HWSW Informatikai Kerekasztal: Routert kell vennem, de milyet, és hol? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (125 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Routert kell vennem, de milyet, és hol?

#1841 Felhasználó inaktív   ZyXEL support 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 05. 22:17

Idézet: FixY - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 17:09

??????  :eek:
Vicces kedvű egy gyártó lehet aki ilyet csinál... Akkor mi a ****ért kell a lámpának pislognia ha forgalmaz? (mert ugye így nem tudhatom, hogy a villódzása valódi forgalmat jelez vagy csak hűti magát a lámpa ;) )
Egyébként az is érdekes, hogy pl. a desktop gép bekapcsolásakor is heves villogásba kezd a WLAN lámpa.

No meg (nem akarok senkit bántani) az is egy izgalmas dolog, hogy van egy viszonylag nagy tudású routerem épp csak a doksi közelíti a 0-t... A CLI parancsainak szintaktikáját leírták ugyan, de csak a töredékéről lehet tudni, hogy pontosan mire való.  :(
(ezek egy részét is más zyxel eszközök doksijából bányásztam elő)

Ezt most személyes sértésnek vettem. Mutass nekem a piacon még egy olyan routert, aminek 4-5-600 oldalas doksija van.
Egyet mindig elfelejtetek. Ezek SOHO routerek. Azért ennyi és azért ilyen, mert a "Mass media"-nak, a szürke IT-lag tudatlan embereknek készült. Az, hogy egyesek - gondolom pénzspórolási okokból ezt veszik és azt várják tőle, amit egy ZyWALL 2 tud - az megint más. A parancssori műveletek, gondolom belátod nem az egyszerű embereknek van. Őket csak megzavarnák. Az, hogy az eszköz ezt is tudja egy dolog. De ha kíváncsi vagy rá, olvass, kérdezz, tanulj. Mi is ezt tesszük, ha valamit nem értünk.
Mindig ellenőrizd, nincs-e újabb firmware az eszközödhöz. Ezzel időt és munkát spórolhatsz.

#1842 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 23:22

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 22:17

Ezt most személyes sértésnek vettem. Mutass nekem a piacon még egy olyan routert, aminek 4-5-600 oldalas doksija van.
Egyet mindig elfelejtetek. Ezek SOHO routerek. Azért ennyi és azért ilyen, mert a "Mass media"-nak, a szürke IT-lag tudatlan embereknek készült. Az, hogy egyesek - gondolom pénzspórolási okokból ezt veszik és azt várják tőle, amit egy ZyWALL 2 tud - az megint más. A parancssori műveletek, gondolom belátod nem az egyszerű embereknek van. Őket csak megzavarnák. Az, hogy az eszköz ezt is tudja egy dolog. De ha kíváncsi vagy rá, olvass, kérdezz, tanulj. Mi is ezt tesszük, ha valamit nem értünk.

Öööö... mivel sértettelek meg személyedben? ;)
Tudod (ne vedd kötekedésnek plíz) munkahelyemen vannak olyan rendszerek amiknek többezer oldalas a doksijuk. Egy szépséghibával: kényszerből készült irományok, amik nem azért vannak, hogy segítsenek, hanem azért, mert előírás volt az elkészítésük. Főnököknek lehet mutogatni, milyen szép, milyen nagy, épp csak... épp csak úgy járok mint pl. a 334WT doksijával. Amit keresek, épp azt nem találom... és nem csak a doksiban, hanem a gúgliban sem. :(
És épp az ilyen komoly cuccoknál zavar rettenetesen, ha nincs korrektül dokumentálva.
Mert mit érek az óriási tudásával, ha nem tudom, mi mindent lehet vele művelni?
Pl. a CLI parancsok felsorolásában: ip httpd - létező parancs, de sehol semmi egyéb info.
(jó, ez hülye megközelítés, mert ne azt nézzem, milyen parancsokkal mit lehet, hanem mit akarok és ehhez mit kell tenni)

Konkrét dolgok amiket (lehet, hogy a tudatlanságom miatt) nem találok:
- hogy tudom megállapítani az aktívnak nevezhető IPs kapcsolatokat (a'la netstat)
- lehet-e monitorozni az egyes portok forgalmát? (ethereal jelleggel - a WAN-t lehet, azt megtaláltam, de ha jól emléxem, ez WAN specifikus dolog)
- tűzfal táblázatokat lehet matatni a karakteres felületről, de... de mit és hogyan (olyasmire gondolok, mint az iptables linuxon - annyit valahol már találtam, hogy elvben lehet, asszem még listázni is sikerült, de egyéb infot nem igazán találtam)
...

