HWSW Informatikai Kerekasztal: TFT vs. CRT - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

TFT vs. CRT ...avagy miért TFT? Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 06. 17:25

Csákó Podi!

Gondoltam, hogy kiragadod majd azt a pár sort... de úgy emléxem, hogy a te jegyzetedben is benne van! :)))
Röhögjünk egyűtt!!!

:D :D :D :D
Úgy is mindig  nekem van igazam! :)

#102 Felhasználó inaktív   Attila23 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 07. 19:28

idézet:
Ezt írta Balageeee:
Az órák számát eltalálta, csak az az egy gond, hogy ez nem a CRT monitorokra szól. Nem azért kell szüneteltetni a munkát mert a CRT káros, hanem azért mert nem lehet folyamatosan dolgozni 6 órán keresztül. Tehát, ha TFT monitor előtt gubbasztasz, akkor is vonatkozik ez a rendelet. Itt az egyhelyben pózolás megszüntetése a lényeg. Munkavédelem szempontjából, pedig azért vezették be a kötelező szüneteket, mert, ha nem lenne, akkor a dolgozók munkaidejük ~14%-át álcázott vagy alkalmi pihenőkre használják. (ez a megállapítás a munkavédelmi tantárgyam jegyzetében szerepel) A másik probléma ami miatt nem jó, ha sokat ülnek a monitor előtt, hogy ember sokkal kevesebbet pislog, mint természetes állapotban, ami pedig egyeltalán nem tesz jót. Kiszárad a szem...blablabla

A szem károsításáról meg annyit, hogy nem igazán a CRT sugárzása rontja a szemet... Igaz minden sugárzás rontja a látást, de manapság a monitorok sugárzása olyan minimális, hogy nem befolyásolja igazán a látást. Azért kiváncsi lennék, hogy egy TFT-nek mekkora a sugárzása egy CRT-hez képest...
De még1X mondom, hogy nem a sugárzás a lényeg. Egy szemésszel beszéltem, aki elmondta, hogy itt a fokuszpont távolság a meghatározó. Már nem emléxem ,hogy hány métert mondott, de a lényeg, hogy egy bizonyos méteren kívül, ha az ember fókuszál, az a szemnek pihenést jelent, ha azon belül, akkor meg erölködést.
[/quote]
Nekem is azt mondta a szemészem, hogy a sok közelre nézés rövidlátásra hajlamosít. De azt nem mondhatják, hogy ne tanulj mert elromlik a szemed! Mert ugyebár elsősorban az intellektuális tevékenységek során kell közelre nézni. Mindenestre a gyereknek már évtizedek óta mondják, hogy ne hajolj olyan közel a papírhoz, mert elromlik a szemed.

A monitorra is ugyanez igaz. A TFT nagy előnye, hogy messzebbről is éles képet ad! Az előző 17"-os CRT-m 1024*768-as képéhez képest a 17"-es TFT-m 1280*1024-es képét körülbelül dupla távolságról tudom nézni! Persze akinek jó a látása annak ez nem tűnik fel, de én meg utálok szemüvegben számítógépezni.

A pislogás, meg egyéb problémák igazak.

A sugárzásról annyit, hogy elektroszmogot (elektromágneses mezőt) a TFT is csinál. Ennek hatásai még nem pontosan tisztázottak, mindenesetre fárasztja az embert. Az is biztos, hogy ebből a fajta sugárzásból is sokkal kevesebbet csinál egy TFT.

Az a 14%-os dolog szvsz baromság. A Taylorizmus, meg optimális munkaszervezés nem munkavédelmi kategória.
Amúgy meg lehet monitor előtt is lazsálni, pl. passziánsz.

Egyébként még két érv eszembe jutott a TFT-k mellett.
Egy CRT lényegesen több helyet foglal mint egy TFT. Manapság egy m2 több százezer forint, egy frekventált helyen lévő irodában akár félmillió is lehet.

Ezenkívül sokan használnak klímát. Egy CRT min. 100 wattal több meleget termel, ezt meg újabb 35-40 Watt energiaráfordítással lehet kikergetni a szobából.

