Azért elég egyértelmű, hogy monitorra, vinyóra többet szoktak vállalni, és ezt a legtöbb kisker továbbadja. Persze az M betűssel tényleg ennél sokkal nagyobb gondok is vannak...
MISTRAL, Garancia??!, Mistral vállalt garanciáiról!
Elküldve: 2005. 12. 08. 10:43
Azért elég egyértelmű, hogy monitorra, vinyóra többet szoktak vállalni, és ezt a legtöbb kisker továbbadja. Persze az M betűssel tényleg ennél sokkal nagyobb gondok is vannak...
Elküldve: 2005. 12. 08. 11:24
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 10:43
Igazad van.
A problémát az okozza, hogy a kereskedő vagy olcsón hoz árut, és akkor nem mindig kapja meg a termékre járó extragarit, csak 1 évet. Vagy mész olyan helyre, ahol mindenre bevállalják a garanciát, és kb 20-30%-kal többe kerül. Persze kérdéses, hogy a piacon alkalmazott 8-15%-os árrésnél megengedhető-e ez a nagy különbség a beszerzési áraknál. Általában nem, ugyanis iszonyatosan árérzékeny a vásárlóközönség. Az emberek 90%-ának csak az ár a fontos. A maradék 10% meg nem képes eltartani egy boltot.
Persze ez téged mint vevőt nem kell, hogy érdekeljen, és igazad is van. Ezt csak úgy írtam.
Én most garanciaügyekben épp a vevőkre vagyok mérges egyébként, ugyanis a visszahozott cuccok minimum 50%-a (!) user erroros, tehát a hardvernek semmi baja, csak a felhasználó bénázott. Ha erre nem számolok nem garis bevizsgálásra óradíjat, akkor feleslegesen dolgozom heti 2-10 órát. Illetve ingyen. Ha meg elkérnék egy minimális 1000 Ft/órás díjat, akkor vevőket vesztenék, plusz egy halom konfliktust szülne.
Elküldve: 2005. 12. 08. 11:30
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 10:43
Olyan márkákra könnyen vállalnak hosszabb jótállást, aminek saját garlevele van, és így a vásárlás utáni hármadik naptól már semmi nem a kereskedő problémája.
Elküldve: 2005. 12. 08. 11:48
Idézet: MisterY - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 12:30
Az a legjobb, hogy nem tudják a kiskerek, hogy attól, hogy "saját garijegyes" valami, még simán az ő problémájuk is, tehát ha pl. nem tudják javítani, és nincsen mire cserélni a cuccot, akkor igenis a kiskernek kell visszaperkálnia a pénzt. Tehát a kisker felel a fogyasztóval szemben mindenért, azért is, ha a szerviz nem akarja megjavítani, meg minden egyéb gondért, szóval a kiskernek kell "életben tartania" a cucccot, amíg lejár a jótállás/szavatosság ideje, akárhogy is csinálja ezt.
Egész pontosan ezen megy a személyes kötélhúzásom a kékhallal. Nem értik, hogy ha a kiskerrel kötöttem szerződést, akkor a nagykertől nem kérhetem a pénzt, mert velük viszont én nem szerződtem, csak a kisker maga. Aki utána ezt leverhetné (ha akarná) a nagykeren, de ugye ez nehéz, drága, meg egyébként sem akarják, ezért szívjak csak én. Na ezért vagyok berágva a kiskerekre, miért nem alakítanak valamilyen érdekvédelmi csoportosulást, akkor együtt léphetnének fel a nagykerekkel szemben, ami hatásosabb és olcsóbb is...
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 08. 11:50 -kor
Elküldve: 2005. 12. 08. 11:50
Idézet: Jazzos - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:24
Én a legtöbb kiskerben már azt látom, hogy ha garanciális javítás esetén a hiba nem reprodukálható, akkor munkadíjat számolnak fel. És ez korrekt is így.
Elküldve: 2005. 12. 08. 11:53
Elküldve: 2005. 12. 08. 11:58
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:53
Ez igaz abban az esetben is, ha a hiba egyértelműen a felhasználó hibája volt?
Vagy mondjuk pl. komplett gép esetén a felhasználó által okozott és/vagy szoftveres gondokra is?
Elküldve: 2005. 12. 08. 12:05
Elküldve: 2005. 12. 08. 14:27
Elküldve: 2005. 12. 08. 15:42
Bár arcilag nem állunk ilyen jól...
Elküldve: 2005. 12. 08. 16:23
Idézet: Renwick - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 9:39
üdv
R.
Tehat akkor ez mar a modositott? :confused: Ha igen, akkor honnan tudom, melyik volt az akkori? A modositottnak miert nincs mas 'cime'? :confused:
Elküldve: 2005. 12. 08. 16:27
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 11:53
A Metro garis ügyintézős irodájában pl. ki van függesztve, hogy miért mennyit lehet elkérni (bevizsgálás) Ft/óra, max 3 ill 5 vagy akármennyi óra, cipőnél egy pár x Ft. Majd megnézem a bűvös számokat, és leírom.
Elküldve: 2005. 12. 08. 18:02
Elküldve: 2005. 12. 08. 18:06
Idézet: a t o s z - Dátum: 2005. dec. 8., csütörtök - 17:23
Ez a 2005. június 1. utáni vásárlásokra érvényes. (volt közben még egy módosítás, de a "neve" attól nem változik meg) Elég gázosnak tartom egyébként, hogy Magyarországon nem érhető el normálisan ingyen a netről minden jogszabály, pedig ez mindenkinek jár, sőt a jogszabály nem ismerése nem mentesít annak következményei alól... Ezt (is) jobban csinálják más országok...
