HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1861 Felhasználó inaktív   ec-1752 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 26. 08:51

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. febr. 26., vasárnap - 0:00

Ezért van 25x, 50x, 100x érpár és nem 24x, 48x, 96x.

Viszont van 32x, 64x, 128x érpáras.

De egyébként is, ha kiváltunk egy a kábelben valahol futó "tartalékkal" az utp négyes sodrott érpárból egyet ,  akkor mi lesz a cat5 paraméterekkel?

#1862 Felhasználó inaktív   inovativ 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 02. 26. 18:40

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. febr. 23., csütörtök - 13:17

Szerintem vagyunk itt páran akik megpróbálgatták. 10 megabiten szokott menni, 100-on döglik, meg lossos, mint állat. Ezért írtam fentebb, hogy 150 métert összedugnám, aztán működni szokott, itt inkább a fektetéssel lesz majd baj. Aztán ha később nem megy, akkor ne feledje el a kérdésnél közölni a 150 méteres tényezőt.

180 -on dolgozunk rajta. Elszámoltuk az oszlopot, de megy és már két hónapja.

#1863 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 08:47

Ezt én követtem el; szükség nagy úr :cool:

Kép

#1864 Felhasználó inaktív   EG0 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 03. 04. 07:33

Sziasztok,

egy suliban lettem rendszergazda, és totálkáosz van gépek és hálózat területén  :reklamacio: . Szóval ki kellene építeni LAN-t, és összehozni Sulinettel.
Vannak elképzeléseim, és lenne egy adag kérdésem felétek. (Ja, és végigolvastam pár nap alatt a topic-ot, uh.  :kakukk:  )

1, Milyen márkájú hálózati eszközöket (switch, wlan ap/router, printserver) érdemes használni (Cisco és 3com nagyon drága).

Linksys, SMC? /Linksys ugye Cisco ivadék, SMC-re meg jó sok garit adnak, talán nem véletlenül?  :think: /

2, Mennyire gáz kevergetni gyártókat? Pl. Linksys wlan, Asus 100Mbps switch, SMC Gbps switch?

3, Melyik márkát melyik nagykerben érdemes (olcsó és van is) megvenni?

4, Hol tudok nagymennyiségben (nagyker lehet, sőt) vásárolni kábelcsatornát, fali utp aljzatokat LEGOLCSÓBBAN  :smoker: ? Esetleg fali és patch (lengő) cat5e kábelt legolcsóbban? Pár km kellene :-) (ahol 30Ft felett van cat5e métere, az sok..)

5, Cat5e (vagy cat6) kábelek között (kategórián belül) van minőségi különbség gyártók között? Mert ár az van 2-3x is.

6, Mennyire számít, hogy fali kábelre (merev) falira való csatlakozó, lengőre (sodort) meg arra való csatlakozó kell? Mármint gyakorlatilag.

7, Gigabites (cat6) összekötésnél mire kell fokozottan ügyelni 100-ashoz képest?

8, Pentium I 200Mhz / 32-64MB RAM milyen Windows-t tennétek? 98se vagy win2000? Használható lesz-e GYAKORLATILAG is active directory-val? (beléptetés, home könyvtár..) Sajna a gépek 2/3-a ez a kategória..

9, Windows Server 2003 hogy viszonyul egy alaplapi (nem "HW-es" pci kártyás) RAID1-hez? RAID5-höz?  :cool:

10, Sávszél osztást meg lehet oldani anélkül, hogy 50-100 gép forgalmát átnyomnám egy Linux serveren? Jelenleg egyetlen gép bekötve megeszi a sávszél felét, ezt a jövőben jó lenne elkerülni. Pesszimista vagyok a válaszotokat várva.  :lame:

11, Usernek :lama: segíteni  Win-be épített távoli asztallal, vagy valamelyik VNC progival érdemesebb helyi hálón?

12, Melyik ip-s webcam tud úgy streamelni, h lehet nézni és rögzíteni(!) is szerveren (tehát van alkalmas Linux/Win progi)?

