Asztali TFT-k
Elküldve: 2004. 02. 28. 18:07
Elküldve: 2004. 02. 28. 20:26

Elküldve: 2004. 02. 28. 21:02
idézet:
Ezt írta Victor:
Nagykerben vettem, ezért nem hagyták kipróbálni. Azt mondták, ha hajlandó vagyok kiskerbe venni, akkor kipróbálhatom.![]()
...
[/quote]
Nagykere válogatja, én pont fordítva szoktam vásárolni. Kinézem, milyen brand-ek vannak azok választékában, ahol megengedik kipróbálni egy nagyobb értákű TFT-t, és ezen belül keresek megfelelőt. Vagy ugye van "0 pixel garancia". A Narba ezt még tavaly év vége felé vállalta az EIZO-kra, az idénre már nem.
idézet:
Ezt írta Victor:
A fentit úgy érted, hogy pont azelőtt egy picivel vitte vissza valaki, hogy az Eizo is átállt az ISO-ra? Vagy talán én is visszavihetném? (Mármint elvileg nem, de ki tudja?) Csak semmi kedvem még 2-3 hetet várni (ill. a CRT-m egyre használhatatlanabb). Meg ki tudja, hogy a következőn milyen eséllyel lesz hiba. Valószínűleg az ISO bevezetése óta gyakoribbá vált a dolog.
...
[/quote]
Pontosan. Valahogy november vége felé láttam az EIZO honlapján az új garanciális feltételeket. Gondolom, amit nekem ajánlottak, az is valaki visszavitte, de ők már nem tudták a gyártóval lerendezni. Bepróbálkozhatsz , de nem sok esélyt látok rá, hogy elfogadják a reklamációt.
idézet:
Ezt írta Victor:
BTW, a Hyunday Q17-et és a Samsung 172T-t néztem még ki, persze nem csak emiatt, de azok "bizsergősek", ill. a Q17-nek a függőleges látószöge is igencsak szűk (ha fent jól látni valamit, lent már nem igazán jó, és fordítva; meg ugye egyszer egyenes háttal gépel az ember, máskor hátradőlve netez, munka közben meg össze-vissza).
...
[/quote]
Én is láttam már azt a "bizsergést" TN-Film-eknél, de MVA-nál még nem. A Hyunday látószöge - hát, az tényleg nem az igazi ...![]()
Elküldve: 2004. 02. 28. 21:05
Elküldve: 2004. 02. 28. 21:42
idézet:
Ezt írta Atomcsirke:
Nagykere válogatja, én pont fordítva szoktam vásárolni. Kinézem, milyen brand-ek vannak azok választékában, ahol megengedik kipróbálni egy nagyobb értákű TFT-t, és ezen belül keresek megfelelőt. Vagy ugye van "0 pixel garancia". A Narba ezt még tavaly év vége felé vállalta az EIZO-kra, az idénre már nem. [/quote]
Eizo-t nem láttam más nagykerben. Kiskerekben is csak rendelésre, és ahol ki lehet próbálni (elvileg, mert nem tudom, ő hogy intézi el, ha van hiba, kiteszi a kirakatba?), az elég sokat tesz rá. Már így is épp elég sok. (De 2 hónap alatt arra jutottam, hogy ezt kell vennem.)
idézet:[/quote]
Pontosan. Valahogy november vége felé láttam az EIZO honlapján az új garanciális feltételeket. Gondolom, amit nekem ajánlottak, az is valaki visszavitte, de ők már nem tudták a gyártóval lerendezni. Bepróbálkozhatsz , de nem sok esélyt látok rá, hogy elfogadják a reklamációt.
Mivel fehér helyett feketét kaptam, hétfőig gondolkodhatok még. Csak nem tudom, mennyi eséllyel lesz a következő (fehér) hibátlan. (Azt mondták, Eizo-nál nagyon ritka a pixel-hiba, állítólag tavaly 2 esetben fordult elő. De már nehezen hiszek el nekik mindent. És nem is logikus: ha ilyen ritka, nyugodtan vállalhatná továbbra is az Eizo a 0-pixel-hiba garanciát.) Nem tudom azt sem eldönteni, tetszik-e nekem ez a fekete keret, ill. hogy hosszabb távon el tudom-e egyátalán viselni.
