HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#1741 Felhasználó inaktív   Razor 2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 01. 09. 09:29

Üzenet megtekintéseIdézet: brd - Dátum: 2011. 01. 08. 23:40

A megjelölt sor adata a működésben lévő időt jelzi, HDD-függő, hogy ez óra, vagy perc, v. stb. Ha régebb óta fut a HDSentinel, akkor az áttekintés oldalon tudja írni a működési időt (azt ebből a regiszterből veszi), és az alapján ki tudod számolni, hogy egy érték növekedés mit jelent.

Ezzel tisztában vagyok. Én azt vettem észre először, hogy november 27-e óta nem növekednek az értékek (ezt hittem, mert egyezik a jelenlegi számmal). Aztán később ránéztem és kiderült, hogy növekednek az értékek, de a november 27-es is. Ez az amit nem értek.

#1742 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 09. 10:00

'hát, ha azóta legalább 4 napot ment egyfolytában a gép, akkor valami gáz van annak a HDD-nek a SMART-jával.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1743 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 09. 20:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Razor 2 - Dátum: 2011. 01. 09. 09:29

Ezzel tisztában vagyok. Én azt vettem észre először, hogy november 27-e óta nem növekednek az értékek (ezt hittem, mert egyezik a jelenlegi számmal). Aztán később ránéztem és kiderült, hogy növekednek az értékek, de a november 27-es is. Ez az amit nem értek.

Ezt a HD Sentinel tárolja. Talán egy bug.
Vagy sérült a filerendszer, ahol a HD Sentinel tárolja az adatokat. Futass le egy diszk ellenőrzést.

#1744 Felhasználó inaktív   Razor 2 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 10. 08:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 09. 20:19

Ezt a HD Sentinel tárolja. Talán egy bug.
Vagy sérült a filerendszer, ahol a HD Sentinel tárolja az adatokat. Futass le egy diszk ellenőrzést.

Úgy néz ki megoldódott. Frissítettem a programot és jól jelzi az értékeket. Eltűntek azok a régi bejegyzések (attribútumon belül) amik most is növekedtek. A progi volt a ludas.

Szerkesztette: Razor 2 2011. 01. 10. 08:08 -kor

#1745 Felhasználó inaktív   yogibear974 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 16. 19:10

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. A mai nap folyamán gép kikapcs,majd du. be. A W7 bootolás közben HDD fej kattog, majd reboot.
Javításnál nem talál kötetet. Régi xp boot egy másik HDD-ről. Talált hibás szektortöredéket, amit javított a W7 HDD-n.
HDD Sentinel ez dokumentálta is. Talált 1 gyenge szektort.

197,Current Pending Sector Count,0,100,100,OK
Függőben lévő szektorok száma. A gyenge szektorok mennyisége, melyek áthelyezésre kerültek.

Így a kondíció 99% lett :-p

Én úgy tudom, hogy amit elsősorban nézni kell a Reallocated sector count. Amennyiben ez növekszik, a vinyó elhalálozása
várható.

A kérdésem a következő lenne. Mi okozhatja a "fejrángatást"? induljunk HDD felől.

-mechanikai/elektronikai hiba. (elöregedett hdd)
-kontakthiba (molex csati (érintkezőket összébb nyomom)+hdd)
-IDE kábel
-Táp hiba
-Alaplapi ide vezérlő hiba

Még valami a S.M.A.R.T. HDD sentinel rövid öntesztje nem igazán akar lefutni teljesen :-o
Eddig működés közben 2x hallottam, hogy a HDD fej kattan egyet-egyet. (ezért gyanaxom kontakthibára)
Kezdek aggódni. Egyszer már kettyent meg így vinyóm. Lehet cserélni kell, mert lassan elhalálozik?

Van, hogy ez írja ki.

Kép

Merre induljak el hibakeresésileg? Van valami egyéb ötletetek?

Egyszer már cseréltem tápot. 2007 12. Chieftech GPS-450AA-101A
A HDD mégrégebbi. HDD Samsung 250GB ATA133 8MB Chache+ ATA hengeres kábel 2006.01.
Az alaplap meg matuzsálem.2003. 12. (a kondik nincsenek felpuffadva meg egyéb)

Üdv.
MSI K7N2 Delta-ILSR (MS-6570G); AMD Sempron ™ 3000+ 2160 MhZ 12*180); X1950PRO; 2GBDDRKingmax; Ergo525; KKB-2050U; SAM840PRO 256GB SSD; SamBX2250 LED 22” ...kicsit öreg,megtáltosodva, de legalább ki van fizetve ;-) no % THM. Azért így is szeretem ;-D

#1746 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 16. 21:58

Üzenet megtekintéseIdézet: yogibear974 - Dátum: 2011. 01. 16. 19:10

Sziasztok!

