Vezetek nelkuli LAN
Elküldve: 2004. 01. 04. 21:06
Elküldve: 2004. 01. 04. 21:18
Elküldve: 2004. 01. 05. 20:58
idézet:
Ezt írta trapi:
Hi!
Elméletileg minden gyártónak van ilyen terméke.
SMC-nek tuti van, nekem egy USR van itthon. Általában wireless broadband routernek hivják.
Amelyik forgalmazó nem tud ilyenről az vagy nagyon buta vagy lusta betelefonálni és megrendelni.
G-set akkor vegyél ha gondolkozol majd a laptopod fejlesztésén a közeljövőben.(mondjuk a T41-et egy darabig nem kell fejleszteni.)[/quote]
Köszi a választ. Időközben a kérdés eldőlt, ma vásároltam egy Linksys WRT54G cuccot. Kb. 1 órába telt a beizzítás, de ebbe beleértendő a dobozból kicsomagolás, a mellékelt telepítési leírás elolvasása stb., és hozzá kell tennem, hogy hálózati dolgokban abszolút kezdő vagyok. Gyakorlatilag a webes config felületen minden előre jól be volt állítva (kivéve a biztonsági dolgokat), szinte semmihez nem kellet hozzányúlnom. És a lényeg: megy! Örülök. Ráadásul elég pofás is a készülék, nem mintha ez lenne a fő szempont.
Amit még nem állítottam be, azok a biztonsági intézkedések, titkosítás stb. Ezzel kapcsolatban mit ajánlotok? Ezekről aztán végképp fogalmam sincs, mi fán teremnek.
És van még egy aggodalmam. A routerre kábellel rá van kötve egy régi gép is, amin van valami féreg, vagy nem is tudom milyen kellemetlen vírusszerűség, és teljesen kiirthatatlan. (Próbál leveleket küldeni mindenféle random hotmail stb. címre, és bár a Nortonom nem hagyja, viszont újra és újra beugrálnak a hülye párbeszédablakok a látóterembe.) Szóval format c: lesz belőle, majd újrainstall, de addig is: ugye nem fogja megfertőzni az egészséges gépemet most, hogy közös routerre lettek kötve??? Mit kell beállítanom ahhoz, hogy legalább egymást ne fertőzzék meg, ha valamelyikük bekap egy vírust?![]()
Köszönöm előre is,
P.
Elküldve: 2004. 01. 05. 21:07
idézet:
Ezt írta pedro555:
Köszi a választ. Időközben a kérdés eldőlt, ma vásároltam egy Linksys WRT54G cuccot. Kb. 1 órába telt a beizzítás, de ebbe beleértendő a dobozból kicsomagolás, a mellékelt telepítési leírás elolvasása stb., és hozzá kell tennem, hogy hálózati dolgokban abszolút kezdő vagyok. Gyakorlatilag a webes config felületen minden előre jól be volt állítva (kivéve a biztonsági dolgokat), szinte semmihez nem kellet hozzányúlnom. És a lényeg: megy! Örülök. Ráadásul elég pofás is a készülék, nem mintha ez lenne a fő szempont.
Amit még nem állítottam be, azok a biztonsági intézkedések, titkosítás stb. Ezzel kapcsolatban mit ajánlotok? Ezekről aztán végképp fogalmam sincs, mi fán teremnek.
És van még egy aggodalmam. A routerre kábellel rá van kötve egy régi gép is, amin van valami féreg, vagy nem is tudom milyen kellemetlen vírusszerűség, és teljesen kiirthatatlan. (Próbál leveleket küldeni mindenféle random hotmail stb. címre, és bár a Nortonom nem hagyja, viszont újra és újra beugrálnak a hülye párbeszédablakok a látóterembe.) Szóval format c: lesz belőle, majd újrainstall, de addig is: ugye nem fogja megfertőzni az egészséges gépemet most, hogy közös routerre lettek kötve??? Mit kell beállítanom ahhoz, hogy legalább egymást ne fertőzzék meg, ha valamelyikük bekap egy vírust?![]()
Köszönöm előre is,
P.[/quote]
Hali csak a virussal kapcsolatban van válaszom a wlan biztonság engem is érdekelne, főleg abból a szempontból, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy a 2 ap-mnél ugyanazok a kódok legyenek, és lehessen roamingolni közte, no meg hogy kintről ne tudjanak felcsatlakozni.