Én is láttam már azt a "bizsergést" TN-Film-eknél, de MVA-nál még nem.
Hát, látni még nem láttam MVA/PVA-ban ilyet én sem, de azt találtam, hogy míg a Samsung 171P-hez még 16.7m színt írnak (a monitor és a panel doksijában is), a 172T-hez már mindkét helyen azt a bizonyos 16.2-t... Az utóbbinak (papiron) kisebb a response-time-ja, gondolom, így érik el. Nagyon remélem, ez nem lesz általános. Nem jó ötlet az egyik dolog érdekében (ami jól mutat a marketing szempontból) feláldozni a másikat (mert nem veszi észre mindenki).
Elküldve: 2004. 02. 28. 22:17
A fekete keretről meg annyit, hogyha nem tetszik szerintem vidd vissza. A két subpixelhiba sem az a vonzó feature, persze lehet a következő még rosszabb lesz ki tudja, de azt tudom, hogy engem a nem megfelelő szin nagyon idegesítene és nem hagyna nyugodni...
Elküldve: 2004. 02. 28. 22:35
Elküldve: 2004. 02. 28. 23:29
Elküldve: 2004. 02. 29. 21:09
idézet:
Ezt írta Victor:
Erről oldalakat lehetne írni. Megtennéd, hogy visszaolvasol, ill. máshol is utánanézel?[/quote]
Koszi, en konkret tapasztalatra gondolotam. Olvasni olvastam mindket technikarol valamelyest tisztaban vagyok a dolgokkal, csak ugye van az a gond, hogy amikor az alap TN vs MVA panel osszehasonlitasok keszultek, akkor meg 0-rol indult az egesz mostmar azert volt par generacio, talan valamit javultak a panele, de mennyire?
Meg en erre a ket konkret tipusra lettem volna kivancsi, amit irtam.
koszi
ui.: a forumban meg hiaba keresek, vagy 100 topicot dob ki, vagy egyet se, de meg ha meg is van a topic...10-20 oldalt atnyalazni, amiben van vagy 20-30 hozzaszolas....
Elküldve: 2004. 02. 29. 23:00
TN(+film), főleg az új, 16-20ms-es válasz-idejű típusok:
- Korlátozott láthatósági szög, főleg függőleges irányban. Néha már annyira (pl. az 20ms-es Hynix panelos típusok), hogy nem is lehet egyszerre jól látni az egész képet. És egy bizonyos szög fölött már negatívba vált a kép.
- Viszont gyorsak: nem nagyon vehető észre mozgás közben elmosódás.
- A feketéjük nem túl jó (nem elég sötét, foltos).
- Színek közepesek.
- Nagy fényerőket tudnak (ami inkább csak filmnézésnél lehet jó, vagy még arra is túl sok - elvileg tartaléknak jó, ha öregszik a háttérvilágítás).
- A gammájuk nem előnyös. (Az eredetileg sötét árnyalatok világosabban jelennek meg.)
- Egyfajta 1-pixeles pepita mintázat fut folyamatosan a képen. Ez valószínűleg a színkeverés (a panelok valójában még ma is 2^18 színűek, a köztes színeket "kikeverik") egy új módszere. Nem mindenki látja.
- Összességében nem a legigényesebb megoldás.
MVA (Samsung-nál PVA):
- Nagy láthatósági szög.
- Jobban mossák a képet, mint az újabb TN panelek. De azért filre épp elég jó, játékokra módjával.
- Szép színek, szép mély fekete, megfelelő gamma (néha kicsit sötétebb is a kelleténél).
- Nagy fényerőket tud(hat)nak. (Megj. lásd fent.)
S(uper)-IPS/Multi-Domain IPS:
- Nagy láthatósági szög.
- Jobban mossák a képet, mint az újabb TN panelek, de kevésbé, mint az MVA-k. Filmre teljesen jó (egyéb tulajdonságai miatt főleg), és a játékok többségére is.