#103 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 07. 19:59

idézet:
Ezt írta Attila23:
Egyébként még két érv eszembe jutott a TFT-k mellett. Egy CRT lényegesen több helyet foglal mint egy TFT. Manapság egy m2 több százezer forint, egy frekventált helyen lévő irodában akár félmillió is lehet.
[/quote]

:eek: Hu. Attol, hogy az iroasztalon kisebb monitor csucsul az iroasztal meg ugyanakkora marad - szerintem. :D Szoval a TFT-ken nyert sok felesleges hely miatt meg senki nem koltozott kisebb irodaba. :)
A hely inkabb ott szamit - megint egeszsegugyi szempontbol -, hogy tavolabb tudod tenni a monitort a szemedtol. Mondjuk a TFT 20 centivel egeszsegesebb. :)
-ZsOlTi-

#104 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 08. 15:34

idézet:
Ezt írta Attila23:

Nekem is azt mondta a szemészem, hogy a sok közelre nézés rövidlátásra hajlamosít. De azt nem mondhatják, hogy ne tanulj mert elromlik a szemed! Mert ugyebár elsősorban az intellektuális tevékenységek során kell közelre nézni. Mindenestre a gyereknek már évtizedek óta mondják, hogy ne hajolj olyan közel a papírhoz, mert elromlik a szemed.

A monitorra is ugyanez igaz. A TFT nagy előnye, hogy messzebbről is éles képet ad! Az előző 17"-os CRT-m 1024*768-as képéhez képest a 17"-es TFT-m 1280*1024-es képét körülbelül dupla távolságról tudom nézni! Persze akinek jó a látása annak ez nem tűnik fel, de én meg utálok szemüvegben számítógépezni.

A pislogás, meg egyéb problémák igazak.

A sugárzásról annyit, hogy elektroszmogot (elektromágneses mezőt) a TFT is csinál. Ennek hatásai még nem pontosan tisztázottak, mindenesetre fárasztja az embert. Az is biztos, hogy ebből a fajta sugárzásból is sokkal kevesebbet csinál egy TFT.

Az a 14%-os dolog szvsz baromság. A Taylorizmus, meg optimális munkaszervezés nem munkavédelmi kategória.
Amúgy meg lehet monitor előtt is lazsálni, pl. passziánsz.

Egyébként még két érv eszembe jutott a TFT-k mellett.
Egy CRT lényegesen több helyet foglal mint egy TFT. Manapság egy m2 több százezer forint, egy frekventált helyen lévő irodában akár félmillió is lehet.

Ezenkívül sokan használnak klímát. Egy CRT min. 100 wattal több meleget termel, ezt meg újabb 35-40 Watt energiaráfordítással lehet kikergetni a szobából.
[/quote]

Na ne fárasszál már a klímával... :)) Először is honnét vetted ezt a 35-40W különbséget? Bizti , hogy jobban melegszik a CRT, de egy picit dúrva az a +40W klima fogyasztás...
De ha akarod, akkor még plusszban kiszámolhatom azt a 35-40 W többletet, és akkor nem 10év jön ki, hanem 7-8.... :)))))
Azt nem akartad írni, hogy a videókártyán keresztül több színt szop a számítógépből, és esetleg annak a tápja is többet vesz fel?

A tanulásról meg annyit, hogy álltalában 8 órát nem olvas senki. A másik meg az, hogy, ha már így felvetetted, az is rontja a látást. Bár ez most nem a CRT-hez vagy a TFT -hez kapcsolódik.

A helyfoglalás, abból a szempontból, amit írtál elég nagy baromság, bár ezt látom nem csak én állapítottam meg. Esetleg meszebb tolhatod magadtól...

Leírod, hogy még nem tisztázták a sugárzását a TFT-nél, de abban azért bizti vagy, hogy kisebb. :)) Hány olyan dolog volt már az életben, hogy kitalálták, hogy az nem szennyez, meg nem sugároz, aztán évekkel később, csak lestek, hogy ugyan olyan szar, mint az utódja. Bár én sem mondanám, hogy a TFT nem jobb a sugárzás szempontjából...de biztos azért nem vagyok.

Láttam már én is TFT monitort, és olyan nagy képélesség különbséget nem vettem észre... sőt semilyet.

