HWSW Informatikai Kerekasztal: MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról! Értékeld a témát: -----

#821 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 08. 10:43

A reklámban, hirdetésben foglaltak, így a honlap tartalma is köti a kereskedőt/gyártót Magyarországon és az összes EU tagállamban egészen biztosan, van rá egy irányelv - tehát igen, pl. a honlap jó tájékozódási pont. Azt nem írtam, hogy könnyű lenne ezt "kiverni" a kereskedőből, csak annyit, hogy ez a szabály, ki mennyit harcol ki belőle magának - sajnos ilyen ma a helyzet. A kiskerek ellen most inkább nem kelek ki, hogy mennyire nem képesek harcolni a jogaikért, inkább a fogyasztó testrészével verik a csalánt. Ezen mindig nagyon dühös leszek...  :reklamacio:

Azért elég egyértelmű, hogy monitorra, vinyóra többet szoktak vállalni, és ezt a legtöbb kisker továbbadja. Persze az M betűssel tényleg ennél sokkal nagyobb gondok is vannak...  :p
Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#822 Felhasználó inaktív   Jazzos 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:24

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 10:43

...

Igazad van.
A problémát az okozza, hogy a kereskedő vagy olcsón hoz árut, és akkor nem mindig kapja meg a termékre járó extragarit, csak 1 évet. Vagy mész olyan helyre, ahol mindenre bevállalják a garanciát, és kb 20-30%-kal többe kerül. Persze kérdéses, hogy a piacon alkalmazott 8-15%-os árrésnél megengedhető-e ez a nagy különbség a beszerzési áraknál. Általában nem, ugyanis iszonyatosan árérzékeny a vásárlóközönség. Az emberek 90%-ának csak az ár a fontos. A maradék 10% meg nem képes eltartani egy boltot.
Persze ez téged mint vevőt nem kell, hogy érdekeljen, és igazad is van. Ezt csak úgy írtam.

Én most garanciaügyekben épp a vevőkre vagyok mérges egyébként, ugyanis a visszahozott cuccok minimum 50%-a (!) user erroros, tehát a hardvernek semmi baja, csak a felhasználó bénázott. Ha erre nem számolok nem garis bevizsgálásra óradíjat, akkor feleslegesen dolgozom heti 2-10 órát. Illetve ingyen. Ha meg elkérnék egy minimális 1000 Ft/órás díjat, akkor vevőket vesztenék, plusz egy halom konfliktust szülne.
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van!"

#823 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:30

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 10:43

Azért elég egyértelmű, hogy monitorra, vinyóra többet szoktak vállalni, és ezt a legtöbb kisker továbbadja. Persze az M betűssel tényleg ennél sokkal nagyobb gondok is vannak...  :p

Olyan márkákra könnyen vállalnak hosszabb jótállást, aminek saját garlevele van, és így a vásárlás utáni hármadik naptól már semmi nem a kereskedő problémája.

#824 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:48

Idézet: MisterY - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 12:30

Olyan márkákra könnyen vállalnak hosszabb jótállást, aminek saját garlevele van, és így a vásárlás utáni hármadik naptól már semmi nem a kereskedő problémája.

Az a legjobb, hogy nem tudják a kiskerek, hogy attól, hogy "saját garijegyes" valami, még simán az ő problémájuk is, tehát ha pl. nem tudják javítani, és nincsen mire cserélni a cuccot, akkor igenis a kiskernek kell visszaperkálnia a pénzt. Tehát a kisker felel a fogyasztóval szemben mindenért, azért is, ha a szerviz nem akarja megjavítani, meg minden egyéb gondért, szóval a kiskernek kell "életben tartania" a cucccot, amíg lejár a jótállás/szavatosság ideje, akárhogy is csinálja ezt.