Köszi,
EG0 :hello:

(aki visszatért, mert mégiscsak sok jó arc van itt, a barmokra meg szarni fogok)

#1865 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 04. 08:45

Idézet: EG0 - Dátum: 2006. márc. 4., szombat - 8:33

Sziasztok,
....

0, van egy topic: közoktatási rendszergazdák címmel, van hasznos része számodra
    https://forum.hwsw.h...showtopic=84151

1, Én KTI-ket használok hasonló helyeken (ugye eléggé az ár a döntő). Több éve rendesen mennek.
2, Néha van szívás; pl. régebbi kti 5 port soho switch + 3com905 - együtt csak akkor ment, ha a kártya fix sebességre volt állítva; auto-n nem ment.
3, Szinte mindenki mást árul, pl KTI-t = Pak -ban kell venni.
4, kábelcsatorna: most csatornáztunk be egy iskolát fullosan. Mi EIP (szlovák?) csatornát vettünk, szebb, jobb, jobban bírja a fal egyenetlenségét, könnyebb vele dolgozni mint a magyar MCS-vel.
Bementünk a környéken lévő villany boltokba, megmondtuk, hogy kell csatorna több km. Kértünk árakat rá + szállítsák is ki (2.5m-es szálakat nem olyan könnyű szállítani - ezt ne felejtsd el!) A legszimpibbet kiválasztottuk, ott megvettük, házhoz hozták.  Ez a 17. kerben volt, a 3. kerületben van egy nagyobb villany diszkont, sokkal jobb árat mondtak, de nekem kellett volna szállítani át az egész városon.
Fali aljzat: legolcsóbb= legszarabb. Ez a követekzőkben jelentkezik: - diák lerúgja, letépi a falról, vagy csak beleakad a kábelbe és máris stéjött az egész. + 2-3 év után tuti oxidálódik az érintkezője.
Kábel: mi 5km-t használtunk el, Pirelli cat5e FTP -t vettünk az agendaage.hu -nál.
5, Van, pl kti patch kábelnél 1 ér 4db szálból van összesodorva; törik, nem annyira hajlékony, nehéz szerelni  -  viszont nagyon olcsó.
6, ha nem akarsz szívni, akkor fali kábelre nem teszel csatit. Ha angyon muszály akkor megveszed a fali csatit. Path-re meg patch csatit.

7, Gigabit cat5e-n is elmegy. Csak azért nem tennék cat6ot, inkább cat5e ftp-t. Persze az ár a döntő, ha van zseton, akkor cat6 ftp. Annyi számít, hogy tuti jól legyen bekötve. Vegyél egy egyszerűbb műszert hozzá ha nincsen!
8, Dobd ki, win98.  De pl. a cat6 meg a cat5e rendszer közötti árkülönbséget fordítsd p3as gépek beszerzésére.
9, Felejtsd el. Jobban jársz a win saját tükrözésével.
10, isa2004en tudsz ilyet, ez külön gép
11, Távoli asztalnál nem látod a user képét, így felejtős. UltraVNC-t ajánlom.
12, na ezt passzolom, mire kellene?

13, bankszámla számom adataimnál  :cool:

#1866 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 04. 08:57

Idézet: EG0 - Dátum: 2006. márc. 4., szombat - 7:33

Sziasztok,

egy suliban lettem rendszergazda, és totálkáosz van gépek és hálózat területén  :reklamacio: . Szóval ki kellene építeni LAN-t, és összehozni Sulinettel.
Vannak elképzeléseim, és lenne egy adag kérdésem felétek. (Ja, és végigolvastam pár nap alatt a topic-ot, uh.  :kakukk:  )

1, Milyen márkájú hálózati eszközöket (switch, wlan ap/router, printserver) érdemes használni (Cisco és 3com nagyon drága).

Linksys, SMC? /Linksys ugye Cisco ivadék, SMC-re meg jó sok garit adnak, talán nem véletlenül?  :think: /

2, Mennyire gáz kevergetni gyártókat? Pl. Linksys wlan, Asus 100Mbps switch, SMC Gbps switch?

3, Melyik márkát melyik nagykerben érdemes (olcsó és van is) megvenni?

