Látom, szép vita kerekedett itt közben.
Macika:
No először is a húsról: valóban az Intersparban esett meg velem mindkét eset. Egyszer néhány éve általuk csomagolt, darabolt húst vettem. Másnap akartam megcsinálni és kibontva megcsapott a kellemes illat. A tálca alján lévő itatóspapír meg tökig volt véres lével. Érdekes, ha a húsboltomban vásárolok, az a cucc nem döglik meg 1 nap alatt.
A másik most volt szeptemberben: előreszeletelt karajt vettünk, nagyon szépen becsomagolt, guszta cucc volt. Kibontva, ahol a szeletek összeértek, zöldes színe volt. Visszavittem, szó nélkül fizettek, na de mégis.
Gondolod, csak az egyik multi csinál ilyet, a másik nem? És az Interben nincs címke, raktárjegy, árukísérő lap?
És egy szóval se mondtam, hogy ne vásárolj a multiban, mert minden szemét. Csak annyit, hogy VAN AMIT NE ott vegyél. Legalábbis én így teszek. Ez igaz mindegyik multira!
A TESCOBAN is volt már qrva büdös a húsospolcok környékén, gondolom nem a konzerv rohadt. Vagy az orrom hazudott (de én hiszek neki).
Tanult szakmámból adódóan tudom milyen betegségek kaphatók el hústól, tejterméktől. És még csak extrém hiba sem kell ehhez. Elég hozzá egy kis hűtőláncmegszakadás, kissé hosszabb állás, mint ami kívánatos lenne. Nem viccből vannak rá szabályok. Félre ne érts, nem vagyok egy steril Jackson-szindrómás ember, de a potenciális veszélyt igyekszem elkerülni. A baktériumok nagy többsége 30percenként duplázza önmagát nem megfelelő tárolási körülményeknél. Hűtve ez az idő jócskán hosszabbodik de elég idő alatt ott van a romlási folyamat határértékén. Ráadásul a jelenlétüket csak jó esetben kíséri látványos fizikai változás, rossz esetben csak alig észrevehető jelek mutatják. Na ezt én nem kockáztatom, ha nem muszáj.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden, ami lejárt, biztos romlott és megbetegít, de bizonyos friss fogyasztású termékek esetében a kockázat jelentősen megnő.
Átcímkézés: tegnap este szedtem elő a múltkor vett parenyicát. 2 címke volt rajta, a felsőn nem volt fogyaszthatósági idő feltűntetve, csak a csomagolás dátuma. Nagyon nem zavart, füstölt sajt, vákumcsomiban, úgyhogy ennek baja tuti nem volt, de azért érdekes... Jövő héten fotómasinával megyek be a TESCO-ba és csak neked csinálok pár (állítólag nem létező átcímkézett sajtról) fotót. Bár úgyis azt mondod majd, hogy PHOTOSHOP.
És csak egy lehetőség, miért címkéznek át: elba**ta és a frisebb árut forgatta ki előbb. Rajtamaradt a régebbi. Szerinted majd leselejtezi és ezért nem rúgják ki?
Hozzátenném a végén, hogy mindez csak magánvélemény, saját tapasztalataim és tanulmányaim következménye.
Szerkesztette: roo760 2006. 01. 27. 10:28 -kor