Nekem akkor írt ki ilyet az excelstor hdd-mre mikor már haldoklott, az is kattogott formázáskor és most már teljesen lecsökkent a kondíciója, le is lett cserélve.
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#1747 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 17. 00:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Trebron09 - Dátum: 2011. 01. 16. 21:58

Nekem akkor írt ki ilyet az excelstor hdd-mre mikor már haldoklott, az is kattogott formázáskor és most már teljesen lecsökkent a kondíciója, le is lett cserélve.

Bármi lehet egy parlagi kontakthibától kezdve.
Én legelőször (már csak adatmentési szempontból is) átraknám egy másik gépbe a winchestert.

#1748 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 17. 07:51

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.
...

Ha csak a gyenge szektor lenne, akkor egy HDD Regenerator futtatását javasolnám. És használhatnád tovább gond nélkül.

Viszont az a kattogás, meg a Sentinel hibaüzenet az sajnos azt mutatja, hogy az utolsókat kezdi rúgni a merevlemezed, az olvasófej kezdi magát megadni az idők szavának.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1749 Felhasználó inaktív   yogibear974 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 18. 20:47

Viszont az a kattogás, meg a Sentinel hibaüzenet az sajnos azt mutatja, hogy az utolsókat kezdi rúgni a merevlemezed, az olvasófej kezdi magát megadni az idők szavának.
[/quote]

Hali!

Köszi a választ. Ez most röviden annyit jelenthet, hogy a fej bármikor leszakadhat és beleszánthat tányérba?
(Ehh de jó volt anno a régi MFM 40MB vinyómnál,hogy kikapcsolás előtt parancssorosan be kellett parkoltatni)
Egyébként a HDD sentinel rövid tesztje első része most lefutott. A második tányérnál lehet valami olvasási
baja,mert az 1 perces becsült idő már 33 perc :-o
Azt nem értem, hogy azért nem olyan öreg ez a vinyó. Van sokkal régebbi és annak semmi baja :-o
Nah persze tucatermék, rengeteg modell. Gyártás előtt nem tesztelik rendesen. A régiek jobban (kevesebb tányér)
lennének összerakva, vagy kevésbé pörög,strapább mechanika,kevésbé bonyolult elektronika ?
MSI K7N2 Delta-ILSR (MS-6570G); AMD Sempron ™ 3000+ 2160 MhZ 12*180); X1950PRO; 2GBDDRKingmax; Ergo525; KKB-2050U; SAM840PRO 256GB SSD; SamBX2250 LED 22” ...kicsit öreg,megtáltosodva, de legalább ki van fizetve ;-) no % THM. Azért így is szeretem ;-D

#1750 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 01:20

Köszi a választ. Ez most röviden annyit jelenthet, hogy a fej bármikor leszakadhat és beleszánthat tányérba?
[/quote]
Ha egy ponton akad el, akkor sokkal valószinübb, h nem fej, vagy szervo hiba.
Valószínübb a lemez mechanikai, vagy mágneses megsérülése.
Ha jól tudom, akkor ezek a winchesterek spec programmal vannak előformázva, utána a fejpozícionálás erre a mágneses "szamárvezetőre" történik. Ha ez utóbbi történt, akkor egy (gyári) programmal (célszerüen, adatmentés után) rendbetehető.
Jól esne, ha egy "szaki" kommentálná a beírásomat.
Van egy 160 Gigás Samsungom (SP1614C) aminek gyanítom, ilyen hibája van (még nem próbálkotam meg vele).
Az alaplap szekvenciális tárolónak ismeri fel.

#1751 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 09:01

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. A mai nap folyamán gép kikapcs,majd du. be. A W7 bootolás közben HDD fej kattog, majd reboot.
Javításnál nem talál kötetet. Régi xp boot egy másik HDD-ről. Talált hibás szektortöredéket, amit javított a W7 HDD-n.
HDD Sentinel ez dokumentálta is. Talált 1 gyenge szektort.

197,Current Pending Sector Count,0,100,100,OK
Függőben lévő szektorok száma. A gyenge szektorok mennyisége, melyek áthelyezésre kerültek.Valószinűleg van egy függőbe lévő szektorod ami ezt a zavart okozza,ha onnan olvasna adatot akkor kezd el kattogni.hd tune felületellenörzése megmondja ha van piros terület akkor azt hd regeneratorral 50-50% ban el lehet tüntetni,ha így sem sikerül akkor azt a részt kikell formázni.