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 08. 18:07 -kor
Elküldve: 2005. 12. 08. 21:42
Arcban meglepődtem az tény valami csinosabb arcocskára számítottam a neved alatt
És minden fórumozót üdvözlök, egy topik kivételével új vagyok a hwsw-n úgyhogy asszem így illik
(állat smiley-k vannak itt
De hogy érdemben is hozzászóljak...
Atosz: A korményrendelet eredeti (2003. nov. 21-től érvényes) verzióját itt találod.
Ez 2004 okt. 28 után módosult a melléklet 8. pontja, majd ahogy Ariadne is írta, 2005. június 1-étől ez a módosítás lépett életbe.
Elküldve: 2005. 12. 09. 21:28
Idézet: MisterY - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 7:58
Ha tudja a kereskedő, hogy az adott termék nem romolhatott el, akkor ő fog szakértőt kérni a pereskedésnél.
Persze ebbe a logikába nem igazán fér bele a szándékos károkozás, de nehéz lenne olyan fogyasztóvédelmet kitalálni, ami a kereskedőt védené a fogyasztótól.
A kisboltnak nem lesz elég vásárlója, ha csak megfelelő minőségű termékeket tart, ugyanis a vásárlók zöme az olcsót keresi. Ha nem tart vargánya tápot (vagy más nevű, de ugyanolyan minőségűt), akkor 10 vásárlóból legalább 6 nem nála fogja megvenni a gépet.
A hipermarketek tele vannak "jobbnál jobb" konfigurációkkal és mégis viszik. Ahogyan a 100 meg 120ezer forintos laptopnak kinéző tárgyakat is.
Alapvetően még mindig probléma, hogy nincsenek tudatos fogyasztók. Itt most nem arra gondolok, hogy az a tudatos fogyasztó, aki szart vásárol olcsóért és utána fogyvéd/bíróság/UN/atomcsapás után kiállt. Hanem arról, aki utánanéz, tapasztalatokat gyűjt, mérlegel, nem ilyen rettentően árérzékeny.
Bármilyen meglepő, de a boltokat a fogyasztók tartják el. Ha valamelyik bolt fennmarad és prosperál az valamilyen szinten a fogyasztói igények visszatükröződése.
Szerkesztette: Yoisten 2005. 12. 09. 21:29 -kor
Elküldve: 2005. 12. 09. 21:33
Idézet: Etele - Dátum: 2005. dec. 7., szerda - 20:25
Ellenben - és ez a slusszpoén - egy régi barátom 3-4 évvel ezelőtt dolgozott a M(?)istral szervízben, és ők (a staff) saját használatra rendesen játszottak a garival...
Felmerült a jóhiszeműség is.
Ha én látom, hogy a bolt (NEM csak számítástechnikára gondolok) nem átvágni akar, hanem a legjobb tudása szerint jár el, jóhiszeműen, akkor benyelek némi anyagi veszteséget garanciális ügyintéznél, ez van.
Viszont ahol még azt is rekléámozzák, hogy "igen, szopatni fogjuk a vevőket, mert biztos tuninggal tették tönkre a HW-t, vagy mert játszani akarnak a garral" - nos, az olyan helyet messziről elkerülöm.
Ahogy már többször is itt azzal tettünk pontot a Mistralos körforgás végére, hogy a legegyszerűbb élni a legelemibb vásárlói jogoddal, és elkerülni a boltot, máshova vinni az elkölteni való pénzed.
Azért az fcpga tervezők és a teljesen tudatlan userek között létezik még néhány szint. Az is bizonyítja, hogy ettől tart az összes kereskedő, hogy nem ismerek olyat, aki szó nélkül visszadja a pénzt, ha nem tud az utolsó paraméterre pontosan ugyanolyan alaktrészt prezentálni.
Ha a mistralban azt írnák ki, hogy csak a szőke nagymellű nőknek van 3év garancia, mindenki másnak 10nanosecundum, akkor is vásárolnának.
Nem szokás elolvasni azt, amit aláírnak, pláne azt, ami ki van függesztve. Fogyasztói tudatosság = 0.
Szerkesztette: Yoisten 2005. 12. 09. 21:42 -kor
Elküldve: 2005. 12. 09. 21:42
A gépösszerakásért fáj kiadni a pénzt, mert az úgyis olyan egyszerű.
Abban a pillanatban, ahogy belenyúlunk a gépbe, -ha nem is az egész, de egy része - a felelőség a mi vállunkra kerül.
Úgy tudom elképzelni a 100%-ban a törvény leírt betűje mentén megvalósuló garanciát, ha számla/bizonylat van az összeszerelés szakszerűségét igazolandó és a gép plombált.
Elküldve: 2005. 12. 09. 21:45
Idézet
Ebben sok igazság van.
De azért ha még annyira sem tartja be a kereskedő a garis feltételeket, mint amit vállalt és amire a jogszabályok kötelezik, azért nehéz a fogyasztói tudatosság hiányát felelőssé tenni.
Elküldve: 2005. 12. 09. 21:52
Idézet: Yoisten - Dátum: 2005. dec. 9., péntek - 22:42
Itt nincs százalékolás, vagy igen, vagy nem.
Ha valaki nem ért hozzá, vagy tudja, hogy nem akar belenyúlni, az szereltesse össze, plombáztassa le, ezzel garanciát kap a kompatibilitási gondok elkerülésére is, és neki tényleg jó lesz.
De a számtech alkatrész jelen esetben önálló, tartós használatra rendelt termék (ahogy ezt ma már rendelet mondja ki, tehát vitán felüli), így általában nem lehet ilyen feltételekhez kötni a gari érvényességét. Ha csak bemegyek, hogy kérek egy x terméket, akkor oda adják és vállani kell rá.

Súgó
A téma zárva.