idézet:
Ezt írta Balageeee:
Hülyeségeidre nincs mit írni....[/quote]
na kicsi barátom látom a 33 hozzászólásoddal elismert törzstag vagy, ugye nem kell többet mondanom?
Másrészt az érveid marha meggyőzőek voltak ismét, tekintve, hogy nem volt egy se...![]()
TFT vs. CRT ...avagy miért TFT?
Elküldve: 2003. 06. 11. 13:30
Elküldve: 2003. 06. 11. 13:39
idézet:
Ezt írta Gali:
Úgy gondolom szükséges megjegyzést tennem az itt elhangzottakhoz
Az a 100 W nem olyan fontos, mert monitor mellett ott a táp, a procihűtő, alaplapi, videókártya hűtőborda, esetleg egy erősítő, meg az ablakon bejövő hő.
És a topic nem erről szólt.
Apropó szellemkép: CRT-nél is van ilyen (ajánlom a sok fekete hátteret tartalmazó filmeket), TFT-t még nem néztem ilyen szempont alapján, így véleményt sem tudok alkotni a különbségről.
Nem tudom felvetette-e már valaki ( nem olvastam végig a topicot), de mennyi a TFT-k világításának élettartama? Ha jól tudom erről külön fényforrás gondoskodik.
Megoldható-e ennek a cseréje (pl szabványos fénycső), vagy dobható ki az egész egyben. Van különbség ilyen szempontból noname és márkás TFT között?
[ 2003. június 11.: Gali szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
A garanciajegyen jelzik a fénycső élettartalmát órában, ez tipustól függ, de általában 20-25 ezer óra. Azonban ez nem azt jelenti hogy ezen idő végére kialszik a fénye, hanem azt hogy az eredeti fényerejének X százalékára csökken. Ezt abból lehet megállapítani hogy egyre magasabbra kell állítanod a fényerőt a kép megjelenítéséhez.
A cseréje egyszerű, kb olyan megeröltető mint egy sima fénycsőnek![]()
De persze ez nem hagyományos fénycső és speciális eszközök kellenek hozzá, de a monitorszervizekben meg tudják csinálni. Még egy jó tanács: ha ilyen gondod lesz/van akkor CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG a kijelölt márkaszervízbe vidd !!!
Elküldve: 2003. 06. 11. 13:52
Ezek a TFT/CRT-k vannak egy kategóriában:
CRT:
Iiyama HM903DT 113.192,- (141.490,-)
Samsung 959NF 75.660,- (94.575,-)
LG F900P 82.480,- (103.100,-)
MAG 810 FD 97.890,- (122.363,-)
Viewconic P95F+ 89.000,- (112.250,-)
TFT:
LG L1710B 113.889,- (142.298,-)
Iiyama AS4314UT 120.892,- (151.115,-)
BENQ FP767 105.160,- (131.450,-)
Acer AL 712 98.880,- (123.600,-)
Acer AL 732 115.000,- (143.750,-)
Szóval én nem látok olyan nagy árkülönbséget, azt a +20-30 ezret pedig bőven megérik a TFT-k. Nekem volt speciel Viewsonic P95F+-om, és össze sem lehet hasonlítani a képminőségét a mostani LG1710b-vel.
Ezt az idióta wattos témát meg felejtsétek már el, mert semmi értelme...
Elküldve: 2003. 06. 11. 15:34
idézet:
Ezt írta Gianni27:
na kicsi barátom látom a 33 hozzászólásoddal elismert törzstag vagy, ugye nem kell többet mondanom?
Másrészt az érveid marha meggyőzőek voltak ismét, tekintve, hogy nem volt egy se...[/quote]
Először is nem vagyok a barátod, másodszor meg leszarom, hogy törzstag vagy e, vagy sem... Továbbá, amit eddig leírtam az érvnek nevezhető, de amit te erre reagáltál az baszogatás. Az pedig elég szomorú, hogy a 1755 pontot ilyenekből áll össze.(nem csak ilyenekből)
Aztán a többi hozzászolásod, amit eddig ide írtál(nem sok!) az egy pár márkának a fikázása volt a te szempontjaid alapján.
Az, hogy nem cáfolod meg, amit írók, hanem csak baszogatsz, az nem érv. Ítam az egészséggel, a fogyasztással, a helytakarékossággal kapcsolatban, de ennek ellenére tovvábra is ezeket tartod a legnagyobb előnyöknek. Ezek nem érvek... ezeket egy txt-be is beírhatod, és mindig idemásolgathatod, amikor éppen nem baszogatsz, a hülye megjegyzéseddel.