#105 Felhasználó inaktív   Attila23 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 09. 20:22

idézet:
Ezt írta Balageeee:

Na ne fárasszál már a klímával... :)) Először is honnét vetted ezt a 35-40W különbséget? Bizti , hogy jobban melegszik a CRT, de egy picit dúrva az a +40W klima fogyasztás...
[/quote]

Egy 17"-es CRT kb. 100 wattal fogyaszt többet, mint egy 15"-ös vagy akár 17"-es TFT. Ez hővé alakul. A mai átlagos hőcserélős klímák kb. 35-40 watt energiabefektetéssel tudják megfogni a szobában levő meleget és házon kívül helyezni. (pl. egy 2,5 KW hűtőteljesítményű split klíma 800 W-ot fogyaszt amikor ténylegesen hűt)

#106 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 09. 21:35

idézet:
Ezt írta Attila23:

Egy 17"-es CRT kb. 100 wattal fogyaszt többet, mint egy 15"-ös vagy akár 17"-es TFT. Ez hővé alakul. A mai átlagos hőcserélős klímák kb. 35-40 watt energiabefektetéssel tudják megfogni a szobában levő meleget és házon kívül helyezni. (pl. egy 2,5 KW hűtőteljesítményű split klíma 800 W-ot fogyaszt amikor ténylegesen hűt)
[/quote]

Hát újra ezek a fránya teljesítmény számok... :p
Ez az egész teljesítményes vita úgy indult, hogy Zerggg szerint a TFT magas ára ott térül meg, hogy a CRT többet fogyaszt. Ha elolvastad, amit erre ítam neki, akkor láthatod, hogy a TFT alacsonyabb fogyasztásából adódó nyereség 10év körül térül meg(a számítás levezetése ott van). Tehát még1X mondom, hogy ez nem magyarázat a magas árra, mert 10év múlva nem ez lesz a technikai szint.

A másik meg, hogy ha az Ő irását is elolvastad volna rendesen, akkor nem írtad volna, hogy 100W -a különség a két monitorfajta között. Zerggg azt írta, hogy egy TFT kb. 30W körül fogyaszt, egy CRT kb. 100W. A kettő között a "kb." kifejezés miatt kb. 70W a különbség. Bár most néztem a kedvedért CRT fogyasztásokat, és a 90-100W jellemző rájuk.
Na tehát... most, hogy megtárgyaltuk a teljesítmény viszonyokat jöhet a következő dolog, ami meglepett.
Nem tom, hogy ismered e a CRT működése és a TFT működése közti különbséget, de elég szomorú az, hogy szerinted a két monitor közötti teljesítmény különbség hővé alakul át. :rolleyes:
Azt írtad, hogy a kb. 100W többlet teljesítmény, ami nem 100W, hanem 70W, de jobb esetben csak 60W, az hővé alakul... Akkor azt mond meg nekem ,hogy az a szerencsétlen CRT monitor mitől működik, ha a felvett teljesítmény, az általad említett 90%-a hővé alakul?!!! Azt megértem, hogy egy vasaló a felvett teljesítményének nagyobb hányadát hővé alakítja, mert ugye ez a dolga, de,hogy egy 100W-os CRT kb. 100W-ot hővé alakítson... hát nem semmi ötlet! :D

A klimával kapcsolatban szintén elég érdekeseket írtál. Nálam a szobában nyáron 30fok körül van, és azt tapasztaltam, hogy kint több(még nincs klímánk). Én még nem vettem észre hogy nagyon feljebb ment volna a hőmérséklet a monitor üzeme miatt. Egy barátom azt mondta, hogy 1-2 fokkal azért több, főleg, ha kis szobáról van szó, de mondjuk egy nagyobb helyiségben ez nem igazán jelentkezik.
Tehát szerinted egy kis szobában +1-2 fok többlet, az a légkondi számár +30-40W??? Elég érdekes...
A másik meg, hogy a légkondit kis szoba esetén nem a szobába helyezik el, hanem egy elszobába ahol nem számít, hogy a másik szobában egy vagy két fokkal melegebb van e a monitortól.

#107 Felhasználó inaktív   balagee 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 09. 21:36

idézet:
Ezt írta zZsOlTi:

:eek: Hu. Attol, hogy az iroasztalon kisebb monitor csucsul az iroasztal meg ugyanakkora marad - szerintem. :D Szoval a TFT-ken nyert sok felesleges hely miatt meg senki nem koltozott kisebb irodaba. :)
A hely inkabb ott szamit - megint egeszsegugyi szempontbol -, hogy tavolabb tudod tenni a monitort a szemedtol. Mondjuk a TFT 20 centivel egeszsegesebb. :)
[/quote]

Ez a helytakarekossag kivalo erv. Ne abban godnolkojd hogy TFT-re cserel a ceg, hanem eleve TFT-vel rendez be egy irodat. 30-40 centivel rovidebb asztal is eleg, ennyivel beljebb ulhet az user. Ez rengeteg sporolas tud lenni megfeleloen nagy szamu felhasznaloval. De ha CRT-rol cserel tft-re akkor is kiralysag van mert egy irodai asztalon rengeteg cuccnak el kell meg fernie, es a nagy CRT miatt mashonnan kell elvenni a helyet. A szabadabb rendezkedes is kiraly tft-vel. Pl siman lehet ugy egymassal szemben ultetni embereket ugy, hogy a monitor hatulja ember fele nez. CRT-nel ez nagyon nem tanacsos, mert hatrafele nagyon sugaroznak.