- Szép színek, elég jó fekete (talán ugyanolyan jó, mint az MVA-nál, nem tudom).
- Max. fényerő kisebb, mint a másik kettőnél, de épp elég. (Kisebb a "tartalék".)
- Egyéb részletek miatt általában ezeket tekintik a legigényesebbeknek (kivéve talán a Philips monitorait, azok inkább csak közepesek, mondjuk nem is S-IPS-esek, hanem sima IPS-esek).
Elküldve: 2004. 02. 29. 23:19
idézet:
Ezt írta Victor:
Azt a konkrét típust nem ismerem. Az én tapasztalataim a következők:
TN(+film), főleg az új, 16-20ms-es válasz-idejű típusok:
- Korlátozott láthatósági szög, főleg függőleges irányban. Néha már annyira (pl. az 20ms-es Hynix panelos típusok), hogy nem is lehet egyszerre jól látni az egész képet. És egy bizonyos szög fölött már negatívba vált a kép.
- Viszont gyorsak: nem nagyon vehető észre mozgás közben elmosódás.
- A feketéjük nem túl jó (nem elég sötét, foltos).
- Színek közepesek.
- Nagy fényerőket tudnak (ami inkább csak filmnézésnél lehet jó, vagy még arra is túl sok - elvileg tartaléknak jó, ha öregszik a háttérvilágítás).
- A gammájuk nem előnyös. (Az eredetileg sötét árnyalatok világosabban jelennek meg.)
- Egyfajta 1-pixeles pepita mintázat fut folyamatosan a képen. Ez valószínűleg a színkeverés (a panelok valójában még ma is 2^18 színűek, a köztes színeket "kikeverik") egy új módszere. Nem mindenki látja.
- Összességében nem a legigényesebb megoldás.
MVA (Samsung-nál PVA):
- Nagy láthatósági szög.
- Jobban mossák a képet, mint az újabb TN panelek. De azért filre épp elég jó, játékokra módjával.
- Szép színek, szép mély fekete, megfelelő gamma (néha kicsit sötétebb is a kelleténél).
- Nagy fényerőket tud(hat)nak. (Megj. lásd fent.)
S(uper)-IPS/Multi-Domain IPS:
- Nagy láthatósági szög.
- Jobban mossák a képet, mint az újabb TN panelek, de kevésbé, mint az MVA-k. Filmre teljesen jó (egyéb tulajdonságai miatt főleg), és a játékok többségére is.
- Szép színek, elég jó fekete (talán ugyanolyan jó, mint az MVA-nál, nem tudom).
- Max. fényerő kisebb, mint a másik kettőnél, de épp elég. (Kisebb a "tartalék".)
- Egyéb részletek miatt általában ezeket tekintik a legigényesebbeknek (kivéve talán a Philips monitorait, azok inkább csak közepesek, mondjuk nem is S-IPS-esek, hanem sima IPS-esek).[/quote]
Hat igen! aki TFT vesz megalkuszik valamiben! En jatszom leginkabb ezert TN! Szinei nekem tokeletesek! Es a filmekkel sincsen problemam!
Abit AI7 / P4 3.0c
/ 2*512 Geil 400 ddr / Gigabyte Ati 9600pro / Viewsonic VP171b / Audigy2 / Maxtor SATA 80g / Seagate Barracuda4 80g
Elküldve: 2004. 02. 29. 23:41
idézet:
Ezt írta atee:
Hat igen! aki TFT vesz megalkuszik valamiben! En jatszom leginkabb ezert TN! Szinei nekem tokeletesek! Es a filmekkel sincsen problemam![/quote]
Azért a Viewsonic TN-ből is csak a legjobbat veszi át a panel-beszállítótól... (Vagyis egyéni előírásai vannak a felhasznált anyagokra vonatkozólag. Vagy valami ilyesmi, nem tudom a pontos menetét.) Persze az adott technológia korlátain belül. (Pl. ez is azt a futó pepitás keverést használja.)
