HWSW Informatikai Kerekasztal: G800 - nem is volt, nem is lesz? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (107 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

G800 - nem is volt, nem is lesz? Értékeld a témát: -----

#81 Guest_azopi_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 03. 29. 08:15

belohin:

"Nagy az nVidia? Én már jó öreg vagyok, tehát sok látványos felemelkedést és még több látványos bukást láttam."

Én is láttam. (Én is öregnek számítok, mert 12 éve érdeklődök az IT iránt aktívabban, az pedig ezen a területen igen hosszú idő Kép. A látványos bukások általában mind előre prognosztizálhatóak voltak számomra, már a felemelkedés idején is (Cassandra komplexusom lenne? Nem hiszem. Kép) Egyszerűen csak az aktuális piaci trendeket figyelembe véve kell vizsgálni a cégeket. A dotcom-lufi összeomlása pl. több volt, mint valószínű már 2-3 éve. Akkor nagyon elcsodálkoztam azon, hogy a befektetők hogy el tudják dobni az agyukat (Nem a kisbefektetők, hanem a tapasztalt pénzügyi szakembergárdát foglalkoztató hatalmas államokbeli nyugdíjalapok!!!). Ha egy .com-ra végződő cég kibocsátott egy részvényt, biztos lehetett benne, hogy áramlik hozzá a tőke, akármilyen röhejes üzleti tervvel rendelkezett is (Ha egyáltalán rendelkezett). Minden józan ember tudhatta, hogy az internetes aranyláznak előbb-utóbb vége lesz, csak azt nem lehetett tudni, mennyire lesz fájdalmas a kijózanodás. Azonban vannak jól megalapozott, céltudatos stratégiával kidolgozott felemelkedések is. Ide sorolom többek között a Microsoft, az Oracle és Intel példáját. És az nVidia-t is, de erről később...

"Például a sírás-rívást, amikor a 3dfx kivégezni látszott a világot a glide-al. Aztán mi lett vele. "

Ezzel megint nem tudok egyetérteni. Aki egy kicsit is otthon volt a témában, az tudta, hogy a hardverspecifikus API-k a PC-piacon csak ideig-óráig maradhatnak életképesek. Elsősorba azért, mert az adott hardvergyártón kívül ez senkinek sem az érdeke. Sem a felhasználóknak, sem a szoftvercégeknek, sem a többi hardvergyártónak, és végül, de nem utolsósorban a Microsofnak sem Kép. Tehát én például én soha nem síttam-ríttam emiatt. A Glide igen kérészéletű volt azonban. Ennek az az oka, hogy csak a DOS-os időkben volt csak létjogosultsága a saját api-knak. A 3dfx azonban lekéste a vonatot, ugyanis a Voodoo Graphics berobbanása pont egybeesett a Win95-ös játékdömping kezdetével, így csak néhány nagy DOS-os, Glide-ot támogató title-re maradt idő (Én csak a Tomb Raider-re, és az NFS2-re emléxem hirtelen). De nem a Glide életképtelnsége (Amit már a Voodoo1 idején lehetett látni) miatt bukott el a cég végül is, hanem egészen más okokból. Ezeket itt nem részletezném, mivel már sokan (jómagam is - jó egy évvel a bukás előtt) sokhelyen, (más fórumokon) megtárgyalták annak idején. De a legnagyobb hiba az volt szerintem, hogy csakis a gamer piacra összpontosított. Ez egy igen kockázatos dolog volt, elsősorban az nVidia bedurvulása miatt, aki annyira felgyorsította a termékfejlesztési tempót, hogy aki egy termékciklust elbaltázik, az végérvényesen a földre kerül Márha egy "lábon" ugrál. Ugyanis a 3dfx a többiektől eltérően csak gamer-lábon állt. Remélem, szemléletes volt a hasonlat Kép.

"A gamer piac látványos, de lényegtelen. "

Ismét vitatkoznom kell. A gamer piac az informatikának jelenleg legdinamikusabban fejlődő területe. (Az egyetlen területe, ahol hatalmas növekedést jósolnak még azok a legpesszimistább elemzők is, akik amúgy az IT-piac egészének közeljövőjét igen negatívan ítélik meg) Hasonlítsd össze a NASDAQ elmúlt évi teljesítményét mondjuk az Electronic Arts részvényárfolyamának alakulásával! Hiteles elemzők szerint pár éven belül a gaming-szoftverpiac megelőzi Hollywood-ét! A gaming-hardver piac pedig a szórakoztatóelektronikai ipar legnagyobb területe lesz.