Dolgoztam en rendszergazdakent olyan cegnel, ahol eleg zsufolt irodak voltak, tele gepekkel. Ha akkor az osszes monitort TFT-re csereltuk volna, az userek tancot jartak volna oromukben, annyi helyet foglaltak a monitorok.

#108 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 01:57

idézet:
Ezt írta Balageeee:

Azt írtad, hogy a kb. 100W többlet teljesítmény, ami nem 100W, hanem 70W, de jobb esetben csak 60W, az hővé alakul... Akkor azt mond meg nekem ,hogy az a szerencsétlen CRT monitor mitől működik, ha a felvett teljesítmény, az általad említett 90%-a hővé alakul?!!! Azt megértem, hogy egy vasaló a felvett teljesítményének nagyobb hányadát hővé alakítja, mert ugye ez a dolga, de,hogy egy 100W-os CRT kb. 100W-ot hővé alakítson... hát nem semmi ötlet! :D

[/quote]

Még jobban ki fox akadni:

Nem a felvett teljesítmény 90%a, hanem az egész hövé alakul. Csak az a maradék 10% nem egyböl a monitor alkatrészeiben alakul hövé, hanem elöször valamilyen sugárzás lesz belöle. Tudom, hogy ezt ti nem szeretitek, ezért most foglalkozzunk azzal a résszel , ami mind2 monitortipusnál egyforma, tehát alakuljon hasznos produktummá, fénnyé. Namost ez a fény (meg a többi sugárzás) pedig ott válik hövé, ahol elnyelödik, például a falon, a pólódon, a szekrényen, had ne soroljam tovább.

#109 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 10:27

idézet:
Ezt írta balagee:

Ez a helytakarekossag kivalo erv. Ne abban godnolkojd hogy TFT-re cserel a ceg, hanem eleve TFT-vel rendez be egy irodat. 30-40 centivel rovidebb asztal is eleg, ennyivel beljebb ulhet az user.
[/quote]

Ne viccelj mar! Egy normalis iroasztal lapja altalaban mondjuk 140-170cm hosszu es 60-70cm a szeles(mely). Ekkora asztal KELL, hogy az ember kenyelmesen elferjen. Namost ebbol a 70cm-es szelessegbol levagsz 30-40cm-t mondvan a maradekon is elfer a tft monitor, akkor mi marad? Marad egy 30cm-es deszkad, amin igaz hogy elfer a keskeny monitorod, viszont egy billentyuzet vagy egy a4-es lap mar nem, pedig - ahogy irtad - egy irodai asztalon sokmindennek el kell fernie.. :)
Szoval a lenyeg, hogy nem hiszem, hogy barki kisebb asztalokkal szamolna a TFT-k miatt, ezzel soksok negyzetmetert es berleti dijat megtakaritva.
-ZsOlTi-

#110 Felhasználó inaktív   Attila23 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 13:40

Szerintem nem azon kéne kiakadni, hogy hogyan rendezik be az irodát.

Itt van előttem egy 17"-os TFT, gyakorlatilag nulla helyet foglal, mert alá is lehet pakolni, pl. berakhatom alá a billentyűzetet és akkor elfér előttem egy A4-es papír.

Egy hasonló 19"-es CRT-ből dőlne a meleg, vehettem volna hozzá új bútort, és foglalná helyet.

Az energiaproblémák elemzéséhez pedig javasolnám az energiamegmaradás elvének alkalmazását.

Van egy szoba, benne egy monitor, ami elfogyaszt 130 Wattot. Semmi nem jön ki ebből. --> hővé alakul az egész. Mivel kint melegebb van mint bent, így ez a hő nem fog csak úgy magától eltűnni innen. Ha beállítod a klímát 24 fokra, és ha ehhez effektíve hűtenie is kell, akkor a monitor használata mellett óránként 130 wh -t kell pluszba kihűtenie, hogy tartani tudja a 24 fokot.