A virusról annyi, hogy tegyél fel egy rendszeresen frissitett irtót a még ép gépre. Ha csak simán internetezgetsz akkor tuti nem megy át a virus. Amig ujra nem teszed addig lehetőség szerint ne másolgass ide oda file-okat. (jó esetben a virusirtó ugysem engedné)
7/24 Server: Amd Athlon 1900+, 1Gb RAM, 380Gb HD,
Notebook: Fujitsu Siemens Lifebook T3010
Mobilcucc: Sony-Ericsson Z600, Hp Ipaq 3970
Elküldve: 2004. 01. 05. 22:39
A wlan biztonsághoz, szerintem egy elég jó módszer a MAC szűrér, azaz csak adott MAC azonosítóval rendelkező hálózati eszköz tudjon felcsatlakozni a hálózatra (routere). Tudom lehet klónozni a MAC-ot, de egy 128 bites WEP titkosítással (wireless) kombinálva már elé valószínűtlen az illetéktelen behatolás.
Üdv.: Árpi
[ 2004. január 25.: Árpi szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 06. 11:58
idézet:
Ezt írta Árpi:
Hali
egy 128 bites titkosítással (wireless) kombinálva már elé valószínűtlen az illetéktelen behatolás.
[/quote]
akarod mondani, 128 bites WEP (Wired Equivalent Privacy)..
nem art bekapcsolni, kicsit megneheziti az arto szando emberek dolgat.. sajnos csak kicsit.. kulcsot general mondjuk az AP-d, azt kell hasznalni a klienseken.. WEP-nel sajna a dimamikus kulcscsere nem megoldott, igy kello mennyisegu forgalom lehallgatasaval visszafejtheto a kulcs.. na de majd a 802.1x![]()
addig is MAC szures, teljesitmenybol visszaveves, esetleg ha az eszkozeid tamogatjak, akkor WPA + Authentikacio, vagy NoCatAuth
Elküldve: 2004. 01. 06. 14:31
idézet:
Ezt írta Marci:
Üdv!
Megakadtam, és segítséget szeretnék. Remélem valaki tud.
Adott egy AP (Senao) amihez hozzá szeretnék kapcsolni egy Linksys WAP11(2.6)-et, mint klienst. Az AP-n már van néhány kliens, PCI kártyán. Ezek rég hiba nélkül mennek.
A WAP11 nem akar kliensként felkúszni az AP-ra. Megadom a MAC-et, a LOG szerint a WAP11 felmegy a Senao-ra. Viszont pingelni sem tudom a Senaot(a WAP11-et természetesen tudom). A vicces, hogy a winfos munkacsoport látszik... A két pont között van forgalom. A csomagok megérkeznek, minimális az elveszett csomag. Az antenna biztos jó, mással működik. Természetesen az IP címekkel nincs gond...
Ami hiba lehet:
-A WAP11 csak WAP11-nek tud a kliense lenni...?
-Úgy ahogy van a Linksys vacak?
-Annyire gyenge a rádiója a 2.6-os WAP11-nek hogy nem megy(nincs elveszett csomag)...
-Olyan, hogy WiFi "szabvány" nem létezik?
-tök hülye vagyok...
Természetesen kicserélem ezt is egy Senao Kliens Bridge-re, de kéremszépen...
Nem zsörtölődöm.
Korábbi tapasztalata ha valakinek van lécci ossza meg velem.
Köszi
Marci[/quote]
olyan hogy wifi szabvány? : 802.11a, 802.11b, 802.11g... ezek mind
WAP11 csak WAP11 kliens lehet.. lévén ha nem linksys akkor nem WAP11
a válasz egyébként igen 2.2, 2.6os ap tud csak egymáshoz csatlakozni.
cseréld meg a két eszközt a senao felmegy kliens módban az nem finnyás. Linksys meg megy AP üzemmódban és mindenki hozzá csatlakozik .
Balooo
[ 2004. január 06.: Balooo szerkesztette a hozzászólást ]
Ha minden álmod teljesül amire vágytál, akkor az álmaid örökre meghalnak....
Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... – ( W. Shakespeare)
Elküldve: 2004. 01. 07. 21:34
Lehet, hogy picit off, meg az is lehet, hogy volt már korábban szó róla, akkor bocsesz.
Szóval Chello előfizető vagyok, és a koax csatlakozó a TV-nél van egy elosztó társaságában. Egy vezeték megy a TV-hez, egy pedig a szgép mellett levő kábelmodembe. Sajnos a modem messze van a koax elosztótól, így a lakáson a fal mellett/ajtó felett körbe kellett vinni a koax kábelt, és ez még a legnagyobb igyekezetem ellenére is meglehetősen csúnya. Másrészt ha át akarom rendezni a nagyszobámat, akkor megintcsak nyüglődni kell a kábelekkel.
No a lényeg, hogy a jelenlegi felállás nem tetszik, és arra gondoltam, hogy megpróbálom kiváltani a koax-ot valami wireless megoldással. Valam olyasmire gondolnék, hogy a kábelmodemet odaraknám a koax elosztó közelébe, és az valami általam nem ismert eszköz segítségével vezeték nélküli kapcsolatot létesítene a számitógéppel. Ez megoldást jelentene a kábel eltüntetésére és a szoba kötetlen átrendezhetőségére is.
A kérdés csak annyi, hogy van-e erre valamilyen lehetőség, illetve ha igen, akkor hogy ez mennyibe kerülne durván nekem?
Annak is örülnék, ha kapnék egy topicra linket, ahol hasonló dologról volt már szó.
Elküldve: 2004. 01. 07. 21:42
idézet:
Ezt írta PappG:
Sziasztok!
Lehet, hogy picit off, meg az is lehet, hogy volt már korábban szó róla, akkor bocsesz.
Szóval Chello előfizető vagyok, és a koax csatlakozó a TV-nél van egy elosztó társaságában. Egy vezeték megy a TV-hez, egy pedig a szgép mellett levő kábelmodembe. Sajnos a modem messze van a koax elosztótól, így a lakáson a fal mellett/ajtó felett körbe kellett vinni a koax kábelt, és ez még a legnagyobb igyekezetem ellenére is meglehetősen csúnya. Másrészt ha át akarom rendezni a nagyszobámat, akkor megintcsak nyüglődni kell a kábelekkel.
No a lényeg, hogy a jelenlegi felállás nem tetszik, és arra gondoltam, hogy megpróbálom kiváltani a koax-ot valami wireless megoldással. Valam olyasmire gondolnék, hogy a kábelmodemet odaraknám a koax elosztó közelébe, és az valami általam nem ismert eszköz segítségével vezeték nélküli kapcsolatot létesítene a számitógéppel. Ez megoldást jelentene a kábel eltüntetésére és a szoba kötetlen átrendezhetőségére is.
A kérdés csak annyi, hogy van-e erre valamilyen lehetőség, illetve ha igen, akkor hogy ez mennyibe kerülne durván nekem?
Annak is örülnék, ha kapnék egy topicra linket, ahol hasonló dologról volt már szó.[/quote]
hmm..
Nekem most 1 dolog jut eszembe, de az szerintem se nem a legolcsóbb se nem a legyegyszrűbb megoldás:
Veszel egy wlan routert és egy wlan hálókártyát.
A modemet odateszed ahol bejön a csati(hogy minél rövidebb legyen a kábel) közvetlenül mellé rákötöd a routert. a wlankártya meg mehet a gépedbe.
Internetezésre mindenképpen elég a wlan sávszélesség.
ha a 100mbit-es hálózatot is szeretnéd használni akkor megintcsak kell kábel.![]()
remélem segitettem valamit.
ja persze és az árak... nem hiszem, hogy ezt 20eFt alatt meg lehet úszni. Határ természetesen a csillagos ég.![]()
Elküldve: 2004. 01. 07. 21:43
Ha viszont meg akarod osztani mondjuk a szomszéddal, vagy valaki mással , akkor vegyél egy wireless routert + wireless PCI kártya ( vagy USB/PCMCA ), ha tényleg zavarnak a kábelek.
