HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#1641 Felhasználó inaktív   Tron65 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2009. 02. 14. 21:01

Tutibiztos nem Samu? Azoknál van pár perc alatt is 1 millió Raw error.
A 7 BAD sector gáz. Mehet vissza gariba.
Az analfabétáknak ugyanúgy ízlik a betűtésztával készült leves?

#1642 Felhasználó inaktív   Bird-Of-Prey 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 14. 22:50

Idézet: Tron65 - Dátum: 2009. febr. 14., szombat - 22:01

Tutibiztos nem Samu? Azoknál van pár perc alatt is 1 millió Raw error.
A 7 BAD sector gáz. Mehet vissza gariba.

ezt már másodjára cserélték... az elsőn már bekapcsoláskor volt 22...

most ezt komolyan megint vigyem vissza?

ui: az első kattogott, azt rögtön kicserélték, de az nem is ment. ez megy rendben, nem kattog, gyors, midnen OK vele.

Szerkesztette: Bird-Of-Prey 2009. 02. 14. 22:55 -kor

Nem állhatunk meg, ez denevérország....

#1643 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 14. 22:55

Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2009. febr. 14., szombat - 22:50

most ezt komolyan megint vigyem vissza?

Nem muszáj, megvárhatod amíg teljesen lehal...
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1644 Felhasználó inaktív   Bird-Of-Prey 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 14. 22:56

Idézet: pittti - Dátum: 2009. febr. 14., szombat - 23:55

Nem muszáj, megvárhatod amíg teljesen lehal...

tegnap éjjel másoltam rá majd 1200GB-nyi adatot... bszki... ez hihetetlen
Nem állhatunk meg, ez denevérország....

#1645 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 14. 23:30

Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2009. febr. 14., szombat - 22:56

tegnap éjjel másoltam rá majd 1200GB-nyi adatot... bszki... ez hihetetlen

A káromkodással nem sokat segítesz. Ezen a winyón csak az az adat van biztonságban, ami valahol megvan mégegyszer.

Mindenesetre figyeld a S.M.A.R.T.-ot, ha szaporodik a reallocated akkor már nincs sok időd - gari.
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1646 Felhasználó inaktív   Mc77 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 03. 07. 15:21

Sziasztok,

Segítségeteket/véleményeteket szeretném kérni.

Vettem egy 1TB-os Samsung Hd103UJ HD-t, és mielőtt beüzemelném, tudni szeretni hogy hány tányéros (én három tányérosnak tudtam, de biztos infót nem találtam, és nem is tudták megmondani), másrészt, hogy van-e jelentősége a partíciók méretének az eszköz teljesítményére nézve. Érdemes-e a tányérok méretére szabni a particiókat, és ha igen, akkor mekkora méretet javasoltok?

És még egy kérdés: HD tune-on kívül szükséges-e más program a monitorozására?

Köszönöm előre is!

#1647 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2009. 05. 02. 18:54

Ma festették nálunk a nyilászárókat, a gépet nem pakoltuk ki, a hígitó szaga még érzik, a merevlemezeknek ez ugye nem árt ?

#1648 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 03. 20:02

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2009. máj. 2., szombat - 19:54

Ma festették nálunk a nyilászárókat, a gépet nem pakoltuk ki, a hígitó szaga még érzik, a merevlemezeknek ez ugye nem árt ?

Nem, a merevlemezeknek nem árt a hígító szaga.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1649 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 04. 09:12

Idézet: Mc77 - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 16:21

...

Tányérok száma gondolom én fejek száma/2, de nem mindig, bár manapság inkább a logikai paraméterek vannak terjedőben, amik nem ugyanazok, mint a fizikaiak. Miért fontos, hány tányér van? Szerintem mindegy, mechanika és elektronika arra van kihegyezve, ami a dobozban van.

Szerkesztette: Warrior 2009. 05. 04. 09:14 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1650 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 04. 11:34

Idézet: Mc77 - Dátum: 2009. márc. 7., szombat - 15:21

Érdemes-e a tányérok méretére szabni a particiókat, és ha igen, akkor mekkora méretet javasoltok?

Teljesen felesleges a tányérok méretére szabni a partíciókat, mert az egymás alatti tányérokról olvassa az egymás utáni adatokat, és nem úgy, hogy először az egyik tányért, aztán a következőt, stb. Bár ebben csak 99%-ig vagyok biztos, sosem néztem utána, de a HDD-k lineáris olvasási teljesítménytesztje ezt mondatja velem, mert ha nem így lenne, akkor a tányérok számával megegyező számú olyan görbe lenne, mint amiből most csak 1 db van.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1651 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 04. 13:54

igy van, a fejek tudtommal is ossze vannak kotve es egyutt mozognak.