"Az nVidiának is csak arra kell, hogy kellő reklámot adjon az egyéb területeken történő próbálkozásainak. Ha ott nem tud megragadni, kipukkad a lufi."

El kell szomorítsalak, már megragadt. És egyre több területen ragad meg. Egyébként elég jó OEM-sikereket ért már a Riva128 is el. Tehát nem igaz, hogy az nVidia gamer-cég lenne lenne elsősorban. Már régi stratégiai céljuk az, hogy a grafikus megjelenítők minden elképzelhető területén ők legyenek a piacvezetők. Legyen szó PC-ről, konzolról, PDA-ról, mobiltelefonról, karóráról vagy akármiről. Eddig elég sikeresen vették az akadályokat, és már elkezdtek más irányokba is terjeszkedni (MCP, Crush) - igaz, az utóbbi egyfajta védelmi válaszlépés az alaplapi chipset-gyártók integrációs törekvéseinek kivédésére.

"Viszont a Matrox negyedszázada pályán van, ami elképesztő hitech cégek viszonylatában. Ez leginkább azt jelenti, hogy nem túl tehetségtelenek. Persze sosem fognak Ferrárit készíteni, de pár évenként kidobnak egy új Rolls-Royce-ot és sokan vannak, akiknek inkább az kell. Nekem is. "

Senki nem gondolja itt, hogy a Matrox tönkremenne. Annak merült csak fel az esélye, hogy a VGA-piacot hagyja ott esetleg. De a gamer piacot biztosan. Jól ellesznek ők majd a sokkal nyugisabb területeken, ahol igazán otthon vannak. Látványos növekedés ugyan nem várható tőlük, de éhkoppon sem fognak maradni, vannak nekik tisztességes, jól jövedelmező üzletágaik, ahol az élvonalban vannak, és semmi jel nem mutat arra, hogy azt bármi is veszélyeztetné. De ha belemennének az ATI és az nVidia esztelen vágtájába, megüthetnék a bokájukat. Ami a KYRO-t illeti: az ST-nek úgy tűnik, szintén "nagyhatalmi" tervei vannak, és beszáll a küzdelembe. Van egy ütékepes kártya a kezükben, a TBR technológia. Igaz, a GP jóvoltából az nVidia is rendelkezik már vele, és a pletykák szerint az ATI is fejleszt ilyesmit. Igaz a tiler technológia jövőjét illetően egyelőre megoszlanak a szakmai vélemények.

[Ezt a hozzászólást azopi szerkesztette (2001. Március 29.).]

#82 Guest_Repa_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 08:52

Zupa: Én továbbra is fenntartom, hogy sokkal többet számít a monitor. Matrox-hoz egyszer volt szerencsém, de az égvilágon semmi különöset nem vettem észre rajta. Szerintem az a kép, amit most látok, az is kontrasztos és éles. Az nVIDIA chipes kártyákat ugye rengetegen gyártják. El tudom képzelni, hogy egyes gyártók gagyi elemekből építik fel, ami lehet oka a gyengébb jelminőségnek. De hogy nem az nVIDIA mag okozza, abban szinte biztos vagyok. De nVIDIA chipesből még ha jó márkájút veszel is, akkor is felette vagy teljesítmény/árban a Matrox-nak...

No mindegy, az ilyen "szerintem" jellegű dolgokon nem érdemes vitatkozni. Csak nekem gyanús, hogy éppen egy ilyen szubjektív dologba kapaszkodnak itt sokan.

Papin: a cola-s dolog az igaz (úgy látom, te is rajongó vagy Kép ), jómagam is többször láttam letesztelni. Elég röhejes volt...

#83 Guest_Papin_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 11:09

Repa! A cola-s dolgot elhiszem, mellesleg kb. ugyanolyan függő lesz tőle az ember, mint a kávétől, vagy internettől... Azért jobb, mint a drogfüggőség! Kép
Ahogy az agyturkászok is mondják: az ember elhiszi amit látni vél/akar! Vagyis jelen esetben érezni...

"A gamer piac látványos, de lényegtelen." - Bocs, de ez elég gázos vélemény! Kép
Sokan elkövették már azt a hibát, hogy nem szenteltek elég nagy figyelmet a gamer piacnak, igényeknek, s meg is járták rendesen. Aki körbenéz, az láthatja, hogy lassan ez a húzó ágazat! Nézd meg, mekkora teljesítményt igényelnek az új stuffok, s ezeket figyelembe véve mekkora léptekkel fejlesztett pl. az nVidia! Már elérte a profi graf. munkaállomások tudásszintjét, s a többi hw-t is leginkább a játékok miatt cserélik le, nem a word futtatása okoz problémát.

