HWSW Informatikai Kerekasztal: Bluefish Tapasztalatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bluefish Tapasztalatok Értékeld a témát: -----

#721 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 13. 11:21

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 9:45

Jár neked a 3 év, ha a gyártó vállalta. Nehéz meccs lesz, annyi biztos, mert halvány segédfogalmuk sincs a jótállási szabályokról, szóval készülj fel. Egyébként a mistralos topikban válaszoltam off, nem láttam, hogy ide is írtál.   :omg:

szerk: 151/2003. Korm. rendelet 1.§ (4):
"(4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra."

Erre hivatkozhatsz, ez alapján jár neked a 3 év. És érdemes lefénymásolni a garipapírt, és egyébként nem odaadni nekik.  ;) 

Ez így nem teljesen egyértelmű (már megint egy "gumi" szabály)!!!

#722 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 11:28

Mi nem egyértelmű benne, kedves Cilinder? Szerintem nincsen vele semmi gond, azon túl, hogy sem a nagykerek, sem a kiskerek nem ismerik (és legkevésbé a kékhalál)... Sőt, a fogyasztóvédelem szerint sincs vele semmi gond.  :)

Másképp megfogalmazva: ha a kormányrendelet által előírt egy éves jótállásnál kedvezőbb jótállási kötelezettséget vállal a gyártó, azt a jogszabály tulajdonképpen engedményezi a vásárlóra az adásvételi szerződés megkötésétől.

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 11:37 -kor

Muszáj mindig megoldást találnunk? Nem élvezhetnénk egy kicsit a problémát?

#723 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 11:38

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 11:28

Mi nem egyértelmű benne, kedves Cilinder? Szerintem nincsen vele semmi gond, azon túl, hogy sem a nagykerek, sem a kiskerek nem ismerik (és legkevésbé a kékhalál)... Sőt, a fogyasztóvédelem szerint sincs vele semmi gond.

Az a gond, hogy a gyártó területek szerint különböző garanciaidőt vállal, sőt ettől még egyéni szerződés esetén is eltérhet, ami a gyártó és hivatalos forgalmazó (nagyker) között köttetik.
Lásd pl. az SMC-t, ahol régiókra, országokra lebontva változik a garancia.

Honnan tudod, hogy rád éppen melyik vonatkozik? A gyártó weblapján nem mindig lehet megtalálni a vonatkozó garanciát, és amelyik gyártónak nincs magyarországi képviselete (van ahol van, mint pl. az OKI Magyarország, vagy HP), ott nem lehet megmondani sem, hogy melyik garanciaidő a helyes.
Ezenkívül hiába van felírva az ASUS oldalára 3 év garancia, ha a gyártó és a nagyker megköti a saját egyéni szerződését, és abban 2 évet rögzítenek, akkor csak ennyit kell továbbadni.
Ha a kisker tudja bizonyítani, hogy ő a nagykertől 2 évvel vette a terméket, és ez feltüntetésre került a nagykertől kapott számlán vagy jótállási jegyen, és a kisker továbbadta a fogyasztónak a 2 évet, akkor ő teljesítette a fent leírt jogszabályban lévő kötelezettségét, és hiába követel rajta bárki 3 évet.

Erre értettem, hogy ez nem egyértelmű megfogalmazás. Ugyanis a kisker és a gyártó a legritkább esetben áll közvetlen kapcsolatban egymással (a Mistral az áll, de ő is egyéni szerződéseket köt a gyártóval).

#724 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 11:56

Hmmm, jogos a problémafelvetés, tényleg. Azonban ez a szabály is olyan, mint a többi jótállási/szavatossági, hogy a vásárló hátrányára nem lehet eltérni. Igazad van, nyilván nem egyszerű megállapítani, hogy a gyártó mennyi jótállást vállal az adott országban. De pl. egy e-maillel a gyártóhoz (ha máshogy nem) szvsz legtöbbször kideríthető, és a lényeg az, hogy ezt a kisker nem csökkentheti tovább saját szakállára (ahogy itt esetleg a bf tette). Nyilván nem azonos feltételekkel forgalmaz egy gyártó minden országban, persze nem követelhetem tőle a más országra érvényes jótállási feltételeit, ez OK. De az azért fel szokott tűnni, hogy valami minden más kiskerben több jótállással megy, mint egy adott kiskernél, és az azért már gáz... Egyébként ha ez lenne a helyzet, én még fizetés előtt kifordulnék az üzletből...