Így a kondíció 99% lett :-p

Én úgy tudom, hogy amit elsősorban nézni kell a Reallocated sector count. Amennyiben ez növekszik, a vinyó elhalálozása
várható.

A kérdésem a következő lenne. Mi okozhatja a "fejrángatást"? induljunk HDD felől.

-mechanikai/elektronikai hiba. (elöregedett hdd)
-kontakthiba (molex csati (érintkezőket összébb nyomom)+hdd)
-IDE kábel
-Táp hiba
-Alaplapi ide vezérlő hiba

Még valami a S.M.A.R.T. HDD sentinel rövid öntesztje nem igazán akar lefutni teljesen :-o
Eddig működés közben 2x hallottam, hogy a HDD fej kattan egyet-egyet. (ezért gyanaxom kontakthibára)
Kezdek aggódni. Egyszer már kettyent meg így vinyóm. Lehet cserélni kell, mert lassan elhalálozik?

Van, hogy ez írja ki.

Kép

Merre induljak el hibakeresésileg? Van valami egyéb ötletetek?

Egyszer már cseréltem tápot. 2007 12. Chieftech GPS-450AA-101A
A HDD mégrégebbi. HDD Samsung 250GB ATA133 8MB Chache+ ATA hengeres kábel 2006.01.
Az alaplap meg matuzsálem.2003. 12. (a kondik nincsenek felpuffadva meg egyéb)

Üdv.

Legelöször is a hengeres kábel dobnám a legmesszebbre,látni se lehet ezeken ha megvan törve egy szál.Másod sorban a smartot másold be ide,az önteszt ezer dolog miatt nem fut le néha nem jelent semmit.

Szerkesztette: byebye hwsw 2011. 01. 19. 09:05 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1752 Felhasználó inaktív   yogibear974 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 20:10

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2011. 01. 19. 09:01

Legelöször is a hengeres kábel dobnám a legmesszebbre,látni se lehet ezeken ha megvan törve egy szál.Másod sorban a smartot másold be ide,az önteszt ezer dolog miatt nem fut le néha nem jelent semmit.

Helló!

Pont azért cseréltem le anno (2007. 09.) a lapos szalagkábelt, hogy jobb legyen a gép szellőzése. Max. veszek egy másikat.
Egyik napról a másikra tönkre mehet?
A smart

Kép

Nem tudom,hogy ebből mit tudtok leszűrni.
Egyébként most nem kattan önellenörzésnél, igaz nem is fut végig továbbra sem :-o
Lehet, hogy majd megformázom az ehhez való programmal.

#1753 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 20:48

Üzenet megtekintéseIdézet: yogibear974 - Dátum: 2011. 01. 19. 20:10

Helló!

Pont azért cseréltem le anno (2007. 09.) a lapos szalagkábelt, hogy jobb legyen a gép szellőzése. Max. veszek egy másikat.
Egyik napról a másikra tönkre mehet?
A smart

Kép

Nem tudom,hogy ebből mit tudtok leszűrni.
Egyébként most nem kattan önellenörzésnél, igaz nem is fut végig továbbra sem :-o
Lehet, hogy majd megformázom az ehhez való programmal.

Van egy függésben lévő szektorod,amit még nem helyezett át a meghajtó.Amúgy meg sok nagyon az ultra ata crc eror szám,kábel esélyes hogy sz@r.
Hádédész..

#1754 Felhasználó inaktív   yogibear974 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 21:07

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2011. 01. 19. 20:48

Van egy függésben lévő szektorod,amit még nem helyezett át a meghajtó.Amúgy meg sok nagyon az ultra ata crc eror szám,kábel esélyes hogy sz@r.

Helló!

Köszi a választ, akkor cserélek kábelt. Írja is.

A lemez felületén található 1 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák. Amennyiben hirtelen fagyás, újraindulás tapasztalható, érdemes adatkábelt cserélni (ajánlott a minél rövidebb 80 eres SZALAGkábel használata).

Ezt át tudom helyezni?

Inkább cseréljem lapos szalagra, mint hengeresre? Az IDE2 is hengeres van. Igaz azon az optikai meghajtók vannak.

#1755 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 19. 21:40

Üzenet megtekintéseIdézet: yogibear974 - Dátum: 2011. 01. 19. 21:07

Helló!

