HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#561 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 15. 09:46

nincs, csak tönkreteszed
Üdvözlettel:
Gabi

#562 Felhasználó inaktív   -=RaiN=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 17:47

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 9:46

nincs, csak tönkreteszed

Na, csak rányomtam a low level formatot, és úgy néz ki, hogy kijavította a bad sectorokat! :D De nem akarom elkiabálni...
Konfig: E8200 | P5K | 8800GT | 2GB-DDR2
AO: Winetou, Ryannon [frozen]

#563 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 17:52

Biztos vagy benne, hogy volt valami köze a nevén kívül a low level formathoz?  :think:
Üdvözlettel:
Gabi

#564 Felhasználó inaktív   -=RaiN=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 18:04

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 17:52

Biztos vagy benne, hogy volt valami köze a nevén kívül a low level formathoz?  :think:

Tekintve, hogy 14 és fél óráig tartott, és a gyári Maxtor segédprogival (PowerMax 4.09) csináltam, valszeg sok köze volt hozzá... ;)

#565 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 22:53

Idézet: -=RaiN=- - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 19:04

Tekintve, hogy 14 és fél óráig tartott, és a gyári Maxtor segédprogival (PowerMax 4.09) csináltam, valszeg sok köze volt hozzá... ;)

Többpassos zerofill :)

#566 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 23:04

Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 13:00

Már 1 (egy) db Reallocated Sector Count is garanciális probléma. A SMART kiolvasók azért írhatják ilyenkor, hogy az érték normális, mert -mint akár a CD-írók utasításkészleténél is-, a sok seggfej nem tud megegyezni egy egységes regiszterkiosztásban, ill. az értékek jelentésében. Így (gondolom én) a SMART kiolvasó progi kénytelen a SMART-tól kapott hibajelzésre hagyatkozni, amit pedig a gyártó állít be. Vagyis akármilyen értékre beállíthatja azt, hogy hibát jelezzen a SMART.

Ez nem igazán így van...

A Reallocated Sectors Count Treshold-ja (küszöbérték) a Seagate-eknél 36, a WD-knél pedig 40 (most épp csak ilyenek mennek a gépben). Ez azt jelenti, hogy egy Seagate-nél amíg az érték el nem éri a 35-öt (ami ugye nem mást jelent, mint hogy a tartalék szektorok 65%-a már használatban van), addig a SMART Status nem megy át BAD-be (ezért írják a progik is, jogosan, hogy az érték normális), és amíg a SMART Status OK, és a vinyó is hibátlanul működik, nem beszélhetünk garanciális problémáról, emellett így a gyári tesztprogramok is át fogják engedni.

Nem ugyanez a helyzet pl. a Current Pending Sectors Count-nál.

Az egyes attribútumot küszöbértéke egyébként a Speedfan "Warn" oszolpából olvasható ki. A 36, 40 és társai alatt nem nyers (raw) értéket kell érteni, hanem Value-t.

#567 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 23:47

dupla...

Szerkesztette: ThomasS31 2005. 01. 15. 23:48 -kor

#568 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 15. 23:47

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 23:04

Az egyes attribútumot küszöbértéke egyébként a Speedfan "Warn" oszolpából olvasható ki. A 36, 40 és társai alatt nem nyers (raw) értéket kell érteni, hanem Value-t.

Ez mondjuk érdekes mert az én Samsungomnál minden küszöb 0 everest és speedfan szerint is.
Ilyenkor mivan ? :)

Az viszont még mindig nem értem, hogy van az a 4 Reallocation Event Count, viszont a Reallocation Sector Count az 0.
Az Offline correctable meg 4.
Ez most akkor hogy kell érteni ?
Javította, de nem szektor áthelyezéssel, vagy mi ?

#569 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 16. 07:06

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2005. jan. 16., vasárnap - 0:47

Ez mondjuk érdekes mert az én Samsungomnál minden küszöb 0 everest és speedfan szerint is.
Ilyenkor mivan ? :)

Az viszont még mindig nem értem, hogy van az a 4 Reallocation Event Count, viszont a Reallocation Sector Count az 0.
Az Offline correctable meg 4.
Ez most akkor hogy kell érteni ?
Javította, de nem szektor áthelyezéssel, vagy mi ?

Az, hogy a küszöbérték nincs rendesen beállítva, a Samsung hibája...

A Reallocation Event Count-ba pedig a sikertelen műveletek is bekerülnek, leginkább ez lehet a magyarázat. Lényeg, hogy 4 szektort már figyel a meghajtó.

