Bluefish Tapasztalatok
Elküldve: 2005. 12. 13. 16:57
Elküldve: 2005. 12. 13. 17:30
Csak az a gond, hogy belegondolni is rossz mi lenne két év mulva ha netalántán elszállna az alaplap.
Üdv.
Elküldve: 2005. 12. 13. 17:36
Idézet: pet - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 17:30
Csak az a gond, hogy belegondolni is rossz mi lenne két év mulva ha netalántán elszállna az alaplap.
Üdv.
Ha három év rá a garancia akkor sem jársz jobban.
Elküldve: 2005. 12. 13. 17:50
Az ASUS 3 év garit vállal ha jól tudom minden alaplapjára, pedig erre semmi nem kötelezi, nyilván a vásárlókért folytatott harcban.
Esetleg meg kéne kérdezni a helyi fogyvéd. felügyelőségetet, tudnak-e valamit kezdeni az üzlettel, ha nem hajlandók szabályos jótállási jegyet kiadni.
Elküldve: 2005. 12. 13. 18:07
Idézet: pet - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 16:52
Ez enyhén félrevezetö!
Bocsi de csak a mobillal tudtam lefényképezni.
Üdv.
Gyakorlati tanács: ha legközelebb ilyen jótállási jegyet kapsz és ezt még a boltban észreveszed (elmondásod szerint rá is kérdeztél, hogy melyik adat a jó), akkor a rossz adatot húzasd át az eladóval és írattasd alá vele, hogy javítva.
Innentől kezdve nem tudják azt mondani, hogy a rövidebb jótállási idő érvényes, mert az aláírásukkal igazolták a három évet.
Ha visszamész hozzájuk, esetleg ezt megpróbálhatod elintézni, azzal, hogy csak otthon vetted észre ezt az ellentmondást.
Elküldve: 2005. 12. 13. 18:11
Na ebben most egyetértünk végre, Cilinder!
Elküldve: 2005. 12. 13. 18:19
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 18:11
Na ebben most egyetértünk végre, Cilinder!
Látod, hogy nem vagyok én rossz ember.
Elküldve: 2005. 12. 13. 18:36
szerk: még jobb ötlet: kis (nagy) jóindulattal akár 3 év és 12 hónapnak is láthatjuk...
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 13. 18:39 -kor
Elküldve: 2005. 12. 13. 18:42
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 16:55
Tudomásom szerint a gyártó által adott garancia az a teljes (bolti) garancia +6 hónap. Tehát egy 3 éves cuccra 42 hónap gari van, egy 1 évesre 18 hónap, stb. Más tészta ha a párás tengeren az alaplapot vagy VGA-t mondjuk 4 hónap alatt hajózzák be Hollandiába, és örülsz ha nem esik szét a rozsdától meg a sótól.
/ON:
Nem tudom hányan árulnak itthon Asus-t összesen (5-6 nagyker?), de vagy 2 van köztük legalább, aki nem 3 év garivál árulja. 1x rákérdeztem valakinél, hogy ez hogy lehet, és akkor (évekkel ezelött) azt állították, hogy az adott nagyker ólcsobban meg tudja venni 1 év garival az Asus-tól. Hogy igaz e? Passz.
Szerkesztette: Inquisitor 2005. 12. 13. 18:45 -kor
Elküldve: 2005. 12. 13. 18:49
Jó lenne, ha felfognák: A rossz hir 100x gyorsabban terjed mint a jó
Üdv.
Elküldve: 2005. 12. 13. 19:14
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 13., kedd - 18:36
szerk: még jobb ötlet: kis (nagy) jóindulattal akár 3 év és 12 hónapnak is láthatjuk...
Nem érzem így, csak hogy én (sajnos vagy szerencsére) áltam már mindhárom oldalon (talán pont ezért is vagyok egyre jobban elkeseredve), ezért szeretném, ha mindhárom oldal megfelelően szerepelne itt a fórum hasábjain.
