HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#361 Felhasználó inaktív   szenyor Lopez 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 30. 13:05

Idézet: kraftxld - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 9:45

Ha sok kliens egyszerre használja a szervert akkor mindenképp ajánlott kihasználni a gigabit-es uplink-et, természetesen jófajta (lehetőleg 64bit-es, ha az alaplapba belemegy) PCI hálókártyával megtámogtava.

Az AsusP4P alaplapon van gigabites csatoló. Azt vajon 64biten hajtja? Tudom, hogy nem szerver alaplap, de azért remélem jó lesz. Miben számít(hat) még, hogy nem szerver lap? A raid vezérlő egy Adaptec2110 lesz, az önmagában jóféle.

#362 Felhasználó inaktív   szenyor Lopez 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 13:09

Idézet: gergo30 - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 11:13

Szerintem, ha csak erre használod (fájl- nyomtatószerver), akkor ne kell rá sokat költeni, viszont akkor a mentésre figyelj oda!
Én mivel lusta vagyok, a miénk az első (kevesebb, biztonságosabb munka).   ;)

Én meg egyre jobban hajlok a raid felé. Sokkal üzembiztosabb. És bővíthetőbb.Nem kritikus egy szerverleállás, de azért kínos. Talán a scsi jobban teljesít...

#363 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 13:54

Sziasztok.

Egy 10 emeletes 60 lakásos épületben szeretnénk hálózatot kiépíteni, és ezt netre kapcsolni. Nem kötnénk be minden lakást, nem mindenkit érdekel a dolog, egyelőre kb. max 20 gép lenne a LAN-on. Ez azért is lenne jó, mert már most is vannak akik összekötötték magukat valakivel, de egyelőre össze-vissza mennek a kábelek. (pl. a 9.-en kilógatták, a 3.-on behúzták, közben pedig sehol nincs rögzítve a kábel)

Olvasgatom a fórumot, megnézegetem a linkeket, egyre többet tudok meg, de lenne néhány kérdésem:
Ha van pl egy ADSL-es net elérésem, ami rámegy egy routerre, aminek van 4 portja, ebből 3-ra gépek, egyre pedig switch és ezen keresztül gépek kapcsolódnak, akkor a net teljes sávszélessége a netet használó gépek között arányosan fog megoszlani? Magyarán ha a net 768Kb-es, és ezt 8 gép használja, akkor mindegyik gépnek 96Kbit jut? (apró sávszélességkülönbség az egyes gépek között nem probléma)
Ha arányosan oszlik szét a sávszélesség a gépek között, akkor ez a routernek köszönhető? Tudják ezt az olcsó routerek is?
Ha pl. az egyik gépre FTP szerverről töltenek le, a másikon web-eznek, akkor az FTP forgalom nem nyomná el a web forgalmat, mondjuk pl. azért mert az FTP-s csomagok prioritása nagyobb? (nem tudom hogy nagyobb e, csak kéredezem hogy elképzelhető e ilyesmi)

Ugyan kültéren, de olyan helyen ahol eső, hó nem éri, szabad fali UTP aljzatot létesíteni? (ha az ajtó mellett lenne fali aljzat, és innen mondjuk egy 5m-es kábelen menne be a géphez, és ha az ajtó tönkreteszi a kábelt, akkor csak az 5m-es darabot kellene cserélni, ami olcsóbb, és egyszerűbb)

Net hozzáférésnek 1024 Kbit-es chellot gondoltam. Ha ezt mondjuk egyszerre 10 gép használná, akkor még talán elfogadható lenne az egyes gépekre jutó sávszélesség? (Nem arra szánom a netet, hogy mindenki izomból töltsön, hanem hogy fix díjas, bármikor használható net legyen, elsősorban böngészésre. Otthon hagyományos modemes net van, és nagyon rossz, hogy napközben nem netezhetek, mert akkor magas a telefonpercdíj.)
A chelloval kapcsolatban viszont az az aggályom, hogy a havi 20GB forgalom nem lenne elég. (a 20GB-ban a le, és fel forgalom is benne van?)
A szokásos ADSL sávszélességeknél (384, 512, 768) gyorsabb netet lehet valahol kapni reális áron? (Reális ár alatt értem azt, hogy pl chello 1024 Kbit 17eFt)

A segítséget előre is köszönöm.