#111 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 13:43

idézet:
Ezt írta zZsOlTi:

Ne viccelj mar! Egy normalis iroasztal lapja altalaban mondjuk 140-170cm hosszu es 60-70cm a szeles(mely). Ekkora asztal KELL, hogy az ember kenyelmesen elferjen. Namost ebbol a 70cm-es szelessegbol levagsz 30-40cm-t mondvan a maradekon is elfer a tft monitor, akkor mi marad? Marad egy 30cm-es deszkad, amin igaz hogy elfer a keskeny monitorod, viszont egy billentyuzet vagy egy a4-es lap mar nem, pedig - ahogy irtad - egy irodai asztalon sokmindennek el kell fernie.. :)
Szoval a lenyeg, hogy nem hiszem, hogy barki kisebb asztalokkal szamolna a TFT-k miatt, ezzel soksok negyzetmetert es berleti dijat megtakaritva.
[/quote]

Ez igy nagyjából igaz, meg logikusnak is hangzik, amit mondasz, de egy dologgal nem számolsz: ha egy felhasználónak kicseréled a monitorát TFTre, akkor a fennmaradó helyen tudja tárolni az olyan aktákat, stb, amiket eddig egy külön szekrényben tartott. Ez tehát felszabadul (vagy egy része).

Tehát a helymegtakaritás igenis észrevehető, csak nem olyan formában, hogy le lehet vágni az asztalból, vagy ilyesmi. Persze ez egy olyan dolog, hogy felhasználója válogatja, a rendszeretöbb tipus nem tesz a fennmaradó helyre semmit, hanem élvezi, hogy végre elfér (pl. én).

#112 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 15:03

idézet:
Ezt írta balagee:

Ez a helytakarekossag kivalo erv. Ne abban godnolkojd hogy TFT-re cserel a ceg, hanem eleve TFT-vel rendez be egy irodat. 30-40 centivel rovidebb asztal is eleg, ennyivel beljebb ulhet az user. Ez rengeteg sporolas tud lenni megfeleloen nagy szamu felhasznaloval. De ha CRT-rol cserel tft-re akkor is kiralysag van mert egy irodai asztalon rengeteg cuccnak el kell meg fernie, es a nagy CRT miatt mashonnan kell elvenni a helyet. A szabadabb rendezkedes is kiraly tft-vel. Pl siman lehet ugy egymassal szemben ultetni embereket ugy, hogy a monitor hatulja ember fele nez. CRT-nel ez nagyon nem tanacsos, mert hatrafele nagyon sugaroznak.

Dolgoztam en rendszergazdakent olyan cegnel, ahol eleg zsufolt irodak voltak, tele gepekkel. Ha akkor az osszes monitort TFT-re csereltuk volna, az userek tancot jartak volna oromukben, annyi helyet foglaltak a monitorok.
[/quote]

Abban igazad van, hogy ahol gépparkokat alakítanak ki, ott az elrendezés szempontjából bizti jobb a TFT, mert jobban elhelyezhető, de csak akkor ,ha ott semmi mást nem csinálnak a számítógépezésen kívül. Ilyenek az internetes szobák is, amit már egy jó pár helyen láttam a városban.
Viszont itt arról volt szó, hogy egy irodai alkalmazásnál, ahol az asztalon TFT van ott nem kisebb az asztal, mint egy oylan irodában, ahol CRT van... Ha egy íróasztalt még lerövidítesz 30-40 cm-rel azon nem sok más munkát tudsz végezni. A másik meg az, hogy, ha egy asztalon egy TFT kevesebb helyet foglal, akkor mi van?? Legfeljebb meszebről nézed a monitort, mert hátrébb tudod tolni(ez pozitív), de hogy hely nem szabasul fel, amit más célra fel tudnál használni, az is bizti. Én legalább is nem igazán pakolnék a felszabadított helyre a monitor elé semmit, mert szeretem, ha az egész képet látom.
Azt is írtad, hogy a CRT monitorok zavarják egymást, ha egymáshoz közel, és háttal fordítod őket. Hát az én LG 795FT monitoromat nem szokta zavarni a szervizmonitorom, amikor felteszem mellé, pedig a hátúlja majdnem úgy áll, ahogy te említetted. Az igaz, hogy az a régebbi szervizmoncsi képe rebeg mint az állat, de hogy az LG-é nem az is tuti. Ebből az derül ki, hogy az újabb CRT monitorok nem igazán érzékenyek erre. Az én LG-m kb 2-3 éves modell...
A TFT oda jó, ahol nagyon sok gépet kell telepíteni egy kis területre, és nem fontos a kioltási sebesség. Illetve, ahol lényeges, hogy jó legyen a design. Egyszerűen nem éri meg azt a többlet árat, amit tud a ketyere.
Majd, ha tényleg elég gyors lesz, és jóval olcsóbb, akkor azt mondom okés. Én sem vagyok a TFT-k ellen, de még manapság nem éri megvenni azért, mert kisebb helyet foglal el. Ez vonatkozik otthonra, olyan irodákban, ahol csak 1-2 gép van. A fogyasztáskülönbséggel kapcsolatban leírtam már, hogy miért nem jobb. A légkondis dolog szintén marhaság, azt is leírtam, hogy miért. A villogsmentesség szintén nem előny egy 100Hz-es CRT-vel szemebe. A szemet meg így is úgy is károsítod legalább olyan mértékben mind a kettőnél.