Ahol meg nem lehet egyáltalán megmondani, mennyit vállal a gyártó, ott így jártunk, marad az 1 év. Amivel semmi gond nincs, ha Magyarországon mindenhol 1 év, de az nem megy, hogy egyes üzleteknek 3 évvel adja, mások meg 1 évvel veszik... (Szerintem.) Bár ugye ha a fogyasztó választhat, akkor válasszon, hogy megveszi óccsóért 1 év jótállással, vagy kicsit többért 3 évvel. Ebben is van ráció.  :)

A konkrét esetben nem tudom, máshol is a normál 1 évvel forgalmazzák ezeket, vagy esetleg máshol 3 évet adnak rá, más kiskerek?

szerk: megválaszolom a kérdésem: ASUS honlap: "All ASUS motherboard purchased after November 1st, 1999 will carry 3 year limited warranty services." Ez global szinten érvényes, de OEM termékre nem! Lehet, hogy itt van elhantolva az eb? (Más termékeinél odaírta, hogy "Depending on territory", pl. optikai meghajtóknál, ott tényleg nem lehet megállapítani, csak legfeljebb e-mail útján a nagykerhez ("please contact your reseller").)

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 12:05 -kor

#725 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:07

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 11:56

Hmmm, jogos a problémafelvetés, tényleg.

Azért is írtam, hogy nézzük ezt a gyakorlatban, mert az elmélet csak annyit ér, amennyit a gyakorlatban meg tudunk belőle valósítani.
Egy bírósági szakaszban, ha a kiskereskedő bizonyítani tudja, hogy ő a nagykereskedésben az adott terméket egy év garanciával vette meg, és ezt tovább is adta a vásárlónak, akkor ő ebben az esetben ártatlan és nem perelhető, bár a fogyasztónak joga lenne az adott terméket ott vásárolni, ahol a számára a törvényben is meghatározott kötelező jütállásnál kedvezőbbet vállalnak.

#726 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:13

A rendeletben viszont a gyártóról van szó, tehát lesz*rhatom magasról, mit szerződött a nagyker a kiskerrel, ha - mint ahogy itt is -, egyértelmű, hogy OEM cuccok kivételével jár a 3 év a gyártótól. Az más kérdés, hogy ez tényleg csak bíróságon érvényesíthető.

Itt megint igyanaz jön elő, amivel velem (próbálnak) szórakozni, hogy egyáltalán nincsenek tisztában azzal, mennyire vigyázniuk kellene, milyen szerződést kötnek a nagykerrel. Nem tudom, mondtam-e már, hogy azt nyilatkozta a bf képviselője hivatalos formában az orrom előtt, hogy ők nem is kötnek szerződést a nagykerrel - "kivéve ha a számlát annak tekinthetjük"... :lol:

#727 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:30

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 12:13

...

Akkor ez már megint egy jogértelmezési kérdés.  :(
Más:
A Bluefish képviselője valóban igazat mondott neked akkor, amikor azt mondta, hogy ők nem kötnek szerződést a nagykereskedésekkel, mivel a nagykereskedésekben regisztráció alapján történik a vásárlás (ennek feltétele a céges papír bemutatása, valamit, hogy a tevékenységi körök között szerepeljen a hardver-szoftver kiskereskedelem), bármennyire is nevetséges ez.

#728 Felhasználó inaktív   pet 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:33

Az alaplap tipusa: ASUS A8N-E és szerencsére semmi baja (de mivel még tök uj ezért érdekel, hogy a késöbbiekben mire számitsak, ha vmi gond lenne)

Üdv.