bocs, most kiszállok, mert holnaptól kicsit húzós hetem lesz egy kis tanfolyás miatt... ha eltűnnék innen, csak emiatt lesz.
"They coming to take me away HA-HAAA..." (XIV  Napoleon)

#1843 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 02. 05. 23:27

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 22:17

Valóban. Még oroszul is  :D

Ráadásul weben olyan komplett FAQ volt az ipsec beállítására win oldalról is, hogy az valami csuda.
Make love not Wor.

#1844 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 23:31

Idézet: FixY - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 23:22

Amit keresek, épp azt nem találom... és nem csak a doksiban, hanem a gúgliban sem. :(

- lehet-e monitorozni az egyes portok forgalmát? (ethereal jelleggel - a WAN-t lehet, azt megtaláltam, de ha jól

Mondta, hogy SOHO. Lehet benne van, de hasonló SW futhat a nagyobb vasakban is. Azon már tudsz mérni, megfejteni. Ebben lehet, hogy működik, de minek leírni?

Ne akarjunk már portmonitort, meg etherealt a legolcsóbb vastól!
Make love not Wor.

#1845 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 23:40

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 22:09

Arról én is tudnék mesélni... De otthonra nem kell 10KVA UPS, RAID 5, stb.
Elég, ha bekapcsolod a WPA2-PSK-t. Hidd el ez elég.

Az utóbbin sokat segít ha az ember elkezd utánaolvasni...
Az interneten minden ottvan. ;)

UPS? Háááát... velem már fordult elő, hogy szükségem lett volna rá ;)
RAID5 talán nem, de... azért azt ne felejtsük el, hogy az "otthoni" gép nem feltétlenül warez, játékprogram és mp3 tároló...
Én pl. fotózgatok és szeretem online (is) tárolni a képeimet - jó, a RAID5 túlzás, de azért egy tükör nem ártana...

Ami meg a WPA2-t illeti: most épp be van kapcsolva, de WPA compatible is bejelölve, mert a notebookom a szép új driver+atheros duóval oly szépen kifeküdt, hogy öröm vótt nézni  :reklamacio:
Utána csak a System Restore segített...
Apropo WPA2: SMT-ben (legújabb firmware) a 3.5 menüpontban van valami WEP Encryption emlegetve... WPA/WPA2-nek nyoma sincs, tehát ez valami egyebet módosíthat, de vajon mit?
Ezt pár órája egy konfig visszatöltés után fedeztem fel, azóta nem járt doksi a kezemben, így nem tudtam utánanézni, hogy van-e róla valami - Users guide-t most előkapartam, abban nem találom.
Szóval ezt sem értem igazán: ez ugyanaz a WEP ami helyett a WPA/WPA2/stb. választható vagy valami egészen másról szól ami a webes felületen nem jelenik meg?

#1846 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 05. 23:43

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 23:31

Mondta, hogy SOHO. Lehet benne van, de hasonló SW futhat a nagyobb vasakban is. Azon már tudsz mérni, megfejteni. Ebben lehet, hogy működik, de minek leírni?

Ne akarjunk már portmonitort, meg etherealt a legolcsóbb vastól!

Pardon... ez dokumentáltan van benne... csak mire az ember megtalálja a megfelelő írást... :)
(etherealt persze nem szó szerint érteni, de az bőven elég, hogy látom, milyen csomagok közlekednek pl. a WAN porton)
Továbbra is ott tartok: ha egyszer benne van a tudás, akkor miért nem lehet a doksiba is beollózni?
Néhány dolgot úgy nyomoztam ki, hogy nagyobb vasak leírását bogarásztam.

szerk: azért az "olcsóbb" csak költői túlzás vótt, ugye? ;)

Szerkesztette: FixY 2006. 02. 05. 23:44 -kor

#1847 Felhasználó inaktív   ZyXEL support 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 06:56

