HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#621 Felhasználó inaktív   edk 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 23. 17:00

Sajnos nem tudom a választ a kérdésedre, mert a többi értékre nem emlékszem :(. Ez az irreálisan nagy(nak tűnő) értékével hívta fel magára a figyelmet a fagyogatás után. De holnap elvileg lesz valami lépés a bolt részéről. Ők is tanácstalanok annak kapcsán, hogy ez vajon hiba-e vagy sem.

#622 Felhasználó inaktív   fotel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 25. 07:17

Kijött egy új driver az STlabtól és most már a raid kártyára kötött vinyókból is kiolvasható a SMART, nekem Sil680-as chip-el már ment is.

#623 Felhasználó inaktív   Andreew 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 25. 17:52

Igazából nem találtam a problémámnak teljesen megfelelő topic-ot így ebbe írok hisz talán itt esik a legtöbb szó HDD-kröl.
Az én problémám a következő: van egy wd 250es vinyóm amivel a minap a következő történt: (sajnos csak elmondásból tudom én is mert nem voltam itthon.. :( ) windows indításkor elkezdett hibaüzeneteket írogatni a rendszer hogy vmi nagy gond van (major problem) és javasolta hogy indítsák újra a rendszert ha elöször látják. majd ezt megismételte jópárszor (közben el is indult néha.. ). Aztán ezt megelégelve azt a tanácsot adtam hogy telepítsék újra a rendszert. A rendszer partíció le lett formatálva és szépen fel is ment a windows. restart,majd a bios-ban a boot sequence átállítása után megállt a verifying dmi pool data-nál. Ezekután át lett téve a vinyó a másik gépembe és ott partition magic-kel rápillantva a következő kép fogadott: az egész 250 gb egy partíció volt (miközben az incidens elött 2x100gb és a maradék 4xgb volt a lemez) és unblock kiírta rá hogy bad. :(
a következő lenne a kérdésem: érdemes lenne itthon egy GetDataBack-kel (vagy más hasonló programmal) neki esni hogy hátha megmenthető a dolog? vagy vigyem rögtön szakemberhez? mi lehetett a probléma? a winchester fizikai behatásoknak abszolút nem volt kitéve..
előre is köszi a hozzászólásokat!
God is dead. Meet the kids.

#624 Felhasználó inaktív   edk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 26. 13:37

Hi Andreew! Ha kellenek az adatok a hdd-ről, akkor én inkább az easyrecovery-t ajánlom mentésre, nekem ez vált be. Azt hozzáteszem, hogy annyi szabad helynek kell lennie másik hdd-n/partíción, amennyi adatot le szeretnél menteni, mert a mentendő partícióra nem fog írni. Bár nem kecsegtet sok jóval az, hogy (feltehetőleg) a win install során megváltoztak a partícióméretek :(. A hiba okára nincs tippem :(.

#625 Felhasználó inaktív   Andreew 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 26. 17:20

idöközben sikerült néhány dolgot backup-olnom a gdb-vel,de akadt egy újabb problémám..
történetesen hogy nemtom megformázni sehogysem a vinyót. partitionmagic azt írja ki hogy error #4 Bad argument/parameter.

Mi lehet a gond? Mit tudok csinálni? :(

#626 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 27. 04:36

Nyugtassatok meg lécci, hogy ezek a baromi nagy SMART értékek normálisak !!!
Most vettem a vinyót (Seagate 120GB st3120026a 7200.7)

Köszi!Kép

Szerkesztette: calibra 2005. 02. 27. 04:37 -kor

#627 Felhasználó inaktív   edk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 27. 10:05

Idézet: Andreew - Dátum: 2005. febr. 26., szombat - 17:20

Mi lehet a gond? Mit tudok csinálni? :(

Tipp: a windows-ban torold le rola az osszes particiot (de csak akkor, ha mar mindent lementettel, amit akartal/tudtal). Ha nincs rajta egy particio sem, akkor probalkozz a pqmagic-kel.

Particiotorles: Vezerlopult -> Felugyeleti eszkozok -> Szamitogep-kezeles -> bal oldalt: Tarolas/Lemezkezeles -> aztan a jobb also ablakban a TORLENDO hdd particioin jobb klikk es Particio torlese. Minden particiot torolj le a hdd-rol!

Ui.: adatmentesre meg mindig az easyrecovery-t ajanlanam inkabb.