BoZo

#364 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 09. 30. 13:58

Idézet: szenyor Lopez - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 14:09

Én meg egyre jobban hajlok a raid felé. Sokkal üzembiztosabb. És bővíthetőbb.Nem kritikus egy szerverleállás, de azért kínos. Talán a scsi jobban teljesít...

Aha, csak ha annál sérül meg valami, akkor beszoptad. Mert tipikusan raidkártya fog elhasalni, vagy gyakorlatban nem tudom hogy 1 év múlva kihal az egyik diszk, akkor mit tudsz egy olcsóbb raiddel kezdeni. Mentéseket meg már leírtam másik topikban, hogy inkább backup szerver, vagy gépen belüli másolások, az meg akkor is műxik ha Micike véletlen letörölt valamit.
Make love not Wor.

#365 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 30. 13:59

Idézet: BoZo - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 14:54

Sziasztok.

Egy 10 emeletes 60 lakásos épületben szeretnénk hálózatot kiépíteni, és ezt netre kapcsolni. Nem kötnénk be minden lakást, nem mindenkit érdekel a dolog, egyelőre kb. max 20 gép lenne a LAN-on. Ez azért is lenne jó, mert már most is vannak akik összekötötték magukat valakivel, de egyelőre össze-vissza mennek a kábelek. (pl. a 9.-en kilógatták, a 3.-on behúzták, közben pedig sehol nincs rögzítve a kábel)

Olvasgatom a fórumot, megnézegetem a linkeket, egyre többet tudok meg, de lenne néhány kérdésem:
Ha van pl egy ADSL-es net elérésem, ami rámegy egy routerre, aminek van 4 portja, ebből 3-ra gépek, egyre pedig switch és ezen keresztül gépek kapcsolódnak, akkor a net teljes sávszélessége a netet használó gépek között arányosan fog megoszlani? Magyarán ha a net 768Kb-es, és ezt 8 gép használja, akkor mindegyik gépnek 96Kbit jut? (apró sávszélességkülönbség az egyes gépek között nem probléma)
Ha arányosan oszlik szét a sávszélesség a gépek között, akkor ez a routernek köszönhető? Tudják ezt az olcsó routerek is?
Ha pl. az egyik gépre FTP szerverről töltenek le, a másikon web-eznek, akkor az FTP forgalom nem nyomná el a web forgalmat, mondjuk pl. azért mert az FTP-s csomagok prioritása nagyobb? (nem tudom hogy nagyobb e, csak kéredezem hogy elképzelhető e ilyesmi)

Ugyan kültéren, de olyan helyen ahol eső, hó nem éri, szabad fali UTP aljzatot létesíteni? (ha az ajtó mellett lenne fali aljzat, és innen mondjuk egy 5m-es kábelen menne be a géphez, és ha az ajtó tönkreteszi a kábelt, akkor csak az 5m-es darabot kellene cserélni, ami olcsóbb, és egyszerűbb)

Net hozzáférésnek 1024 Kbit-es chellot gondoltam. Ha ezt mondjuk egyszerre 10 gép használná, akkor még talán elfogadható lenne az egyes gépekre jutó sávszélesség? (Nem arra szánom a netet, hogy mindenki izomból töltsön, hanem hogy fix díjas, bármikor használható net legyen, elsősorban böngészésre. Otthon hagyományos modemes net van, és nagyon rossz, hogy napközben nem netezhetek, mert akkor magas a telefonpercdíj.)
A chelloval kapcsolatban viszont az az aggályom, hogy a havi 20GB forgalom nem lenne elég. (a 20GB-ban a le, és fel forgalom is benne van?)
A szokásos ADSL sávszélességeknél (384, 512, 768) gyorsabb netet lehet valahol kapni reális áron? (Reális ár alatt értem azt, hogy pl chello 1024 Kbit 17eFt)

A segítséget előre is köszönöm.