Szerkesztette: Cilinder 2005. 12. 13. 19:14 -kor
Elküldve: 2005. 12. 19. 10:05
Idézet
"1. § (4) Ha a GYÁRTÓ a fogyasztási cikkre az e rendeletben foglaltaknál kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, a jótállás alapján a forgalmazót megillető JOGOK a fogyasztói szerződés teljesítésének időpontjában átszállNAK a fogyasztóra."
N0zer0:
"Ez nem azt jelenti, hogy ketelező a forgalmazónak továbbadni a többletgarit. Ez azt jelenti, hogy 1 év után a fogyasztó (mert még van x év gariidő) saját maga elmehet a gyártóhóz verni a cicit és nem hivatkozhat arra a gyártó, hogy ő csak a forgalmazóval áll szerződéses viszonyban."
Ariadne:
"De, arra hivatkozhat! Pont ez a lényeg, hogy mivel nem kötött szerződést a szerencsétlen fogyasztó, csak és kizárólag a kiskerrel, ezért közvetlenül a fogyasztó felé a kisker felel, aztán ún. visszkereseti igénnyel léphet fel a nagykerrel szemben. Ez nem vita tárgya, tény."
Javítom magam: nem elmeHET, hanem csak neki van joga elmenni.
Ariadne! Ebben az egyben úgy látszik nem tudunk közös nevezőre jutni. Még most sem tudom kizárni, hogy nincs igazad, de ez az érvelés nem elég. Az a baj, hogy személyekre hivatkozol (ez elégtelen) és a 151/2003. Korm. rendeletre (ez pedig mást mond). Áss elő valami más forrást is. Bármit, amire bíróság előtt is hivatkoznál. Mondjuk én örülnék a legjobban, ha nálad lenne a pont, mert ez nekünk fogyasztóknak baromira kedvezne.
A következő sorokkal nem a remény(hala)t akarom megölni vagy te hiteledet csorbítani, csak ismertetni egy másik gondolatmenetet. Legalább aki belefog ilyenbe, látja, hogy vannak buktatói.
Namármost...tegyük fel, hogy úgy van, ahogy írod. Ez egy olyan hátrányos és kógens rendelkezés a kereskedőre nézve, amelynek szabályozva kellene lennie kifejezetten, vagy egy másik kógens szabályból levezethetőnek kéne lennie. A fogyasztóvédelem közjog, ez megszabja az értelmezési módszereket. A 151/2003. Korm. rendelet 1.§ (4) kimondja, hogy az érvényesítési jogok a "átszállnak a fogyasztóra". Ez egyértelmű és kifejezett: "átszállnak", nincs mese, érvényesítésük a forgalmazónál megszűnik. Érvényesítésre CSAK a fogyasztó jogosult, ez nem laza "fogyasztó is megteheti" rendelkezés (nyelvtani értelmezés). Szabad fantáziafordításban: a többletkedvezőség biztosításának kötelezettsége nem terhelik a forgalmazót, futkosson ezután a fogyasztó, ekkora kényelme ne legyen. Magyarul ez a szabály a a fogyasztó túlvédelme miatt fogalmazódott meg (Jogszabály célja szerinti értelmezés). Képzeld el, ha kereskedő vagy, és valamire 10 év gyártói gari van (mondjuk nem PC). Az egy évet te biztosítod, de ha az 10. év utolsó napján bukik ki a termék hibája, akkor 9 év távlatából (ami irreális) még mindig az intézési teher ül a nyakadon. Tehát közjogilag a többletgarancia nem adódik át. Persze akkor, ha a többletgart csakis a gyártó vállalja.
Ez a rendelkezés világos, és két értelmezési módszerrel is alátámasztható. A "max" 1 év a rendelet egészét áthatja.
Most jön a magánjogi oldal. Vásárlással a vagyoni viszonyok átrendeződnek, a vásárló terméket kap, de vételárat fizet. Beüt a hiba az 5 év-garos terméknél, a 4. évben, ami túlvan a kötelező 1 éven, még a 2 év kellékszavatosságon is. A 151/2003. Korm. rendelet 1.§ (4)-hez fűzött értelmezés alapján a kereskedő a fogyasztót elhajthatja. Ekkor a fogyasztó bőg. Bánatában elmegy a gyártóhoz, ahol pedig azért hajtják el, mert nem áll a nagy gyártó szerződéses viszonyban a mikroszkopikus kis fogyasztóval, csak a kereskedővel.