4, Hol tudok nagymennyiségben (nagyker lehet, sőt) vásárolni kábelcsatornát, fali utp aljzatokat LEGOLCSÓBBAN  :smoker: ? Esetleg fali és patch (lengő) cat5e kábelt legolcsóbban? Pár km kellene :-) (ahol 30Ft felett van cat5e métere, az sok..)

5, Cat5e (vagy cat6) kábelek között (kategórián belül) van minőségi különbség gyártók között? Mert ár az van 2-3x is.

6, Mennyire számít, hogy fali kábelre (merev) falira való csatlakozó, lengőre (sodort) meg arra való csatlakozó kell? Mármint gyakorlatilag.

7, Gigabites (cat6) összekötésnél mire kell fokozottan ügyelni 100-ashoz képest?

8, Pentium I 200Mhz / 32-64MB RAM milyen Windows-t tennétek? 98se vagy win2000? Használható lesz-e GYAKORLATILAG is active directory-val? (beléptetés, home könyvtár..) Sajna a gépek 2/3-a ez a kategória..

9, Windows Server 2003 hogy viszonyul egy alaplapi (nem "HW-es" pci kártyás) RAID1-hez? RAID5-höz?  :cool:

10, Sávszél osztást meg lehet oldani anélkül, hogy 50-100 gép forgalmát átnyomnám egy Linux serveren? Jelenleg egyetlen gép bekötve megeszi a sávszél felét, ezt a jövőben jó lenne elkerülni. Pesszimista vagyok a válaszotokat várva.  :lame:

11, Usernek :lama: segíteni  Win-be épített távoli asztallal, vagy valamelyik VNC progival érdemesebb helyi hálón?

12, Melyik ip-s webcam tud úgy streamelni, h lehet nézni és rögzíteni(!) is szerveren (tehát van alkalmas Linux/Win progi)?

Köszi,
EG0 :hello:

(aki visszatért, mert mégiscsak sok jó arc van itt, a barmokra meg szarni fogok)

Uh, lesz ami csak hasdolog:

1) linksys elég jó (mondjuk nem ivadék, hanem megvette a cisco), komolyabban smct még nem láttam, de nem nagyon hallottam rá panaszt... dlink, főleg az olcsóbb, az kerülendő...

2) Alapvetően ha lehet, érdemes kerülni, de ha nem akarsz masszívan trönkölni, meg hasonlókat, akkor nem tragédia. Ill. ha akarsz, akkor sem, csak kicsit filgyelni kell...

3) Na ez passz...

4) Ditto.

5) Megintcsak. Vannak olyan kábelek, amikben a -fehér drótok tiszta fehérek. Rühellem, de ez pl lehet, hogy olcsóbbá teszi :D

6) Sokat. A faliban ugyanis az ereken belül is sodort szál van, és azom egy keresztül a kés (ha megnézel egy dugót, látni is, hogy egy darab szálirányos rézlap, alulról pedig láthatod, hogy kijön a két foga az erek alján), a merezben pedig egy szál réz van, azt nem lehet keresztülszúrni, v alakban vág bele három kész a szigetelésbe. Nem csereszabatosak. Egyébként szerintem ha lehet, falicsatit tegyél, ne dugózd a merevkábelt, egyrészt mert randa, másrészt meg mert ha hülyegyerek megszaggatja, akkor elég csak a patchet cserélni, nem kell az egész kábelt. Tudom, ez drágít...

7) Hogy minden lábat beköss, ne bénázz krimpelésnél, és ha lehet, ne legyenek túl nagy távok, továbbá szereti a 6 macskát.

8) Szerintem egyértelműen 98se. AD ügyben nem tudok mit mondani, vagy valaki majd, vagy puding próba. Nem hiszem egyébként, hogy ez külön issue lenne,

9) Passz, biztos megy, de imho felejtsd el, softraid. Gondolom a windows is tud ilyet...

10) Valami okosabb router szerintem meg tudja csinálni, majd jön jhano, és elmondja a vigort, meg zyxel_support, és elmondja a saját véleményét :D Vagy linux, ahogy én látom. (De ugye megint csak idegen vizeken vagyok)

11) Odamenve, kezét fogva. ;) 98ban van egyáltalán? :think: Inkább vnc szerintem...