BoZo

1. kérdés: mennyit szántok a hálózatra?
2. kérdés: mennyi pénzt szeretnétek beszedni az emberkéktől?
3. kérdés: később bővíteni szándékozzátok a hálót?
MCSE+M/S, MCITP

#366 Felhasználó inaktív   kraftxld 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 13:59

bocsi,dupláztam

Szerkesztette: kraftxld 2004. 09. 30. 14:00 -kor

MCSE+M/S, MCITP

#367 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 14:05

Bozo: Sebesség nagyjából arányosan oszlik meg, de ha sokan használják akkor a pingek változni fognak, meg nagyobbak lesznek, ergo aki játszani akar, az utálni fog mindenkit. Chellonál a ki-bemenő forgalom számít, egy gép nekiáll warezolni aztán pár nap alatt lezúzza a 20 gigát, ADSL meg kifelé lassú, ha 3 embertől meg ykifelé cucc, akkor az már horror. UPCnél az össze forgalom számít, ami UPC-s hálózaton kívülre megy, vagy kívülről jön.

Routerrel meg szerverrel ugyan lehetne okosan sávszélkorlátozni, terheléselosztani, de akkor az annyiba lenne, hogy inkább mindeki venne magának külön vonalat.

UTP-t lehet kintre rakni, de a mi kábelt beledugsz azt jól meg tudja sütni a nap, valamint ha közvetlen eső nem is éri párásodhat a cucc, és nem tesz jót a kontaktusnak.

20 gépre webezni jó egy izmosabb ADSL, de amint játék meg fel-le töltögetés lesz, meghal az egész a pöcsbe.

Másrészt népeket supportolni is kell, továbbszolgáltatás a szolgáltatói oldalon is korlátozva lehet, valamint aki a vonal megrendelője azt fogják szájbarúgni ha valamelyik gép vírusos lesz mögötte, spammol, meg teleférgezi a fél internetet. Én már ilyenben nem hiszek :-)
Make love not Wor.

#368 Felhasználó inaktív   zoleefamke 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 17:34

Üdv!

NEM KONKRÉTAN IDEVÁGÓ, de nem akartam új témát nyitni, mivel (szerintem) nagyon amatőr dolgokat fogok kérdezni, amit egy kicsit is rutinosabb ember csípőből megválaszol.

Most kötötték be hozzánk a kábelnetet és nem igazán vagyok otthon ebben a témában, ezért lenne néhány kérdésem:

-2 gépünk lan-on össze van kötve és meg van osztva. Ehhez a megosztás-hoz hozzáférhet-e bárki más az interneten keresztül?
-És a kábelnet szolgáltatója (valami olyasmit mondtak, hogy a kábelnet lan-alapú, és mivel meg vagyok osztva, ebből gondolom)?
Mert ezt semmi képpen sem szeretném.
Ha igen, akkor mivel lehet ezt blokkolni?

-Mivel nem akarok állandóan kapcsolatban lenni az internettel (csak akkor, ha dolgom van), hogyan tudnám ezt megoldani a kábelmodem lehúzása nélkül (kapcsoló nincs rajta)? A telefonos modemnél egyszerű volt, mert az csak akkor volt kapcsolatban, ha tárcsáztam és ha lejöttem a netről, akkor disconnecttelt.
Valami szoftverre gondoltam itt. Vagy ezt hivatott a tűzfal megoldani?

Előre is köszönöm a segítséget (és a türelmet is, ha túl gagyik lennének a kérdéseim):

Zolee

#369 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 17:43

Idézet: zoleefamke - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 18:34

-2 gépünk lan-on össze van kötve és meg van osztva. Ehhez a megosztás-hoz hozzáférhet-e bárki más az interneten keresztül?

-Mivel nem akarok állandóan kapcsolatban lenni az internettel (csak akkor, ha dolgom van), hogyan tudnám ezt megoldani a kábelmodem lehúzása nélkül (kapcsoló nincs

Ha csak úgy bedugod, adhoc alapon, akkor hozzáférhetnek. Konfigolás kérdése. Oprendszer, jelszó, megosztás típusa, protokollok. Sokösszetevős.

Megosztani router kell, az 20 rugó, ez csinál belső lant valamint véd a net felől, és ha akarod csak akkor cstalakozik ha a gép felől kérés megy a netre.
Make love not Wor.