Na szevasz te TÖRZSTAG...
Elküldve: 2003. 06. 11. 15:55
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Először is nem vagyok a barátod, másodszor meg leszarom, hogy törzstag vagy e, vagy sem... Továbbá, amit eddig leírtam az érvnek nevezhető, de amit te erre reagáltál az baszogatás. Az pedig elég szomorú, hogy a 1755 pontot ilyenekből áll össze.(nem csak ilyenekből)
Aztán a többi hozzászolásod, amit eddig ide írtál(nem sok!) az egy pár márkának a fikázása volt a te szempontjaid alapján.
Az, hogy nem cáfolod meg, amit írók, hanem csak baszogatsz, az nem érv. Ítam az egészséggel, a fogyasztással, a helytakarékossággal kapcsolatban, de ennek ellenére tovvábra is ezeket tartod a legnagyobb előnyöknek. Ezek nem érvek... ezeket egy txt-be is beírhatod, és mindig idemásolgathatod, amikor éppen nem baszogatsz, a hülye megjegyzéseddel.
Na szevasz te TÖRZSTAG...[/quote]
nem nagyon baszogattalak speciel, te viszont kapásból_lehülyéztél, szóval TE kezdted a flame-t.
A többire felesleges reagálni, de a mellédumálás helyett - legalábbis a mondandómmal kapcsolatban várom továbbra is az érveidet...
amúgy arra akartam kilyukadni, hogy már egyáltalán nincs olyan marha nagy árkülönbség egy TFT és CRT között, mintahogy te állítod.
Abban viszont igazad van, hogy egy olcsó 17-es CRT 30-40-ért bőven jó mindenre, és ha kifog egy jó példányt az ember ami éppen nem torzít, vagy nem annyira homályos, akkor az játékra pl jobb, mint egy 15-ös TFT. Viszont a felsőbb kategóriában (19-es CRT, 17-es TFT), már gyakorlatilag semmi előnye nincsen a CRT-nek, és az árkülönbség sem jelentős már. Kivétel nagyon speciális pl: DTP felhasználás.
[ 2003. június 11.: Gianni27 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 11. 16:25
idézet:
Ezt írta Gianni27:
Egyébként segítek egy kicsit:
Ezek a TFT/CRT-k vannak egy kategóriában:
CRT:
Iiyama HM903DT 113.192,- (141.490,-)
...
TFT:
LG L1710B 113.889,- (142.298,-)
...
Szóval én nem látok olyan nagy árkülönbséget, azt a +20-30 ezret pedig bőven megérik a TFT-k. ...
[/quote]
Elfelejtetted hozzatenni, hogy SZRINTED, vagy NEKED, meg hogy milyen szempont szerint soroltad ezeket a monitorokat egy kategoraba...
Eddig egyebkent mar sok erdekesseg derult ki a TFT-krol ebben a topicban, had irjak nehanyat.., - tehat:
Amit a TFT monitorokrol tudni kell
Amig meg a legujabb CRT-k is _borzaszto_ karosak (par ora alatt kepesek halalt okozni sugarzasukkal), addig a TFT-k egyaltalan nem, sot javitjak a latast, lassan mar gyogyaszati celokra is alkalmazni fogjak oket a szemeszeteken.
Azt is megtudtuk, hogy ha egy irodat TFT-kkel rendeznek be, akkor feleakkora iroda is eleg ugyanakkora szamu embernek/iroasztalnak, mert a TFT sokkal kevesebb helyet foglal meg azonos iroasztal meret mellett is! Igy meg lehet takaritani egy csomo berleti dijat a cegnek, amibol aztan ujabb TFT-ket lehet vasarolni, amik tovabb fogjak csokkenteni a berendezes helyszuksegletet, es igy tovabb. Minel tobb TFT lesz, annal kisebb irodaba lehet koltozni!
Aztan tovabbi erdekesseg, hogy TFT hasznalata eseten a legkondi feleannyit fogyaszt -bizony!-, oszintenszolva csodalom, hogy a gaz vagy viz fogyasztasra nincs jotekony hatassal, DE meg ez is kiderulhet! Ez fogyasztasbeli kulonbseg egyebkent foleg otthon jelentkezik, ahol 100nm teruleten van 1db TFT es - tobbnyire - nincs is legkondi.