Na persze máshoz is kell a fejlődés, de gondolj csak bele, hány ember játszik a számítógéppel, s hányan tengetik napjaikat mondjuk profi grafikusként? A gamer piac hatalmas üzletté nőtte ki magát, már nincsenek azok a kis cégek, akik hobby szinten irogatnak játékokat, ez biznisz!
Ez pedig kihatással van a hw gyártókra is, úgy lesik Carmak szavait, mint hívő ember az igét hirdető papét! Kép Uff, én beszéltem!

------------------
Papin

#84 Guest_Papin_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 11:12

Kicsit siettem, bocs a hibákért... Szegény Carmack nevét is elírtam! Kép

------------------
Papin

#85 Guest_Ytse_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 13:30

idézet:
Eredetileg Papin írta:
Kicsit siettem, bocs a hibákért... Szegény Carmack nevét is elírtam! Kép[/quote]

INFO: A saját hozzászólásaidat át tudod szerkeszteni, úgyhogy Carmack nevét is kijavíthattad volna.

#86 Guest_Atko_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 14:18

idézet:
Eredetileg Papin írta:
"A gamer piac látványos, de lényegtelen." - Bocs, de ez elég gázos vélemény! Kép
Sokan elkövették már azt a hibát, hogy nem szenteltek elég nagy figyelmet a gamer piacnak, igényeknek, s meg is járták rendesen. Aki körbenéz, az láthatja, hogy lassan ez a húzó ágazat! Nézd meg, mekkora teljesítményt igényelnek az új stuffok, s ezeket figyelembe véve mekkora léptekkel fejlesztett pl. az nVidia! Már elérte a profi graf. munkaállomások tudásszintjét, s a többi hw-t is leginkább a játékok miatt cserélik le, nem a word futtatása okoz problémát.

Na persze máshoz is kell a fejlődés, de gondolj csak bele, hány ember játszik a számítógéppel, s hányan tengetik napjaikat mondjuk profi grafikusként?
[/quote]

Na és hány ember használja napi xx órában a gépét komoly munkára, aminek semmi köze sincs a 3D-hez? Vagy hány ember játszik egyáltalán nem 3D-s játékokat? Sokan... Sőt rengetegen! Ezekhez minek gigatexel shader?!? Fölösleges. Ha ezt megértitek, akkor minden megvilágosul előttetek...

Nem értem azokat, akik azt mondják, hogy "a Matroxnak esélye sincs egy GF3 szintű cucc nélkül". Kérdés: hány ember fog a közeli jövőben (nyár végéig) GF3-at venni közületek? Egyáltalán lehet már kapni? Akkor minek hozzon ki a többi gyártó egy olyan kártyának ellenfelet, amit még senki sem támogat (DX8 techdemókon kívül), sehol sem lehet kapni és olyan drága, mintha aranyból lenne?

Nem értem azt a hozzáállást, hogy a kártyáknak a fejlesztési költségeit a gémereken lehet elverni... Az NVIDIÁnak a legnagyobb bevételei a TNT2 kategóiás chipek eladásából származik. Úgy látszik, hogy a GeForce bemutatása után másfél évvel még mindig nem ebből van nagy bevétele az NVIDIÁnak. Akkor hogy is van ez?

Sokatok mondja, hogy mit is ér a Matrox a G200MMS-sel. Ebből nem lehet nagy pénzeket besöpörni. Hát ezzel azért vitatkoznék: egy ilyen kártya 600 dollár. Van rajta 2-4db G200 chip, amiknek az ára nem lehet 10 dollárnál nagyobb. Mondjuk a gyártás költsége legyen 50 dollár, akkor is még összesen 100 dolláros gyártásköltség alatt vagyunk és a kártyát adják 600 dollárért.. Hát ha csak azt számításba vesszük, hogy a világ legnagyobb pénzügyi központjai, légitársaságai, hírügynőkségei, stb.. (Reuters; Fidelity Investments; Goldman, Sachs & Co.; Credit Suisse/Bank of Boston; Salomon Smith Barney; Lloyd's Treasury; Barclays Capital; Bear Stearns; Merrill Lynch; Lehman Brothers; Lloyd's Treasury; Air Canada; AIG; Société Générale; Deutsche Telekom; Delta Airlines; és még lehetne a végtelenségig sorolni...) használják ezeket a kártyákat, akkor legalább több tízezer darabos eladást saccolhatunk. Számoljatok: több tízezerszer 500 dolláros haszon... Ez egy Matrox Graphics mérteű kis cégnek igen nagy pénz... Ráadáasul a félreértések elkerülése végett meg kell jegyeznem, hogy ezzel nem csak videofalakat lehet meghajtni, sőt... Itt az a lényeg, hogy egy gépre tud a delikvens rákötni akár 4-16 monitort (TFT-t) és így a tözsdén őszülő brókerünknek, aki G200MMS-t használ nincs szüksége négy számítógépre, hogy meghajtsa a négy kijelzőjét.