#370 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 18:04

1. kérdés: mennyit szántok a hálózatra?

Konkrétan nincs meg mennyit szánunk rá. Összeszámolom mi kell, és megnézem, hogy mi a minimum amiből ezeket ki lehet hozni. Az anyagiak mellett a második szempont az lenne hogy nem kell hogy tudjon a router mindenféle új, hiper szuper dolgokat, elég ha azokkal a funkciókkal rendelkezik amik alap dolgokhoz kellenek, de ezeket jól, megbízhatóan tudja. Menjen web, ICQ, kisebb fileok letöltéséshez (néhány mp3) filecserélő programok.

a következő cuccokat néztem ki:
ezek szimpatikusabbak
SMC 7004VBR router - 14975 Ft (bruttó mind)
SMC EZ 6508TX 10/100 switch - 11000 Ft

ezek olcsóbbak
D-Link D-604 4 port Cable/DSL router - 10250
KTI KS-Mini-8P switch - 7938
Sweex 8 portos 10/100Base Switch - 6863

tehát kb. 30eFt-ból jó lenne kihozni. (router+switch+kábelek)

Az itt felsorolt olcsóbb cuccok jók?
Vagy inkább úgy kérdezem, hogy nincs e vmi olyan tulajdonságuk, ami miatt nem ajánlott megvenni ezeket?

Az SMC routerről azt írja a gyártó, hogy 254 gép csatlakozatatható rá. A D-Linknél nem írnak erről. Ott vajon mi a helyzet? Lehet rá több mint 4 gépet dugni, persze switchel?

2. kérdés: mennyi pénzt szeretnétek beszedni az emberkéktől?

Nonprofit céllal szeretném csinálni, tehát nagyjából annyit kérnék ami fedezi a net havidíját. Valószínű kérnék úgymond belépési díjat, hogy fussa a berendezésekre.

3. kérdés: később bővíteni szándékozzátok a hálót?

Az épületben sok az egyetemista bérlő, és a hálózat túlnyomórészt belőlük állna. Évről évre van mozgás, elmennek jönnek, egyik lakásban volt gép, nem lesz...
Ideilenes gép csökkenés/növekedés lehet, de szerintem max. 20 gépig fejlődhet a háló.

>>Másrészt népeket supportolni is kell, továbbszolgáltatás a szolgáltatói oldalon is korlátozva lehet, >>valamint aki a vonal megrendelője azt fogják szájbarúgni ha valamelyik gép vírusos lesz mögötte, >>spammol, meg teleférgezi a fél internetet. Én már ilyenben nem hiszek :-)

Mármint hogy a mi LANunkon ha vírusos egy gép? Ezt nem értem.

Ha kvótázni szeretném az egyes gépeket, hogy ne fordulhasson elő az hogy egy felhasználó pár nap alatt elfogyassza a 20GB-t, akkor azt routeren lehet? Vagy ehhez már drágább router kell? Vagy hogyan lehet?

Köszönöm az eddigi válaszokat!

BoZo

#371 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 18:25

Idézet: BoZo - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 19:04

tehát kb. 30eFt-ból jó lenne kihozni. (router+switch+kábelek)
Mármint hogy a mi LANunkon ha vírusos egy gép? Ezt nem értem.

Ha kvótázni szeretném az egyes gépeket, hogy ne fordulhasson elő az hogy egy felhasználó pár nap alatt elfogyassza a 20GB-t, akkor azt routeren lehet? Vagy ehhez már drágább router kell? Vagy hogyan lehet?

Draytek Vigor router: 20 rugó
Edimax 16 port switch: 16 rugó vagy SMC 16 port switch: 17 rugó

Ez eddig csak 16 egyén, kell még falikábel, az 12ezer/305 méter, hozzáértés, szerszámok, falialjzatok 2ezer/darab, lengő kábelek 400-1500/darab, alulra esetleg patchpanel, mert 8 vagy 12 falialjzat az elég durva.

Patchpanel olyan: 16-25ezer (vagy kábel végére lehet dugózni, de nem az igazi ilyen rendszernél)

Fél marok dugó, legyen 2ezer

Némi kábelcsatorna vagy csövezés ha szükséges, hasraütve legyen 40ezer.

