Elküldve: 2006. 05. 23. 06:53
Jó reggelt!
Lenne egy kis problémám lejátszókkal. A gondom az, hogy olyan lejátszót keresek, amiben lehet világosítani, mert már elég régi a monitorom és filmeknél már túl sötét. Máshol is, de ott nem igazán zavar. Több esélyes is volt, de sorra elbuktak.
Crystal Player 1.85: Régóta ezt használom, és szerintem a legjobbak között van, a világosítás is remek, viszont 10 filmből 3-4 esetben csak egy zöld kép van és a bal alsó sarokban megjelenik a speed trouble felirat és a másfélórás avit 20 perc alatt végig pörgeti. Kodekek, amit használok, divx, xvid, ogg vorbis, ac3 filter, vobsub (feliratok buherálásához). GSpot szerint rajta van a gépen az a kodek, ami kéne a filmhez és mégsem játsza le rendesen. 1.85 le, 1.97 fel a probléma ugyanaz. Kipróbáltam még az ffdshow-t, de semmi változást nem hozott. Másik probléma még a Crystal Playerrel, hogy nem játszik le alapból dvd-t, mkv és mov fájlokat. Kodekekkel kisérletezni nem szeretek és most untam meg, hogy 2-3 lejátszó legyen a gépen, ha mindent le akarok játszani.
Media Player Classic: 6.4.8.4-et használtam utoljára (asszem). Világosítás rendben, dvd-t lejátszik, mov-ot már nem. Ezt váltotta a Crystal Player, mert 10-15 perc filmnézés után folyton megfagyott. Akkor kipróbáltam mindent: korábbi verziók, win reinstall, kodekek, stb. A probléma nem oldódott meg, úgyhogy mennie kellett. Most kipróbáltam a legújabbat (6.4.9.0) és megdöbbenve láttam, hogy nincs benne a beállításokban a mpeg decoder, ahol állítani lehetett a fényerőn, kontraszton, stb. Felraktam még a 6.4.8.2-t (ez volt még meg), de ugyanúgy lefagyott, mint korábban. Azt a fájt, amivel a Crystal nem bírkózott meg az MPC gond nélkül vitte.
VLC Player: Na, ez lenne az etalon. Lejátszik mindent, ami nekem kell (dvd, mkv, mov, gyakori fáljtípusok), még azt is amit a Crystal nem, beépített kodekjei vannak, lehet világosítani. Érzésre ez hozza ki a legtöbbet az alaplapi soundstorm hangchipből. Szóval nagyon f.sza lenne, de a feliratkezelése az kétségbeejtő (vagy csak én vagyok nagyon béna). Bármit állítok, alapból nem nyitja meg a feliratokat, folyton tiltva van bármit csinálok. Ha úgy nyitom meg a filmet, hogy bejelölöm mellé a feliratot is, akkor kb 10 percig nyomja is a feliratot, de aztán letűnik és az egész film alatt csak néhányszor tűnik fel újra 1-2 mondatra. Kipróbáltam 0.8.2-től 0.8.5-ig, de mind ugyanezt csinálja. Olvasgattam a hivatalos oldalon a fórumot és sokaknak volt ez a problémája, de megoldást ott sem találtam rá.
Szóval a segítségeteket kérem a problémák megoldásához (MPC világosítás, VLC felirat), annak fényében, hogy ha nem muszály nem telepítenék fel kodekeket ill. csak 1 videólejátszót szeretnék a gépemre. Esetleg más lejátszókra is nyitott vagyok, ha freeware. Mondták nekem a mplyer-t is, hogy beépített kodekjei miatt (is) nagyon jó lejátszó, de többet nem tudok róla. Éjjel 2-kor már nem volt kedvem leszedni, hogy kipróbáljam, de ha azt mondjátok, hogy minden problémámra megoldás (kodekek nélkül lejátszik minden létező médiatípust a dvd-től a mov-ig, jól kezeli a feliratot, lehet állítani a fényerőt, kontrasztot, stb), akkor felteszem.
Köszönöm előre is és bocs, ha nagyon hoszzú voltam.