#570 Felhasználó inaktív   wasawski 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 17. 11:43

Hello! Van egy kis problémám, nevezetesen: Disk write caching is disabled.
Na, ezt hol lehet enabled- olni? Az Xp-ben, vagy a BIOS ban? Egyik helyen sem találtam ilyet!
Az a baj, hogy magyar az Xp-m és angolul nem tudja ezt...

:confused:        :think:

#571 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 18:27

Idézet: Csybe - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 23:04

Ez nem igazán így van...

A Reallocated Sectors Count Treshold-ja (küszöbérték) a Seagate-eknél 36, a WD-knél pedig 40 (most épp csak ilyenek mennek a gépben). Ez azt jelenti, hogy egy Seagate-nél amíg az érték el nem éri a 35-öt (ami ugye nem mást jelent, mint hogy a tartalék szektorok 65%-a már használatban van), addig a SMART Status nem megy át BAD-be (ezért írják a progik is, jogosan, hogy az érték normális), és amíg a SMART Status OK, és a vinyó is hibátlanul működik, nem beszélhetünk garanciális problémáról, emellett így a gyári tesztprogramok is át fogják engedni.

Nem ugyanez a helyzet pl. a Current Pending Sectors Count-nál.

Melyik nincs így?

-Nyilván a gyártók határozzák meg a küszöbértéket. [Te is írtad.]
-A SMART-monitorozó progik a gyártó beállításai alapján warning-oló SMART indíttatására szólnak, ha baj van. [Ezt is.]
-Ill. a gyártók nem tudnak (vagy inkább nem akarnak...?) megegyezni az értékek jelentésében (avagy inkább súlyosságában); van, akinél már 10 (Samsung) block is BAD jelentést hordoz, van, akinél még a 39 (WD) sem. Persze sejtem, nyilván a gyártók jobban tudják, hogy mennyire súlyos, ill. megszokott néhány bad block a felületen... :irónikus: [Tény.]
-1 (egy) db Reallocated Sector Count is garanciális probléma, legalábbis a normális helyeken (lehet, hogy csak ott jártam eddig? ;)) nekem mindig kicserélték, annak ellenére, hogy a Threshold-ot nem haladta meg, tehát maga a SMART nem jelzett hibát. [Ezt meg én mondom, mert nekem így volt.]
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#572 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 18:30

Idézet: wasawski - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 11:43

Hello! Van egy kis problémám, nevezetesen: Disk write caching is disabled.
Na, ezt hol lehet enabled- olni? Az Xp-ben, vagy a BIOS ban? Egyik helyen sem találtam ilyet!
Az a baj, hogy magyar az Xp-m és angolul nem tudja ezt...

:confused:        :think:

Eszközkezelő (Windows gomb+PAUSE, Hardver), Lemezmeghajtó, ott a kérdéses meghajtón duplaklikk, Házirendek és alul pipa be.

#573 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 17. 22:41

Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 19:27

Melyik nincs így?

-Nyilván a gyártók határozzák meg a küszöbértéket. [Te is írtad.]
-A SMART-monitorozó progik a gyártó beállításai alapján warning-oló SMART indíttatására szólnak, ha baj van. [Ezt is.]
-Ill. a gyártók nem tudnak (vagy inkább nem akarnak...?) megegyezni az értékek jelentésében (avagy inkább súlyosságában); van, akinél már 10 (Samsung) block is BAD jelentést hordoz, van, akinél még a 39 (WD) sem. Persze sejtem, nyilván a gyártók jobban tudják, hogy mennyire súlyos, ill. megszokott néhány bad block a felületen... :irónikus: [Tény.]
-1 (egy) db Reallocated Sector Count is garanciális probléma, legalábbis a normális helyeken (lehet, hogy csak ott jártam eddig? ;)) nekem mindig kicserélték, annak ellenére, hogy a Threshold-ot nem haladta meg, tehát maga a SMART nem jelzett hibát. [Ezt meg én mondom, mert nekem így volt.]

A 10-39 összehasonlításodat nem igazán értem.

Azt a vinyót is kicserélik, amit én esetleg működés közben egy csavarhúzóval rövidre zárok. De hivatalosan az sem garanciális probléma.

Sőt, tovább megyek, 1-2 áthelyezett szektor még normális is, hisz a gyártók is azért építik így meghajtóikat, mert ilyesmi előfordul.

Egyébként igazad van, és egyetértek.

#574 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 18. 00:00

A 10-39 hasonlat akkor kezd értelmet nyerni, amikor megfigyeljük, hogy egy meghibásodott meghajtónál milyen arányban vannak bad block-ok a felületen. Én még nem találkoztam olyan meghajtóval, ami bármilyen hibával bírt és ne lett volna rajta bad block.
Ebből gyanítható: ha bad block lesz egy winyón, az nagy valószínűséggel más hibát is (előre)jelez. Ezért (lenne) fontos szerintem, hogy ezt minnél előbb hibának jelezze a SMART. Persze a gyártóknak nem ez az érdekük.
Néhány bad block egyébként szerintem is belefér(ne), -a mai adatsűrűség mellett talán lehetetlen is hibátlan winchestert gyártani,- de nem mondjuk 39.