Ez eddig kb. 100ezres pénz. Kvótázni szerver, routerben nem tudom, hogy van-e olyan ami tudja, de ha van is akkor 1M alatt nem hinném hogy megkapod.
Make love not Wor.

#372 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 20:20

Idézet: szenyor Lopez - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 13:09

Akkor kezdjuk:
- Lesz egy szerver
- Kliensek "sok"

- van egy switch Gbit es 10/100 portokkal

- Szerver hatter tarolo milyen legyen.

Valaszok:
- A szervernek szant gep Lan-portja be a Gbit-es portba (az ASUS meghajtja annyival de kezzel kell majd allitani az OS-ben utana)
- A szerverbe 3 ATA HDD raknak egy a Win+programok reszere 1+1 Raid1-ben az adatokank + egy CDRW-DVD adatmenteshez

Kabelezeshez UTPCat5e kell + Patch panel 24 portos

! erdemes ezzel egyut elintezni a telefont is !

Ha nagyon minoseg 1-2M
Ha kozepes 500e-1M
Ha csak mukodjon 200e-500e
Az informatika atok de jo hogy van.

#373 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 21:13

A router és a switch amit ajánlottál biztosan jó, de ezekre

nem írtátok, hogy nem jó, ezért az áruk miatt ezek mellett döntenék. Ezekkel 11 gépet tudnék egyelőre csatlakoztatni, és későbbi switch vásárlással további gépeket lehetne rátenni a LANra.
Összesen 300 m kábel talán elég lenne, krimpelő fogót tudok kölcsön kérni, és kell még 20-30 dugó.

Persze jobb lenne úgy megoldani, hogy a lakásokban fali aljzat figyel, és innen néhány m-es kábellel csatlakozhat a gép, de a célnak megfelel az is ha a router/switch és a gépek között egy-egy kábel van.

router + switch + kábel + dugó + egyéb apróságok (pl. kábel rögzítők) és rátartás
10250 + 7938 + 12000 + 500 + 9000 = 40k

Köszönöm a segítséget!

BoZo

#374 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 21:20

Idézet: BoZo - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 22:13

A router és a switch amit ajánlottál biztosan jó, de ezekre

nem írtátok, hogy nem jó, ezért az áruk miatt ezek mellett döntenék.

Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz. Én már nem merem szarozni ezeket a stuffokat, mert jön másik 20 aki eccer már majdnem látott ilyet, aztán leugat. Meg azért 8 portosnál kicsit nagyobbat vegyél, azt itthon is gyorsan kinőttem. DLink routernek kurvalassú a procija, ha sok gép van rajt már attól meg tud zakkanni. Meg mástól is alapban, ez ilyen. Kábel azért nem jó közvetlen a switchből a gépbe, mert átmegy a fél szobán, nyeklik/csaklik/gyűrődik, aztán nem győzitek rakni rá az új dugókat. Legalább egy 700 forintos gagyi aljzatot vegyetek, falikábel az merev, nem arra való, hogy üzemszerűen tekeregjen a szobában. Switchnél felőlem tehetsz rá dugókat, az azért szokott műxeni ha nem babrálják.
Make love not Wor.

#375 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 21:55

Idézet: szaki - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 21:20

Ha nagyon minoseg 1-2M

Ez tetszik.

#376 Felhasználó inaktív   szenyor Lopez 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 06:59

Köszi srácok a véleményeket. Akkor azt tanácsoljátok, hogy inkább IDE raidet használjak és ha behal, veszek másik hdd-t? Sosem láttam még működni ilyent.
Scsi-val viszont sosem volt baj. A vezérlővel sem. Igaz, ha az elszáll, az gáz.

Jahno: a mentésekről írtakat melyik topicban találom meg? Úgy terveztem, hogy a napi mentéseket (backup progival éjszakára időzítve) újraírható lemezre vagy egy kliens hdd-re teszem, míg a hétvégieket kiírom CD-re (most már lassan dvd-re;) ) és megy megőrzésre máshová (fizikai biztonság).