Egész pontosan ezen megy a személyes kötélhúzásom a kékhallal. Nem értik, hogy ha a kiskerrel kötöttem szerződést, akkor a nagykertől nem kérhetem a pénzt, mert velük viszont én nem szerződtem, csak a kisker maga. Aki utána ezt leverhetné (ha akarná) a nagykeren, de ugye ez nehéz, drága, meg egyébként sem akarják, ezért szívjak csak én. Na ezért vagyok berágva a kiskerekre, miért nem alakítanak valamilyen érdekvédelmi csoportosulást, akkor együtt léphetnének fel a nagykerekkel szemben, ami hatásosabb és olcsóbb is...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 08. 11:50 -kor

#825 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:50

Idézet: Jazzos - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:24

Én most garanciaügyekben épp a vevőkre vagyok mérges egyébként, ugyanis a visszahozott cuccok minimum 50%-a (!) user erroros, tehát a hardvernek semmi baja, csak a felhasználó bénázott. Ha erre nem számolok nem garis bevizsgálásra óradíjat, akkor feleslegesen dolgozom heti 2-10 órát. Illetve ingyen. Ha meg elkérnék egy minimális 1000 Ft/órás díjat, akkor vevőket vesztenék, plusz egy halom konfliktust szülne.

Én a legtöbb kiskerben már azt látom, hogy ha garanciális javítás esetén a hiba nem reprodukálható, akkor munkadíjat számolnak fel. És ez korrekt is így.

#826 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:53

A fogyvédelem helyettes szóvivője azt írta, hogy nem.  :(  Én is így tudom, jótállási idő alatt nem kérhetnek pénzt semmiért, még az "eredméyntelen" hibadetektálásért sem. Bár azt én is belátom, hogy ez így nem mindig fair a kiskerrel szemben, de megint csak "ez a szabály". Tessék lobbizni és elérni a megváltoztatását, ha nem tetszik.  (Na nem támadólag mondom...  :cool: )

#827 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 11:58

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:53

A fogyvédelem helyettes szóvivője azt írta, hogy nem.  :(  Én is így tudom, jótállási idő alatt nem kérhetnek pénzt semmiért, még az "eredméyntelen" hibadetektálásért sem.

Ez igaz abban az esetben is, ha a hiba egyértelműen a felhasználó hibája volt?
Vagy mondjuk pl. komplett gép esetén a felhasználó által okozott és/vagy szoftveres gondokra is?

#828 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 12:05

Arra, amit a felhasználó okozott, arra nem. Mert hát ugye azt a hibát nem köteles jótállásban kijavítani a kereskedő, amit a felhasználó okozott. Ez a lényege a jótállásnak, hogy ha bizonyítja a kereskedő, hogy a felhasználó okozta a hibát, akkor nincs jótállási kötelezettség, és (de ez csak szerintem) akkor kérhet érte óradíjat. De ha nem tudja bizonyítani, hogy kifejezetten a felhasználó hibája volt a dolog, csak egyszerűen nem tűnik hibásnak, akkor nem kérheti.

#829 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 14:27

Jéé mennyi ismerős arc! :)
Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#830 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 12. 08. 15:42

OFF: Jéé, egy ismerős Joooe!

Bár arcilag nem állunk ilyen jól...  :D Figyu milyen királyul tudunk végre sörözni: :beer:

#831 Felhasználó inaktív   a t o s z 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 16:23

Idézet: Renwick - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 9:39

A 151/2003. (IX. 22.) korm. rendeletben az általad idézett pont eredetileg nem így szerepelt, csak idén júniustól módosult.

üdv

R.

Tehat akkor ez mar a modositott?  :confused: Ha igen, akkor honnan tudom, melyik volt az akkori? A modositottnak miert nincs mas 'cime'?  :confused:

#832 Felhasználó inaktív   Jazzos 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 16:27

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:53

A fogyvédelem helyettes szóvivője azt írta, hogy nem.  :(  Én is így tudom, jótállási idő alatt nem kérhetnek pénzt semmiért, még az "eredméyntelen" hibadetektálásért sem. Bár azt én is belátom, hogy ez így nem mindig fair a kiskerrel szemben, de megint csak "ez a szabály". Tessék lobbizni és elérni a megváltoztatását, ha nem tetszik.  (Na nem támadólag mondom...  :cool: )

A Metro garis ügyintézős irodájában pl. ki van függesztve, hogy miért mennyit lehet elkérni (bevizsgálás) Ft/óra, max 3 ill 5 vagy akármennyi óra, cipőnél egy pár x Ft. Majd megnézem a bűvös számokat, és leírom.
"Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van!"