Erre a fogyasztó agya elborul... Van egy hibás cucca (ez ér y Ft-ot, ez lehet 0 is) és ő egy esethez (kedvezőbb garancia-feltételekhez) igazodó hibátlan cuccért otthagyott x Ft-ot. A kettő különbözete (x-y Ft) nála vagyonban beállott csökkenésként jelentkezik, kárként. Megpróbálja a gyártót perelni kártérítésért, ami szerződéses kapcsolat nélkül is működik (szerződésen kívüli felelősség) de nehéz, főleg ha a gyártó külföldi és hazánkban nincs képviselete. Ezért feltesszük, hogy válassza a könnyebb utat... mivel nem képes leverni a gyártón (akivel soha nem is volt szerződéses kapcsolata) ezért dühében a kereskedőt perli kártérítésként, azon az alapon, hogy a kárt valakinek meg kell fizetni, csak a kereskedő marad (a volt szerződéses kapcsolat miatt). Ez a fogyasztói stratégia már a felróhatóság hiányában megbukhat, mert a kereskedő a korm. rend. betartásával (megadta az egy évet) úgy járt el, ahogy az "adott helyzetben általában elvárható". A bíróság ezért még most is dönthet úgy, hogy szerződéses kívüli felelősség alapján perelje szépen a fogyasztó újra gyártót. Ha pedig véletlenül a bíróság mégis "benézi" az ügyet, akkor sem azt mondjuk rá, hogy a kereskedő a többletgart továbbadta, hanem hogy utólag áll helyt más személy kötelezettségéért (eléggé kétséges módon ráadásul).
Tehát a "továbbadási kötelezettség" megbukik magánjogi oldalon is:
- a gyártó kártérítésért való, szerződésen kívüli felelőssége miatt (ilyen mindenhol létezik)
- és a fogyasztó-kereskedő között létrejött szerződés hatályának korlátja miatt. Ez a szerződéses kapcsolat nem marad végtelen. A szokványos szerződés úgy szokott PC-knél kinézni, hogy
Szerződés: "ASUS alaplap 3 év garancia 39.000 Ft (ez csak hasraütéses példa)
12 hónap jótállás" + Jótállási jegy, benne virít a 151/2003-as korm. rend. és világosan látszik, hogy a kereskedő 1 évet ad, a maradék 2 év önállóan, a gyártónál érvényesíthető.
A kötelező 1 év lejártával a szerződéses kapcsolat hibátlan teljesítéssel végképp megszűnik, az hibássá már a szerződés szerint nem válhat.
Lehet vitatkozni, hogy a "gyártónál érvényesíthető" mozzanat a gyártóval való szerződéses kapcsolatot jelent e fogyasztó felé (kereskedő ezirányú megbízása miatt vagy felek ráutaló magatartása miatt) vagy csak szerződésen kívüli kapcsolatot.
A lényegen nem változtat, nem adódik át a többletjótállás. Azt a "töbletgar" vállalójánál kell érvényesíteni, ha ez a gyártó.
Ha azonban a kereskedő kifejezetten maga is vállalta a többletgart (pl. 3 évet), akkor nem vonatkozik rá az idézett hely. Ekkor önkéntesen a dolog, és ha 1 éven túl üt be a hiba, akkor a kereskedő továbbra is maga intézi a gart, de utána a fogyasztó adta megbízás keretében érvényesíti a fogyasztóra átszállt jogokat (amelyek a fogyasztóra átszálltak a korm. rend. alapján). Esetleg történhet ez a gyártóval kötött szerződés vagy jogalap nélküli gazdagodás keretében. Nem véletlenül, hogy a "többletgar továbbadásáért", mint önkéntes és kockázatos gesztusért felárat szoktak felszámolni:
Pl. ASUS alaplap 3 év garancia, de a kereskedő csak a kötelező 1 évet vállalja 39.000 Ft
Míg ASUS alaplap 3 év garancia, de a kereskedő mindhárom évet maga is vállalja 47.000 Ft
(hasraütéses, illusztratív példa szintjén)
Összefoglalva: nem vagyok meggyőzve, hogy tovább kéne adni. Ez ellen szól eddig
- 151/2003. Korm. rendelet 1.§ (4) nyelvtani értelmezése
- 151/2003. Korm. rendelet 1.§ (4) cél szerinti értelmezése
- gyártó felelősségének fennállása szerződésen kívül okozott kárért
- a fogyasztó-kereskedő között létrejött szerződés hatályának korlátossága
- az eddigi tömeges gyakorlat (többletgari kereskedő felé való érvényesítési kényelemért felár van), bár ez az utolsó gyenge érv.