Neurofire: Nem teljesen egzaktul fogalmazott a srác, de valahol igaza van. Baromi nagy árkülönbségeket lehet tapasztalni az egyes rendszerek között.
A kábelezés egyébként megvan, a többi lesz csak bővítve.
Arra még nem írtatok, hogy érdemes e a kliensek alaplapi hálókártyáját lecserélni normálisra (smc, intel, 3com). Okoz e akkora sebességnövekedést, ami megegyezik kb. 200.000Ft-tal? :D Merugye 20gép, darabonként 10rugó egy normális kártya.

#377 Felhasználó inaktív   BoZo 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 20:17

Köszönöm a hozzászólásokat, és segítséget mindenkinek!

#378 Felhasználó inaktív   Hani 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 20:56

Én ha több gépet kötök egy hálózatba, és azt engedem ki netre, router helyett egy gépet szoktam ajánlani. Miért?
Elönye:
- QOS-el meg lehet oldani a terheléselosztást, bármi alapon (pl mindenki ugyanannyit, vagy aki kicsit többet fizet, az több sávszélességet kap, stbstb...)
- Egyéb szolgáltatások is megoldhatók,amire nem sokkal a beüzemelés kiderül,hogy nem ártana (pl mail szerver, ftp szerver, http szerver, közös illetve egyéni tárhely)
- Antivirus gateway, spamszürő, stbstb megoldható

Hátránya: Időnként karbantartást igényel

Ami a költségeket illeti: Egy nem tul rossz router gép egy router árából bőven megoldható, viszont a fogyasztása több, mint a routeré. Viszont ez pl 10 részre osztva 100-200 ft/hó.

Mindenképp érdemes bekalkulálni az árakba hogy 1-2 user kiszáll. És szerintem a forgalomkorlátos net felejtős!

#379 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 10:47

Idézet: szenyor Lopez - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 7:59

Köszi srácok a véleményeket. Akkor azt tanácsoljátok, hogy inkább IDE raidet használjak és ha behal, veszek másik hdd-t? Sosem láttam még működni ilyent.
Scsi-val viszont sosem volt baj. A vezérlővel sem. Igaz, ha az elszáll, az gáz.

Ha ATA RAID-et csinalsz vegyel hozza rendes RAID kartyat. 3ware kartyakat osztogatnak mar 50k korul is, es ossze sem hasonlithatok egy akarmilyen sii vagy hpt vagy promise szarral, bar a promise-nak vannak rendes cuccai is (de hasonlo aron).

Idézet

Neurofire: Nem teljesen egzaktul fogalmazott a srác, de valahol igaza van. Baromi nagy árkülönbségeket lehet tapasztalni az egyes rendszerek között.

Csak azert tetszett, mert eszembe jutott egy 'nagyon minosegi' switch ara, es elkepzeltem, hogy a maradekbol hogy lesz meg 20 gep bekabelezese es a megfelelo halokartyak. Szoval mondhatjuk, hogy a 'nagyon minosegi' kifejezest tartottam tulzasnak.

Idézet

Arra még nem írtatok, hogy érdemes e a kliensek alaplapi hálókártyáját lecserélni normálisra (smc, intel, 3com). Okoz e akkora sebességnövekedést, ami megegyezik kb. 200.000Ft-tal? :D Merugye 20gép, darabonként 10rugó egy normális kártya.

Mindenkepp erdemes. BTW irany az Osiris, 40k megis jobban hangjik, mint 200... (intel eepro100 2k, ha meg van, ha nincs, akkor 3c905 hasonlo aron).

#380 Felhasználó inaktív   gbr 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 13:42

valszeg tőlem nagyobb láma nincs a hálózatépítésben. a helyzet pedig annyira egyszerü hogy nem is igen van róla leírás, két gépet kellene összekötni netrender céljából illetve megosztani egy-egy alkönyvtárat, a helyezet csak az hogy lehet ezt megcsinálni, sajnos elég messz vannak egymástól ahoz hogy vakon belekezdjek de ha valaki abszolut kezdőknek le tudja írni hogy mit kell csinálni elhozom a másik gépet és hozzákezdek!

mind a két gépen xp pro hun van, az egyikben hálókártya a másikon integrált (nforce2)
na ezeket szeretném én összekötni! és sokat segítene egy jó link vagy egy step-by-step leírás

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.