HWSW Informatikai Kerekasztal: .::HDTV::. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

.::HDTV::.

#1661 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:21

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 12:58

azt mondod, hogy beulsz a moziba (nem otthon TV/Plazma/kivetitorol beszelek!), es latod, hogy darabos a mozgas?!?

(az expozicios ido nincs nagyobbra veve, az a "lassu" felvetel sajatossaga, es nem csalas, hanem ettol lessz valodibb a kep -- szerintem.)

igen, latom. sot ha faradtan ulok be, meg a fejem is faj tole ilyenkor. sot, DLPs projin latod csak igazan! mert ha arra kotsz egy progressziv DVD musorforrast, akkor bizony 23.976fps lesz a framerate. a moziban annyi konyebbseg van, hogy a pilla minden kepkockat ketszer takar ki...

mareszt bogdan bocs de ezt teis leelenorizheted. fogsz egy dv kamerat, ami hajlando 25p-ben dolgozni es kezdjel el jatszani a shutter speed-del. ha beallitasz 1/1000-et meg nagyobbat akkor szep 'tueles' kepkockaid lesznek, csak nezni lesz a filmet szar mert kokemeny "strobo" hatasa lesz.

Szerkesztette: SFIJ 2008. 03. 04. 13:24 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1662 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:26

Idézet: PPeter - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:02

...

Koszi. Ez az adaslebonyolitos resz uj volt nekem. Egy kerdes: volt mar errefele szo a 24p kepes full HD megjelenitokrol, ezekre ugye a blu-ray lemezekhez van szukseg, mert ha erre nem kepes akkor 2:3 pulldown kell a megjeleniteshez... igy viszont gyors mozgasoknal "berezeg" a kep... miert nem gyorsitjak fel egyszeruen 24-rol 25 framre? Vagy legalabb opcionalisan ha a megjelenito nem tup 24p-t...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#1663 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:27

Indexes emberünk közben még mélyebbre süllyed: a wikipediáról idézget nekem, miszerint a 25 frame rate az ugye 25 Hz, tehát nincs igazam az 50 félképpel meg az 50 Hz-cel.  :bolond:  :nevet:  Fogalma nincs az egészről, csak megírt egy cikket egy olyan témában, amihez a wikiről olvasott össze mindent. Gyalázat.

#1664 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:34

Idézet: PPeter - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:08

Látszik az rendesen, csak egyrészt megszoktuk, másrészt a moziban trükkösen vetítik:
http://en.wikipedia....Movie_projector

ize.. nem latom, hogy mi lenne az a bizonyos trukk. (biztosan ott van, de ebbol en nehezen hamozom ki.)

a 2x vetitem ugyanazt a kepet az nem a mozgas folytonossagat fedi el, max a villozast. a kerdes a mozgas folytonossaga volt!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1665 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:36

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:34

ize.. nem latom, hogy mi lenne az a bizonyos trukk. (biztosan ott van, de ebbol en nehezen hamozom ki.)

a 2x vetitem ugyanazt a kepet az nem a mozgas folytonossagat fedi el, max a villozast. a kerdes a mozgas folytonossaga volt!

A két dolog szorosan összefügg, sokat segít a kétszeres/háromszoros megjelenítés a stroboszkóphatás elkerülésében. A 24 fps mozifilm csak azért nem feltűnőes "darabos", mert a felvételnél használt záridő ezt valamelyest kompenzálja, illetve nagy vásznon a moziban a vetítéssel kicsit trükköznek. Ezen nem tudom mit nem lehet megérteni.  :)

#1666 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:37

Idézet: SFIJ - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:21

igen, latom. sot ha faradtan ulok be, meg a fejem is faj tole ilyenkor.
a darabos mozgastol?? az a villozas, amitol megfajdul a fejed, nem?

Idézet

sot, DLPs projin...
mondom mozi. celluoz. film. a digitalisok most nem kepeztek a kerdes reszet!

Idézet

mareszt bogdan bocs de ezt teis leelenorizheted. fogsz egy dv kamerat, ami hajlando 25p-ben dolgozni es kezdjel el jatszani a shutter speed-del. ha beallitasz 1/1000-et meg nagyobbat akkor szep 'tueles' kepkockaid lesznek, csak nezni lesz a filmet szar mert kokemeny "strobo" hatasa lesz.
nincs sajnos dv kameram. hogy mi a hatasa a shutter speed-nek, azt tudom (de azt is, hogy nem lehet akarmire allitani, hiszen az a fenytol is fugg, meg a blendetol). az, hogy darabos lesz-e a kep, na az nem vilagos. celluoznal persze -- a digitalis tovabbra sem resze a kerdesnek.
a forum ma:

#1667 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:38

Idézet: PPeter - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:36

A két dolog szorosan összefügg, sokat segít a kétszeres/háromszoros megjelenítés a stroboszkóphatás elkerülésében. A 24 fps mozifilm csak azért nem feltűnőes "darabos", mert a felvételnél használt záridő ezt valamelyest kompenzálja, illetve nagy vásznon a moziban a vetítéssel kicsit trükköznek. Ezen nem tudom mit nem lehet megérteni.  :)

Ezt a kört már én is jónéhányszor lefutottam különféle helyeken. A végeredmény vagy az volt, hogy ordibálva leoltott a másik fél meg fel volt háborodva és ugyanígy kiragadott féligazságokat idézgetett. Vagy a másik, hogy elsunnyogott csendben. (Az sosem fordult elő, hogy elismerte volna a tévedését)

Szerkesztette: Mumia 2008. 03. 04. 13:39 -kor

#1668 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:41

Idézet: PPeter - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:36

nem vilagos, hogy mit trukkoznek. (illetve nem vilagos, hogy a tobbszoros vetites-e az, mire utaltal.)

a stroboszkop hatas es a mozgas darabossaga miert fuggne ossze? ha egy 5fps film minden kockajat 20x vetitem le, akkor nem lesz stroboszkop hatas, de darabos lesz. ez vilagos. kerdes, hogy a 24fps darabos-e tenyleg. mert nekem ilyen tapasztalatom nincs. kerdeztem, hogy SFIJ-nek valoban van-e ilyen tapasztalata.
a forum ma:

#1669 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:42

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:37

nincs sajnos dv kameram. hogy mi a hatasa a shutter speed-nek, azt tudom (de azt is, hogy nem lehet akarmire allitani, hiszen az a fenytol is fugg, meg a blendetol). az, hogy darabos lesz-e a kep, na az nem vilagos. celluoznal persze -- a digitalis tovabbra sem resze a kerdesnek.

Nézd, te is ugyanabba a hibába esel mint már oly sokan előtted, most végülis mit szeretnél bizonyítani? Hogy 50 mozzanat/mp nem jobb mint 25? Vagy azt, hogy nem látni a különbséget? Mert egyik sem igaz.

#1670 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:43

Mumia: en szivesen meghallgatom a magyarazatot, eppen ezert kerdeztem! (ha vitazok azt nem igy teszem.. ;))

szerk: ha kozben irtal arra is valaszolok. nem kivantam semmit sem bizonyitani: kerdeztem! a kerdesem a felvetesed masodik reszehez kapcsolodik: kerdezem, hogy valoban latszik-e a kulonbseg a 24 (lasd mozi) es a 50 fps kozott mozielmenynel. (jatekokat hagyjuk.) kiindulas: en nem erzem az SFIJ altal emlegetett darabossagot a moziban. lehet, hogy mas igen, a kerdesem erre iranyult. csak meg preciz valaszt nem kaptam, mert a villozas az nem ugyanaz, mint a darabossag. (bar PPeter jelezte, hogy lehet kozottuk kapcsolat.)

Szerkesztette: bogdan 2008. 03. 04. 13:46 -kor

a forum ma:

#1671 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:44

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:41

nem vilagos, hogy mit trukkoznek. (illetve nem vilagos, hogy a tobbszoros vetites-e az, mire utaltal.)

a stroboszkop hatas es a mozgas darabossaga miert fuggne ossze? ha egy 5fps film minden kockajat 20x vetitem le, akkor nem lesz stroboszkop hatas, de darabos lesz. ez vilagos. kerdes, hogy a 24fps darabos-e tenyleg. mert nekem ilyen tapasztalatom nincs. kerdeztem, hogy SFIJ-nek valoban van-e ilyen tapasztalata.

Pedig van stroboszkóp hatás. Hiába vetíted többször a képet. Régi kamerámon volt 1/1000-es záridó, azt a felvételt 25fps-ben visszajátszva szörnyű volt nézni.

#1672 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:47

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:41

Igen,  a kétszeres/háromszoros vetítésre gondoltam és azért függ össze, mert ugye a film átvilágításához használt fényt is ezzel szinkronban kapcsolják ki/be (illetve rejtik el), tehát nem elválasztható  a két dolog: az agyad egyszerre dolgozza fel, így érik el a folytonos mozgás élményét, becsapva az érzékeidet. Egyébként alkalmanként nekem is darabosnak tűnik a 24 fps, főleg ha aznap sok videós munkát végzek, ahol ugye 50/60 Hz-es mozgást látok folyamatosan vágás közben a kontrollmonitoron - illetve ha fáradt vagyok, akkor én is sokkal érzékenyebb vagyok erre.