Sok embernek szüksége van 3D-re mert a szórakozásához/játékhoz szükséges. Ezt megértem. Sok embernek szüksége van 3D-re, mivel azzal dolgozik. Ezt is megértem. De számtalanszor több embernek van szüksége megbízható 2D-s videokártyára. Ezt meg kell érteni! Az a világ, amiben a HWSW és a többi ilyen hardveres lap mozog (a külföldi nagyok közül az összes és itt Magyarországon is a legtöbb) legfőképp a számítógépet szórakozásra használó emberek olvasmánya (olyan 80-90%-ban). Ezeknek az olvasóknak arra van szükségük, hogy 100fpssel menjen a Q3A vagy valamelyik másik játékcsoda. Viszont a való életben nem az ilyen emberek vannak többségben (a további 10-20 százalék?). Egy nagyvállalat nem az alapján fogja eldönteni, hogy melyik cég termékét válassza, hogy az milyen teljesítményt nyújt 3D-ben (persze vannak kivételek, ahol ez az elsődleges szempont). Ezeken a helyeken az olyan hangzatos PRmaszlagok fognak dönteni, mint a "3. generácis DulaHead", vagy a "25 éve vagyunk a szakmában", ezeken a helyeken a megbízahtóság sokat számít... Egy átlag SOHO juzer sem ezt fogja nézni, hogy mekkora a 3D teljesítmény, hanem azt, hogy milyen olcsó az, amit venni akar. Akkor miért is fontos a nagy 3D-s teljesítmény, amit 300-600 dolláros áron vesztegetnek?

Igazatok van, amikor azt mondjtáok, hogy a low-end gépekben az i8xx meg a via integrált videokütyüi vannak. Ez igaz. Ide a Matroxnak nincs esélye betörni, hacsak nem csinál egy olyan north-bridget, amiben van videokártya. A Matrox kártyáit általában a munkaállomásokba rakják bele és olyan kártyák közül lehet Matroxot választani, mint a GF2 Quadro vagy a FrieGL. Aki 3D-zni akar az az utóbbi kettő közül választ, de aki mondjuk DTP-zni, officeozni, CADazeni, és még sorolhatnám milyen NEM 3D-s tevékenységet akar folytatni, vagy csak tálgaos business juzer, az a G450-et fogja választani. Ha én vennék egy ilyen gépet, én is G450-el venném, mivel nagyobb szükségem van 2 TFT képernyő támogatására, mint nagy 3D-s teljesítményre.

A Matrox Graphics (a Matrox cégcsoport grafikus kártyákkal foglalkozó részlege) nem akar az NVIDIÁval versengeni. Neki megvan a saját jól bejáratott vevőköre, oszt csókolom. Ha Ő kihoz vmi új megoldást, akkor azt nem az ellenfelei miatt fogja megtenni, hanem azért mert Ők jónak látják, hogy kihozzák.

#87 Guest_Atko_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 15:07

Kép
Biztos, hogy nem lesz Matrox G800?!?

[Ezt a hozzászólást Atko szerkesztette (2001. Március 29.).]

#88 Guest_zolee_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 15:09

Atko, ez olyan de olyan szép volt... komolyan, bepárásodtak a szemeim.

Ámen!

Höhö, erre inni kell!

------------------
peace
"Out of the silent planet, dreams of desolation
Out of the silent planet, Come the demons of creation"

#89 Guest_Repa_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 15:27

Atko, sok mindenben igazad van a jelenlegi helyzetet tekintve, azonban kiegészíteném: az, hogy miből van a cégnek nagy bevétele és hogy min ér el nagy nyereséget, korántsem áll erős kapcsolatban, mint ahogy te is kifejtetted. Ergo nem biztos, hogy a legnagyobb bevételt generáló TNT2-k a nyereség túlnyomó részét hoznák. A 3dfx-szel is így volt: jól mentek a V3-ak, de olyan alacsony áron, hogy nem tudtak nyerséget képezni.

