam - eredménytelenül. Egy csomót variáltam a tápkábelekkel is, hátha az a gond, de végül megmértem a feszültséget a winchesteren és az teljesen rendben volt. Összeségében 10-15 órát ha nem többet próbáltam meg működésre bírni a dolgot.
Eredetileg nem akartam visszavinni a kártyát a Mistrál-ba, mert a múltkori tapasztalatom alapján úgy éreztem, hogy az lesz a vége, hogy én vagyok a hülye, hiszen a kártya is működik a flash memóriával, a külső winchester is működik a másik géppel, egyedül az a konfiguráció nem működik, amiért a kártyát vettem, és ez csakis az én egyéni szociális problémám. Első körben azonban sajnálam a 4500 Ft-ot a kukába dobni és azt is jó előjelnek tartottam, hogy a kártya is tőlük van meg a winchester ház is, így úgy döntöttem, hogy visszaviszem.
Így utólag jobb lett volna, ha egy "Több is veszett Mohácsnál" felkiáltással egyből kidobom a kártyát a kukába, mert a megfelelő sorbanülés után azt az ajánlatot kaptam, hogy mivel régebben vettem mint 3 nap (14 napja) és a flash memóriával működik, legfeljesbb az árának a felét fizetik vissza. Erre úgy bedurrant az agyam, hogy otthagytam nekik a kártyát, csináljanak vele amit akarnak és eljöttem.
Utólag kicsit gondolkodtam azon, hogy ha mikor a CD-n lévő driverrel kék képernyővel elszállt a laptop, úgy ahogy van bevittem volna a szervízbe, ráraknak egy friss drivert és azzal működik, akkor ki kellett volna-e fizetnem az installálási díjat?
Tamulságok:
- Az USB eszközök nem mindig kompatibilisek
- ha lehet úgy vásárolni, hogy a boltban kipróbájuk a kompatibilitást, akkor tegyük ezt
- ha nem lehet, vegyük olyan helyen, ahol minden indoklás nélkül vissza lehet vinni
- ha már megvettük, akkor minél hamarabb próbáljuk is kis és figyeljünk rá, hogy a megadott határidő előtt visszavigyük ha kell
P.S.1: Bizonyos fokig megértem a Mistrál hozzáállását is, mivel ezen a kártyán maximum 1000Ft árrés van, de inkább kevesebb és ha a szervízben foglalkoznak vele 1 órát akkor az ezt teljesen felemészti (így csak nekem emésztett fel 10-15 órányi kisérletezgetést + 1,5 óra Mistrálba utazást+várakozást + 2200 Ft veszteség, ha féláron visszaadtam volna)
P.S.2: A kontraszt kedvéért: Eltört a fürdőszobaszekrényünkön egy speciális kapcsoló/konnektor. Tegnap délelött írtam a spanyol cégnek, akik gyártják a konnektort, hogy hogyan tudnék venni egy újat. Délután felhívott egy spanyol, és igen tört angolsággal felajánlotta, hogy ha küldök egy fényképet a konektorról, hogy be tudják azonosítani a pontos típust, akkor ingyen és bérmentve küldenek egy újat.