Idézet: FixY - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 0:43

Pardon... ez dokumentáltan van benne... csak mire az ember megtalálja a megfelelő írást... :)
(etherealt persze nem szó szerint érteni, de az bőven elég, hogy látom, milyen csomagok közlekednek pl. a WAN porton)
Továbbra is ott tartok: ha egyszer benne van a tudás, akkor miért nem lehet a doksiba is beollózni?
Néhány dolgot úgy nyomoztam ki, hogy nagyobb vasak leírását bogarásztam.

szerk: azért az "olcsóbb" csak költői túlzás vótt, ugye? ;)

Nem. Azért kerül többe mint egy Dlink, mert annyival többet is tud, és annyival megbízhatóbb. Attól még egy olcsó SOHO router marad.
Tényleg ne várj dokumentációt olyanról, amit nem kellene tudnia. A 334WT doksja azért nem "használhatatlan". Elég jól össze van szedve. No meg amit a Jahno említett: a zyxel.com Support->Support note, esetleg Knowledge base menüpontjai.
Mindig ellenőrizd, nincs-e újabb firmware az eszközödhöz. Ezzel időt és munkát spórolhatsz.

#1848 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 07:07

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 6:56

Nem. Azért kerül többe mint egy Dlink, mert annyival többet is tud, és annyival megbízhatóbb. Attól még egy olcsó SOHO router marad.
Tényleg ne várj dokumentációt olyanról, amit nem kellene tudnia. A 334WT doksja azért nem "használhatatlan". Elég jól össze van szedve. No meg amit a Jahno említett: a zyxel.com Support->Support note, esetleg Knowledge base menüpontjai.

Köszi, én is ott szoktam turkálni (csak Support notes helyett folyton Release notes-t akarok írni, így inkább körülírom ;) )
Az meg, hogy "nem kellene tudnia"... Ha egyszer tudja... Miért nincs magának az op.rendszernek egy önálló, publikus doksija pl.? (a kérdés persze költői, tudom, hogy nincs sok közöd ahhoz, hogy elkészül-e vagy sem)

Ami a használhatatlanságot illeti: persze, sokminden megvan benne, az alapbeállítások elvégzéséhez elég. De én még mindig ott tartok, hogy mire jó a nagy tudás, ha nincs hozzá infom, hogy kihasználjam? No mind1...

#1849 Felhasználó inaktív   Atomcsirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 10:52

Esetleg NetGear ProSafe FVS318 -be botlott-e már valaki a T. Fórumozók közül?

Ez a másik esélyes a ZyWALL 2-vel szemben. Konkrét előnye az, hogy erősen hasonló paraméterek mellett barátibb az ára, lévén épp akciózik vele a nagyker.... ;)
"A nyúl egy igazi jellem. Ott ül a fűben, de akkor sem szívja!"

#1850 Felhasználó inaktív   ZyXEL support 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 11:04

Idézet: Atomcsirke - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 11:52

Esetleg NetGear ProSafe FVS318 -be botlott-e már valaki a T. Fórumozók közül?

Ez a másik esélyes a ZyWALL 2-vel szemben. Konkrét előnye az, hogy erősen hasonló paraméterek mellett barátibb az ára, lévén épp akciózik vele a nagyker.... ;)

Minap volt nálam egy tesztpéldány, egyik ügyfél behozta, de közel sem olyan tudású mint a ZyWALL 2.
Tűzfal ok, VPN ok, de a többi feature az nincs meg. Ezért több a ZW 2.

#1851 Felhasználó inaktív   Atomcsirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 11:35

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 12:04

Minap volt nálam egy tesztpéldány, egyik ügyfél behozta, de közel sem olyan tudású mint a ZyWALL 2.
Tűzfal ok, VPN ok, de a többi feature az nincs meg. Ezért több a ZW 2.

Bár teljesen pártatlannak nem nevezhetném a véleményedet ( ;) ), de ettől függetlenül én is ZyWALL fele hajlanék.
Bőszen olvasgatom a 600+ oldalas manualt, már túl vagyok a 100. oldalon, de eddig még semmit nem találtam a sávszélesség-megosztásról. Ezzel kapcsolatban nincsenek extra igényeim, de mivel tipikusan "SOHO" használatra lesz a cucc, fő szempont az, hogy míg én letöltök egy drivert, vagy méretben combos manualt,  az, aki épp játszik neten, ne dögöljön bele a lag-be. Sajna a tipikusan "gamer" routerek pl. a Gigabyte-től, amik erre vannak kihegyezve, többnyire a firewall és VPN részen elégé "karcsúak"...  :(

p.s. Hozzátéve, hogy a "gamer" routereknél VPN természetesen nem elsődleges szempont, de a tisztességes firewall  azért ott sem ártana, sőt ...