#628 Felhasználó inaktív   edk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 27. 10:12

Idézet: calibra - Dátum: 2005. febr. 27., vasárnap - 4:36

Hi! Az en szereny tudasom szerint (mar ami a smart-ot illeti) a Raw Read Error Rate erteke irrealisan magas  :( . A Hardware ECC error correction ertek tudtommal csak Samsungnal szokott ilyen nagy szam lenni.
A Seagate-nek nincs valami sajat tesztprogramja hhd-khez? Ha van, nezd meg azzal!
Az en szememben a hdd gyanus minositest kapna.

Seagate hdd test program

#629 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 27. 12:36

Idézet: calibra - Dátum: 2005. febr. 27., vasárnap - 5:36

Köszi!Kép

Ha megnézitek:

Raw read error rate = Hardware ECC Recovered. Ezek az értékek egyre nőnek, és párhuzamosan!

Seatools-al persze megnéztem, de nem mondott rá semmi gondot a Quick test-nél. Full testet nem volt idegem elindítani.

A file system check-re mondott hibát, de ezt a hibát egy másik vinyóra is mondta, ami teljesen jó.

Ezzel sincs igazán baj, csak furák ezek a nagy számok. Még nem tettem rá oprendszert, de ez ma megtörténik, aztán kiderül használat közben is milyen úgy érzésre...

#630 Felhasználó inaktív   Andreew 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 27. 16:29

Idézet: edk - Dátum: 2005. febr. 27., vasárnap - 9:05

Tipp: a windows-ban torold le rola az osszes particiot (de csak akkor, ha mar mindent lementettel, amit akartal/tudtal). Ha nincs rajta egy particio sem, akkor probalkozz a pqmagic-kel.

Particiotorles: Vezerlopult -> Felugyeleti eszkozok -> Szamitogep-kezeles -> bal oldalt: Tarolas/Lemezkezeles -> aztan a jobb also ablakban a TORLENDO hdd particioin jobb klikk es Particio torlese. Minden particiot torolj le a hdd-rol!

Ui.: adatmentesre meg mindig az easyrecovery-t ajanlanam inkabb.

A tipped nem vált be viszont a wd saját progijával csináltam egy full erase-t (teleírta a vinyót 0kkal) és utána sikerült leformázni..

#631 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 27. 22:17

Sziasztok. Szeretném ha hozzáértők megnéznék ezeket a képeket:
http://kepeim.hu/use...226&alkid=18661

"vándorolnak" a badsectorok a vinyómon. Most akkor ezt vigyem vissza gariba, vagy pedig javítható a dolog?

#632 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 28. 00:29

Idézet: edk - Dátum: 2005. febr. 27., vasárnap - 10:12

Hi! Az en szereny tudasom szerint (mar ami a smart-ot illeti) a Raw Read Error Rate erteke irrealisan magas  :( . A Hardware ECC error correction ertek tudtommal csak Samsungnal szokott ilyen nagy szam lenni.
A Seagate-nek nincs valami sajat tesztprogramja hhd-khez? Ha van, nezd meg azzal!
Az en szememben a hdd gyanus minositest kapna.

Seagate hdd test program

A Hardware ECC Recovered nálam 783419 a 3hónapos Samsung -on, ez rosszat jelent?
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#633 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 28. 01:10

Idézet: scratch - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 1:29

A Hardware ECC Recovered nálam 783419 a 3hónapos Samsung -on, ez rosszat jelent?

Hasonlítsd össze a RAW READ ERROR RATE-el.

Ha ugyan az az érték, akkor te is megnyugszol. és én is, mert ezek akkor összefüggnek, és nem egyedi eset...

#634 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 28. 09:29

Idézet: Shia-ko - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 10:00

Az alábbi adatok rendben vannak?
1-2 kicsit nagynak tűnik egy 1 hetes 160as SATA Seagatenél. :think:

küszöb-érték-legrosszabb-adat
Raw read error rate: 6-64-52-183237936
start/stop count: 20-100-100-7
seek error rate: 30-61-60-1462655
power on time count: 0-100-100-21
power cycle count: 20-100-100-7
hardware ecc recovered: 0-64-52-183237936

Ezek is teljesen jók a Seagatenél. :up:
Üdvözlettel:
Gabi

#635 Felhasználó inaktív   edk 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 28. 09:48

Idézet: scratch - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 0:29

Ha az megnyugtat, hogy az en sp1614n-emnel (160gb 8m cache ata) 5 naposan tobb mint 40millio (nem eliras) es nincs hiba rajta es nem all fent az a gond sem, mint az elozovel.
Enneka tipusnak erthetetlen modon ilyen gyorsan no ez a szamlaloja. Meg logikus magyarazatot nem talaltam ra a neten, pedig aktivan kerestem  :think: . Amugy beszeltem tobb emberrel, es ugy tunik, hogy a samsungok eseten ez a szam a tipustol fuggo mertekben novekszik. Ugy ertem, hogy pl. egy masik tipusnal ennyi hasznalat utan ez a szam lehet, hogy csak tized, vagy szazad resze lenne az enyemnek.

