S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben)
Elküldve: 2005. 01. 15. 17:47
Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 9:46
Na, csak rányomtam a low level formatot, és úgy néz ki, hogy kijavította a bad sectorokat!
Elküldve: 2005. 01. 15. 17:52
Gabi
Elküldve: 2005. 01. 15. 18:04
Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 17:52
Tekintve, hogy 14 és fél óráig tartott, és a gyári Maxtor segédprogival (PowerMax 4.09) csináltam, valszeg sok köze volt hozzá...
Elküldve: 2005. 01. 15. 22:53
Idézet: -=RaiN=- - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 19:04
Többpassos zerofill
Elküldve: 2005. 01. 15. 23:04
Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 13:00
Ez nem igazán így van...
A Reallocated Sectors Count Treshold-ja (küszöbérték) a Seagate-eknél 36, a WD-knél pedig 40 (most épp csak ilyenek mennek a gépben). Ez azt jelenti, hogy egy Seagate-nél amíg az érték el nem éri a 35-öt (ami ugye nem mást jelent, mint hogy a tartalék szektorok 65%-a már használatban van), addig a SMART Status nem megy át BAD-be (ezért írják a progik is, jogosan, hogy az érték normális), és amíg a SMART Status OK, és a vinyó is hibátlanul működik, nem beszélhetünk garanciális problémáról, emellett így a gyári tesztprogramok is át fogják engedni.
Nem ugyanez a helyzet pl. a Current Pending Sectors Count-nál.
Az egyes attribútumot küszöbértéke egyébként a Speedfan "Warn" oszolpából olvasható ki. A 36, 40 és társai alatt nem nyers (raw) értéket kell érteni, hanem Value-t.
Elküldve: 2005. 01. 15. 23:47
Idézet: Csybe - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 23:04
Ez mondjuk érdekes mert az én Samsungomnál minden küszöb 0 everest és speedfan szerint is.
Ilyenkor mivan ?
Az viszont még mindig nem értem, hogy van az a 4 Reallocation Event Count, viszont a Reallocation Sector Count az 0.
Az Offline correctable meg 4.
Ez most akkor hogy kell érteni ?
Javította, de nem szektor áthelyezéssel, vagy mi ?
Elküldve: 2005. 01. 16. 07:06
Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2005. jan. 16., vasárnap - 0:47
Ilyenkor mivan ?
Az viszont még mindig nem értem, hogy van az a 4 Reallocation Event Count, viszont a Reallocation Sector Count az 0.
Az Offline correctable meg 4.
Ez most akkor hogy kell érteni ?
Javította, de nem szektor áthelyezéssel, vagy mi ?
Az, hogy a küszöbérték nincs rendesen beállítva, a Samsung hibája...
A Reallocation Event Count-ba pedig a sikertelen műveletek is bekerülnek, leginkább ez lehet a magyarázat. Lényeg, hogy 4 szektort már figyel a meghajtó.
Elküldve: 2005. 01. 17. 11:43
Na, ezt hol lehet enabled- olni? Az Xp-ben, vagy a BIOS ban? Egyik helyen sem találtam ilyet!
Az a baj, hogy magyar az Xp-m és angolul nem tudja ezt...
:confused:
Elküldve: 2005. 01. 17. 18:27
Idézet: Csybe - Dátum: 2005. jan. 15., szombat - 23:04
A Reallocated Sectors Count Treshold-ja (küszöbérték) a Seagate-eknél 36, a WD-knél pedig 40 (most épp csak ilyenek mennek a gépben). Ez azt jelenti, hogy egy Seagate-nél amíg az érték el nem éri a 35-öt (ami ugye nem mást jelent, mint hogy a tartalék szektorok 65%-a már használatban van), addig a SMART Status nem megy át BAD-be (ezért írják a progik is, jogosan, hogy az érték normális), és amíg a SMART Status OK, és a vinyó is hibátlanul működik, nem beszélhetünk garanciális problémáról, emellett így a gyári tesztprogramok is át fogják engedni.
Nem ugyanez a helyzet pl. a Current Pending Sectors Count-nál.
Az egyes attribútumot küszöbértéke egyébként a Speedfan "Warn" oszolpából olvasható ki. A 36, 40 és társai alatt nem nyers (raw) értéket kell érteni, hanem Value-t.
Melyik nincs így?
-Nyilván a gyártók határozzák meg a küszöbértéket. [Te is írtad.]
-A SMART-monitorozó progik a gyártó beállításai alapján warning-oló SMART indíttatására szólnak, ha baj van. [Ezt is.]
-Ill. a gyártók nem tudnak (vagy inkább nem akarnak...?) megegyezni az értékek jelentésében (avagy inkább súlyosságában); van, akinél már 10 (Samsung) block is BAD jelentést hordoz, van, akinél még a 39 (WD) sem. Persze sejtem, nyilván a gyártók jobban tudják, hogy mennyire súlyos, ill. megszokott néhány bad block a felületen... :irónikus: [Tény.]
-1 (egy) db Reallocated Sector Count is garanciális probléma, legalábbis a normális helyeken (lehet, hogy csak ott jártam eddig?
Elküldve: 2005. 01. 17. 18:30
Idézet: wasawski - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 11:43
Na, ezt hol lehet enabled- olni? Az Xp-ben, vagy a BIOS ban? Egyik helyen sem találtam ilyet!
