Idézet: wpepi - Dátum: 2004. máj. 11, kedd - 13:20
Filmnézésre TV és DVD lejátszó (RGB-n összekötve).
Koszonom az ertelmes, es segitokesz hozzaszolasokat.
A belinkelt oldalaknak is kulon orultem.
Leirom ide, hogy minek neztem utana(hatha mas is orul, hogy nem kell angolul olvasgatnia, vagy mittomen;):
Standard Definition Television, or SDTV, ez az alap:
Eloszor kis TV-t gyartottak, es erre fejlesztettek ki, mert lassu volt az elektronnyalab pozicionalasa.
2 lépésben rajzolja ki a teljes képet:
ELőször csak a páratlanokat(1,3,5..479), utána csak a párosokat(2,4,...480), mind a kettő 1/60 mp be kerul, igy osszesen 1/30 alatt rajzol ki egy képkockát. Majd ezután hagy 45 sornyi szünetet két képkocka között. Ez azért van, mert nem tudja rögtön újra fentre pozícionálni a sugárnyalábot.
Ez az interlacing. Tehát ezt hívják 480i-nek, vagy ha az ures(semmi informaciot nem tartalmazó) 45 sornyi szünetet is beleszámoljuk, akkor 525i-nek.
Ezzel a megoldással az a baj, hogy nagy képernyőkön már látszik az interlacing, és gyors mozgásoknal ,,elcsuszik'' a kép, fésüs(?) lesz tőle(minden második sort már újrarajzolt). Vagy ez még jobban látszik pl. a HírTV/CNN -nél, aho lalul folyamatosan megy piros alapon a szoveg. Az rondan néz ki nagyTV-n ami interlacing.
Enhanced Definition Television, or EDTV
Erre jött a megoldás, hogy ne felváltva rajzolja ki, hanem egyben az egészet(1,2,3,...480). Ez a progressiv scan.
Ezt 480p vagy 525p-nek hívják.
Erre külön figyelni kell. Csomó TV leírásában nem találtam meg a pregressiv scan képességet. Ez mi magyarul?
Namost ehhez az is kell, hogy a TV-out/DVD-lejátszó is 480p-vel adó eszköz legyen.
Ha nincs ilyen, akkor jon a deinterlacer/line doubler(digitális fésűs szűrő?). Ez osszekombinalja a paros es paratlan sorokat, es egyszerre rajzolja ki. H ajobb akkor valami elmosast is raereszt, hogy simabb legyen a kep.
Mivel ez fele annyi ideig tart, ezert egy frame alatt ketszer ugyanazt megjeleniti.
Kerdes: minden progressziv scanre kepes TV szuksegkeppen 100Hz? (forditva is igaz?)
High Definition Television (HDTV)
Amennyire kivettem HDTV-nel is meghagyták az interlace-inget, de a progressziv is jelen van.
Tehat van 1080i es 1080p is. Itt az interlacing-nél nem annyira lesz ,,szőrös'' a kép, mint az analógnál, mert nem torzulnak az egyes sorok egymáshoz képest. De ha valaki szépet akar, akkor itt is van progressziv scan.
Létezik még 720p HDTV formátum.
Ezek is mind sorok, es ha jol vettem ki, akkor itt 16:9 az alapertelmezett arany, szemben a hagyomanyos 4:3-nal.
Tehát 1280*720p és 1920*1080 i/p létezik.
Valamelyest tisztult a kép. Jó lenne még a PAL/NTSC szabványnak is utánanézni, de nem találok.(google-val allandóan valami TV adatlapját kapom meg.)
Ennyit tudok:
lines active vertical aspect horizontal frame rate
lines resolution ratio resolution
NTSC 525 484 242 4/3 427 29.94
PAL 625 575 290 4/3 425 25
SECAM 625 575 290 4/3 465 25
Itt a kérdésem az, hogy a vertical resolution az pont a fele a sorok számának; tehát itt csak az interlacing miatt irták így? Tehát végülis PAL 575 a sorok száma?
Továbbá a vízszintes felbontásnál az az igazi, tehát ténylegesen 425 pixel van vízszintesen?
Mert akkor 425*575 kellene hogy legyen, ami egyreszt nem egeszen 4:3 masreszt forditva kene lenni(tehat vizsintes oldal a hosszabb).
Ezekutan a lenyegi resz:
Ha a pal szabvany ennyit enged, akkor fix-en ott van a 4:3-as felbontas, megis hogyan csinalnak 16:9-et? Mas felbontassal? Vagy egy kepet automatikusan levagja a TV?
(Azt tudom hogy rendes adasoknal allithato, hogy levagja vagy szethuzza, vagy fekete maradjon a szele. Engem az erdekel, hogy vidkartyarol lehet-e mar alapba 16:9-es progressziv kepet adni, es ha lehet mekkora felbontassal?)
Tovabba talaltam meg DXR3-as kartyakat is, amik azon kivul hogy van TV bemenetuk van nemelyiken TV kimenet is. (mpeg2 streamet hardveresen kinyomja). Ennek szebb lehet a minosege?
Annyi elonye lenne, hogy fuggetlen lenne a monitortol(en meg ilyen twinview alomban elek).
Tudom hogy ez itt offtopik, de nem talalom hova kene irnom....,)
SFIJ: amit belinkeltel kapcsolast(VGA->scart), azzal az a baj, hogy interlacing lesz a scarton. Es elvileg a progressziv scan-es kep a legnagyobb elony amiota van szines tv(igy olvastam;)
Udv,
Khiraly
Ha csak az ismert dolgok erdekelnenek, lakatosnak mentem volna.