Szerkesztette: brd 2005. 01. 18. 00:02 -kor

#575 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 01. 18. 09:02

Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 1:00

A 10-39 hasonlat akkor kezd értelmet nyerni, amikor megfigyeljük, hogy egy meghibásodott meghajtónál milyen arányban vannak bad block-ok a felületen. Én még nem találkoztam olyan meghajtóval, ami bármilyen hibával bírt és ne lett volna rajta bad block.
Ebből gyanítható: ha bad block lesz egy winyón, az nagy valószínűséggel más hibát is (előre)jelez. Ezért (lenne) fontos szerintem, hogy ezt minnél előbb hibának jelezze a SMART. Persze a gyártóknak nem ez az érdekük.
Néhány bad block egyébként szerintem is belefér(ne), -a mai adatsűrűség mellett talán lehetetlen is hibátlan winchestert gyártani,- de nem mondjuk 39.

Én az RDM-re gondolok, tehát úgy értem, az is normális, ha egy idő után még néhány szektort cserélni kell.

Igen, sajna valszeg a gyártók nem látják, hogy a felhasználók egy része belelát a SMART-ba, valóban lehetne arra is BIOS figyelmeztetést írni, hogy a reallocated sectors count értéke változott (pl.). Ugye jelenleg egy átlag felhasználó annyiban értesül a SMART-tól, hogy ha az egyik érték átlépi a küszöböt, és a BIOS-ban be van kapcsolva a SMART, akkor minden indításkor figyelmeztetést kap, vagy neadjisten a Speedfan fitness csíkja alapján próbál meg tájékozódni (kérek mindenkit, ezt ne tegye).

Abban szintén igazad van, hogy bármilyen meghibásodásról beszélünk, általában a Reallocated Sectors Count, Current Pending Sectors Count értéke elkezd nőni. Ez a meghajtó belső rutinjai miatt van, nem feltétlenül jelent lemezhibát (nem tudja olvasni az adott szektort, ezért áthelyezéssel is próbálkozik, de a hiba oka lehet pl. fej- vagy elektronikahiba is).

#576 Felhasználó inaktív   wasawski 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 18. 17:05

Idézet

Eszközkezelő (Windows gomb+PAUSE, Hardver), Lemezmeghajtó, ott a kérdéses meghajtón duplaklikk, Házirendek és alul pipa be

Ezt megtaláltam, csak be van szürkítve, nem lehet megváltoztatni. Bár úgy néz ki, hogy az alsó van kipöttyözve, de ennek ellenére fenn áll a helyzet... Valamit még tudnál mondani, brd ?
                                                    :idea:

#577 Felhasználó inaktív   -=RaiN=- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 11:41

Megint bad sectoros lett a vinyóm, egy hétig sem bírta a low level format után...
Az biztos, hogy Maxtor-t mégegyszer soha a büdös életben nem veszek! :reklamacio: :( :mad:

#578 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 18:51

Üdvözöllek a Maxtort-soha-többé-nem-veszek táborban! ;)

#579 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 19. 19:00

Idézet: wasawski - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 17:05

Ezt megtaláltam, csak be van szürkítve, nem lehet megváltoztatni. Bár úgy néz ki, hogy az alsó van kipöttyözve, de ennek ellenére fenn áll a helyzet... Valamit még tudnál mondani, brd ?
                                                       :idea:

Aha, gondolom SATA-s a winyó. SATA-val nincs ilyen téren tapasztalatom, de valószínűleg azzal lesz a probléma, hogy mivel az ilyen winyókat menet közben is cserélhetőnek tartja, ezért alapból kikapcsolja a windowsod a write cache-t (bár, pl. egy USB-snél be lehet kapcsolni...). Passzolom a kérdést. Esetleg próbálj meg újabb SATA drivert telepíteni, ill. még azt is megpróbálhatod, hogy az eszközkezelőből eltávolítod a winyót, ill. a vezérlőt (ez utóbbit csak akkor próbáld, ha nem SATA-s a rendszerwinyód!!!). A következő bootnál pedig felismeri majd magától és remélhetőleg bekapcsolható lesz az opció.

#580 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 20. 23:39

Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 19., szerda - 19:51

Üdvözöllek a Maxtort-soha-többé-nem-veszek táborban! ;)

Sajnos, erre nem tudok rosszat mondani :)

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.