A high-end gamer fejlesztés pedig nagy előnyt jelent máshol is ezt nem szabad elhanyagolni.
A tények magukért beszélnek: szép, szép (pontosabban elég szomorú), hogy sok helyen a presztizs számít, ahogy leírtad, de nem csak az. Az nVIDIA a 2D alkalmazások terén is ÓRIÁSI piacrészesedést mart el az ATI-tól és a Matroxtól. Valószínűleg ez sem véletlen. Éppen ezért féltem én őket. A presztízs óriási előny, de nem tart örökké.
A felhasználók közül pedig csak fekete-fehér dolgokat írtál: van olyan, akinek 2D kell és van olyan, akinek 3D. Na a való életben a kettő között található a felhasználó. Ha a Matrox kártyának 2D-ben van x előnye és az nVIDIA-nak 3D-ben 4x, akkor ugye csak az a user választ Matrox-ot, akinek legalább 4x olyan fontos a 2D, mint a 3D. Az az x előny pedig egyre fogy (már az nvidia és az ATI is kínál dualhead-et, a képminőség pedig úgy tűnik, még a presztizsgépek (Compaq, stb.) számára is megfelelnek. De az igaz Matrox hívő persze ezzel nem elégszik meg. Kép ), ergo a 3D-ben lévő előny ennek egyre többszöröse lesz... Ha nen lépnek.

#90 Guest_Atko_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 16:09

idézet:
Eredetileg Repa írta:
Ergo nem biztos, hogy a legnagyobb bevételt generáló TNT2-k a nyereség túlnyomó részét hoznák. A 3dfx-szel is így volt: jól mentek a V3-ak, de olyan alacsony áron, hogy nem tudtak nyerséget képezni.
[/quote]
Sajna a 3dfx ott csúszott el, hogy nem volt egy OEM sem, aki a beépítette volna a gépeibe... Kép (én nem ismerek egyet sem, bár meglehet, hogy volt...)
idézet:
A high-end gamer fejlesztés pedig nagy előnyt jelent máshol is ezt nem szabad elhanyagolni. A tények magukért beszélnek: szép, szép (pontosabban elég szomorú), hogy sok helyen a presztizs számít, ahogy leírtad, de nem csak az. Az nVIDIA a 2D alkalmazások terén is ÓRIÁSI piacrészesedést mart el az ATI-tól és a Matroxtól.[/quote]
A HCGÉMER cuccokba fektetett fejlesztések szerintem nagyon lassan térülnek meg. Ha egy termékről nem lehet lehúzni 15 bőrt (ahogy a TNT2-kkel csinálja most az NVIDIA, vagy a G4x0-el a Matrox), akkor az a termék nem lesz vagy nem lesz annyira nyereséges... De ebbe most ne menjünk bele, mivel nincs nagy rálátásom a témára...

Még valami: szerintem az NVIDIA nyomulása sokkal inkább okozott kárt az ATi-nak és az S3/Viának, mint a Matroxnak. Ha megnézed a Matroxnak és az NVIDIÁnak az elmúlt egy évben nem volt olyan termékük, amik egy kategóriába tartoztak volna, egy piaci szegmensben kellett volna helytállniuk. A G400 vs. TNT2 meccs már lezárult és úgy hiszem, hogy egyik cég sem járt rosszul.
idézet:
Valószínűleg ez sem véletlen. Éppen ezért féltem én őket. A presztízs óriási előny, de nem tart örökké.[/quote]
Nem tart örökké, de hidd el ezt Matroxék is tudják (nem hülyék ők, nem ezért ünneplték egy hete a 25. szülinapjukat). Nem fognak olyan termékkel kijönni, amit nem lehet eladni. Biztosan lesz benne komolyabb 3D és legalább lesz olyan fícsörriccs Kép, mint a mostani termékeik, de nem feltéltenül lesz GF3 killer. De azt úgysem tudnák most még eladni...
idézet:
A felhasználók közül pedig csak fekete-fehér dolgokat írtál: van olyan, akinek 2D kell és van olyan, akinek 3D. Na a való életben a kettő között található a felhasználó. Ha a Matrox kártyának 2D-ben van x előnye és az nVIDIA-nak 3D-ben 4x, akkor ugye csak az a user választ Matrox-ot, akinek legalább 4x olyan fontos a 2D, mint a 3D.[/quote]
Tökéletesen igazad van. De én ott a tényleg profi felhaználókkal példálóztam. Egy pénzügyi vállalkozás vezetőjének az íróasztalára nem kell és nem is fog kelleni GTS teljesítmény, de meglehet, hogy elengedhetetlen lesz a két vagy több monitor támogatása. Természetesen az áltagjuzer teljesen más, de azok nagyrész úgyis vmi integrált kütyüt fognak venni és nem külön videokártyát... Viszont van a GÉMER, aki meg megveszi az NVIDIÁT/ATit/Kyrot/nextgen matrox productot. Kép
idézet:
Az az x előny pedig egyre fogy (már az nvidia és az ATI is kínál dualhead-et, a képminőség pedig úgy tűnik, még a presztizsgépek (Compaq, stb.) számára is megfelelnek. De az igaz Matrox hívő persze ezzel nem elégszik meg. Kép ), ergo a 3D-ben lévő előny ennek egyre többszöröse lesz...[/quote]
Ne hasonlítsuk össze a Matrox DualHeadjével az ATi és a NVIDIA találmányát, mivel közel sem állnak egy szinten (sajnos). A képminőség pedig olyan dolog, hogyha az ember már megszokta, akkor nagyon nehezen mond le róla. Persze a 150 FPS is ilyen dolog. Kép