#729 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:37

A Bluefish képviselője nem volt tisztában a magyar és bármilyen jog alapvető elemével: a szerződéssel. Ez akkor is szerződés, ahogy az is, ha a piacon veszel almát, könyörgöm... Tehát KÖTNEK szerződést, és erről ott fel is világosították őket (jogász volt a "felvilágosító"). Ugyanis nem a nagyker két szép szeméért árulják a cuccaikat, hanem természetesen anyagi haszonszerzés reményében. Bár ha ajándékba kapnák a cuccost, még az is szerződés...  :D Szóval ezzel nem lehet kibújni a felelősség alól a jótállás és a szavatosság ideje alatt, első körben akkor is ők felelnek azért, ha hibás a cucc és ki kell cserélni vagy vissza kell adni a teljes vételárat. Aztán majd lebirkózzák a nagykerrel, (ex)vásárlóként nekem aztán innen már teljesen mindegy...

Ezen lehet vitatkozni, de ezek nagyon alapvető jogi dolgok...

szerk: Pet, ha OEM, akkor tutira 1 év jár, ha dobozos (gonodolom ált. ilyet vesz az ember), akkor a gyártó 3 évet ad rá, de ezért neked kell megküzdened (remélem nem lesz rá szükség)...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 12:44 -kor

#730 Felhasználó inaktív   pet 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:51

Persze, hogy dobozos!!
Ezért nem értem, hogy az van irva a papirra, hogy: ...... alaplap 3ÉV  de a garancia mezöben: 12hónap van!

Majd rakok be róla képet!

Üdv.

#731 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 12:57

Én sajnos értem... A gyártó honlapja szerint (szerintem) egyértelműen (csak azért nem feketén-fehéren, mert színes  :cool: ) ott van, hogy 3 év jár az alaplapokra. link Biztos vannak itt emberkék, akik közelebbi viszonyban vannak kiskerekkel, ők biztos tudják, hogy ez a kisker önkényes "jótállás-lefokozása" (amire én gyanakszom, de elfogult vagyok, ezt vállalom), vagy esetleg egyes nagykerek adják így. Ha csak bf-ék "bűne", akkor egyszerűbb a helyzet... 

bocs, már megint szerk: itt pl. tisztán ott van a 3 év, és nagyker... Szóval szvsz bluefos a hunyó...

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 13:03 -kor

#732 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:14

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 12:57

Én sajnos értem... A gyártó honlapja szerint (szerintem) egyértelműen (csak azért nem feketén-fehéren, mert színes  :cool: ) ott van, hogy 3 év jár az alaplapokra. link Biztos vannak itt emberkék, akik közelebbi viszonyban vannak kiskerekkel, ők biztos tudják, hogy ez a kisker önkényes "jótállás-lefokozása" (amire én gyanakszom, de elfogult vagyok, ezt vállalom), vagy esetleg egyes nagykerek adják így. Ha csak bf-ék "bűne", akkor egyszerűbb a helyzet... 

bocs, már megint szerk: itt pl. tisztán ott van a 3 év, és nagyker... Szóval szvsz bluefos a hunyó...

Az, hogy a gyártó honlapján mit tűntet fel, azt a bíróság nem fogadja el, mivel azt csak reklámnak minősíti, nem kötelező érvényű.  :(
Ha a bluefishnek a számláján rajta van a garanciaidő, akkor neki azt kell továbbadnia, ha azon egy év van, akkor annyit, ha 3, akkor természetesen hármat.
Vagyis nem a gyártó honlapja az irányadó, hanem a gyártóval vagy forgalmazóval kötött szerződés!!!
A bíróság ezt fogja megnézni, őt nem fogja érdekelni, a kinyomtatott honlap. Jogászként ennyit már tudnod kellene.  :omg:

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 13. 13:16 -kor

#733 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:38

A bíróság ismeri a Ptk-t, amelyben fel van tüntetve (248. §), hogy a terméknek meg kell felelnie a reklámban állítottaknak.

A bf azt ír a számlájára, amit akar, de amint már pontosan, jogszabály megjelölésével beírtam/linkeltem, ettől még tovább kell adnia jelen esetben azt a 3 évet, amit a gyártó vállal.

És huszadjára is leírom, hogy SEMMIS az a szerződés, ami a jótállási és szavatossági szabályokban foglaltakhoz képest a fogyasztó hátrányára tér(ne) el. Semmis azt jelenti, hogy olyan, mintha le sem írták volna...

Jogászként EZT tudom. Miért, te is az vagy? Jártál már egyáltalán bíróságon? Nem úgy tűnik... :D Figyelj, vitázni lehet, én is szeretek, de vannak dolgok, amik egyszerűen így vannak és kész.