A lemez felületén található 1 gyenge szektor, mely(ek) későbbi használat során áthelyezésre kerülhet(nek).
A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák. Amennyiben hirtelen fagyás, újraindulás tapasztalható, érdemes adatkábelt cserélni (ajánlott a minél rövidebb 80 eres SZALAGkábel használata).

Ezt át tudom helyezni?

Inkább cseréljem lapos szalagra, mint hengeresre? Az IDE2 is hengeres van. Igaz azon az optikai meghajtók vannak.

Én a sima lapos vékony 80 ereset ajánlom,hengeresböl csak a drága verziók érnek valamit amit az alaplapokhoz is adnak.Ezeket olcsó kinai valamiket sokszor én úgy kaptam hogy kibontottam és már szakadt volt benne egy szál.

Szerkesztette: byebye hwsw 2011. 01. 19. 21:42 -kor

Hádédész..

#1756 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 29. 23:36

Sziasztok!

Egy kis érdekesség, ma építettem be a vacsi új 1.5TB-os Seagate merevlemezt, és miután átmásoltam rá kb. 500 gigát jelentkezett egy bad sector rajta :p Hdd regenerátort még nem engedtem rá, kíváncsi leszek mit szól hozzá.
Ez elég nagy csalódás a számomra, mert nagyon dícsérték ezt a merevlemezt.....

Csatolt fájl  seagatebad.jpg (174,34K)
Letöltések:: 15

#1757 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 00:34

Ez önmagában nem baj (pár db. hibás blokk, a használat kezdetekor, vagy a teljes felület első végigírásakor/végigolvasásakor), majd ha rendszeresen növekszik a számuk, vagy a SMART nem cseréli le és az OS számára is hibás sectorok lesznek, akkor kezdj aggódni.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1758 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 10:52

Üzenet megtekintéseIdézet: yogibear974 - Dátum: 2011. 01. 19. 21:07

Helló!

Ezt át tudom helyezni?

Nem te tudod áthelyezni, hanem a diszk belső logikája.
Attól gyenge egy szektor (pendign sector), hogy nem sikerül az olvasás róla. Ez nem biztos, hogy fizikai hibát is jelent, elképzelhető, hogy éppen áramszünet lett, amikor a diszk működött, és egy szektro elejét éppen átírta, de a végét még nem. Vagy akár szoftveresen is lehet olyan szektort készíteni, aminek hibás az ellenőrző összege.

Akkor kerül áthelyezésre, ha a következő írás nem fog sikerülni rá. Ekkor egy helyettesítő szektort használ a diszk a hibás helyett.
Ha az írás sikeres lesz, akkor visszakerül normál használatba.

Inkább lapos legyen a kábel, és ne minél rövidebb, hanem úgy kb. 15-20 cm minimum legyen, max. 40 cm.
Ha több csatlakozó is van rajta, de csak egy eszközt dugsz a vezetékre, akkor a vezeték végén lévő csatlakozóra kell dugnod.

#1759 Felhasználó inaktív   yogibear974 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 11:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2011. 01. 30. 10:52

Nem te tudod áthelyezni, hanem a diszk belső logikája.
Attól gyenge egy szektor (pendign sector), hogy nem sikerül az olvasás róla. Ez nem biztos, hogy fizikai hibát is jelent, elképzelhető, hogy éppen áramszünet lett, amikor a diszk működött, és egy szektro elejét éppen átírta, de a végét még nem. Vagy akár szoftveresen is lehet olyan szektort készíteni, aminek hibás az ellenőrző összege.

Akkor kerül áthelyezésre, ha a következő írás nem fog sikerülni rá. Ekkor egy helyettesítő szektort használ a diszk a hibás helyett.
Ha az írás sikeres lesz, akkor visszakerül normál használatba.

Inkább lapos legyen a kábel, és ne minél rövidebb, hanem úgy kb. 15-20 cm minimum legyen, max. 40 cm.
Ha több csatlakozó is van rajta, de csak egy eszközt dugsz a vezetékre, akkor a vezeték végén lévő csatlakozóra kell dugnod.

Helló!

Köszi a választ.

