1. kérdés: mennyit szántok a hálózatra?
Konkrétan nincs meg mennyit szánunk rá. Összeszámolom mi kell, és megnézem, hogy mi a minimum amiből ezeket ki lehet hozni. Az anyagiak mellett a második szempont az lenne hogy nem kell hogy tudjon a router mindenféle új, hiper szuper dolgokat, elég ha azokkal a funkciókkal rendelkezik amik alap dolgokhoz kellenek, de ezeket jól, megbízhatóan tudja. Menjen web, ICQ, kisebb fileok letöltéséshez (néhány mp3) filecserélő programok.
a következő cuccokat néztem ki:
ezek szimpatikusabbak
SMC 7004VBR router - 14975 Ft (bruttó mind)
SMC EZ 6508TX 10/100 switch - 11000 Ft
ezek olcsóbbak
D-Link D-604 4 port Cable/DSL router - 10250
KTI KS-Mini-8P switch - 7938
Sweex 8 portos 10/100Base Switch - 6863
tehát kb. 30eFt-ból jó lenne kihozni. (router+switch+kábelek)
Az itt felsorolt olcsóbb cuccok jók?
Vagy inkább úgy kérdezem, hogy nincs e vmi olyan tulajdonságuk, ami miatt nem ajánlott megvenni ezeket?
Az SMC routerről azt írja a gyártó, hogy 254 gép csatlakozatatható rá. A D-Linknél nem írnak erről. Ott vajon mi a helyzet? Lehet rá több mint 4 gépet dugni, persze switchel?
2. kérdés: mennyi pénzt szeretnétek beszedni az emberkéktől?
Nonprofit céllal szeretném csinálni, tehát nagyjából annyit kérnék ami fedezi a net havidíját. Valószínű kérnék úgymond belépési díjat, hogy fussa a berendezésekre.
3. kérdés: később bővíteni szándékozzátok a hálót?
Az épületben sok az egyetemista bérlő, és a hálózat túlnyomórészt belőlük állna. Évről évre van mozgás, elmennek jönnek, egyik lakásban volt gép, nem lesz...
Ideilenes gép csökkenés/növekedés lehet, de szerintem max. 20 gépig fejlődhet a háló.
>>Másrészt népeket supportolni is kell, továbbszolgáltatás a szolgáltatói oldalon is korlátozva lehet, >>valamint aki a vonal megrendelője azt fogják szájbarúgni ha valamelyik gép vírusos lesz mögötte, >>spammol, meg teleférgezi a fél internetet. Én már ilyenben nem hiszek
Mármint hogy a mi LANunkon ha vírusos egy gép? Ezt nem értem.
Ha kvótázni szeretném az egyes gépeket, hogy ne fordulhasson elő az hogy egy felhasználó pár nap alatt elfogyassza a 20GB-t, akkor azt routeren lehet? Vagy ehhez már drágább router kell? Vagy hogyan lehet?
Köszönöm az eddigi válaszokat!
BoZo