HWSW Informatikai Kerekasztal: S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 89
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S.M.A.R.T. - Mi micsoda? (avagy HDD-kről kicsit mélyebben) Értékeld a témát: -----

#1801 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 11. 22:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 11. 13:30

Igen, a memória sávszélessége sokkal nagyobb, mint egy diszké.
Viszont, ezt a nagyobb sávszélességet a gyakorlatban csak időosztásos rendszerben lehet kihasználni (és itt számít az, h milyen gyorsan képes az átviteli rendszer a diszk pufferjébe/ből adatokat átvinni).

Igen, és? A diszk két DMA ciklusa között szabad a memória más eszközöknek.
Pongyolán fogalmazva: a diszkről érkező byte-ok között a memória oldaláról nézve szünetek vannak, aközben akár más is használhatja a memóriát.

PCI buszon nem így volt, ott egyetlen bus master létezett egy időben.

Egyébként meg gyakorlati szempontból semmit nem számít.
A diszk cache-je olyan kis méretű a főtárbeli cache-hez képest, hogy általában ami a diszk cache-ben van, az a főtárban is megvan már.
Tipikusan nem arra kell várni sokat, hogy a cache átjöjjön, hanem arra, amikor a diszkről kell olvasni még nem cache-elt adatot. (Ráadásul ha ehhez éppen szükség is van a további munkához, ezért addig várni kell, amíg kész nem lesz a beolvasás.)

Ha nem hiszed el, akkor próbálj ki egy SATA I-es gépet HDD-vel és SSD-vel, és meglátod a különbséget.
Utána próbáld ki ugyanazt a számítógépet egy SATA III-as vezérlővel szintén HDD-vel és SSD-vel, és látni fogod, hogy ugyanazokat az eredményeket kapod, mint előbb. Azaz nem a vezérlő volt a szűk keresztmetszet. (Vagy csak nagyon rövid ideig volt az, az össz működés szempontjából nem számít)

#1802 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 11. 22:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 11. 13:25

Szerinted a gazdáid meddig tudják elrejteni a köztudat előtt (többek között) azt a tudást (is) ami ebben a puplikációban (is) benne van? http://vimeo.com/32805836

Ha ennyire érdekel a téma, hozd át a tombolós topikodba.
Nem néztem meg a 54 perces filmet, de van pár kérdésem.

#1803 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 00:31

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 05. 11. 22:33

Ha ennyire érdekel a téma, hozd át a tombolós topikodba.
Nem néztem meg a 54 perces filmet, de van pár kérdésem.

Amiről van bőséges anyag, azt feleslegesnek látom begépelgetni egy fórumba.
Az más, ha megismerted a betűzött anyagot és van még kérdésed.
- A megszakítási és megszakítás hierarchikus rendszerekkel van még ismerkednivalód.
Amúgy tetszik, amikor megpróbálod úgy forgatni a dolgokat, h úgy tűnjön, Te vagy az Ókos gyerök és a másik a gürgyent.
Az egész beszélgetés azzal indult, h egy HDD esetében a sata 2-és sata 3 csatoló esetében van-e valamilyen különbség.
Én erre reflektáltam. Te belebugyogtál egy zöldséget, utána meg megpróbáltál jó kimászni belőle (rossz látszatot próbálva generálni körülöttem).

#1804 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 06:59

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 12. 01:31

:offtopic:
Tudod, a tökömnek se volt kedve/ideje órákig videókat nézni, gondoltam, csak be tudod böfögni pár sorban a lényeget, hogy mi si ez, mert mi lesz jobb, ha megismerjük.
De ha nem, akkor hagyjuk.
Ebben a topikban meg főképp.

- A megszakítási és megszakítás hierarchikus rendszerekkel van még ismerkednivalód.