#833 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 18:02

Ha véletlenül erről a táblázatról van szó, ez a Fogyvéd Felügyelőség bevizsgálási díjait tartalmazza. Hivatalos bevizsgálást kizárólag náluk, vagy ezeken a helyeken lehet végeztetni, de ma már úgy tudom még ezek sem kötelezőek egyik fél számára sem, még kevésbé egy cég saját szervizének a véleménye (az ugyanis nem független).

#834 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 18:06

Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 17:23

Tehat akkor ez mar a modositott?  :confused: Ha igen, akkor honnan tudom, melyik volt az akkori? A modositottnak miert nincs mas 'cime'?  :confused:

Ez a 2005. június 1. utáni vásárlásokra érvényes. (volt közben még egy módosítás, de a "neve" attól nem változik meg) Elég gázosnak tartom egyébként, hogy Magyarországon nem érhető el normálisan ingyen a netről minden jogszabály, pedig ez mindenkinek jár, sőt a jogszabály nem ismerése nem mentesít annak következményei alól... Ezt (is) jobban csinálják más országok...  :rolleyes:

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 08. 18:07 -kor

#835 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 08. 21:42

Hát akkor egészségedre Ariadne  :beer:
Arcban meglepődtem az tény valami csinosabb arcocskára számítottam a neved alatt :D ;)
És minden fórumozót üdvözlök, egy topik kivételével új vagyok a hwsw-n úgyhogy asszem így illik
:jump:
(állat smiley-k vannak itt :D )

De hogy érdemben is hozzászóljak...

Atosz: A korményrendelet eredeti (2003. nov. 21-től érvényes) verzióját itt találod.
Ez 2004 okt. 28 után módosult a melléklet 8. pontja, majd ahogy Ariadne is írta, 2005. június 1-étől ez a módosítás lépett életbe.

#836 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 21:28

Idézet: MisterY - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 7:58

Ez a logika abban hibádzik, hogy ehhez el kell romlania az eszköznek. A kisbolt nem fog tönkremenni, ha normális minőségű termékekkel foglalkozik, és csak minden századik romlik el. Ha meg árukat forgalmaz a bolt, ami nagy eséllyel romlik el, az meg is érdemli, hogy kihulljon.
Ha tudja a kereskedő, hogy az adott termék nem romolhatott el, akkor ő fog szakértőt kérni a pereskedésnél.

Persze ebbe a logikába nem igazán fér bele a szándékos károkozás, de nehéz lenne olyan fogyasztóvédelmet kitalálni, ami a kereskedőt védené a fogyasztótól.

A kisboltnak nem lesz elég vásárlója, ha csak megfelelő minőségű termékeket tart, ugyanis a vásárlók zöme az olcsót keresi. Ha nem tart vargánya tápot (vagy más nevű, de ugyanolyan minőségűt), akkor 10 vásárlóból legalább 6 nem nála fogja megvenni a gépet.
A hipermarketek tele vannak "jobbnál jobb" konfigurációkkal és mégis viszik. Ahogyan a 100 meg 120ezer forintos laptopnak kinéző tárgyakat is.

Alapvetően még mindig probléma, hogy nincsenek tudatos fogyasztók. Itt most nem arra gondolok, hogy az a tudatos fogyasztó, aki szart vásárol olcsóért és utána fogyvéd/bíróság/UN/atomcsapás után kiállt. Hanem arról, aki utánanéz, tapasztalatokat gyűjt, mérlegel, nem ilyen rettentően árérzékeny.

Bármilyen meglepő, de a boltokat a fogyasztók tartják el. Ha valamelyik bolt fennmarad és prosperál az valamilyen szinten a fogyasztói igények visszatükröződése.

Szerkesztette: Yoisten 2005. 12. 09. 21:29 -kor

#837 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 21:33

Idézet: Etele - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:25

Hát... elég sok számteches emberkét ismerek, köztük olyat is, aki elég komolyan benne van (FCPGA tervezés, etc.) és bár a tudásuk megvan hozzá, eszükbe sem jut eljátszani a felvázolt mutyizást.