12) Linux alatt motion a jelöltem, emlékeim szerint tud ip kamerákat is, meg egy csomó okosságot...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1867 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 04. 09:00

Jah igen, esetleg érdemes megkérdezni valakit, hogy mennyiért csinálná meg. Lehet, jobban jössz ki, időben biztosan :)

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1868 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 03. 04. 09:58

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. márc. 4., szombat - 9:00

Jah igen, esetleg érdemes megkérdezni valakit, hogy mennyiért csinálná meg. Lehet, jobban jössz ki, időben biztosan :)

Hááát, ha nincs messze akkor úgyis vannak most hálózatos tanulóim, ha kávé van, akkor már oda bírhatunk menni szakérteni...

Többit fentebb leírták, csatornából én az MCS-t szintén utálom, mint állat, Kopos Kolin hívő vagyok, jobban variálható, mint az EIP, több elem létezik hozzá.

Kicsit nehéz lenne összeírni, hogy mit honnan, előbb nagyjából legyenek meg a tervek, de kábelban Acome, Nexans, Legrand ami jó dolog, aktív eszközből is a kérdés, hogy mekkora. KTI-t mire megszerettem volna, arra ugyanúgy megdöglött, 24 portos mezítlábas switchekben most éppen SMC párti vagyok.

UTP aljzatból meg létezik rendes fémbetétes, azt elég jól fel lehet tiplizni, de occsó 800 forintos műanyagot iskolába semmiképpen ne vegyél, az nem oda való. Ha olyanok a falak, akkor érdemes lenne süllyesztettben gondolkozni, később sok sopástól fog megkímélni.

Másrészt elég mókás lesz így ekkora meglónak nekilátnod, mindenképpen kontaktolj valami hozzáértővel tervezés meg kivitelezés kapcsán is.
Make love not Wor.

#1869 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 04. 11:27

Sziasztok,

Hm ... ez egy kicsit nagy falat lenne szamodra megha megmondanak milyet vegyel. altalaban nagykereknel ha komolyan gondoljak nem szoktak arakat adni. Meg csomagolasi egysegben szallitnanak ami nem eppen lenne gazdasagos a megmaradt reszek miatt.

Eszkoz itt alapvetoen egy gyarto tol vennek mindnet de nem soho kategoriat. Kozepes kategoria mar jo lehet (Linksys, ZyXEL, SMC)

Kabel ez mar erdekesebb de en nem tapasztaltam sok kulonbseget koztuk. Acona, Blenden amiket hasznalaok es jok is, de szoba johet KTI-s kabel is.

Aljzatokban en ilyen projektnel R&M pari vagyok igaz draga de viszont elettartam garancia. Ami nem mellekes.
Az informatika atok de jo hogy van.

#1870 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 04. 11:27

Sziasztok,

Hm ... ez egy kicsit nagy falat lenne szamodra megha megmondanak milyet vegyel. altalaban nagykereknel ha komolyan gondoljak nem szoktak arakat adni. Meg csomagolasi egysegben szallitnanak ami nem eppen lenne gazdasagos a megmaradt reszek miatt.

Eszkoz itt alapvetoen egy gyarto tol vennek mindnet de nem soho kategoriat. Kozepes kategoria mar jo lehet (Linksys, ZyXEL, SMC)

Kabel ez mar erdekesebb de en nem tapasztaltam sok kulonbseget koztuk. Acona, Blenden amiket hasznalaok es jok is, de szoba johet KTI-s kabel is.

Aljzatokban en ilyen projektnel R&M pari vagyok igaz draga de viszont elettartam garancia. Ami nem mellekes.

#1871 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 04. 17:38

Sziasztok,

Kezdjük az elején.
Milyen suli, milyen pénzekből gazdálkodhat, melyik Gamesz bólint rá bármiféle nagyobb szabású beruházásra úgy, hogy nem az erre szerződött csapat végzi el a munkát?
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1872 Felhasználó inaktív   is9001 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 04. 17:51

Helo!
Egy WRT54GSV4 routerem van.
Lan-on és Wlan-on csatlakozok hozzá.
Hogy tudom beállítani, hogy aktív módban legyen mind a két gép?
Köszi!

