"Nagy az nVidia? Én már jó öreg vagyok, tehát sok látványos felemelkedést és még több látványos bukást láttam."
Én is láttam. (Én is öregnek számítok, mert 12 éve érdeklődök az IT iránt aktívabban, az pedig ezen a területen igen hosszú idő
. A látványos bukások általában mind előre prognosztizálhatóak voltak számomra, már a felemelkedés idején is (Cassandra komplexusom lenne? Nem hiszem.
) Egyszerűen csak az aktuális piaci trendeket figyelembe véve kell vizsgálni a cégeket. A dotcom-lufi összeomlása pl. több volt, mint valószínű már 2-3 éve. Akkor nagyon elcsodálkoztam azon, hogy a befektetők hogy el tudják dobni az agyukat (Nem a kisbefektetők, hanem a tapasztalt pénzügyi szakembergárdát foglalkoztató hatalmas államokbeli nyugdíjalapok!!!). Ha egy .com-ra végződő cég kibocsátott egy részvényt, biztos lehetett benne, hogy áramlik hozzá a tőke, akármilyen röhejes üzleti tervvel rendelkezett is (Ha egyáltalán rendelkezett). Minden józan ember tudhatta, hogy az internetes aranyláznak előbb-utóbb vége lesz, csak azt nem lehetett tudni, mennyire lesz fájdalmas a kijózanodás. Azonban vannak jól megalapozott, céltudatos stratégiával kidolgozott felemelkedések is. Ide sorolom többek között a Microsoft, az Oracle és Intel példáját. És az nVidia-t is, de erről később..."Például a sírás-rívást, amikor a 3dfx kivégezni látszott a világot a glide-al. Aztán mi lett vele. "
Ezzel megint nem tudok egyetérteni. Aki egy kicsit is otthon volt a témában, az tudta, hogy a hardverspecifikus API-k a PC-piacon csak ideig-óráig maradhatnak életképesek. Elsősorba azért, mert az adott hardvergyártón kívül ez senkinek sem az érdeke. Sem a felhasználóknak, sem a szoftvercégeknek, sem a többi hardvergyártónak, és végül, de nem utolsósorban a Microsofnak sem
. Tehát én például én soha nem síttam-ríttam emiatt. A Glide igen kérészéletű volt azonban. Ennek az az oka, hogy csak a DOS-os időkben volt csak létjogosultsága a saját api-knak. A 3dfx azonban lekéste a vonatot, ugyanis a Voodoo Graphics berobbanása pont egybeesett a Win95-ös játékdömping kezdetével, így csak néhány nagy DOS-os, Glide-ot támogató title-re maradt idő (Én csak a Tomb Raider-re, és az NFS2-re emléxem hirtelen). De nem a Glide életképtelnsége (Amit már a Voodoo1 idején lehetett látni) miatt bukott el a cég végül is, hanem egészen más okokból. Ezeket itt nem részletezném, mivel már sokan (jómagam is - jó egy évvel a bukás előtt) sokhelyen, (más fórumokon) megtárgyalták annak idején. De a legnagyobb hiba az volt szerintem, hogy csakis a gamer piacra összpontosított. Ez egy igen kockázatos dolog volt, elsősorban az nVidia bedurvulása miatt, aki annyira felgyorsította a termékfejlesztési tempót, hogy aki egy termékciklust elbaltázik, az végérvényesen a földre kerül Márha egy "lábon" ugrál. Ugyanis a 3dfx a többiektől eltérően csak gamer-lábon állt. Remélem, szemléletes volt a hasonlat
. "A gamer piac látványos, de lényegtelen. "
Ismét vitatkoznom kell. A gamer piac az informatikának jelenleg legdinamikusabban fejlődő területe. (Az egyetlen területe, ahol hatalmas növekedést jósolnak még azok a legpesszimistább elemzők is, akik amúgy az IT-piac egészének közeljövőjét igen negatívan ítélik meg) Hasonlítsd össze a NASDAQ elmúlt évi teljesítményét mondjuk az Electronic Arts részvényárfolyamának alakulásával! Hiteles elemzők szerint pár éven belül a gaming-szoftverpiac megelőzi Hollywood-ét! A gaming-hardver piac pedig a szórakoztatóelektronikai ipar legnagyobb területe lesz.
"Az nVidiának is csak arra kell, hogy kellő reklámot adjon az egyéb területeken történő próbálkozásainak. Ha ott nem tud megragadni, kipukkad a lufi."
El kell szomorítsalak, már megragadt. És egyre több területen ragad meg. Egyébként elég jó OEM-sikereket ért már a Riva128 is el. Tehát nem igaz, hogy az nVidia gamer-cég lenne lenne elsősorban. Már régi stratégiai céljuk az, hogy a grafikus megjelenítők minden elképzelhető területén ők legyenek a piacvezetők. Legyen szó PC-ről, konzolról, PDA-ról, mobiltelefonról, karóráról vagy akármiről. Eddig elég sikeresen vették az akadályokat, és már elkezdtek más irányokba is terjeszkedni (MCP, Crush) - igaz, az utóbbi egyfajta védelmi válaszlépés az alaplapi chipset-gyártók integrációs törekvéseinek kivédésére.
"Viszont a Matrox negyedszázada pályán van, ami elképesztő hitech cégek viszonylatában. Ez leginkább azt jelenti, hogy nem túl tehetségtelenek. Persze sosem fognak Ferrárit készíteni, de pár évenként kidobnak egy új Rolls-Royce-ot és sokan vannak, akiknek inkább az kell. Nekem is. "
Senki nem gondolja itt, hogy a Matrox tönkremenne. Annak merült csak fel az esélye, hogy a VGA-piacot hagyja ott esetleg. De a gamer piacot biztosan. Jól ellesznek ők majd a sokkal nyugisabb területeken, ahol igazán otthon vannak. Látványos növekedés ugyan nem várható tőlük, de éhkoppon sem fognak maradni, vannak nekik tisztességes, jól jövedelmező üzletágaik, ahol az élvonalban vannak, és semmi jel nem mutat arra, hogy azt bármi is veszélyeztetné. De ha belemennének az ATI és az nVidia esztelen vágtájába, megüthetnék a bokájukat. Ami a KYRO-t illeti: az ST-nek úgy tűnik, szintén "nagyhatalmi" tervei vannak, és beszáll a küzdelembe. Van egy ütékepes kártya a kezükben, a TBR technológia. Igaz, a GP jóvoltából az nVidia is rendelkezik már vele, és a pletykák szerint az ATI is fejleszt ilyesmit. Igaz a tiler technológia jövőjét illetően egyelőre megoszlanak a szakmai vélemények.
[Ezt a hozzászólást azopi szerkesztette (2001. Március 29.).]

Súgó
A téma zárva.