Szerkesztette: Atomcsirke 2006. 02. 06. 11:59 -kor

#1852 Felhasználó inaktív   Shia-ko 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 12:41

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 22:04

Esetleg nem Intel 2200BG az a kártya? Keress hozzá új drivert/szoftvert, valami bug volt azokkal a kártyákkal, több ilyen esetem is volt, a frissítés megoldotta a problémát.

Sima LAN, nem WLAN, és Intel Pro/100 VM csatoló, egy Compaq Evo N610c-ben.
Üdvözlettel:
Gabi

#1853 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 13:02

Idézet: Atomcsirke - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 11:35

Sajna a tipikusan "gamer" routerek pl. a Gigabyte-től, amik erre vannak kihegyezve, többnyire a firewall és VPN részen elégé "karcsúak"...  :(

p.s. Hozzátéve, hogy a "gamer" routereknél VPN természetesen nem elsődleges szempont, de a tisztességes firewall  azért ott sem ártana, sőt ...

Tisztességes firewall, mit értesz alatta? Security Appliance, amit fel lehet tüntetni az eszközön, oszt user megfizeti, meg ért is hozzá? Olyan cucca is van a Zyxelnek...
Make love not Wor.

#1854 Felhasználó inaktív   Atomcsirke 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 14:01

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 14:02

Tisztességes firewall, mit értesz alatta? Security Appliance, amit fel lehet tüntetni az eszközön, oszt user megfizeti, meg ért is hozzá? Olyan cucca is van a Zyxelnek...

A "tisztességesen" azt értem, hogy egy kicsit több beállítási lehetőséget enged a "Firewall Enabled" checkboxnál! :D (sajna láttam már ilyet is routerben)

Viccet félretéve, próbálom cizellálni a problémát:

1. A router nekem kell, otthonra, (=meló + szórakozás, azonos prioritással)
2. VPN igen hasznos lenne, mivel vannak cégek, akiknek vidéki hálózatára (többnyire Cisco VPN routerek) egyszerűbb lenne azon keresztül ránézni utazgatás helyett, sőt, az sem ártana, ha saját otthoni gépemet elérhetném ily módon. Tényleg, a ZyWALL 2-höz jár VPN-kliensszoftver?
3. A firewallnál jó lenne a gyors csomagfeldolgozás, mivel játszani is szeretnék a gépen, praktikus lenne a dinamikus DNS-szolgáltatók kezelése, static route, a MAC-address szerinti IP-kiosztás, etc. Mivel a játékgépet nem akarom szoftveres tűzfallal lassítani, ezért heppem a tisztességed routeres tűzfal. A linuxos munkagép más tészta, annak nem lényeg, hogy mennyit piszmog a nettel, de ettől függetlenül a hardveres tűzfalat preferálom, illetve azt, hogy egy helyen lássam az összes kliens beállítását.
4. elviekben jó lenne egy működö sávszélasség-megosztás is, mint azt fentebb említettem.
5. Az ár sem utolsó szempont, számítástechnikai termékeknél, mindig a legolcsóbb, de megbízható kompromisszumra törekszem, lévén a cuccok abnormálisan gyorsan avulnak,  a köv. generáció nem kompatibilis az előzővel, etc...  :(  Másrészt ami nálam bevállt, el merem adni az ügyfeleimnek is. Firewall / DSL/VPN router kategóriában az 50k HUF a lélektani határ kis cégeknél, tehát a ZyWALL 2 éppúgy belefér, mint az említett NetGear modell(ek).

arggh... el kell rohannom, remélem minden benne volt!

p.s. NetGear-ek közül a FVS114 az esélyesebb, 38 Mbps a tüzfal áteresztókapacitása, jóval gyorsabb a 318-nál! ZyWALL 2-höz se processzor-sebességet, se firewall throughput adatot nem tudtam kibányászni a netről.

p.s. MSN buddy listhez hozzáadtalak, de gondolom rájössz a nickből! :D

Szerkesztette: Atomcsirke 2006. 02. 06. 14:26 -kor

#1855 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 18:18

Idézet: Atomcsirke - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 14:01

A "tisztességesen" azt értem, hogy egy kicsit több beállítási lehetőséget enged a "Firewall Enabled" checkboxnál! :D (sajna láttam már ilyet is routerben)
...