#113 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 15:26

idézet:
Ezt írta Balageeee:
A villogsmentesség szintén nem előny egy 100Hz-es CRT-vel szemebe. [/quote]

hát ha valakinek az nem előny, hogy tudja nézni egész nap a monitor képét, és este is lát, és nem fájdul meg a feje... akkor arra már nem lehet mit mondani...

meg ha valakinek az nem előny, hogy nem kell egész nap egy kis szar fényerejű monitort bámulni egy lesötétített szobában... és utána ha utcára kimegy, akkor csak a legdurvább napszemüvegben, vagy hunyorogva, mert túl sok a fény...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#114 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 15:41

idézet:
Ezt írta Attila23:
Szerintem nem azon kéne kiakadni, hogy hogyan rendezik be az irodát.

Itt van előttem egy 17"-os TFT, gyakorlatilag nulla helyet foglal, mert alá is lehet pakolni, pl. berakhatom alá a billentyűzetet és akkor elfér előttem egy A4-es papír.

Egy hasonló 19"-es CRT-ből dőlne a meleg, vehettem volna hozzá új bútort, és foglalná helyet.

Az energiaproblémák elemzéséhez pedig javasolnám az energiamegmaradás elvének alkalmazását.

Van egy szoba, benne egy monitor, ami elfogyaszt 130 Wattot. Semmi nem jön ki ebből. --> hővé alakul az egész. Mivel kint melegebb van mint bent, így ez a hő nem fog csak úgy magától eltűnni innen. Ha beállítod a klímát 24 fokra, és ha ehhez effektíve hűtenie is kell, akkor a monitor használata mellett óránként 130 wh -t kell pluszba kihűtenie, hogy tartani tudja a 24 fokot.
[/quote]

Figyelj!!

Te miért nem olvasod el rendesen azt, amit leírunk ide??
Úgy ontod magadból a marhaságot, mintha muszály lenne...
Először még 100W-ot írsz, aztán 130w-ot, holnap mit fogsz??? 200W-ot? Az egész monitorom 100W-os, miről beszélsz te? :eek:
A másik pedig, hogy ha a 100W-ot eldisszipálná, akkor azt nem monitornak, hanem villanysütőnek hívnák! Hogy melegítené már el az egész felvett teljesítményt te nagyonokos? A disszipáció az itt nem maga a hasznosság, mint egy vasalónál, hanem egy veszteség. Itt a felvett teljesítmény többsége a kép előállításhoz járul hozzá, és közben az alkatrészek, illetve maga a képcső disszipál hőt, ami maga a veszteség.
Amúgy meg örülök, hogy ismeresd az energiamegmaradás törvényét... A monitor disszipációja meg akkora, amire te azt írtad, hogy fűt, mint az állat, hogy egy 230X340 kisszobába 260-as magassággal a monitortól 20 cm-rel feljebb a hőmérséklet a hőmérő szerint a nap végén 2 fokkal volt többet, mint kikapcsolt állapotban. Amikor visszatettem a helyére nem mutatott különbséget bekapcsolt és kikapcsolt állapotban. Csak,hogy nehogy belekössél, a hőmérő helye ebben a szobában a monitortól kb 2m-re van.
Ha szerinted ebből a minimális hőváltozásból az előszobában működő légkondi többet fogyaszt, akkor én szerintem meg neked el kéne menni és valami új csodát kéne bejelentend, hogy díjat kaphassál. És utánna ott meséld el nekik azt is ,hogy szerinted egy 100W-os monitor 100W-ot melegít el.
Ja és mi alá akarsz te pakolni???? Én is elővehetem a szekrényből a könyveimet és alástócolhatom, csak akkor fel kell majd állnom, hogy lássak valamit belőle...