Ne keverjük még ide a megszakítás hierarchiát is.
A mai HDD-ktől egyetlen darab megszakítás érkezik: amikor befejezte a feladatot sikeresen, vagy ha hiba történt. Megmondod neki, hogy hova tegye/honnan vegye az adatokat, és a parancsot, amit hajtson végre, és a vezérlője önműködően megcsinálja.
A DMA-t sem a régi ISA buszos DMA-ként képzeld el, hanem PCI/PCI-E írási/olvasási műveleteknek, amit a diszk vezérlő végez el.

Gondolom a megszakítás hierarchiánál is még a master/slave PIC-re gondoltál a 15 használható IRQ vonallal, pedig 1000 éve létezik APIC, több processzoros/magos gépek anélkül nem is működhetnének.
Meg MSI: PCI 2.2-es rendszeren akár 32 megszakítással is rendelkezhet egy PCI eszköz (persze ezt nem kötelező kihasználnia).

Amúgy tetszik, amikor megpróbálod úgy forgatni a dolgokat, h úgy tűnjön, Te vagy az Ókos gyerök és a másik a gürgyent.
Az egész beszélgetés azzal indult, h egy HDD esetében a sata 2-és sata 3 csatoló esetében van-e valamilyen különbség.
Én erre reflektáltam. Te belebugyogtál egy zöldséget, utána meg megpróbáltál jó kimászni belőle (rossz látszatot próbálva generálni körülöttem).

Erre a válasz, hogy gyakorlatilag nincs érezhető különbség.
Igaz, hogy a HDD cache-ében lévő adatot gyorsabban küldi/fogadja, de tipikus használatnál ez az adatok nagyon minimális része, a szűk keresztmetszet a HDD mechanika sebessége.
Próbálj ki egy számítógépet SATA 3.0-as és SATA 6.0-os diszkekkel, nem fogsz különbséget találni.
Akkor ne én legyek már aki forgatja a dolgokat, amikor megpróbálod megmagyarázni, hogy nem így van.

#1805 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 09:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 05. 12. 06:59

Ne keverjük még ide a megszakítás hierarchiát is.
A mai HDD-ktől egyetlen darab megszakítás érkezik: amikor befejezte a feladatot sikeresen, vagy ha hiba történt. Megmondod neki, hogy hova tegye/honnan vegye az adatokat, és a parancsot, amit hajtson végre, és a vezérlője önműködően megcsinálja.
A DMA-t sem a régi ISA buszos DMA-ként képzeld el, hanem PCI/PCI-E írási/olvasási műveleteknek, amit a diszk vezérlő végez el.

Gondolom a megszakítás hierarchiánál is még a master/slave PIC-re gondoltál a 15 használható IRQ vonallal, pedig 1000 éve létezik APIC, több processzoros/magos gépek anélkül nem is működhetnének.
Meg MSI: PCI 2.2-es rendszeren akár 32 megszakítással is rendelkezhet egy PCI eszköz (persze ezt nem kötelező kihasználnia).

Praktikus, mielőtt okoskodni kezdenél, jó tudást szerezni.
És mégpraktikusabb, mielőtt betámadnál valakit, jó alaposan utánanézni a témának, különben könnyen nevetségessé válsz.
- A HDD nem megszakít, hanem használati engedélyt kér a megszakításvezérlőtől. És persze nem akkor, amikor már nincs szüksége külső kommunikációra.

#1806 Felhasználó inaktív   Dr. Szöszi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 10:52

OFF
Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de a kommunista topik, meg a többórás videók óta nem bírok gyulust olvasni. Lehet, hogy igaza van, de már azt sem tudom neki elhinni, hogy kék az ég.
És igen, mivel a fórum nem hoz pénzt, így nem csoportosítunk át kellő erőforrást ahhoz, hogy az itt felmerült igényeket, bugokat miazmást megfelelően kezelni tudjuk.

#1807 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 14:15

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 12. 10:19

Praktikus, mielőtt okoskodni kezdenél, jó tudást szerezni.
És mégpraktikusabb, mielőtt betámadnál valakit, jó alaposan utánanézni a témának, különben könnyen nevetségessé válsz.
- A HDD nem megszakít, hanem használati engedélyt kér a megszakításvezérlőtől. És persze nem akkor, amikor már nincs szüksége külső kommunikációra.