Ellenben - és ez a slusszpoén - egy régi barátom 3-4 évvel ezelőtt dolgozott a M(?)istral szervízben, és ők (a staff) saját használatra rendesen játszottak a garival...  :D

Felmerült a jóhiszeműség is.

Ha én látom, hogy a bolt (NEM csak számítástechnikára gondolok) nem átvágni akar, hanem a legjobb tudása szerint jár el, jóhiszeműen, akkor benyelek némi anyagi veszteséget garanciális ügyintéznél, ez van.
Viszont ahol még azt is rekléámozzák, hogy "igen, szopatni fogjuk a vevőket, mert biztos tuninggal tették tönkre a HW-t, vagy mert játszani akarnak a garral" - nos, az olyan helyet messziről elkerülöm.
Ahogy már többször is itt azzal tettünk pontot a Mistralos körforgás végére, hogy a legegyszerűbb élni a legelemibb vásárlói jogoddal, és elkerülni a boltot, máshova vinni az elkölteni való pénzed. :)

Azért az fcpga tervezők és a teljesen tudatlan userek között létezik még néhány szint. Az is bizonyítja, hogy ettől tart az összes kereskedő, hogy nem ismerek olyat, aki szó nélkül visszadja a pénzt, ha nem tud az utolsó paraméterre pontosan ugyanolyan alaktrészt prezentálni.

Ha a mistralban azt írnák ki, hogy csak a szőke nagymellű nőknek van 3év garancia, mindenki másnak 10nanosecundum, akkor is vásárolnának.
Nem szokás elolvasni azt, amit aláírnak, pláne azt, ami ki van függesztve. Fogyasztói tudatosság = 0.

Szerkesztette: Yoisten 2005. 12. 09. 21:42 -kor

#838 Felhasználó inaktív   Yoisten 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 21:42

További probléma, hogy nagyon sokan nem hajlandók elismerni a "hardveres szakmát". A gázt mindenki szerelővel szerelteti (aki nem az általában belehal később), az áramot sem szoktuk magunk bekötni és az újabb autókat sem bütyküli otthon senki (mondjuk nem is tudná).
A gépösszerakásért fáj kiadni a pénzt, mert az úgyis olyan egyszerű.

Abban a pillanatban, ahogy belenyúlunk a gépbe,  -ha nem is az egész, de egy része - a felelőség a mi vállunkra kerül.

Úgy tudom elképzelni a 100%-ban a törvény leírt betűje mentén megvalósuló garanciát, ha számla/bizonylat van az összeszerelés szakszerűségét igazolandó és a gép plombált.

#839 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 21:45

Idézet

Alapvetően még mindig probléma, hogy nincsenek tudatos fogyasztók

Ebben sok igazság van.

De azért ha még annyira sem tartja be a kereskedő a garis feltételeket, mint amit vállalt és amire a jogszabályok kötelezik, azért nehéz a fogyasztói tudatosság hiányát felelőssé tenni. :p

#840 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 09. 21:52

Idézet: Yoisten - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 22:42

Úgy tudom elképzelni a 100%-ban a törvény leírt betűje mentén megvalósuló garanciát, ha számla/bizonylat van az összeszerelés szakszerűségét igazolandó és a gép plombált.

Itt nincs százalékolás, vagy igen, vagy nem.

Ha valaki nem ért hozzá, vagy tudja, hogy nem akar belenyúlni, az szereltesse össze, plombáztassa le, ezzel garanciát kap a kompatibilitási gondok elkerülésére is, és neki tényleg jó lesz.

De a számtech alkatrész jelen esetben önálló, tartós használatra rendelt termék (ahogy ezt ma már rendelet mondja ki, tehát vitán felüli), így általában nem lehet ilyen feltételekhez kötni a gari érvényességét. Ha csak bemegyek, hogy kérek egy x terméket, akkor oda adják és vállani kell rá. :)

Téma megosztása:

• (75 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.