#91 Guest_rev_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 16:28

dualhead: ne! beszéljetek olyanról, amit még nem láttatok, használtatok. legalább egy [url="http://"http://www.matrox.com"]www.matrox.com[/url]-ot eresszetek meg, eDualHead-et nézzétek meg... az élmény akkor is a kezed között érezni. biztos vagyok benne, hogy nem lesz olyan videokartyam, ami ne tudna dualheadet (tehat biztos matrox lesz Kép) mivel mindennap munkamhoz es szorakozashoz egyarant hasznalom, es nem tudnek tole megvalni. Es ez 1 dolog a matrox mellett, a tobbit mar parszor elmondtam (elmondtak masok)

------------------
rev Kép
rev@heaventourist.jatekok.hu

[Ezt a hozzászólást rev szerkesztette (2001. Március 29.).]

#92 Guest_belohin_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 16:33

idézet:
Eredetileg Repa írta:
szép, szép (pontosabban elég szomorú), hogy sok helyen a presztizs számít, ahogy leírtad, de nem csak az. Az nVIDIA a 2D alkalmazások terén is ÓRIÁSI piacrészesedést mart el az ATI-tól és a Matroxtól.[/quote]

Ördög tudja, hogy szomorú-e. Megböbbentően kevesen vannak, akik képesek gépvásárlás előtt végigzongorázni az összes tesztet, meg a guruk értékeléseit. Ha mondjuk a totál lámánál egy szinttel feljebb vannak, ismernek pár márkanevet. Pl. azt hogy Matrox=minőség, nVidia=gyorsaság. Kép A 3dfx hosszú időre elbökte az nVidia marketingjét, mert sokáig a vudu volt a gyorsaság, de ronda volt a képe. Így a vásárlóközönség nagy hányada a sebességet a mai napig azonosítja a ronda megjelenéssel.

Értem én azt, hogy amikor az ember folyamatosan gamer körökben mozog, mint az itt jelenlévők nagy része, azt tekinti etalonnak, ami ebben a körben jelentős. Csak hát ez nem túl nagy réteg. Autós hasonlattal élve ismét, nincs túl nagy profit a sportos autókon, hiába tetszenek annyiunknak. Azért az átlagmanus sosem fog venni Ferrarit, akkor sem, ha kihozzák az MX változatát. Kép Mert nem fér be cekker és koppan az alja a földúton, amikor a telekre menne vele.

Hogy miért mondom azt, hogy a high gamer piac nem jelentős? Tapasztalatból. Aki elsősorban játszani akar, az arra specializált eszközt vesz most már egyre gyakrabban. Ha tart is a család pécét, azon netezik, dolgozik, szöveget szerkesz, nagy néha játszik egy kis simcityt. 2D kell, egy kevés 3D-vel. A tisztán low-end integrált dolgok mennek a cégekhez, mid home pécének, aztán pár high a gamereknek. Meg hát ugye a presztizs és a státusszimbólum rokonok, így a vásárló szívesebben vesz neves dolgot, pláne ha megengedheti magának. Ez nem feltétlenül brand gépet jelent, mert annyi esze már van, hogy cimkére nem fizet százezreket, inkább neves alkatrészeket. Ha az nVidia marketingje lemossa a gyalázatot a gyors, de ronda hírről, befuthat. Ha a Matrox ügyesen megtartja a hírét, megmarad.