A drágább típusoknál ki kell köhögni a nagyobb lét, amit máshonnan kell elvonni, ez is egyfajta megalkuvás. (De van egy olyan mondás, hogy az árat elfelejtjük, a minőség megmarad, vagy valami ilyesmi. Mondjuk egy ismerősöm szerint indokolatlanul dárga az összes TFT.)
[ 2004. március 01.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 01. 19:10
Szorítsatok, hogy az újon nem lesz pixelhiba!

Mondjuk, ha most kezdenék neki, valszeg inkább egy kicsivel többért ugyan, de a PAM Comp.-nál venném, "garantált 0 pixelhiba" átadással.
[ 2004. március 01.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 01. 19:34
idézet:
Ezt írta Victor:
Visszavittem a feketeséget, persze a pénzt nem kaptam vissza, hanem megígérték, hogy a lehető leghamarabb hoznak egy fehéret. [/quote]
Jó döntés!
Én viszont valszeg visszamegyek katódsugárágyút nézniNem vagyok kibékülve ezekkel a szinekkel sajna, ezt az Eizot meg nem merem bepróbálni, ahhoz túl drága... Majd visszatérek ha lesznek garantált színhűséget biztosító tft-k olcsón.
Elküldve: 2004. 03. 01. 19:39
idézet:
Ezt írta Victor:
...
Mondjuk, ha most kezdenék neki, valszeg inkább egy kicsivel többért ugyan, de a PAM comp.-nál venném, "garantált 0 pixelhiba" átadással.
[/quote]
Na, én is ide jutottam el fél év tökölés után. Inkább legyen kicsit drágább, de tuti. Ha nem jön egy lehetőség Neovo-ra, valószínűleg én is náluk kötök ki!![]()
Elküldve: 2004. 03. 01. 20:28
egesz jo

sajnos nem volt lehetoseg kiprobalni, de talan ennyit kibirok...
8 pixel utan cserelik azt hiszem

Elküldve: 2004. 03. 01. 20:36
idézet:
Ezt írta KZ:
Nos vegul kikotottem egy CTX PV722E mellett....
egesz jobar igaz van rajta 1 pixelhiba, ami feheren piros, zoldon meg fekete
sajnos nem volt lehetoseg kiprobalni, de talan ennyit kibirok...
8 pixel utan cserelik azt hiszem[/quote]
1 az nem a vilag..hacsak nem a kozepen virit az arcunkba![]()
Abit AI7 / P4 3.0c
/ 2*512 Geil 400 ddr / Gigabyte Ati 9600pro / Viewsonic VP171b / Audigy2 / Maxtor SATA 80g / Seagate Barracuda4 80g
Elküldve: 2004. 03. 01. 20:40
idézet:
Ezt írta atee:
1 az nem a vilag..hacsak nem a kozepen virit az arcunkba[/quote]
szerencsere nem, hanem jobb oldalt, de nem adom vissza![]()
mar kiesett a szemem a crt-tol, foleg hogy elotte fel evig volt nalam egy tft...na utana vissza kellett ulnom crt ele...hiaba volt 100hz-es a szemeim fajnak, ezert kellett a tft...
Elküldve: 2004. 03. 01. 21:01
idézet:
Ezt írta saen:
Jó döntés![/quote]
Remélem!
Én viszont valszeg visszamegyek katódsugárágyút nézniNem vagyok kibékülve ezekkel a szinekkel sajna, ezt az Eizot meg nem merem bepróbálni, ahhoz túl drága... Majd visszatérek ha lesznek garantált színhűséget biztosító tft-k olcsón.
Te tudod. Kész kínszenvedés most újra a régit nézni (mondjuk vannak vele problémák, alapból talán egy fokkal jobb lenne). Egy még ma is 100e fölött lévő profi CRT talán még elég használható (ha ennyiért még el tudják adni), de élességben már ezek sem tudnak versenyezni a TFT-kkel.
Állítólag a TFT-k előállítási költségei is messze vannak a piaci árától. Tahát van rá esély, hogy az elvárásod valóra válik egyszer. Kérdés, mikor.