Nem támadtam be, pusztán szóltam, hogy nem lesz gyakorlati különbség a SATA II-es és III-as diszk között.
Hogy támadásnak vetted azt, hogy nekem más a véleményem, az a te bajod.

Igen, jó volna tudást szerezned.
Ne kellejen már alap dolgokat bizonygatnom, mert 20 éves technikánál elakadtál, és azóta is ott élsz. Legalább 20 éve van bus mastering IDE vezérlő, és képzeld nem megszakításokkal jelzi, ha a memóriához akar férni (az még az ISA buszon volt szokás, de már 20 éve PCI buszt használnak, sőt már el is avult, és PCIe-t). Azt jelzi megszakítással, ha végzett a feladatával.
Így a CPU-nak nem kell a diszkre figyelnie, közben egész mást dolgozhat, és amikor bejön a diszk megszakítása, akkor elegendő ránéznie, hogy "na, komám, sikerült-e a művelet, vagy hiba történt?".

Nézz utána, kérlek, mi is az a bus mastering IDE vezérlő, és hogyan működik, ha nekem nem hiszel.
Röviden annyi, hogy a CPU felprogramozza a diszk vezérlő DMA egységét (ez nem az alaplapi DMA vezérlő, a diszk vezérlőek van egy saját!), hogy a memóriában mely terültet használja, majd megmondja a paracsot, amit hajtson végre (hogy pl. olvasson vagy írjon). Ezek után a diszk vezérlő elvégzi a parancsot a CPU közreműködése nélkül (emlékezz: saját DMA vezérlője van, ami már a parancs hívása előtt fel lett programozva). Amikor kész (vagy hiba történt), akkor küld egy megszakítást, amivel jelzi, hogy "hahó, készen vagyok a munkával". Közben a CPU-nak nem kell vele foglalkoznia, csak a legelején a diszk vezérlő felprogramozásakor, meg a legvégén (ezt jelzi az IDE vezérlő egy megszakítással), amikor meg kell vizsgálni, hogy sikeres volt-e a művelet.

Itt egy rövid leírás, az osdev.org-on találtam a linkjét, öszesen 6 oldal.
A táblázatokat, regisztereket nem kell figyelned, a lényeg a 3.1-es pontban van:

Idézet

3.1. Standard Programming Sequence
To initiate a bus master transfer between memory and an IDE DMA slave device, the following steps are
required:
1) Software prepares a PRD Table in system memory. Each PRD is 8 bytes long and consists of an
address pointer to the starting address and the transfer count of the memory buffer to be
transferred. In any given PRD Table, two consecutive PRDs are offset by 8-bytes and are aligned
on a 4-byte boundary.
2) Software provides the starting address of the PRD Table by loading the PRD Table Pointer
Register . The direction of the data transfer is specified by setting the Read/Write Control bit.
Clear the Interrupt bit and Error bit in the Status register.
3) Software issues the appropriate DMA transfer command to the disk device.
4) Engage the bus master function by writing a '1' to the Start bit in the Bus Master IDE Command
Register for the appropriate channel.
5) The controller transfers data to/from memory responding to DMA requests from the IDE device.
6) At the end of the transfer the IDE device signals an interrupt.
7) In response to the interrupt, software resets the Start/Stop bit in the command register. It then
reads the controller status and then the drive status to determine if the transfer completed
successfully.

Az első 4 pont a diszk vezérlő felprogramozása.
Az 5. pontban a diszk vezérlő végrehajtja a parancsot.
A 6. pontban küld egy megszakítást, hogy kész.
A 7. pontban a diszk vezérlő leprogramozása és annak vizsgálata, hogy sikerrel vagy hibával végződött-e a művelet.

Reszelhetjük még tovább a fingot, Gyula, de a tények makacs dolgok.

