Idézet: yogibear974 - Dátum: 2011. 01. 30. 11:27
Helló!
Köszi a választ.
60cm-s revoltec hengeres kábel van rajta, tök új, most cseréltem. IDE1 Pimaryn 320 HDD. Secondaryn egy mobil rack. (tudom nem túl
szerencsés, mert a kontakthiba lehet gyakrabban)Nincs mindig használva. Jelenleg az ATA CRC error hol csökken hol növekszik.
A HDD sentinel 3.50 pro feltétele után, eltelt 5 napban 1830; 1374;1624;1686 Jelenleg egy Maxtor 80 GB-os HDD formázok a
mobilrackban. Azon csak 12 CRC error lett meglévőhöz? Lehet, hogy a táp gyengélkedik? Tegnap DVD írás közben növekedett picit.
Szerintetek egy nem gyors formázással el lehet tüntetni a gyenge szektort,azáltal, hogy megformázódik?
Vagy, amit a gyártó oldalán találtam Samsung HDD Estool 3.01v. Ez Dos-os és bootcd-s. Már ki is próbáltam, egy csomó lehetőséget
kínál.
Az ATA szabvány szerint max. 45 cm lehet egy kábel, de nem szokott gond lenni, ha 60 cm se, sőt még 90 cm-ből se.
ATA66 és afölött már 80 eres kábelt kell használni, de ajánlott alatta is, fejből meg nem mondom, hogy melyik módoktól. Persze ATA66 előtt senki se használt 80 eres kábelt, kapni se lehetett.
A hengeres kábel azért gáz, mert az egymás mellé csavart erekben a jelek bezavarhatják egymást. Főképp, hogy hosszabb is, mint 45 cm.
Az UDMA CRC errornak elvileg nem volna szabad csökkennie, ez egy számláló, ami a a CRC hibákat számolja.
Érdemes lehúznod a rack-et a kábelról, hátha elmúlik a zavar.
A legtöbbször a kábel hibája okozza, vagy hibás érintkezés (pl. rossz minőségű rack), de találkoztam olyan diszkkel, ahol a diszk volt hibás. Azért veszélyes, mert ha egyszer valamiért nem UDMA módban használod, akkor nem lesz CRC ellenőrzés, és nem veszed észre a hibákat, csak ha már a rendszered instabillá vált.
Igen, normál formázástól, de akár csak sima átíráskor el kell tűnnie a pending sectornak:
a) vagy a reallocated sectors count számláló értékét növeli, ha valóban hibás volt és reallokálásra került,
b) vagy szimplán újra használatba kerül. Ez utóbbi esetben nem volt valójában hibás a szektor, csak valami miatt megzsakadt az írás (írás közbeni áramszünet, vagy kihúztad a konnektorból, stb...). Ekkor a reallocated sectors count számláló értéke nem nő (de a reallocation event count számláló már a pendig sectors count számlálóval együtt ezt is számolta, ha a te diszkeden van ilyen számláló. Ha nincs ilyen számláló, akkor utólag már nem láthatod a hibát, mert a pendig sectors count értéke visszacsökken).
Ebből használat közben semmit nem veszel észre, ha nem figyeled a SMART adatokat, és kis számban a diszk használhatóságát nem befolyásolja.
Gáz akkor van, ha sok reallokált szektor lesz a diszken. Sajnos a SMART határértékek a legtöbb diszken úgy vannak beállítva, hogy mire a határt átlépve jelez, addigra sokszor már nem olvashatók ki az adatok a diszkből. Ezért mindenképpen érdemes valamilyen szoftveres módon rendszeresen vizsgálni és figyelni a SMART értékeket, és változásuk esetén figyelmeztető jelzést küldetni, főképp, ha egy diszken már van egy hiba.