Warrior: nem, a tanyerok szama erdekes lehet, mert attol fugghet az adatsuruseg is a winyo sebessege is. a /2 sem feltetlenul igaz, letezik olyan vinyo, ahol az egyik fej nincs mukodesben. szoval gazos az egesz kerdes, ne. :) de particiot biztos, hogy nem kell hozza igazitani.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1652 Felhasználó inaktív   Mc77 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 05. 05. 18:44

Sziasztok,

Köszönöm GoodSpeed-nek, hogy feldobta a témát, és mindenki másnak a hozzászólásokat :)
A kérdéssel nem akartam se ál-szakértőnek, se szakértőnek beállítani magam, csak egyszerű kérdés volt, mivel nem értek hozzá :)

A lemezek száma azért érdekelt, mert olvastam erről mindenféle véleményt, amiknek summája annyi volt, hogy a kevesebb jobb, de ez nem volt elég meggyőző.

Azóta természetesen particionáltam a lemezt - aminek állítólag három tányérja van -, és idáig rendben működik.

#1653 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 05. 21:19

igen, a kevesebb altalaban valoban jobb, csak kerdes, hogy Te ezt eszreveszed-e.
a forum ma:

#1654 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 06. 10:16

Idézet: bogdan - Dátum: 2009. máj. 4., hétfő - 14:54

...
Warrior: nem, a tanyerok szama erdekes lehet, mert attol fugghet az adatsuruseg is a winyo sebessege is. a /2 sem feltetlenul igaz, letezik olyan vinyo, ahol az egyik fej nincs mukodesben. szoval gazos az egesz kerdes, ne. :) de particiot biztos, hogy nem kell hozza igazitani.

Köszi a kiigazítást! Asszem foglalkoznom kellene a témával, mert jópár éve csak a régi elméleteken élek...

#1655 Felhasználó inaktív   CAC 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 05. 15. 18:30

Sziasztok!

Biosban a sata beállításokon belül lehetőség van a következő opciókra:
- native ide
- legacy ide
- sata --> ahci
- raid

A raid értelemszerű, de mit jelent a többi? Azt hallottam, hogy ahci módban sokkal gyorsabb a hdd, de az xp alapban nem kezeli.
Zavard össze a Világot: mosolyogj hétfőn!
-----------------------------------------------------------
Eladó cuccok:
2db bontatlan Samsung 3D-s szemüveg
Cooler Master Wavemaster full alu ház
Bolti (csak kipróbálva volt!!) VTX3D 6870

#1656 Felhasználó inaktív   Cseresznye 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 02. 12:02

Hi Meisterek!

Lenne egy olyan problémám, hogy van 3db kicsi kapacitású vinyóm (1db 120GB + 2db 160GB). Az egyik 160GB-os ketté van osztva oprendszerre 40GB és 120GB egyéb. Lehet-e olyat csinálni hogy a 120GB-os 2. particiós vinyón létrehozok egy mappát és annak a mérete 160GB + 120GB + a 2. partíció szabad területe legyen?

válaszokat előre is köszönöm

#1657 Felhasználó inaktív   Bitman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 06. 03. 12:02

Sziasztok!

Van egy 320 gigás samsung hdd-m, amit annak idején a Ramiris Rubin nevű nagykertől lett vásárolva.
Már vagy egy éve van egy hibája, nevezetesen, hogy volt rajta egy bad sector, legalábbis egy rész, ahova/ahonnan ha írni/olvasni próbálok akkor elkezd kattogni benne a fej vagy fél percig, ami sajnálatos módon ráadásul az oprendszer átmeneti megállását eredményezi, amíg abba nem hagyja (pedig nem is rendszerwinyó). Lefutattam rajta már több diagnosztikai programot amikor a hiba előjött, és egy bad sectort talált rajta. Naívan visszavittem hát a szervízükbe, hogy bad sectoros, ok, bevizsgálás, stb. Egyszercsak kitalálták, hogy nem bad sectoros, amit azzal indokoltak, hogy automatikus egy low level formattal kezdenek, és utána tesztelik a hdd-t. Na hát nekem sem kellett több, hazajöttem, és lefuttattam rajta újra a tesztprogramot, és emlékeim szerint hibát tényleg nem talált rajta. Mostanában aztán megint kezdi a fej a kattogást, és a smart értékekben is már 4en áll a raw read error rate értéke (annó ez még a hiba megjelenésekor 0 volt), valamint egekben van a hardware ecc recovered érték, illetve már nem, mert ismételten túlcsordult. Ugyan ez a hardware ecc tudom, hogy főleg samsungoknál villámgyorsan növekszik, és normális, de szerintetek ha most visszaviszem megint, akkor kicserélik végre, vagy esetleg tegyek valamit, hogy ők se tudják azt mondani, hogy semmi baja? Mert őszintén megmondom már nagyon elegem van az állandó megbízhatatlanságából a winyónak, és ha megint azt mondják, hogy semmi baja, akkor már ott tartok, hogy a szemük előtt fog nagy sebességgel a járólapukba csapódni.. :)
Na meg persze ha már volt/és ismét van rajta egy bad sector, akkor az már jót biztosan nem jelent..

Valakinek van a Ramiris szervízzel háttértárolós tapasztalata, értem ezalatt, hogy tudja, hogy mikor mondják azt, hogy tényleg rossz, és cserélik, vagy levásárolható, vagy akármi? A raw read error rate értéke számít valamit a bevizsgálásnál?