Azon pedig mar meg sem szabad lepodni, hogy egy felsokategorias (de legalabbis eleg jo) 19"-22"-os IIyama CRT helyett barmilyen CAD-es vagy DTP-s alkalmazashoz batran vehetunk inkabb 17"-19"-os pl. benq TFT-t, mert a minosege is kifogastalan, a felbontasa is tobb mint eleg (fix 1280x1024 17"-tol egeszen 20"-ig), es meg a szinei is oly tokeletesek, hogy a kalibralt LaCie meg Viewsonic CRT vackokat akar ki is lehet dobni a sufniba, - ossze ne torjuk azert, talan tartaleknak meg jok lesznek.
A sok elonyos tulajdonsag mellett hab a tortan, hogy a TFT-k 15"-24"-ig minden kategoriaban lenyegesen olcsobbak, mint a CRT-s tarsaik...
Akinek tudomasa van egyeb pozitiv tulajdonsagokrol, esetleg tud olyan titkos laboratoriumokrol, ahol TFT monitorokkal ritka betegsegeket gyogyitanak, vagy az idojarast befolyasoljak veluk, az kerem irjon.
Na ennyit mara a TFT-krol, es most reszemrol megyek es iszom egy hideg SORT,... ha kitalalok a konyhaig, - merthogy iras kozben kiegette a szemem ez a franya crt.
UPDATE: a kidobando LaCie es Viewsonic CRT-ket megse dobjuk a sufniba, adjuk inkabb el egy DISCO-s ismerosnek, fel tudja oket hasznalni stroboszkopnak...
[ 2003. június 11.: zZsOlTi szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 11. 17:43
Elküldve: 2003. 06. 11. 18:29
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
A CRTkröl meg azt tudtuk meg, hogy minden elönyük ellenére magas vérnyomást és stresszt okoznak. Élö példa erre ezen topic néhány hozzászólója...[/quote]
![]()
![]()
![]()
Elküldve: 2003. 06. 11. 21:13
[QB]
A TFT hátrányait is írd le nyugodtan, mert van az is pár
Elküldve: 2003. 06. 12. 00:02
idézet:
Ezt írta zZsOlTi:
Aztan tovabbi erdekesseg, hogy TFT hasznalata eseten a legkondi feleannyit fogyaszt -bizony!-, oszintenszolva csodalom, hogy a gaz vagy viz fogyasztasra nincs jotekony hatassal, DE meg ez is kiderulhet!
[/quote]
Ki is derül, mert a kisebb felületből (nem csak a képernyőt beleértve) adódóan a ráülepedett por letisztítása kevesebb vizet igényel.Ha pedig a user meleg vízzel végezné el a műveletet, ugyanitt gázt is megspórolunk.
))
Kevesebb gáz égésekor pedig kevesebb szén-dioxid keletkezik, ami környezetvédelmi szempontból (üvegházhatás) előnyös.
Kiemelném még, hogy a hazaszállítás során a kocsid csomagtartójától az asztalig, netán a bolttól a BKV-n keresztül az asztalig kevesebb súlyt kell cipelned. Túlsúlyos és fogyni kívánó versenyzők pedig vegyenek egyszerre több TFT-t.![]()
Elküldve: 2003. 06. 12. 10:20
kérdés: Mondjuk egy 18,1-20-as Tft moncsi mekkora felbontást bír max? ill ha visszaváltok (azért gondolom lehet) akkor roszabb lesz a kép vagy bármiféle hátrányom lesz belőle?
elnézést ha láma kérdések voltak de nekem ugyi nincs tft-m így nemtudom magamnak ezt megválaszolni.
Elküldve: 2003. 06. 12. 10:29
Tapasztalataim szerint a TFT egyenlőre melóhelyre igazán megfelelő,dokumentumokat,grafikonokat kezelni,mélezni okés.
Bevittem pár játékot munkahelyre,(ne csak a meló menjen..
Képminőség még csak-csak,de valahogy nem az igazi,felbontásváltás "lassú",a kép nagyobb frame-k esetén kicsit belassul,stb.
Szerintem egyenlőre home-használatra (olcsón!!!)egy jobb Samsung,esetleg LG,ha van rá keret akkor...