#1808 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 14:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Dr. Szöszi - Dátum: 2012. 05. 12. 11:52

OFF
Lehet, hogy csak én vagyok így vele, de a kommunista topik, meg a többórás videók óta nem bírok gyulust olvasni. Lehet, hogy igaza van, de már azt sem tudom neki elhinni, hogy kék az ég.

Amihez ő ragaszkodik (a diszk megszakításokkal jelez mindent), olyasmi még az ISA korszakban volt, ami tartott kb. a 486-os korszak közepéig, végéig. A Pentium 1-es gépekben már PCI-os bus master IDE vezérlők voltak. Ezelőtt 20 évvel.

#1809 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 15:18

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 05. 12. 14:20

Amihez ő ragaszkodik (a diszk megszakításokkal jelez mindent), olyasmi még az ISA korszakban volt, ami tartott kb. a 486-os korszak közepéig, végéig. A Pentium 1-es gépekben már PCI-os bus master IDE vezérlők voltak. Ezelőtt 20 évvel.

Nyugszik, fekszik. Szépem megkértelek, ne próbálj olyant a számba adni (és ezek alapján hülyézni) amit nem mondtam.
A fórumrendszernek megvan az a jó tulajdonsága, h minden bejegyzés visszaolvasható.
A megszakítási (vezérlési) hierarchiáról beszéltem. Ennek része, h a központi egység kiadja alrendszereknek a feladatokat, majd az alrendszerek (felfelé) jelzik, h végrehajtották.
Az alrendszer fölfelé mindig csak kér és jelent. Tehát, nem megszakít, hanem használati engedélyt kér. A fölötte levő vezérlő szabaddá teszi számára a kért erőforrást és amikor megtette, akkor jelez, h dolgozhatsz. Az alrendszer pedig jelez, amikor kész. A vezérlő ezekután tovább osztogatja a felügyelete alatt álló erőforrásokat. És fölfelé (tovább) jelenti, h (jelen esetben) a HDD elvégezte azt a feladatot amit kapott.
- Az egy dolog, h velem szenyózol. A másik, a súlyosabb, h tévhiteket ültetsz a fórumtársakba.
Annyiban van igazad, h felhasználói szempontból HDD esetében majd mindegy, h Sata 2, vagy 3 verzió van.

#1810 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 12. 15:51

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2012. 05. 12. 16:18

Nyugszik, fekszik. Szépem megkértelek, ne próbálj olyant a számba adni (és ezek alapján hülyézni) amit nem mondtam.

Nem adok semmit a szádba, nem vagy az esetem :p

A fórumrendszernek megvan az a jó tulajdonsága, h minden bejegyzés visszaolvasható.
A megszakítási (vezérlési) hierarchiáról beszéltem. Ennek része, h a központi egység kiadja alrendszereknek a feladatokat, majd az alrendszerek (felfelé) jelzik, h végrehajtották.
Az alrendszer fölfelé mindig csak kér és jelent. Tehát, nem megszakít, hanem használati engedélyt kér. A fölötte levő vezérlő szabaddá teszi számára a kért erőforrást és amikor megtette, akkor jelez, h dolgozhatsz. Az alrendszer pedig jelez, amikor kész. A vezérlő ezekután tovább osztogatja a felügyelete alatt álló erőforrásokat. És fölfelé (tovább) jelenti, h (jelen esetben) a HDD elvégezte azt a feladatot amit kapott.
- Az egy dolog, h velem szenyózol. A másik, a súlyosabb, h tévhiteket ültetsz a fórumtársakba.

A vezérlő nem kér semmiféle használati engedélyt felülről. Hogy melyik eszköz éppen a bus master, azt a PCI buszon belül elintézi a PCI busz arbitrator. A CPU-nak (ha nálad ezt jelenti a felülről) nem kell vele foglalkozni.