#636 Felhasználó inaktív   oregcsoka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 28. 12:33

Idézet: oregcsoka - Dátum: 2005. febr. 27., vasárnap - 22:17

Sziasztok. Szeretném ha hozzáértők megnéznék ezeket a képeket:
http://kepeim.hu/use...226&alkid=18661

"vándorolnak" a badsectorok a vinyómon. Most akkor ezt vigyem vissza gariba, vagy pedig javítható a dolog?

Esetleg a fenti problémára valakinek ötlete?  :think:

#637 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 02. 28. 14:45

lenne egy smarttal kapcsolatso kérdésem...
az offline uncorr. sector count közelebbről mit takar? (elolvastam az első hozzászlólást, de valami lámabarátabb érdekelne:) )... van belőle vagy 6 (4 óhnapos samsung vinyó >> közelebbi itt)...  a hd tune-al nyomattam egy scant, de nem  jelzett ki sérült szektort...miben különbözik ez a bad sectortól (ugyanis Reallocated Sector Count -ot egyet sem jelez)
mennyire veszélyes ez a 6 db?
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#638 Felhasználó inaktív   scratch 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 00:49

Idézet: calibra - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 1:10

Hasonlítsd össze a RAW READ ERROR RATE-el.

Ha ugyan az az érték, akkor te is megnyugszol. és én is, mert ezek akkor összefüggnek, és nem egyedi eset...

Ez most érdekes, tegnap a Raw Read Error Rate 2 volt, a Hardware ECC Recovered 783419.
Most nézem újra: Raw Read Error Rate 0, Hardware ECC Recovered 465098.

Na erre lépjen valaki, valamit. :) Létezhet olyan, hogy ez kinullázódik? Everest -el nézem.
Intel Pentium 4-F [Prescott] 3.2GHz, Hyper-Threading Technology, 1MB L2 cache, 800MHz FSB - ASUS P4C800-E Deluxe - 1,5GB Samsung, PC3200, 400MHz RAM - ASUS V9570/TD - 160GB Samsung, 7200rpm, 8MB cache, Serial ATA HDD - Pioneer DVD-120S - Pioneer DVR-108 - Sony 1,44MB floppy - Leadtek TV2000 XP Expert - Cooler Master Centurion 1 CAC-T01 - Cooler Master RS-350-AMSP - APC Smart-UPS SC620I - Sony SDM-X72 TFT - Jazz Dolby Digital 5.1 - MSI USB Bluetooth - Premier I-Fone

#639 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 01. 03:34

Idézet: scratch - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 1:49

Ez most érdekes, tegnap a Raw Read Error Rate 2 volt, a Hardware ECC Recovered 783419.
Most nézem újra: Raw Read Error Rate 0, Hardware ECC Recovered 465098.

Na erre lépjen valaki, valamit. :) Létezhet olyan, hogy ez kinullázódik? Everest -el nézem.

Én is Everest-el nézegetem, és nekem annyira nagyok a számok, és olyan marha gyorsan növekszik, hogy hamar túlcsordul, és ilyenkor előről kezdi.

Nekem a kettő érték teljesen uaz!
(Raw read error rate = Hardware ECC Recovered)

De ha ez hiba lenne, akkor nem sikerült volna agyontelepíteni a az xp-t, és hajtani mint atom. Formáztam, rengeteg progit telepítettem, particionáltam, read/write teszteltem, és semmi lassulási/bad-re utaló jelenség nincs.

Az előző maxtoromnak is csak 13 Reallocated sectorja volt, de azt érzésre is sejtettem rögötn, hogy nem stimmol vmi. Tehát aszondom, hogy ha egy vinyónak baja van, egy átlagos használat során simán kiderül "érzésből"...

#640 Felhasználó inaktív   szlatmik 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 01. 10:42

Sziasztok, lenne két egyszerű kérdésem. A FAT32 hány GB-ot tud egyben kezelni, a másik pedig,h egy PII korabeli alaplap hány gigás winyót tud felismerni max, ha van egyáltalán ilyen korlát?

thx

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.