Javítsatok ki, ha tévednék, de a felsorolt feltételeknek kb. megfelel a P-334WT/335WT is...
(csakhát nem lehet mindent a webes admin felületről beállítani)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meg tudja mondani valaki, hogy a 334WT belső eszközneveit (portok, csatornák, interface-ek, stb.) mi módon lehet kinyomozni?
Az interface-eket sikerült: ip ifconf

(bocs, rohanok tovább :) )

#1856 Felhasználó inaktív   komi28 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 20:20

Megvan az első routerem Zyxel p334-es. Sikerült bekonfigolni nagyjából, itteni segítséggel amit köszönök.
Már csak azt szeretném megkérdezni : hogyan tudnám beállítani a routerben a távoli asztallal vagy logmeinnel, vnc elérjem a gépem?
Van egy myip-s címem ami működik.Ha ezt beírom akkor elérem a gépemet de csak a routert és annak a menüjét.Tovább nem megy az én gépemre aminek adtam egy a belső hálón van egy fix ip-je. Ezt kellene beállítani valahol gondolom a routerben vagy esetleg máshol is? A gépen /XP/ engedélyeztem a távoli asztalt.
Láma vagyok a router konfigolásban de tanulok  :)
Köszi

Komi
Mi lekvár helyett inkább pálinkát főzünk. Kicsit fura vele először a palacsinta, de meg lehet szokni!

#1857 Felhasználó inaktív   Lazarevics 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 20:25

Idézet: komi28 - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 21:20

Megvan az első routerem Zyxel p334-es. Sikerült bekonfigolni nagyjából, itteni segítséggel amit köszönök.
Már csak azt szeretném megkérdezni : hogyan tudnám beállítani a routerben a távoli asztallal vagy logmeinnel, vnc elérjem a gépem?
Van egy myip-s címem ami működik.Ha ezt beírom akkor elérem a gépemet de csak a routert és annak a menüjét.Tovább nem megy az én gépemre aminek adtam egy a belső hálón van egy fix ip-je. Ezt kellene beállítani valahol gondolom a routerben vagy esetleg máshol is? A gépen /XP/ engedélyeztem a távoli asztalt.
Láma vagyok a router konfigolásban de tanulok  :)
Köszi

Komi

Az 5800, 5900-as portokat forwardold a géped felé és menni fog

#1858 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 06. 20:27

Volt egy kis időm körülnézni WLAN forgalom ügyében: egyszerűen a fél nappal (költői túlzás!) ezelőtt felkeresett oldalak web szerverei küldenének mindenféle csomagokat a már rég kikapcsolt notebookra... Mintha a router nem venné észre, hogy az a gép már nincs ott. (pedig most kikapcs előtt manuálisan disconnectálódtam)

#1859 Felhasználó inaktív   FixY 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 00:02

Idézet: FixY - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 20:27

Volt egy kis időm körülnézni WLAN forgalom ügyében: egyszerűen a fél nappal (költői túlzás!) ezelőtt felkeresett oldalak web szerverei küldenének mindenféle csomagokat a már rég kikapcsolt notebookra... Mintha a router nem venné észre, hogy az a gép már nincs ott. (pedig most kikapcs előtt manuálisan disconnectálódtam)

Egyre cziffrább a dolog - asszem, mégis visszateszem a régebbi fw-t.
Reggel úgy mentem el, hogy lekapcsoltam mindent. Pár perce véletlenül ránéztem a packet statisztikára: 16 órás uptime a WAN-on, holott mind a gépek mind a "Nailed up" ki voltak kapcsolva.
Timeout 600sec.
Valami itt nem kerek azt hiszem...

#1860 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 08. 00:09

Idézet: Lazarevics - Dátum: 2006. febr. 6., hétfő - 20:25

Az 5800, 5900-as portokat forwardold a géped felé és menni fog

VNChez 5900-as port, logmeinhez nem kell semmi, távoli asztalhoz 3389
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (125 Oldal)
  • +