Smart értékek:
Kép

Szerk: A hozzászólás megírásának ideje alatt 4ről 7re változott a raw read error értéke.. :mad:

Előre is köszi!

#1658 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 03. 13:18

Cseresznye: linuxal peldaul lehet. de nem kene operacios rendszert specifikalnod a kerdesedhez?
a forum ma:

#1659 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 03. 13:53

Idézet: Bitman - Dátum: 2009. jún. 3., szerda - 13:02

Sziasztok!
...

Márpedig annak a hdd-nek felületi/fej/egyéb hardveres hibája van. A szervízzel ki kell olvastatni és értelmeztetni a SMART-ot. Persze ettől még előferdülhet, hogy belemagyaráznak valamit. Tudatosítani kell tehát, hogy biztosan van hiba, csak a kérdés, hogy nekik ilyen esetben mi a teendő... Mert az nem egyértelmű, úgy tűnik.

ps.: de hülye vagyok, épp erről beszélsz te is... :( Az én szövegértelmezésemmel van a gond.

De igaz, ami igaz: az, hogy nem bad sectoros, a részükről egy hülyeség volt. Ezen is el lehet indulni. Mert bad sectorok nem keletkeznek a levegőből. A low level format meg szép dolog, főleg ha az ember érti is, mi is az. De ha csak ráengedi, valamit csinál, utána nincs hiba, s kijelenti, hogy márpedig NEM bad sectoros, akkor lehet, hogy nem megfelelő szakember... Nyilván téged ez nem vígasztal. De az igen, ha a bad sector ismételten előjön. Mert akkor gyakorlatilag használhatatlan a hdd. Ezzel pedig már be kéne venniük. A rendszered lassulása is egyértelmű kell, hogy legyen...

Szerkesztette: Warrior 2009. 06. 03. 13:57 -kor

#1660 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 06. 03. 14:15

Idézet: Bitman - Dátum: 2009. jún. 3., szerda - 13:02

Sziasztok!

Van egy 320 gigás samsung hdd-m, amit annak idején a Ramiris Rubin nevű nagykertől lett vásárolva.
Már vagy egy éve van egy hibája, nevezetesen, hogy volt rajta egy bad sector, legalábbis egy rész, ahova/ahonnan ha írni/olvasni próbálok akkor elkezd kattogni benne a fej vagy fél percig, ami sajnálatos módon ráadásul az oprendszer átmeneti megállását eredményezi, amíg abba nem hagyja (pedig nem is rendszerwinyó). Lefutattam rajta már több diagnosztikai programot amikor a hiba előjött, és egy bad sectort talált rajta. Naívan visszavittem hát a szervízükbe, hogy bad sectoros, ok, bevizsgálás, stb. Egyszercsak kitalálták, hogy nem bad sectoros, amit azzal indokoltak, hogy automatikus egy low level formattal kezdenek, és utána tesztelik a hdd-t. Na hát nekem sem kellett több, hazajöttem, és lefuttattam rajta újra a tesztprogramot, és emlékeim szerint hibát tényleg nem talált rajta. Mostanában aztán megint kezdi a fej a kattogást, és a smart értékekben is már 4en áll a raw read error rate értéke (annó ez még a hiba megjelenésekor 0 volt), valamint egekben van a hardware ecc recovered érték, illetve már nem, mert ismételten túlcsordult. Ugyan ez a hardware ecc tudom, hogy főleg samsungoknál villámgyorsan növekszik, és normális, de szerintetek ha most visszaviszem megint, akkor kicserélik végre, vagy esetleg tegyek valamit, hogy ők se tudják azt mondani, hogy semmi baja? Mert őszintén megmondom már nagyon elegem van az állandó megbízhatatlanságából a winyónak, és ha megint azt mondják, hogy semmi baja, akkor már ott tartok, hogy a szemük előtt fog nagy sebességgel a járólapukba csapódni.. :)
Na meg persze ha már volt/és ismét van rajta egy bad sector, akkor az már jót biztosan nem jelent..

Valakinek van a Ramiris szervízzel háttértárolós tapasztalata, értem ezalatt, hogy tudja, hogy mikor mondják azt, hogy tényleg rossz, és cserélik, vagy levásárolható, vagy akármi? A raw read error rate értéke számít valamit a bevizsgálásnál?

Smart értékek:
Kép

Szerk: A hozzászólás megírásának ideje alatt 4ről 7re változott a raw read error értéke.. :mad:

Előre is köszi!

Warrior-al egyetértve még azzal egészíteném ki, hogy ne az - egyébként kíváló - Everest-el, hanem a Samsung oldaláról letöltött segédprogrammal kéne tesztelni a HDD-t, esetleg a HDD Sentinel-el...

Amúgy ha jól látom egy alkalommal került sor szektoráthelyezésre, azaz 1 db bad sector-od mindenképpen van a SMART szerint, de az Everestben gyártó specifikus értékként szereplők is érdekesek lehetnek még, amiért a gyári program futtatása javasolt...

Ha pedig a gyári soft azt mondja, hogy failed, akkor a szerviz azt mond amit akar...

Szerkesztette: StSanya 2009. 06. 03. 15:00 -kor

"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.