#115 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 15:47

idézet:
Ezt írta WiZARD:

hát ha valakinek az nem előny, hogy tudja nézni egész nap a monitor képét, és este is lát, és nem fájdul meg a feje... akkor arra már nem lehet mit mondani...

meg ha valakinek az nem előny, hogy nem kell egész nap egy kis szar fényerejű monitort bámulni egy lesötétített szobában... és utána ha utcára kimegy, akkor csak a legdurvább napszemüvegben, vagy hunyorogva, mert túl sok a fény...
[/quote]

Vegél rendes CRT-t és akkor nem fájdul meg a fejed...
Kis szar fényerőt nem igazán vágom mit jelent nálad, de nálam elég a fény, ne abból indúlj ki, hogy régen voltak ócska monitorok.

#116 Felhasználó inaktív   Nagypapa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 16:00

idézet:
Ezt írta Balageeee:

Figyelj!!

Te miért nem olvasod el rendesen azt, amit leírunk ide??
Úgy ontod magadból a marhaságot, mintha muszály lenne...
Először még 100W-ot írsz, aztán 130w-ot, holnap mit fogsz??? 200W-ot? Az egész monitorom 100W-os, miről beszélsz te? :eek:
A másik pedig, hogy ha a 100W-ot eldisszipálná, akkor azt nem monitornak, hanem villanysütőnek hívnák! Hogy melegítené már el az egész felvett teljesítményt te nagyonokos? A disszipáció az itt nem maga a hasznosság, mint egy vasalónál, hanem egy veszteség. Itt a felvett teljesítmény többsége a kép előállításhoz járul hozzá, és közben az alkatrészek, illetve maga a képcső disszipál hőt, ami maga a veszteség.
Amúgy meg örülök, hogy ismeresd az energiamegmaradás törvényét... A monitor disszipációja meg akkora, amire te azt írtad, hogy fűt, mint az állat, hogy egy 230X340 kisszobába 260-as magassággal a monitortól 20 cm-rel feljebb a hőmérséklet a hőmérő szerint a nap végén 2 fokkal volt többet, mint kikapcsolt állapotban. Amikor visszatettem a helyére nem mutatott különbséget bekapcsolt és kikapcsolt állapotban. Csak,hogy nehogy belekössél, a hőmérő helye ebben a szobában a monitortól kb 2m-re van.
Ha szerinted ebből a minimális hőváltozásból az előszobában működő légkondi többet fogyaszt, akkor én szerintem meg neked el kéne menni és valami új csodát kéne bejelentend, hogy díjat kaphassál. És utánna ott meséld el nekik azt is ,hogy szerinted egy 100W-os monitor 100W-ot melegít el.
Ja és mi alá akarsz te pakolni???? Én is elővehetem a szekrényből a könyveimet és alástócolhatom, csak akkor fel kell majd állnom, hogy lássak valamit belőle...
[/quote]

Mindenekelött legjobb lenne szerintem megtartani a fórum eddigi kulturszinvonalát, minimum...

Másik, hogy ha szted te pl. jobban figyeltél fizikaórán, mikor az energiamegmaradásról volt szó, akkor meséld el, hogy mi lesz a monitor (meg egyébként minden más eszköz) által felvett teljesítménnyel, ha nem alakul hövé elöbb, vagy utóbb, de még mindenképpen a szobán belül?

Mellesleg 100 watt höteljesítmény nem túl sok, egy legkisebb hősugárzó is minimum kilowattos szokott lenni, egy rezsó szintén...

#117 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 16:01

idézet:
Ezt írta Balageeee:

Vegél rendes CRT-t és akkor nem fájdul meg a fejed...
Kis szar fényerőt nem igazán vágom mit jelent nálad, de nálam elég a fény, ne abból indúlj ki, hogy régen voltak ócska monitorok.
[/quote]

nemtom nálam egy Eizo CRT nem számít az ócska, retek kategóriába...
de nem akarok vitázni, tartsd meg a crtdet, én meg élvezem a tft-t :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#118 Felhasználó inaktív   ferint 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 06. 10. 16:27

Elnézést kérek hogy beleolvastam az eddig elhangzott dolgokba :) de arra gondoltam hogy a 17"-os CRT-t nyugodtan le lehet váltani egy 15"-os LCD-re merthogy a látható képmérete kb ugyanakkora (csak a kukacosoknak: 15" LCD: 38cm, 17" CRT: 40cm) itt pedig már nem annyira jelentős az árkülönbözet hogy egy kis spórolással ne érje meg ráfizetni...

