Idézet: rigo88 - Dátum: 2007. márc. 13., kedd - 9:58
Hali!
Láttam, előttem már feltették a kérdést, de a válasz sajnos nem volt kielégítő, általam ún. sufnimegoldásnak hangzott

Tehát:
Van egy panasonic TX-32PS12P tv-m, 16:9es, van rajta "valós" 16:9, 4:3, "Panasonic Auto" meg még pár funkció, ami ebből a szempontból használhatatlan.
A számítógépen lejátszva a dvd-t a kép a jól ismert alul-felül fekete csíkkal lesz látható, dvd-lejátszóba rakva pedig a tv-n a "szélesvásznú" felirat jelenik meg és a kép kitölti a tv-t. A kérdésem a következő:
létezik-e olyan videókártya driver, vagy program, ami ha 16:9es a kép, akkor 16:9ben teszi ki tv-re a jelet?
köszi!!
rigo
Már bocs, de sufnimegoldás az agyad.
Ha ésszel elolvasod amit írtam, akkor nem láthatsz benne semmi kivetnivalót, sokan agyilag ezek szerint nem képesek felfogni, hogy a filmek egy jelentős részénél ott lesz a csík alul-felül a méregdrága 16:9-es tv-jükön is film képaránya miatt. (moziban nem tetszik látni hogy a függöny eltérő mértékben húzódik szét filmtől függően?) Továbbá én azt mondtam az illetőnek, hogy ha a DVD lejátszóján lejátszva pontosan azt a képet látja mint szg-en, akkor nincs gond a lejátszással. Ha nálad ez két kép eltér, akkor nem vonatkozik rád a válasz, tehát nem hivatkozhatsz sufnimegoldásra.
(Azstali) DVD lejátszónál azt sem szabad elfelejteni, hogy - a menüjében található beállítástól függően - képes "pan scan"-nak nevezett bár attól valójában kissé távol eső funkcióra, azaz hogy képes a képet nagyítani, azaz az 1:2.35-ös képarányú képet "felnagyítja" úgy, hogy 16:9-es tv-t pont kitölti, így nem lesz csík. Ekkor viszont a kép két széle elveszik, vagy estleg nyomott lesz a szélén a kép. Ez a kép viszont nem tekinthető referencia (összehasonlítási alapnak) a számítógép szempontjából.
Nekem 16:9-es tv-m nincs, tehát az alábbiak pedig pusztán következtetések.
Kétféle módon tudsz szg-re képet vinni. Az egyik az, amikor az 1:1-ben leklónozott képet viszed a tv-re, ekkor a képarány szerintem az aktuális képernyő felbontás arányának felel meg. Ha az 4:3, akkor nyilván a tv-n kapott kép is 4:3 képerányú lesz. Mondjuk ebből talán a tv 16:9-es menüjének illene szélesvásznú képet csinálnia, de ha nem hát nem. A másik a theater azaz színház mód, amikor az akár kisebb ablakban lejátszott képet viszi ki a tv kimenetre - teljes méretben. Szerintem ez a megoldás az egyszerűbb 16:9-es kép eléréséhez, ez esetben pedig odamásznék a videókártyám driverének beállító programjához, és aktiválnám ezt :
wide screen settings
Továbbá észnél lennék, és az általam számítógépen használt videó lejátszó programban feltétlen beállítanám, hogy a képet ne méretezze át, azaz ne húzza szét a 4:3-as képernyő miatt, különösen igaz ez a DVD lejátszó programokra amik szeretik ezt csinálni akár alapból is, amíg az ember ki nem kapcsolja ezt a funkciót.
Remélem így már világosabb a dolog, ha mégis más megoldás vezetett eredményre, akkor légyszíves oszd meg a tv kimenenet topik közösségével is.