Egy vitapont marad nyitva:
Idézet
Ez sem ad azonban alapot a továbbadásra, a feltételek vagylagosak. A "szerződésben"-nél megállhatunk, a fentiek miatt, de a "jogszabályban"-nál is hasonló a helyzet.
PS:
Bocs a néholi pongyola megfogalmazásért ("többletgari", "dolog", stb.), próbáltam némileg közérthetőségre törekedni.
Nekem személy szerint nem akadt még gondom a Bluefish-el, még nem vettem ott semmit (így jött ki a lépés) a magas áraik miatt, de "jóhírük" eljutott fülembe, ezért a jövőben sem vásárolok náluk, ahogy a Mistral-nál sem. Ez a fejtegetés nem a Bluefish ellen/mellett van, hanem épp ebben a topikban zajlik a vita.
Szerkesztette: N0zer0 2005. 12. 19. 10:10 -kor
Elküldve: 2005. 12. 19. 10:31
A ptk 248. § feltételei nem egészében vagylagosak a szerződés és a jogszabály között van vagy, de az sem kizáró vagy (lehet jogszabályi kötelezettség esetén is szerződésben kedvezőbbet vállalni)
Felhívnám a figyelmed, hogy a "továbbá" logikai jelentése "és"
(szerződés VAGY jogszabály) ÉS reklám
Az pedig, hogy a 151-es szerint a jogok átszállnak a fogyasztóra, nem mond semmit a jogok érvényesítéséről és helyéről. Ezért a fogyasztó továbbra is a vele szerződésben álló egyetlen féllel, a kereskedővel tárgyalhat a vele kötött szerződés hibás teljesítéséről, érvéynesítheti a garanciát(=jótállást). Gondolj bele, mi van a gyártónak csak Tahitin van telephelye, nem lehet a jogszabály célja, hogy a vásárló ott érvényesítse a garanciát
Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 19. 10:33 -kor
Elküldve: 2005. 12. 19. 10:49
Amúgy a helyes logikai szintaktika:
(szerződés ÉS/VAGY jogszabály) ÉS reklám.
Ezt tényleg rosszul írtam az előbb, de a következmények helytállóak.
A többi érvedet említettem a hosszú fejtegetésben is, ezekre nem térek ki külön.
Jahh... és nem csak Ariadne kollégának szólt a fejtegetés (elsősorban, de nem kizárólag neki), bárki reagálhat rá, ha értelmes, szakszerű és megalapozott érvei vannak. Ne felejtsük el, hogy a továbbadási lehetőséget én magam sem tudtam kizárni minden kétséget kizáróan. Addig a kérdés nincs eldöntve.
Szerkesztette: N0zer0 2005. 12. 19. 10:53 -kor
Elküldve: 2005. 12. 19. 10:58
Másrészt nem igazán szeretek fórumokon hosszas jogi fejtegetésekbe bocsátkozni, mert ez azért nem tarthat számot szélesebb réteg érdeklődésére... Szvsz helye van ennek a fogyvédelmi fórumon, ahol jópárszor kifejezetten elméleti kérdéseken vitatkozunk jókat jogászok-nem jogászok közösen, de itt úgy érzem, nagyon off lenne.