Az a baj, hogy magyar az Xp-m és angolul nem tudja ezt...
:confused:
Eszközkezelő (Windows gomb+PAUSE, Hardver), Lemezmeghajtó, ott a kérdéses meghajtón duplaklikk, Házirendek és alul pipa be.
Elküldve: 2005. 01. 17. 22:41
Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 17., hétfő - 19:27
-Nyilván a gyártók határozzák meg a küszöbértéket. [Te is írtad.]
-A SMART-monitorozó progik a gyártó beállításai alapján warning-oló SMART indíttatására szólnak, ha baj van. [Ezt is.]
-Ill. a gyártók nem tudnak (vagy inkább nem akarnak...?) megegyezni az értékek jelentésében (avagy inkább súlyosságában); van, akinél már 10 (Samsung) block is BAD jelentést hordoz, van, akinél még a 39 (WD) sem. Persze sejtem, nyilván a gyártók jobban tudják, hogy mennyire súlyos, ill. megszokott néhány bad block a felületen... :irónikus: [Tény.]
-1 (egy) db Reallocated Sector Count is garanciális probléma, legalábbis a normális helyeken (lehet, hogy csak ott jártam eddig?
A 10-39 összehasonlításodat nem igazán értem.
Azt a vinyót is kicserélik, amit én esetleg működés közben egy csavarhúzóval rövidre zárok. De hivatalosan az sem garanciális probléma.
Sőt, tovább megyek, 1-2 áthelyezett szektor még normális is, hisz a gyártók is azért építik így meghajtóikat, mert ilyesmi előfordul.
Egyébként igazad van, és egyetértek.
Elküldve: 2005. 01. 18. 00:00
Ebből gyanítható: ha bad block lesz egy winyón, az nagy valószínűséggel más hibát is (előre)jelez. Ezért (lenne) fontos szerintem, hogy ezt minnél előbb hibának jelezze a SMART. Persze a gyártóknak nem ez az érdekük.
Néhány bad block egyébként szerintem is belefér(ne), -a mai adatsűrűség mellett talán lehetetlen is hibátlan winchestert gyártani,- de nem mondjuk 39.
Szerkesztette: brd 2005. 01. 18. 00:02 -kor
Elküldve: 2005. 01. 18. 09:02
Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 1:00
Ebből gyanítható: ha bad block lesz egy winyón, az nagy valószínűséggel más hibát is (előre)jelez. Ezért (lenne) fontos szerintem, hogy ezt minnél előbb hibának jelezze a SMART. Persze a gyártóknak nem ez az érdekük.
Néhány bad block egyébként szerintem is belefér(ne), -a mai adatsűrűség mellett talán lehetetlen is hibátlan winchestert gyártani,- de nem mondjuk 39.
Én az RDM-re gondolok, tehát úgy értem, az is normális, ha egy idő után még néhány szektort cserélni kell.
Igen, sajna valszeg a gyártók nem látják, hogy a felhasználók egy része belelát a SMART-ba, valóban lehetne arra is BIOS figyelmeztetést írni, hogy a reallocated sectors count értéke változott (pl.). Ugye jelenleg egy átlag felhasználó annyiban értesül a SMART-tól, hogy ha az egyik érték átlépi a küszöböt, és a BIOS-ban be van kapcsolva a SMART, akkor minden indításkor figyelmeztetést kap, vagy neadjisten a Speedfan fitness csíkja alapján próbál meg tájékozódni (kérek mindenkit, ezt ne tegye).
Abban szintén igazad van, hogy bármilyen meghibásodásról beszélünk, általában a Reallocated Sectors Count, Current Pending Sectors Count értéke elkezd nőni. Ez a meghajtó belső rutinjai miatt van, nem feltétlenül jelent lemezhibát (nem tudja olvasni az adott szektort, ezért áthelyezéssel is próbálkozik, de a hiba oka lehet pl. fej- vagy elektronikahiba is).
Elküldve: 2005. 01. 18. 17:05
Idézet
Ezt megtaláltam, csak be van szürkítve, nem lehet megváltoztatni. Bár úgy néz ki, hogy az alsó van kipöttyözve, de ennek ellenére fenn áll a helyzet... Valamit még tudnál mondani, brd ?
Elküldve: 2005. 01. 19. 18:51
Elküldve: 2005. 01. 19. 19:00
Idézet: wasawski - Dátum: 2005. jan. 18., kedd - 17:05
Aha, gondolom SATA-s a winyó. SATA-val nincs ilyen téren tapasztalatom, de valószínűleg azzal lesz a probléma, hogy mivel az ilyen winyókat menet közben is cserélhetőnek tartja, ezért alapból kikapcsolja a windowsod a write cache-t (bár, pl. egy USB-snél be lehet kapcsolni...). Passzolom a kérdést. Esetleg próbálj meg újabb SATA drivert telepíteni, ill. még azt is megpróbálhatod, hogy az eszközkezelőből eltávolítod a winyót, ill. a vezérlőt (ez utóbbit csak akkor próbáld, ha nem SATA-s a rendszerwinyód!!!). A következő bootnál pedig felismeri majd magától és remélhetőleg bekapcsolható lesz az opció.
Elküldve: 2005. 01. 20. 23:39
Idézet: brd - Dátum: 2005. jan. 19., szerda - 19:51
Sajnos, erre nem tudok rosszat mondani

Súgó
A téma zárva.