#1873 Felhasználó inaktív   EG0 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 05:35

Hali,

köszi a válaszokat, linkeket, hasznosak voltak!
---
- "fali kábelre nem teszel csatit"
A fali kábel egyik vége falialjzat, a másik egy fix telepítésű és bekötésű (remélem) switch. Igazából ilyen esetben minek kell panelt közbeiktatni, ami ráadásul plusz egy lehetőség elrontásra és jelveszteségre?

- "A faliban ugyanis az ereken belül is sodort szál van"
Tudom, hogy tudod, de nem. :-) Egyébként user oldalon persze hogy falialjzat, és onnan patch kábel desktopokba.

- "Vannak olyan kábelek, amikben a -fehér drótok tiszta fehérek"
Na, olyat se láttam még. Elég gáz lehet vele dolgozni, főleg ellenőrizni szemmel :-(

- "ha van zseton, akkor cat6 ftp"
FTP-re azért nem, de úgyis csak switch-ek közé gondoltam (uplink), arra meg egy dob (300-500m) cat6 utp elég lenne. Tehát kb. 10-15e forintot dob az öszköltségvetésen cat5e-hez képest, ami azért bőven belefér.

Egyébként olyan 50-100 gépes (inkább 50) hálózatról beszélünk.

- "kábelban Acome, Nexans, Legrand ami jó dolog" vagy "Acona, Blenden .. KTI-s kabel"
És mi a rossz dolog? És miben jobb pl. egy Brandrex-nél, vagy egy full noname-nél? (Beltéri csatornában, nem spéci kültéri használat.) Találkoztatok már esetleg olyan kábellel, amin nem ment át 100Mbps, vagy előfordult gyárilag szakadás, rövidzár benne?

- "Vegyél egy egyszerűbb műszert hozzá ha nincsen!"
Remélem a 15e forintos led villogós (I/N) kütyüre gondolsz, mert csillapítás meg áthallás mérés az árban már nagyon nem fér bele. Pedig nem lenne rossz legalább a végén mérni egy normálisat :-(

- "Távoli asztalnál nem látod a user képét, így felejtős."
Látszik, hogy csak UltraVNC-t használtam eddig :-)

- "Usernek  segíteni .. Odamenve, kezét fogva."
Nehogy hozzászokjanak. :-D

- "Lehet, jobban jössz ki, időben biztosan "
Idő van inkább. ;-) De most komolyan, 2006 van, és eddig nem volt hálózat. Akkor már nem mindegy, hogy 2 hét vagy két hónap?

- "altalaban nagykereknel .. csomagolasi egysegben szallitnanak ami nem eppen lenne gazdasagos a megmaradt reszek miatt."
Namost nagykerekbe idáig is sűrűn jártam, csak nem hálózati eszközök miatt. sajnos pont azokban elég gyengék a kedvenc nagykereim. A kimaradt részeknél mire gondolsz? Marad 123 méter cat5e kábelem vagy 7 darab fali csatlakozóm? Az nem téma, ne viccelj. (csak 24-es switch-ek ne maradjanak feleslegesen..) Az igazán drága dolog úgyis a munka az egészben.

Webcam pedig pont arra szolgálna, hogyha a szép új fali csatlakozókat meg bővített gépeket megrúgdossák (vagy eltiem-elik), akkor meg lehessen keresni elkövetőt. Egyébként betörés esetén sem rossz.

- "Linux alatt motion a jelöltem"
A SW oldal szerinem a legkevesebb, csak magát az eszközt jó lenne tudná kezelni.. szóval ehhez nem értek, azért kérdezem, vannak-e kipróbált, bevált IP webcam + sw párosok (akár Win, akár Linux).

- Jahno: "ha kávé van, akkor már oda bírhatunk menni szakérteni..."
Köszönöm a felajánlást (tényleg, látom a témát is kened), egyelőre nem élnék vele. Bár a végén mindenféleképp jó lenne egy műszeres ellenőrzés. :-) (Meg a tanulóidnak elmondani, hogy milyen gány dolgokat ne csináljanak :-D ) Szóval elkezdjük, aztán majd látjuk.

