Idézet: ReeChee - Dátum: 2005. jan. 7., péntek - 10:37
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, ami csak félig-meddig illik ide, de nem akartam új topicot nyitni neki.
Szal van egy maxtor winyóm, 80 gb, 7200rpm, asszem ATA100...
Meg vagyok vele elégedve, de tudom forgó alkatrész, néha cserélni kell.
A lényeg hogy szeretném "felmérni" az állapotát, nem akarok egyik napról a másikra megáll című mesébe csöppenni. Itt van a lényeg, a smart mindenre OK-ot ír, de ez nekem elég?
Mindenesetre berakom ide amit kiír nekem az Everest, hátha mondtok valami.
ReeChee: En a helyedben gyorsan leselejteznem a cuccost, mint lejjebb is irtak, a "Reallocated Sector Count" ertek veszesen magas. Egyebkent nem tudja valaki, hogy ilyen esetekben az EVEREST es mas SMART kiolvasok miert irjak azt, hogy "OK: Value is normal"/"Rendben: Az érték normális"? Az elso oszlop, a "threshold"/"kuszob" gondolom (csak tippelek, de abszolut logikusnak tunik) arra utal, hogy annak atlepesekor veheto a HDD igazan hibasnak, es talan attol kezdve allnak szoba veled a boltok, ha garanciajegyet lobogtatva beallitasz hozzajuk. A fent lathato tablazatban azonban hiaba lepte at az ertek (206) a kuszobot (63), jonak veszi a rendszer, erthetetlen modon.
Nekem is nemreg mondta be az unalmast egy WD HDD-m, ugyanez az ertek kezdett el raketasebesseggel noni, gyakorlatilag minden hozzanyulaskor, olyankor fel percre leakadt a rendszer es egyet lepett az ertek, es miutan atlepte a kuszobot (asszem annal 140 volt), akkor kezdett el adatot is veszteni. Feltetelezem tehat, hogy a kuszob egyben a le nem foglalt, ilyen athelyezesekre fenntartott, legbelul elhelyezkedo spare sectorok szamat is jeloli, ha a kuszobot atlepjuk, mar nem tudja hova elmenteni az elektronika a hibas sectorokat, dobja oket. A SMART szerint egyebkent ez a gyakorlatilag temetni valo HDD-m meg mindig hibatlan, a kuszob atlepes ellenere is (nalam is 200 koruli most az ertek).
Egyuttal csatlakoznek az elozo kerdezohoz is, eddig nem nagyon figyeltem a SMART ertekeket, csak par hete. Most vettem ket azonos ATA Maxtort (RAID-be szerettem volna rakni oket, ha lehetne kevesebb csatornas hardveres ATA RAID kartyat kapni az orszagban), es annak ellenere, hogy zsir ujak, meglepoen magas a "C3 - Hardware ECC Recovered" es a "C7 - Ultra ATA CRC Error Rate" erteke mindkettonek. Az elobbi ertek neha meg 3000 kozelebe is felmegy, az utobbi 250 kozelebe, ezek persze tudtommal nem fizikai hibak, es rendszeresen ujraszamolodnak, igy gondolom nem erdemes problemaznom miattuk, de azert nyugodtabb lennek, ha minden "Error" ertek mellett stabil 0 allna. Hasonlokepp a CB ertek is neha felmegy 1-re vagy 2-re, de ez nem olyan magas ertek, es bar ennek van kuszobje, a jelek szerint ez is ujraszamolodik. Azt egyebkent tudja valaki, hogy a CB meg a tobbi mit jelent, vagy hol lehet utananezni (keresovel meg a Maxtor site-on probaltam sikertelenul)?
Ha jol tudom ezek az ertekek leginkabb kabelhibanal vagy taphibanal jelentkezhetnek, ezekre gyanakszom leginkabb. Mindket HDD-t ugyanabban a mobil rackben teszteltem, bar mas-mas kabellel, ugyanis a hutes mar manapsag elengedhetetlen, es a kozelmultig meg csak ventilatoros rackekkel lehetett megoldani a HDD-k huteset, nem lattam a boltokban mostanaig nagyon mas hutesi alternativakat (most mar vegre vannak). A rack eleg komoly, nagyon draga is volt, ugyanakkor az ATA-133-as HDD-ket ATA-100-asra degradalja 80 eres kabelekkel is, gondolom ez is lehet hibaforras, de meginkabb lehet hibaforras az, hogy ugye a rack ATA toldasa tobb csatlakozoval jar, tobb lehet az apro kontakthiba es tobb helyen vehet fel az amugy is foldeletlen rendszer interferenciat. A masik tippem, amit meg valoszinubbnek tartok, hogy a HDD-k tapellatasaval van baj, egyreszt ott is all a rack miatt a toldas, masreszt a ventilatorok is "esznek" aramot, nem sokra emlekszem mar a fizikai tanulmanyaimbol, de az alap aramfelveteluk es a forgas kovetkezteben fellepo surlodasuk fuggvenyeben ellenallasuk lehet, ami csokkentheti a HDD-hez eljuto aram erosseget. Ebbol korabban volt igen komoly gondom is az emlitett rackben, egy idoben bugott valamelyik ventilator, valoszinuleg kicsit szorult (bar meg jol porgott), es ez roppant fura problemakat vetett fel, neha az azonos tapkabelre kotott, de masik rackben levo HDD tunt el teljesen a BIOS es az egesz rendszer szamara, ritkabban pedig az adott rackben levo. Miota megzsiroztam a rack ventilatorait, nincs ilyen baj (bugas sincs), de felteszem, a fenti ertekek azert visszavezethetok erre a dologra, most is fennallhat, csak most talan kevesbe kritikus a ventilatorok miatti aramingadozas.
Utalom a PC-ket, minden felretett penzemet elemesztik, es evente legalabb 2 honapot legozni kell veluk, hogy ujra hasznalhatova valjanak. :( Pillanatnyilag a munka HDD-m mellett doglott az FDD-m (elfustolt), a videokartyam (hiaba zsirozom, gyakran leall a ventilatora, es a kemeny underclock ellenere is 1-45 percen belul elfagynak a 3D gyorsitott cuccok, 2D-ben jol megy) es az alaplapomban is van valami komoly hiba, amit elvileg egy regi BIOS frissites orvosolt, de gyakorlatilag a jelek szerint nem (ha ujabb Windows-os rendszer HDD egyedul van egy kabelen, es ugy bootol, az alaplap teljesen osszemakolja minden szemettel a feluletet, nem kimelve a rendszert, bootsectort, FAT tablat, semmit). Eh, bocs a hosszu fustolgesert, 3-4 hete allnak az itthoni munkaim a doglott HDD miatt, az alaplapi szivasok miatt, es mert Magyarorszagon nem lehet kapni olyan RAID kartyat, amilyet keresek, igy mar csak nonstop szidom mindenfele a Microsoft, az Intel, az Abit, a WD, a Maxtor es a tobbi ceg alapitoinak felmenoit. :)