Gigabyte GA-K8NS Ultra939 * A64 X2 4200+ * Arctic Cooling Freezer64 * 2x1GB A-DATA DDR500 * 6800GT * Leadtek TV2000 Expert * 300W Coolink táp *
Elküldve: 2004. 01. 07. 21:46
idézet:
Ezt írta Pancser:
Hát ha csak az a gond akkor szerintem sokkal olcsobb és jobb modszer ha átfurod a falat, vagy rendesen elvezeted a kábelt.
Ha viszont meg akarod osztani mondjuk a szomszéddal, vagy valaki mással , akkor vegyél egy wireless routert + wireless PCI kártya ( vagy USB/PCMCA ), ha tényleg zavarnak a kábelek.[/quote]
![]()
ebben tökéletesen egyetértünk mindenképpen a töredékébe kerül.
gondoltam ha már ez a topic.![]()
de ha csak a kábel a gond lehet szép kábelcsatornákat is kapni.![]()
Elküldve: 2004. 01. 08. 03:39
(ez gondolom picimaci)
jo marka ez a Belkin? (csak mert eleg olcsonak tunik nekem..)
a linksys wpc54g es e kartyak kozott kellene donteni, elobbi kb. 5e-rel dragabb.. (es most harom kellene beloluk szoval az mar 15e kulonbseg..)
Elküldve: 2004. 01. 08. 15:47
Van tapasztalata valakinek a 3com Pcmcia Wlan adapterekkel?
Jó/rossz?
Konkrétan egy a/b/g-s érdekelne. nagyon tetszik az xjack antenna. Nem kell kivenni a kártyát ha nem használod hanem csak benyomod az antennát és akkor nem lóg ki...
Elküldve: 2004. 01. 08. 23:11
Elküldve: 2004. 01. 09. 11:03
Esetleg, hogy hol lehet Pesten kapni ?
Elküldve: 2004. 01. 09. 17:46
Elküldve: 2004. 01. 09. 22:38
Szeretnék 1 Linksys Wireless-G Broadband router(WRT54G)-re külsö antennát rakni. Az lenne a kérdésem,hogy milyen típusu kábelt kell használni és a routerre milyen csatlakozó megy? Ja meg, hogy elég az egyik antenna helyére külsőt rakni, a másik meg ugy marad azt kész?
Elküldve: 2004. 01. 10. 10:33
Nézegettem ezeket a wireless cuccokat, nekem is otthonra kellene egy router, volt is jelölt, de kedvenc számtech boltunkban rábukkantam [url="http://"http://www.mistral.hu/uj/admin/leir/out2.phtml?termek=2007322&szam=1&user=1"]erre[/url]. Ez finoman szólva is nagyon olcsó. Vajon híg e a leve?
A másik jelölt egy Linksys, de az majd 2x ennyi.
Segítsetek dönteni. Köszi.
g
Elküldve: 2004. 01. 10. 15:31
idézet:
Ezt írta graffin:
Hi!
Nézegettem ezeket a wireless cuccokat, nekem is otthonra kellene egy router, volt is jelölt, de kedvenc számtech boltunkban rábukkantam [url="http://"http://www.mistral.hu/uj/admin/leir/out2.phtml?termek=2007322&szam=1&user=1"]erre[/url]. Ez finoman szólva is nagyon olcsó. Vajon híg e a leve?![]()
A másik jelölt egy Linksys, de az majd 2x ennyi.
Segítsetek dönteni. Köszi.
g[/quote]
Én is pont ezt nézegetem, meg mellé még vennék egy
[url="http://"http://www.mistral.hu/uj/admin/leir/out2.phtml?termek=2007431"]ilyent[/url] ami ugyszint 802.11b-t támogat vagy mit csinál vele.
Szerinted, vagy szerintetek menni fog? Kb 50m ablakokon belül, az utca túloldala...? Választ várok![]()
Pls valaki
Aláírás
Elküldve: 2004. 01. 11. 00:25
A tapasztaltabbak segitseget kernem (pl mip
Koszonom!
Udv:
Pierre
[ 2004. január 11.: Pierre.hu szerkesztette a hozzászólást ]

Súgó
A téma zárva.