Például azt sem szabad elfelejteni, hogy az nVidia hibázik, amikor kéthetente kiad egy új kártyát. Ezzel elrontja a vevő örömét, aki megvette a legújabbat, aztán még meg sem melegedett, és nem lesz a legújabb. Kép Vásárlói lélektan. Aki Gf2 Pro+-t vett, szívja a fogát, miért nem várt a Gf3-ra. A Matrox ezt tudja és él vele.

Szörnyű, hogy itt regényeket írunk. Ki fogja ezt elolvasni? Kép

#93 Guest_belohin_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 16:45

Még egy apróság a regényhez. Én valószinüleg Matrox kártyát fogok venni a közeljövőben. Nem érdekel igazából a G800, bőséggel megelégednék mondjuk egy dual /quad?/ G400 procis spéci darabbal G500 néven, rengeteg csatlakozóval a hátulján. Ha ez mondjuk Marvelben jönne ki egy Zoran procival megdobva, elolvadnék a gyönyörűségtől Kép Kép

#94 Guest_zZsOlTi_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 17:12

idézet:
Eredetileg belohin írta:
Még egy apróság a regényhez. Én valószinüleg Matrox kártyát fogok venni a közeljövőben. Nem érdekel igazából a G800[/quote]

En is igy voltam ezzel nemreg, aztan megbantam, hogy G450-et vettem otthonra es lecsereltem. Amugy en is nagy matrox hivo vagyok, a munkahelyemen is ezzel dolgozok (G400DH 2 monitorral), de otthonra nem valt be. En is ugy voltam vele, hogy a gyonyoru kep a legfontosabb, dehat otthon az ember neha jatszik is pl., meg a 2D-n kivul neha 3D grafikaval is szeretek "jatszadozni", es nagyon zavart, hogy a kartya milyen gyenge ezen a teren... De szo nelkul visszaterek a Matroxhoz amint lesz egy olyan kartyajuk ami 3D-ben is megallja a helyet..

#95 Guest_Repa_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 17:44

OK, elhiszem nektek hogy a Matrox dualhead sokkal jobb, mert nem volt alkalmam alaposan kitapasztalni. A jelentősen eltérő képminőségben továbbra sem hiszek, mert azt láttam mind a kettőt.
Egy dologra próbálnék csak rámutatni: ezek a funkciók egyszerűek, nem kell hozzá százmilliós költségvetés, hogy megtervezzék és beépítsék. Vagyis védtelen a piac, könnyű betörni és ha igazán fontos lesz, be is fognak törni.

Még egy fontos dolog: a gamer piac kicsiségét taglaljátok, pedig a dualhead SOKKAL kisebb piac, mint mondjuk a gamer. Az ok egyszerű: kell hozzá még egy monitor, ami ugye kb. 2x annyiba kerül, mint a kártya maga...
Elég sok cégben jártam már, és dualhead megoldást szinte soha nem láttam. Ahol dolgoztam, ott a kb. 100 gép közül egy, azaz egy darab ilyen cucc volt, de az is csak azért, mert azon futott a Reuters terminál. IBM gép volt Matrox G400DH-del. A képe mondjuk nagyon randa volt, de egy fanatikustól eltérően ezt nem kezdem el hangoztatni és érvként beállítani, mert jól tudom, hogy a flat monitorok miatt volt, a Matroxnak köze nem volt hozzá...
Egyébként elkeztem rágni a főnök fülét, hogy inkább legyen egy 21''-es monitor a két TFT helyett, mert szebb a képe és a t@k@m kivolt már a kettévágott dialogboxok miatt...

#96 Guest_azopi_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 17:47

idézet:
Eredetileg Atko írta:
A HCGÉMER cuccokba fektetett fejlesztések szerintem nagyon lassan térülnek meg. Ha egy termékről nem lehet lehúzni 15 bőrt (ahogy a TNT2-kkel csinálja most az NVIDIA, vagy a G4x0-el a Matrox), akkor az a termék nem lesz vagy nem lesz annyira nyereséges... De ebbe most ne menjünk bele, mivel nincs nagy rálátásom a témára...[/quote]

Belemehetünk, ugyanis én is egyetértek veled. Csakhogy egyrészt a TNT2 is HCgamer chipnek indult eleinte. Mástrészt elárulom, a GF2 core-ról, aminek első tagja, a GTS ugye szintén hcgamer cuccos volt, csak eddig 13 rókabőrt nyúztak le Kép

Sorolom:

GF2GTS
GF2PRO
GF2MX (3 PC-s, egy mac verzióban)
Quadro2 (3 verzióban)
GF2GO (3 verzióban)
GF2Ultra

és várható még a Crush11 integrált chipje ki tudja, hány verzióban.