Elküldve: 2005. 12. 19. 11:09
Az önként vállalt és a kötelező jótállás különbségeiről pedig a fogyasztóvédelem képviselője által eldöntött jó kis szaftos vitát folytattunk szintén a fogyvéd fórumon épp Joooe-val, ebbe nincs sok értelme még egyszer belemenni. Egyszerűen az a helyzet, hogy az 1 éven túl, illetve olyan terméknél, amire nincs kötelező, ha vállal a gyártó/forgalmazó jótállást, és csak annyit ír, hogy "3 év jótállás" vagy "garancia", akkor ez ugyanúgy javítás/csere/elállás lehetőségét biztosítja a fogyasztó számára kedvező bizonyítási teherrel, mint a kötelező jótállás, de persze a 151/2003-as nem él ilyenkor, csak Ptk megfelelő részei és persze vállalható akár korlátozott jótállás is (pl. "szervizgarancia"), de ezt egyértelműen fel kell tüntetni. És ugye figyelembe kell venni a szavatosság meglétét is.
szerk: N0zer0, kifelejtetted a "szintaktikánál", hogy a fogyasztóvédelmi jogszabályokban kivétel nélkül ott van, hogy a fogyasztó hátrányára való eltérés semmis... Tehát itt 1. jsz (benne a reklámnak való megfelelés kötelezettsége) 2. szerz...
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 19. 11:11 -kor
Elküldve: 2005. 12. 19. 11:18
Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 11:49
Azt hiszem ugyanezt írtam én is, ha jól értem a te jelölésed szerint az ÉS/VAGY jelenti a megengedő VAGY-ot, nálam a matematikai logika szabályai szerint a VAGY alapból annak számított. Azt hiszem ebben akkor egyetértünk.
De ha te is elismered, hogy ÉS reklám, akkor főleg nem értelek, ez elég egyértelmű, és reklám
Idézet
Itt fontos tévedésben, vagy, az érvényesítés sehol nincs ott rendeletben. Ráadásul többletjog nem csak időbeli lehet. Pl lehet egy többletjog, hogy azonnal cserélik, javítás, és egyéb cécó nélkül. Ha jól értem ebben az esetben a vevő már vétel után egy héttel köteles lenne taiwanra utaztatni a cuccát, hogy cseréljék? Ez azért nem túl reális.
Ráadásul a jogait a kereskedő sem közvetlen a gyártónál érvényesíti, hanem az ő szállítójánál.
A többletjog átszáll a fogyasztóra, de a jogérvényesítés úgyanúgy történik mint az alap jogainál. Ennek ellenkezője sem konkrétan, sem elvként nincs benne a rendeletben. szvsz
szerk: Ariadne hozzászólásait még nem láttam az előbb
Szerkesztette: Joooe 2005. 12. 19. 11:20 -kor
Elküldve: 2005. 12. 19. 11:45
Egyébként nem kételkedem a jogászságodban, N0zer0, ne érts félre!
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 19. 11:46 -kor
Elküldve: 2005. 12. 19. 11:45
Idézet: Ariadne - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 10:58
Nalátod, pont ilyen forrásokra lennék kíváncsi. Asszem erről van szó:
BÁRTFAI – BOZZAY – KERTÉSZ – WALLACHER : Új szavatossági és jótállási szabályok (Fogyasztóvédelmi jogharmonizáció a polgári jogban és a polgári eljárásjogban), Bp. 2004. HVG-ORAC Lap- és Könyvk. 302 (by Google
Egyébként csak formális a különbség
a
jogszabály ÉS szerződés ÉS reklám
és a
(szerződés ÉS/VAGY jogszabály) ÉS reklám
között.
Jó lenne nem ennél leragadni, mert a lényegen ez addig sem változtat, ez csak a legelső elírásomat helyesbíti, amit már megtettem azóta magam is a jogos kritika hatására.
Elküldve: 2005. 12. 19. 11:49
Idézet: N0zer0 - Dátum: 2005. dec. 19., hétfő - 12:45
Igen, ez az! (Bár bíróság előtt úgyse hivatkozhatnék egy könyvre.
Szerkesztette: Ariadne 2005. 12. 19. 11:50 -kor

Súgó
A téma zárva.