Kifelejtettem, hogy jelen esetben (megnéztem most egy-két nagykert) úgy tűnik, mindegyik 3 évvel adja ezt az alaplapot... Érdekes...  :eek:

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 13:45 -kor

#734 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:44

Ide is válaszolok:

Idézet

szerk: 151/2003. Korm. rendelet 1.§ (4):
"(4) Ha a gyártó a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető jogok a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállnak a fogyasztóra."

Ez nem azt jelenti, hogy ketelező a forgalmazónak továbbadni a többletgarit. Ez azt jelenti, hogy 1 év után a fogyasztó (mert még van x év gariidő) saját maga elmehet a gyártóhóz verni a cicit és nem hivatkozhat arra a gyártó, hogy ő csak a forgalmazóval áll szerződéses viszonyban.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#735 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:46

De, arra hivatkozhat! Pont ez a lényeg, hogy mivel nem kötött szerződést a szerencsétlen fogyasztó, csak és kizárólag a kiskerrel, ezért közvetlenül a fogyasztó felé a kisker felel, aztán ún. visszkereseti igénnyel léphet fel a nagykerrel szemben. Ez nem vita tárgya, tény.

Egyébként örülök, hogy van itt kolléga, eddig nagyon egyetértettem a hozzászólásaiddal. (Én is Szegeden végeztem.  ;) ) Ez a dolog azonban már soxor szóba került a fogyasztóvédelmi fórumon is, ahol a fogyvédelem szóvivője is részt vesz, ezért teljesen biztos vagyok benne. Plusz a békéltetők (ahol szintén min. 1 jogász van) is megerősítették ezt nekem.

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 13:53 -kor

#736 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:54

Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 13:38

Jártál már egyáltalán bíróságon?

Nem, nem vagyok jogász, de ügyvédi irodában dolgoztam / dolgozok, és ebből kifolyólag már 1989 óta járok bírósági tárgyalásokra, és pontosan tudom, hogy más a jogértelmezés, és megint más a jogérvényesítés, bár ez utóbbit Te valószinűleg nem ismered / ismerheted (az itteni megnyilvánulásaidból csak az elméleti tudás megléte tűnik ki).
Ettől függtelenül kívánom, hogy járj szerencsével életed első bírósági perében.

Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 13. 13:57 -kor

#737 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:59

Nem az első...  ;) Már egy jó ideje nem vagyok egyetemista... De ebbe ne menjünk bele, személyeskedés. Jogod van nem elhinni amit mondok. Kérdezz meg egy ügyvédet pl.

Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 14:00 -kor

#738 Felhasználó inaktív   Joooe 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 13:59

Idézet

mivel azt csak reklámnak minősíti, nem kötelező érvényű.

Azért ilyen kijelentésekkel én nem villognék a jogi a tájékozottságommal :)
Kemény és kitartó munka idővel meghozza gyümölcsét. A lustasag azonnal.

#739 Felhasználó inaktív   Cilinder 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:12

A bíróság szepontjából CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az lesz az érdekes, hogy a Bluefish megfelelően tudja-e igazolni az átadott garancia időt (ebbe nem számít bele, hogy ki, mit látott a gyártó külföldi weblapján - ez teljesen lényegtelen).

Egyébként ha nem hiszed, akkor kérj erre egy Legfelsőbb Bírósági állásfoglalást, bár tapasztalatom szerint ezeket az állásfoglalásokat a bírók gyakran nem veszik figyelembe a döntéseik során (sajnos nem is kötelező figyelembe venni, hiába is hivatkoznak rá az ügyvédek a tárgyalások során).

#740 Felhasználó inaktív   Ariadne 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 13. 14:16

Muszáj ebbe belemenni? Érdekel ez itt valakit ilyen mélységig?

A bíróságon a bf bizonyítja, amit ő állít, az őt perlő felperes pedig a saját állításait, ez egy alapelv. A felperes meglehetősen egyszerűen bizonyítani tudja, hogy a gyártó 3 évet vállal rá, ezzel bf be is bukta a dolgot. De köss még bele, ha nagyon vitatkozni akarsz...

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.