És ez a jelzés hogyan történik? Megszakítás kérésével.
Vagy ha nálad nem ezt jelenti a megszakítás, akkor nem értem, milyen megszakítási hierarchiáról kezdtél beszélni párral feljebb.
Fentebb leírtam, hogy mik egy BM IDE vezérlő működésének a fő lépései. Szerinted nem így van???
Én vagyok a hülye, hogy vitázni kezdtem veled.

Annyiban van igazad, h felhasználói szempontból HDD esetében majd mindegy, h Sata 2, vagy 3 verzió van.

Akkor miről beszélünk?
Gyakorlatilag teljesen mindegy. Odaültetlek két számítógép elé, amiben csak a HDD a különbség, akkor pusztán a használatból nem fogod tudni megmondani, hogy melyikben milyen diszk van.

Szerkesztette: Sparow2 2012. 05. 12. 15:55 -kor

#1811 Felhasználó inaktív   onemans 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2012. 11. 17. 20:02

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2012. 05. 12. 15:51

Akkor miről beszélünk?

Ugy tunik, jo fel eve semmirol. :p

#1812 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 03. 10:37

Ide is beírom:

Figyelem, akit érdekel: Egy napos akció keretében két Facebook-os like-ért kapsz egy ingyen HD Sentinel Standard örök licencet!

http://www.bitsdujou...-disk-sentinel/
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1813 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 12. 03. 12:58

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2012. 12. 03. 10:37

Ide is beírom:

Figyelem, akit érdekel: Egy napos akció keretében két Facebook-os like-ért kapsz egy ingyen HD Sentinel Standard örök licencet!

http://www.bitsdujou...-disk-sentinel/

Nem faszbukolok. Inkább a warez. :p :nevet: :nevet2:
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#1814 Felhasználó inaktív   enpera 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 05. 12. 15:36

Gyula, ne erőltesd az okoskodást szakmai topikokban. Az az ámokfutás, amit néha előadsz gyakorlatilag rombolja a szakmai diskurzust.
Szerk.: szerkesztó ergo sum...

#1815 Felhasználó inaktív   vkrisz81 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 07. 16. 21:11

Bocsánat hogy megszakitom ezt a szakmai csatározást, szeretnmém ha nekem kivételensen a segitségemre lennétek :D
Vinyót kellene vennem, legalább 1.5 vagy nagyobb terra kapacitásút! milyet?
2 wd-t nyirtam ki ezért gondolom van jobb választás is ezeknél.. nem tudom a green verzio mennyire fontos kérdés, gondoltam otthoni pckbe bőven elegendő..
Kérek useful tippekjet, azoktól akik ebben tényléeg otthon vannak!
Köszönöm!

#1816 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2013. 07. 17. 00:21

Üzenet megtekintéseIdézet: vkrisz81 - Dátum: 2013. 07. 16. 22:11

Bocsánat hogy megszakitom ezt a szakmai csatározást, szeretnmém ha nekem kivételensen a segitségemre lennétek :D
2 wd-t nyirtam ki ezért gondolom van jobb választás is ezeknél.. nem tudom a green verzio mennyire fontos kérdés, gondoltam otthoni pckbe bőven elegendő..
Köszönöm!

Tera. Nem terra. Másik témában írtad, hogy a táp ette meg a HDD-ket, akkor ezt miért a WD sara? Más márka lemeze sem lesz jobb választás egy tápbumm esetére. A WD green egy lassú vacak, kevés használat, elsősorban adattárolás a fő szerepköre, nem túl gyakori használattal. Nyilván megy róla a rendszer is, Kinek vérmérséklete szerint, én azért csak SSD-re pakolnék rendszert, ha lehet, vagy vennék akkor egy rendes 7200-as lemezt, de ez én vagyok. Helyetted nem tudom megmondani, hogy egy WD geen vajh elég gyors lehet-e neked.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1817 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 07. 17. 06:54

Üzenet megtekintéseIdézet: vkrisz81 - Dátum: 2013. 07. 16. 22:11

Köszönöm!