#1673 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:48

Mumia: mozi, analog! ne digitalizaljunk, abban nem hiszek!
(az egyebkent latszik, hogy a mozi tobbszoros kep vetitese -- koszonom amugy az infot, ezt eddig nem tudtam -- hatassal van a villozas erzekelesere. tehat lehet, hogy nem mindegy, hogyan vetited azt a 25fps-es kepet!!!)

Szerkesztette: bogdan 2008. 03. 04. 13:50 -kor

a forum ma:

#1674 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 13:49

Idézet: PPeter - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:47

Egyébként alkalmanként nekem is darabosnak tűnik a 24 fps, főleg ha aznap sok videós munkát végzek, ahol ugye 50/60 Hz-es mozgást látok folyamatosan vágás közben a kontrollmonitoron

koszonom a valaszt!
a forum ma:

#1675 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 14:16

Az indexes tudatlan vadmarhája végül nem javítja ki a cikket, mert szerinte jól van az:

"A wikipediarol kuldtem az idezetet, de ott az ebu oldala is, tudod elvileg ok egy digitalis atallasal foglalkozo unis szakmia szervezet, es ott is ez van. Plusz megkerdeztem a upc muszaki szakertojet, aki szerint valoszinuleg a videoszabvannyal kevered a dolgot. A hd-kamerakon lathato 1080i tenyleg azonos ido alatt ketszeres kepfrissitessel dolgozik, de a muholdas sugarzasban eppen az a lenyeg, hogy ezzel savszelesseget nyernek. Ehhez is ertesz es kerjek tole idezeteket meg szakkonyvet, vagy esetleg elhiszed? "

Nem elég hogy totál hülye hozzá, de még nagy a pofája is.  :mad:

#1676 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 14:44

Idézet: Mumia - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:38

Ezt a kört már én is jónéhányszor lefutottam különféle helyeken. A végeredmény vagy az volt, hogy ordibálva leoltott a másik fél meg fel volt háborodva és ugyanígy kiragadott féligazságokat idézgetett. Vagy a másik, hogy elsunnyogott csendben. (Az sosem fordult elő, hogy elismerte volna a tévedését)

:up:

#1677 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 14:48

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 13:48

Mumia: mozi, analog! ne digitalizaljunk, abban nem hiszek!
(az egyebkent latszik, hogy a mozi tobbszoros kep vetitese -- koszonom amugy az infot, ezt eddig nem tudtam -- hatassal van a villozas erzekelesere. tehat lehet, hogy nem mindegy, hogyan vetited azt a 25fps-es kepet!!!)

teljesen mind1 hogy mozi a forras vagy digitalis video. (csak megegyeznem egyebkent, hogy jelenleg mar nincs haollywoodi film digitalis filmtrukk nelkul, ugyhogy amit a Corvinban latsz celluozrol az 4k vagy 2k DPX digitalis forrasbol szarmazik ugyszinten). a hitvitat felreteve a jelenseg tok ugyanaz. szerezz be egy 25p-t tudo dvcam-et, keszits vele 25p-s felvetelt es nezd meg egy 100Hz-es Tvn. De keszitsd el a jelenetet 50i-ben is es utana aztis nezd meg a 100Hz-es tvn.

Szerkesztette: SFIJ 2008. 03. 04. 14:53 -kor

#1678 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 14:52

Csak egy kis belekotyogas a mozis cucchoz. ;)  Ott az egyik trukk a shutter hasznalata. Erre jo pelda, ha az ember keszit egy zootrop-ot es felulrol nezi a savot... vegig szurke csikok lesznek. Majd ha oldalrol (a nyilasokon) nezi az ember akkor mozgas lathato. Ez a mozgas pedig attol jon letre, hogy az agy ertelmezi a "szuneteket" illetve a kep kihagyasat.
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#1679 Felhasználó inaktív   Inquisitor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 04. 15:11

Idézet: PPeter - Dátum: 2008. márc. 4., kedd - 14:27

a wikipediáról idézget nekem, miszerint a 25 frame rate az ugye 25 Hz, tehát nincs igazam az 50 félképpel meg az 50 Hz-cel

Öööö, Wikipedian nincs fent mi az a Field, háha abból megérti. Bár mióta a Wiki szerkesztéséhez mindenkinek joga van ...  :omg:
.:: Close the World  . . . Open the nExt ::.

#1680 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2008. 03. 04. 15:12

Most azt magyarázza, hogy én biztos félreértek valamit, mert szerinte a műholdas sugárzásban mást jelent az interlace, mint a videótachnika egyéb területein.  :Đ  Komolyan mondom, ez bohózat.

Téma megosztása:

• (89 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.