#119 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 16:30

idézet:
Ezt írta zerggg:
Elnézést kérek hogy beleolvastam az eddig elhangzott dolgokba :) de arra gondoltam hogy a 17"-os CRT-t nyugodtan le lehet váltani egy 15"-os LCD-re merthogy a látható képmérete kb ugyanakkora (csak a kukacosoknak: 15" LCD: 38cm, 17" CRT: 40cm) itt pedig már nem annyira jelentős az árkülönbözet hogy egy kis spórolással ne érje meg ráfizetni...[/quote]

pontosan.
nembeszélve arról, akinek nem játékra kell a monitor. 45-50K nettó egy közepes 17es, és 65K-tól egész jó kis tftket lehet kapni...

#120 Felhasználó inaktív   Balageeee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 10. 17:18

idézet:
Ezt írta Nagypapa:

Mindenekelött legjobb lenne szerintem megtartani a fórum eddigi kulturszinvonalát, minimum...

Másik, hogy ha szted te pl. jobban figyeltél fizikaórán, mikor az energiamegmaradásról volt szó, akkor meséld el, hogy mi lesz a monitor (meg egyébként minden más eszköz) által felvett teljesítménnyel, ha nem alakul hövé elöbb, vagy utóbb, de még mindenképpen a szobán belül?

Mellesleg 100 watt höteljesítmény nem túl sok, egy legkisebb hősugárzó is minimum kilowattos szokott lenni, egy rezsó szintén...
[/quote]

Hát a szinvonal tényleg megmaradhat, de amikor már töbször is leírom ,hogy mi van, úggy írsz rá dolgokat, mintha el sem olvasnád. Ebből adódóan ingerült állapotba kerültem. Amúgy bocsi!

Na szóval akkor energiamegmaradás egy TV készülékben.
Mondjuk egy picit vázlatos lesz, mert másra is fordítódik energia, de a legtöbb arre a részre fog, amit mindjárt leírok.
Először is a katódsugárcső lényege, hogy pár KV-os nagyfeszültséggel az elektronokat vákumban nagy sebességre gyorsítják, és ezek az elektronok egy foszforporral bevont felületre érkeznek(ez it a képernyő). Az előállított nagyfeszültség enegiája mozgási energiává fog átalakulni, ami magána az elektronnak a mozgási energiája lesz(nem mind, vanak veszteségek!). A folytatáshoz el kell még mondani valamit: Az atomoknál vagy molekulák elektronpályáikhoz meghatározott energiatartalmak tartoznak.
Tehát egy elektron alap állapotban, alap(vegyérték) szinten van. Mivel a következő szint a a tiltott szint ezért olyan energiát kell közölnünk az elektronnal, hogy ezt túllépve a vezetési sávba lépjen.
Na tehát... ha a felgyorsított elektronok, amit a három ágyú kilő és találkozik a képernyő belső felén található foszfor réteggel, akkor annak az anyagnak az elktronjai, a gyorsan becsapódó elektonok kinetikus energiájuk miatt, kitérnek eredeti energiaszintjükről, és egész addig ott maradnak, amíg az energiaközlés tart. Ezt hívják generálódásnak. Amikor ez a közlés megszünik, akkor a foszfor elektronjai ismét visszaugranak eredeti helyükre, és energia szabadul fel (ez a rekonbináció). Egyes anyagok ezt az energiát elektromágneses sugárzás formájában látható tartományban adják le. Az ilyen anyagokat nevezik fényporoknak, és a fény előállításának folyamatát pedig lumineszensziának nevezik. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy nem a teljes energia alakul át fénnyé, hanem KIS veszteséghő keletkezik.
A másik hőveszteség az elektrongyorsításkor keletkezik(ez a nagyobb), illetve egy ismét kisebbnek mondható hőveszteség megfigyelhető az alkatrészeken is.
A fény kibocsátás után a fény elnyelődik és az energia tovább alakul át, de nem feltétlen hővé... Na erről ennyit.
Tehát mégyszer mondom a felvett teljesítménynek csak egy kisebb része disszipálódik el, és véletlenül sem az egész.
Tehát amit fűt a CRT moncsi az csak egy kisebb veszteség.

Mellesleg tudom ,hogy mennyi 100W hőteljesítmény, és ha még ennek is csak egy 50% -nál kisebb részét fűtöd el, akkor nem tudom, hogy mit akarsz a légkondi többlet fogyasztásával. Ráadásul ma írtam neked, hogy a hőmérős vizsgálat mennyi pluszz fokot okozott a szobában.

Téma megosztása:

• (16 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.