Hali!
Idézet
nagyon koszonom a segitseget, talan az elso eset, hogy konkret es alapos valaszt kaptam a kerdesemre a HWSW forumban

Nagyon szivesen...
Idézet
szoval akkor a laciet ajanlod inkabb. Nos, grafikai szinten semmi CAD/CAM-ra nem hasznalnam, kis 3D, tobb vektor, de leginkabb photoshop. Ja, es szep adag videovagas. A jatek masodlagos, ideje lenne felnoni..

Miutan ez egy S-IPS panellel rendelkezo monitor, ennek a monitornak is igen jo a szinhusege, igy a photoshop hasznalata soran ezzel tudod e CRT-khez hasonlatosan jo kepeket kesziteni...
Idézet
amit nem teljesen ertek, hogy ezeknek az 1600x1200 a nativ felbontasuk? Mert a specben pl a laciera azt irtak, hogy 1600x1200MAX.
A nativ felbontas azt jeleni, hogy vizszintesen illetve fuggolegesen mennyi pixel helyezkedik el a kepernyon. Mivel ez nem CRT, ezert ezek a pixelek diszkret pixelek, vagyis nem ugy mukodik, mint a CRT-k tobbsegen, ahol mindossze a vizszinte felbontas az, ami mondhatni fix, es a fuggoleges a legtobb esetben gyak vegtelen, illetve a CR vezerlesenek pontossagatol fugg. Annak erdekeben pl. hogy egy 1600 oszlopos kepernyon (LCD jelen esetben) egy 1280 oszlopos kepet megjelenitsunk ugy, hogy a kep ne csak a kepernyo kozepen jelenjen meg, hanem ki legyen nyujtva telejes keprenyomeretre, a kepet 1600/1280=5/4 mertekben meg kell novelni, ami akarhogy is nezem nem egy egesz szam, igy lesznek olyan pixelek, amelyeket a pixel hatarok kettevagnak. Ezekkel lehet kulonbozo modon banni. Ha eles kepet szeretnenk, akkor csakis a keppontok megfelelo algoritmus alapjan torteno ismetlese johet szoba, viszont ha nem fontos annyira az eles kep (pl. jatekok eseten), akkor az eddig ismetlendo pixelek szinet 2 vagy tobb pixel atlagabol hatarozhatjuk meg. Mivel ennek a monitornak a nativ felbontasa 1600x1200 ezert szinte termeszetes, hogy ez is a maximuma, de ez nem feltetlenul igaz. Ha elgondolkodsz azon, hogy pl. anno, amikor kitalaltak a DVI keptovabbitast, kimondottan a nagyfelbontasu televiziok eseten szerettek volna alkalmazni, ahol pl egy nativ felbontas az 1920x1080, amin mar tobb pixel van, mint 1600x1200, a maximalis felbontas nagyobb is lehetne, itt viszont a kepet termeszetesen kicsinyiteni kellene, illetve a DVI technologianal a 165MHz-es pixelfrekvencia a maximalis hatar, ami utan mar nem 1, hanem 2 DVI csatorna kell (persze meg mindig ugyanazon a kabelen), azonban ez megduplazna majdnem az elektronika meretet es a koltsegeket is.
Idézet
valamint az is erdekelne, hogy hogy megy ez a DVI kabel dolog?

Ha jolsejtem akkor ugy, mint az audiofil temaban? Egyebkent is terveztem az igenyes kabel vasarlasat, de nem gondoltam volna, hogy ittis ennyire szamit.
Hatarozottan masrol van szo. Mint irtam az elozo hsz-ban itt nem a kep minosege valtozik a rosszul arnyekolt kabeltol, hanem megejelnnek a fekete hatteren igencsak jol lathato idonkent, de eleg surun felbukkano kis feher csikocskak. Ugy nez ki nagyjabol, mintha egy regi filmet neznel, amire helyenkent ratapadt valami kis por, vagy megkopott volna, csak itt a fekete csikok helyett feher kis csikok jelennek meg.
Idézet
viszont ha ennyire szamit, akkor ugyhiszem kezdhetek kajtatni egy PCI/PCI-e-s matrox kartya utan

Nekem egy Ati Radeon 9500nonpro kartyam van. Ezzel sincs semmi baj, nem hiszem, hogy egy matrox ennel szebb kepet tudna szolgaltatni, kulonosen a DVI kimeneten

.
Idézet
szerk: az Eizo L768 1000:1-es kontraszt aranyarol mi a velemenyed?
Ebben
ez a panel van. Mint latod, ez egy PVA panel, ami azt jelenti, hogy eleg lassu. Bar fekete-feher-fekete atmenete 25ms, de pl. az ennel kisebb mertekben eltero szineknel (szurkeatmenetek eseten) mar ennel 4-szer 5-szor nagyobb. Egyebkent gyonyoru kepe lehet, kulonosen ekkora kontraszt mellett (bar ennek a panelnek az elozo verzoja meg "csak" 800:1-es volt). Errol sem beszelnelek le, ha ugy dontenel, inkabb ezt valasztod. Jatekra viszont nem annyira jo, persze azokbol is csak nemelyikre nem (FPS-re tipikusan nem ajanlom, autos jatekokra termeszetes boven jo, filmekre szinten eleg).
Udv.: lkadar.