Rendszernek 7200 RPM-es HDD-t vegyél (ha SSD-re nem futja), WD Blue széria vagy Toshiba DT01ACA széria, Seagate-re kevés a gari. Esetleg WD Black, de kissé drága, viszont sok a gari rá...
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1818 Felhasználó inaktív   vkrisz81 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2013. 07. 17. 08:54

Üzenet megtekintéseIdézet: didyman - Dátum: 2013. 07. 17. 01:21

Tera. Nem terra. Másik témában írtad, hogy a táp ette meg a HDD-ket, akkor ezt miért a WD sara? Más márka lemeze sem lesz jobb választás egy tápbumm esetére. A WD green egy lassú vacak, kevés használat, elsősorban adattárolás a fő szerepköre, nem túl gyakori használattal. Nyilván megy róla a rendszer is, Kinek vérmérséklete szerint, én azért csak SSD-re pakolnék rendszert, ha lehet, vagy vennék akkor egy rendes 7200-as lemezt, de ez én vagyok. Helyetted nem tudom megmondani, hogy egy WD geen vajh elég gyors lehet-e neked.

Ez igaz, akkor már legyen TB és no vita :) De!
Ssdre sajna nem fussa most, talan kesobb, plusz a lementett adatok miatt is surgos lenne... Irtatok garit.. Ugy velem edes mindegy hiszen az adatokra nem vallalnak semmit, meg sem probaljak a mentest, szoval ha tonkre megy, az elveszett adatot nagyobb erteket kepviselnek mint egy vonyo.. Nem? Mi a diff a green meg a black kozott? Tx

#1819 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 07. 17. 18:27

a green alacsony fordulatszámú, lassú. "segítsük a környezetünket, legyünk ződek, fogyasszunk kevesebb áramot, disszipáljunk kevesebb teljesítményt, legyünk energiatakarékosabbak" - így szól a reklám. azt már nem mondja, hogy annyival azért NEM segíti, elhiheted, sőt, marha lassú lesz tőle a rendszer, ugyanis tudni kell, hogy egy PC (vagy szerver) esetén még ma is a diszk teljesítménye a szűk keresztmetszet a nagy átlagban, szóval lassú diszket választani csak saját felelősségre...
persze ha mindenhol csak green hdd-ket használnánk, akkor lenne valami, de annak meg más következményei lennének, szóval szerintem a green ma már igen felejtős dolog. bár kinek ízlése, de mondom: lassú. ha bírod, mehet. :smoker:

Szerkesztette: Warrior 2013. 07. 17. 18:29 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1820 Felhasználó inaktív   carr 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2013. 07. 24. 21:56

Fúú, micsoda pörgés van itt kérem! :D
Nem tudom, tudtok-e segíteni, de már tanácstalan vagyok...
Rizsa off.
Konfi ide tartozó része:
Asrock 990FX E4 alaplap, és 2 HDD (750Gb Hitachi Deskstar 7K1000.B , ill. 1.5Tb Samsung SpinPoint F4EG) + 1 SSD. (Micron C400 256G)
Lényeg: Hitachiról másolok Samsungra (bámilyen driverrel, bármilyen friss driverrel(AMD, vagy Win)) a másolás sebessége 35-40MB/s. Nem kicsit lassú.
Mi okozhatja?
Most a win7x64 szerinti legfrissebb driver van fenn, de így is.
* szerk: ahogy elküldtem csomót kihagyott... :mad:
HD sentinel szerint Hita AMD SATA Controller (AHCI) [VEN: 1002, DEV: 4391] vezérlőn, Samu a Szabványos kétcsatornás PCI IDE-vezérlő (ATA) [VEN: 1002, DEV: 439C]
vezérlőn lóg. SSD az AMD-n, mint a Hitachi.
:think:
Köszönöm előre is!
:respect:
Dugjam át? :)

Szerkesztette: carr 2013. 07. 24. 22:00 -kor

Téma megosztása:

• (94 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 89
  • 90
  • 91