60cm-s revoltec hengeres kábel van rajta, tök új, most cseréltem. IDE1 Pimaryn 320 HDD. Secondaryn egy mobil rack. (tudom nem túl
szerencsés, mert a kontakthiba lehet gyakrabban)Nincs mindig használva. Jelenleg az ATA CRC error hol csökken hol növekszik.
A HDD sentinel 3.50 pro feltétele után, eltelt 5 napban 1830; 1374;1624;1686 Jelenleg egy Maxtor 80 GB-os HDD formázok a
mobilrackban. Azon csak 12 CRC error lett meglévőhöz? Lehet, hogy a táp gyengélkedik? Tegnap DVD írás közben növekedett picit.
Szerintetek egy nem gyors formázással el lehet tüntetni a gyenge szektort,azáltal, hogy megformázódik?
Vagy, amit a gyártó oldalán találtam Samsung HDD Estool 3.01v. Ez Dos-os és bootcd-s. Már ki is próbáltam, egy csomó lehetőséget
kínál.

#1760 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 01. 30. 12:38

Üzenet megtekintéseIdézet: yogibear974 - Dátum: 2011. 01. 30. 11:27

Helló!

Köszi a választ.

60cm-s revoltec hengeres kábel van rajta, tök új, most cseréltem. IDE1 Pimaryn 320 HDD. Secondaryn egy mobil rack. (tudom nem túl
szerencsés, mert a kontakthiba lehet gyakrabban)Nincs mindig használva. Jelenleg az ATA CRC error hol csökken hol növekszik.
A HDD sentinel 3.50 pro feltétele után, eltelt 5 napban 1830; 1374;1624;1686 Jelenleg egy Maxtor 80 GB-os HDD formázok a
mobilrackban. Azon csak 12 CRC error lett meglévőhöz? Lehet, hogy a táp gyengélkedik? Tegnap DVD írás közben növekedett picit.
Szerintetek egy nem gyors formázással el lehet tüntetni a gyenge szektort,azáltal, hogy megformázódik?
Vagy, amit a gyártó oldalán találtam Samsung HDD Estool 3.01v. Ez Dos-os és bootcd-s. Már ki is próbáltam, egy csomó lehetőséget
kínál.

Az ATA szabvány szerint max. 45 cm lehet egy kábel, de nem szokott gond lenni, ha 60 cm se, sőt még 90 cm-ből se.
ATA66 és afölött már 80 eres kábelt kell használni, de ajánlott alatta is, fejből meg nem mondom, hogy melyik módoktól. Persze ATA66 előtt senki se használt 80 eres kábelt, kapni se lehetett.
A hengeres kábel azért gáz, mert az egymás mellé csavart erekben a jelek bezavarhatják egymást. Főképp, hogy hosszabb is, mint 45 cm.
Az UDMA CRC errornak elvileg nem volna szabad csökkennie, ez egy számláló, ami a a CRC hibákat számolja.

Érdemes lehúznod a rack-et a kábelról, hátha elmúlik a zavar.
A legtöbbször a kábel hibája okozza, vagy hibás érintkezés (pl. rossz minőségű rack), de találkoztam olyan diszkkel, ahol a diszk volt hibás. Azért veszélyes, mert ha egyszer valamiért nem UDMA módban használod, akkor nem lesz CRC ellenőrzés, és nem veszed észre a hibákat, csak ha már a rendszered instabillá vált.

Igen, normál formázástól, de akár csak sima átíráskor el kell tűnnie a pending sectornak:
a) vagy a reallocated sectors count számláló értékét növeli, ha valóban hibás volt és reallokálásra került,
b) vagy szimplán újra használatba kerül. Ez utóbbi esetben nem volt valójában hibás a szektor, csak valami miatt megzsakadt az írás (írás közbeni áramszünet, vagy kihúztad a konnektorból, stb...). Ekkor a reallocated sectors count számláló értéke nem nő (de a reallocation event count számláló már a pendig sectors count számlálóval együtt ezt is számolta, ha a te diszkeden van ilyen számláló. Ha nincs ilyen számláló, akkor utólag már nem láthatod a hibát, mert a pendig sectors count értéke visszacsökken).

Ebből használat közben semmit nem veszel észre, ha nem figyeled a SMART adatokat, és kis számban a diszk használhatóságát nem befolyásolja.
Gáz akkor van, ha sok reallokált szektor lesz a diszken. Sajnos a SMART határértékek a legtöbb diszken úgy vannak beállítva, hogy mire a határt átlépve jelez, addigra sokszor már nem olvashatók ki az adatok a diszkből. Ezért mindenképpen érdemes valamilyen szoftveres módon rendszeresen vizsgálni és figyelni a SMART értékeket, és változásuk esetén figyelmeztető jelzést küldetni, főképp, ha egy diszken már van egy hiba.

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • 90
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.