Elküldve: 2005. 10. 12. 15:25
Sziasztok!
Van egy probléma, amit nem értek. Ehhez kérnék segítséget tőletek!
Van egy gépterem tele régi gépekkel. Az egyik fele be volt már kábelezve, hálózatba is volt kötve, és ment rajta minden szépen. Jött a kérés, hogy be kellene kötni hálózatba a másik felét is. Van egy router, abba érkezik a net. Bele van dugva még a routerbe egy 16-os switch, ez volt eddig is, ezzel nincs is semmi baj. Rádugtam a routerre egy 24-es switchet - illetve előtte express setup a switchnek - majd kipróbálásképp egy gépet rádugtam a switchre. A router az 1-es, a gép a 2-es portba került. Azonnal volt internet, látta a gép a helyi háló gépeit, a megosztásokat, szóval minden szép és jó. Bekábeleztem a többi gépet, rákötögettem a switch-re, és semmi! A legtöbbnél a lámpa sem jelzett a portoknál, h bármi próbálkozás lenne (2-8-as portok). Minden gép felismerte a maga hálókártyáit, a driverek szó nélkül feltelepedtek, és mindegyik uyganúgy van beállítva (minden teljes automatikus felismerés, és dhcp), mint a legelső próbagépnél. Mindegyiken ugyanaz az op rendszer (win98se) fut, mint a próbánál. A kábelek mind ugyanúgy vannak kötve, egyenesen (nf,n,zf,k,kf,z,bf,b), mindet én csináltam, ugyanúgy, mint a próbánál használt kábelt. A különbség csak az, hogy míg a próbakábel 2 méter volt, addig a gépekhez vezetők 10-22 méteresek.
Mi lehet a baja? Volt olyan port a switchen, ami fölött világított a jelzés, hogy kapcsolat és adatátvitel van, mégsem működött semmi hálózati a gépen. A hálókártyák régiek, ISA-s mind, és utp/bnc-sek, és sajnos egyiken sincs led, hogy kapcsolatot nézhessek. Van a kábeleknél egy rész, ami egy szekrény mögött megy el, ahol nem tudom mi van, csak a szekrények fölött dobtam át a kábelt. Lehet ott valami, ami zajt csinál a kábelekbe? Én vagyok a béna és rosszul csináltam valamit? Segítsetek lécci, egyáltalán nem értem mi lehet a baj!
régebben jobb volt...
Aege: Miino