Szerintem a topológiával nem lesz gond, mert lesznek páran (rajtam kívül, jobbak) elméleti szakemberek, kiépítésnél is lesznek, akik csináltak már ennél nagyobb hálózatokat is (fúrás-faragás), csak a kettő közti rész hiányzik nekem, hogy milyen márkájű aktív eszközök, szerszámok, kellékek, és HONNAN ÉRDEMES őket beszerezni.

Az se baj, ha az eladó tud tanácsot adni, és ilyesmi kérdésekre nem néz bután (mint ált. tapasztalom)
------
Ekezdek levonni következtetéseket, bátran javítsatok bele:

- aktív eszközök legolcsóbban: SMC a CHS-ből, vagy Linksys az Alphasonic-tól (esetleg KTI PAK-tól). Trönkölésnél inkább ne keverjem gyártókat, amúgy lehet.

- Kábelcsatorna, falikábelre csatlakozó, fali szekrény, eszközök, műszerek:
http://www.koposelektro.hu v. http://www.fibex.hu v. http://www.kekvill.hu ?
Ide még főleg várnék konkrét tippeket!

Ciao,
EG0

#1874 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 08:05

>- "fali kábelre nem teszel csatit"
>A fali kábel egyik vége falialjzat, a másik egy fix telepítésű és bekötésű (remélem) switch. Igazából
>ilyen esetben minek kell panelt közbeiktatni, ami ráadásul plusz egy lehetőség elrontásra és
>jelveszteségre?
A fali csati is kb. ugyanannyi rontási lehetősget visz be, de ha a switch fixen van és kábel is fixen van, akkor lespórolhatod a patch panelt. (Fent említett suliban, én is így csináltam)

>- "A faliban ugyanis az ereken belül is sodort szál van"
>Tudom, hogy tudod, de nem. :-) Egyébként user oldalon persze hogy falialjzat, és onnan patch kábel
>desktopokba.
Azt a mondatot szerintem az írója sem érti :)

>- "ha van zseton, akkor cat6 ftp"
>FTP-re azért nem, de úgyis csak switch-ek közé gondoltam (uplink), arra meg egy dob (300-500m)
>cat6 utp elég lenne. Tehát kb. 10-15e forintot dob az öszköltségvetésen cat5e-hez képest, ami azért
>bőven belefér.
Én továbbra is CAT5E FTP-t javaslok. Gigabit átmegy rajta gond nélkül.  Említett suliban Pirelli Cat5eFTP-vel dolgoztunk, 50ft/m +áfa. UTP már nem szokás.

>- "kábelban Acome, Nexans, Legrand ami jó dolog" vagy "Acona, Blenden .. KTI-s kabel"
>És mi a rossz dolog? És miben jobb pl. egy Brandrex-nél, vagy egy full noname-nél? (Beltéri
>csatornában, nem spéci kültéri használat.) Találkoztatok már esetleg olyan kábellel, amin nem ment
>át 100Mbps, vagy előfordult gyárilag szakadás, rövidzár benne?
Na ez egy jó kérdés, mindegyik felsorolt kábellel dolgoztam (+még jópár típussal). Falinál, főleg ha csatornába teszed, nincs nagy fizikai különbség. Az elektronikai jellemzőik meg szereintem itt nem számítanak. Hibás kábellel eddig nem találkoztam.

>- "Vegyél egy egyszerűbb műszert hozzá ha nincsen!"
>Remélem a 15e forintos led villogós (I/N) kütyüre gondolsz, mert csillapítás meg áthallás mérés az
>árban már nagyon nem fér bele. Pedig nem lenne rossz legalább a végén mérni egy normálisat :-(
Igen, arra gondoltam. Ha van pénz, akkor lehet hívni műszeres céget beméretni.
De pl. nemrégiben volt egy felújított épület, össze vissza kötötték be a hálózatot. Nem ment. Hívtak egy műszeres céget, az kiment. Aminél megvolt, hogy hova megy azt megmérték, jelölték, hogy melyik rossz. Ahol nem tudták, hol a vége, azzal nem foglalkoztak. 250e körül volt a vége. Persze a dolog ettől nem lett megoldva. Ketten kimentünk egy 10eFt-s műszerrel, 5 óra alatt rendberaktuk az egészet. Szóval nem kell azt hinni, hogy valaki viszi a 2milkós műszert és attól minden szép meg jó.