---C.G.JUNG---
Elküldve: 2003. 06. 12. 11:03
idézet:
Ezt írta Boba:
kérdés: Mondjuk egy 18,1-20-as Tft moncsi mekkora felbontást bír max? ill ha visszaváltok (azért gondolom lehet) akkor roszabb lesz a kép vagy bármiféle hátrányom lesz belőle?
elnézést ha láma kérdések voltak de nekem ugyi nincs tft-m így nemtudom magamnak ezt megválaszolni.[/quote]
monitortól függ hogy melyiknél mi a maximum felbontás.
gyengébb minőségű képet kapsz kisebb felbontásban. de pl játékok, film alatt nem látszik. és nagyban függ a monitortól is, hogy menyivel gyengébb a kép.
videókártyák drivereiben elvileg vna olyan opció, hogy ilyenkor egy fekete keret lesz a kép körül >> mintha kisebb monitorod lenne...
Elküldve: 2003. 06. 12. 12:16
idézet:
Ezt írta Boba:
elnézést ha láma kérdések voltak de nekem ugyi nincs tft-m így nemtudom magamnak ezt megválaszolni.[/quote]
18"-ban az 1280*1024 az elterjedt, 20"-ban az 1600*1280. Persze vannak olyan modellek amik ennél többet tudnak de azok árban sokkal vastagabbak mint az átlag.
Elküldve: 2003. 06. 12. 20:48
Elküldve: 2003. 06. 13. 09:23
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Eddig hol voltatok?![]()
![]()
[/quote]
Remélem nem képzeled, hogy némi könnyed poénkodás téged igazol? Nagyon is észrevehető a különbség, főleg kánikulai napokon, hogy egy szobát egy CRT fűt, vagy egy LCD.
Hiába írtad le a katódsugárcső működését, azzal pont a témához nem sokat tettél, mert kimaradt, hogy az elektrongyorsításra fordított energia csak egy kisebb része az összfogyasztásnak, ráadásul még annak is nagyobb része hővé alakul.
Ennél több energia szükséges az eltérítéshez, ami az eltérítőtekercseken valamint az eltérítő áramkörök alkatrészein disszipálódik. További energiaveszteség keletkezik a raszterkorrektor alkatrészein, tápegységben és egyéb alkatrészeken, de nem is ez a lényeg. Talán inkább csak azért írom mindezt, nehogy nekem is meg akard magyarázni a működését, mert még véletlenül elsírom itt magam két tévé javítása közben...
A CRT monitor és a tévé felfogható egy igen rossz hatásfokú világítótestként, ahol a bevitt energia nagyrészt hővé alakul. Elég megfigyelni, milyen meleg a monitor teteje, majd elképzelni, hogy ha kidobálnám belőle az alkatrészeket és elhelyeznék benne egy 100 Wattos izzólámpát (vagy legyen 75-ös), az is nagyjából ekkora hőtermelést idézne elő.
Apropó, megkímélhetnél attól, hogy a már prezentált paraszt stílusodban vágsz vissza, bár másrészt nem érdekes, mert láttam én már annyi barmot a neten, hogy fel se veszem...
Elküldve: 2003. 06. 13. 09:40
üdv
R.
Elküldve: 2003. 06. 13. 10:18
Azzal hogy itt ordibáltok még magatokat sem tudjátok lenyugtatni.
Elküldve: 2003. 06. 13. 11:08
idézet:
Ezt írta zerggg:
Jó lenne ha már mindenki túltenné magát a régi sérelmeiért. Ami volt volt, lépjünk tovább.
Azzal hogy itt ordibáltok még magatokat sem tudjátok lenyugtatni.[/quote]
Gondolod, akarják?!![]()
Eme terjedelmes topic ellenére még mindig nem tudom, le merjem-e cserélni a 19"-os monitoromat TFT-re. Nem vagyok nagy "gémer" de azért egy kis multi D2-zés, vagy Wolfenstein & Enemy Territory belefér a pakliba. Amellett a szemem is marha kényes, az alacsony refresht vagy FPS-t például rögtön kiszúrom a CRT-s gépeknél (is), enyhe hányinger formájában.
Annyi hely viszont nincs a lakásban (az asztalomon pláne) hogy megtartsak egy CRT-t játszani, egy TFT meg dolgozni.
Anno tesztelgettem egy 17" CTX PV720-ast, ami papiron 35/45 msec-es volt (nem fall/rise, hanem attól függöen, hol néztem az adatait... korrekt tájékoztatás rulz) A színek, kontraszt rendben volt. D2, Dungeon Siege, Cossaks szintén normálisan játszható volt, ellenben a RtCW 1280*1024-ben (natív felbontás) kicsit már szaggatott, és nem a videokártya miatt!
Jáccik valaki UT20003-at, CS-t, Enemy Territory-t gyors, 16-25 msec-es TFT-ken?! Roppant módon értékelném a tapasztalataikat!
THX!

Súgó
A téma zárva.