Azért ez nem rossz egy HCGÁMER cuccostól, nem? Kép))

Valószínűleg egy-másfél év múlva ugyanezt az NV20 core-ról is el lehet majd mondani (Ha nem többet)

Egyébként a TNT2 gyártását már rég leállítota az nVidia, az M64-et nyomatták eddig a very-low-end kategóriában, de már azt is leváltotta a GF2 MX100-as.

A bevételük döntő része a GF2-es szériából származik.

#97 Guest_azopi_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 17:53

idézet:
Eredetileg belohin írta:

Értem én azt, hogy amikor az ember folyamatosan gamer körökben mozog, mint az itt jelenlévők nagy része, azt tekinti etalonnak, ami ebben a körben jelentős. Csak hát ez nem túl nagy réteg. Autós hasonlattal élve ismét, nincs túl nagy profit a sportos autókon, hiába tetszenek annyiunknak. Azért az átlagmanus sosem fog venni Ferrarit, akkor sem, ha kihozzák az MX változatát. Kép Mert nem fér be cekker és koppan az alja a földúton, amikor a telekre menne vele.

[/quote]

Vedd már észre, hogy az nVidia már nemcsak gamer területen, hanem a vállalati OEM piacon és a PC-s 3D-s munkaállomások terén is piacvezető. Ja, és már a Mac-ekbe is alapból MX-eket pakolnak. És a történetnek még nincs vége... Vagy az emberek legnagyobb része nem "átlagmanus"? Kép))

#98 Guest_belohin_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 18:13

idézet:
Eredetileg azopi írta:

Vedd már észre, hogy az nVidia már nemcsak gamer területen, hanem a vállalati OEM piacon és a PC-s 3D-s munkaállomások terén is piacvezető. Ja, és már a Mac-ekbe is alapból MX-eket pakolnak. És a történetnek még nincs vége... Vagy az emberek legnagyobb része nem "átlagmanus"? Kép))
[/quote]

Ezt rengeteget hallom, de csak errefelé. A munkámhoz tartozik, hogy erőteljes mennyiségben olvasgatok válallati elemzéseket. Többek közt az nVidiáét is. És semmi nem támasztja alá a piacvezetőségét. Lehet, hogy másként használjátok a fogalmat, de az időszakonkénti 2-3%-os differencia még nem jelenti a piacvezetést. Kép Az olcsó MX felfutása jól jött, de egy termék még nem dönti el a versenyt.

De itt nem az nVidia a téma, hanem a Matrox.
Mondjuk érdekes, hogy az Nvidia fan topicokban miért nincs ennyi fake. Ha meg megszólal valaki, hogy Matrox, azonnal jön valaki és megmagyarázza, hogy de az nVidia a király. Most tényleg ennyire zavarja őket a Matrox léte? Mert akkor tudhat valamit. Kép

#99 Guest_Atko_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 19:39

idézet:
Eredetileg belohin írta:
Most tényleg ennyire zavarja őket a Matrox léte? Mert akkor tudhat valamit. Kép [/quote]
Ott a pont. Kép

#100 Guest_MeLa`K_*

Elküldve: 2001. 03. 29. 20:25

Hi!
Ledzep: Sorry, akkor kicsit félreértettem, de attól még a vélemyényem ugyanaz a feszkiegyenlítő csíkokról. Az 1280x1024 nagy felbontás? 17"-o monitort azér már illik feljebb kapcsolni, főleg a diamondtronodat. egyébként Cad/Cam mondjuk nem 17" képernyőn megy. hanem 21" felett. Azok nagyfelbontást használnak. Egyébként volt Martox kártyád? ha nem kipróbálhatnád, bár gondolom, ha látnál is különbséget is letagadnád...ha abból indulok ki amit mondtál a Matrox fanokról.
Atko. Most megdobogtattad a szívemet...olyan jóvolt látni..G800...sírok is... Kép
Byez..

Téma megosztása:

• (107 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.