>Szerintem a topológiával nem lesz gond, mert lesznek páran (rajtam kívül, jobbak) elméleti
>szakemberek, kiépítésnél is lesznek, akik csináltak már ennél nagyobb hálózatokat is (fúrás-faragás),
>csak a kettő közti rész hiányzik nekem, hogy milyen márkájű aktív eszközök, szerszámok, kellékek,
>és HONNAN ÉRDEMES őket beszerezni.
>Az se baj, ha az eladó tud tanácsot adni, és ilyesmi kérdésekre nem néz bután (mint ált. tapasztalom)
pl. az általam favorizált agendaage.hu az ilyen

>- aktív eszközök legolcsóbban: SMC a CHS-ből, vagy Linksys az Alphasonic-tól (esetleg KTI PAK-tól).
>Trönkölésnél inkább ne keverjem gyártókat, amúgy lehet.
a Linksys a Számalknál olcsóbb

>- Kábelcsatorna, falikábelre csatlakozó, fali szekrény, eszközök, műszerek:
csatorna:
mixvill, eurovill, váczivill, mayer, ami közel van villany bolt
Ha olcsó mcs-t veszel, akkor arra figylej, hogy az nem fehér, hanem "koszos szürke"
minden más agendaage.hu
ill. fali szekrény Alphasonic (Conteg - ezeket szeretem), CHS, Pak, Agendaage...

#1875 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 11:29

EG0 ha tudsz nagykerben vasarolni es csinaltal eddig is ilyet akkor kerdesem miert kerdeztel? Nincs nagy kulonbseg sot semmi egy 5-10-50-100 gepes halozat kozott csak meretben.
A villanyszerelesi cumokgyartoinal nagykerarat akkor ersz el ha van ceg vagy EV amire szerzodnek, ez igaz pld R&M -re peldaul a tobbi IT nagykerre nem igazan.

Szerkesztette: szaki 2006. 03. 05. 11:30 -kor

#1876 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 11:57

ehh, nyilván, ha kifejtettem, hogy a fali ilyen, a merev meg olyan, akkor abból az egyik patch akart lenni, csak nem sikerült, na, korán volt még :D

#1877 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 14:23

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. márc. 5., vasárnap - 11:57

ehh, nyilván, ha kifejtettem, hogy a fali ilyen, a merev meg olyan, akkor abból az egyik patch akart lenni, csak nem sikerült, na, korán volt még :D

De legalább azt írtad volna, hogy a fali kábel a merev/tömör, a patch-kábel meg a sodrott-szálas...
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#1878 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 14:33

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. márc. 5., vasárnap - 14:23

De legalább azt írtad volna, hogy a fali kábel a merev/tömör, a patch-kábel meg a sodrott-szálas...

ehh, én spec nem látok különbséget a fali meg a merev kábel között :) Szóval baromira nem írtam patchet sehol, az volt a baj, na...

#1879 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 14:46

Itt írtad hibásan, biztos, hogy véletlenül, sietségedben, mert valóban nem írtál patch-kábelt.

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. márc. 4., szombat - 8:57

6) Sokat. A faliban patchban ugyanis az ereken belül is sodort szál van, és azom egy keresztül a kés (ha megnézel egy dugót, látni is, hogy egy darab szálirányos rézlap, alulról pedig láthatod, hogy kijön a két foga az erek alján), a merezben pedig egy szál réz van, azt nem lehet keresztülszúrni, v alakban vág bele három kész a szigetelésbe.

#1880 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 14:49

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. márc. 5., vasárnap - 14:46

Itt írtad hibásan, biztos, hogy véletlenül, sietségedben, mert valóban nem írtál patch-kábelt.

Igen tudom, ezt mondom én is :)

Szerkesztette: kroozo 2006. 03. 05. 14:50 -kor

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.