HWSW Informatikai Kerekasztal: Gigabyte-osok ide!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (164 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gigabyte-osok ide!! Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#2161 Felhasználó inaktív   Alfaman 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 22. 17:42

Sziasztok!

Eddig ment a memória test. Semmit gond a ramokkal. A memória optimális időzítésének hol lehet utánna nézni? A konfigom: alaplap GigaByte MA790x-DS4  2x1GB Kingmax KLDD48F-A8KB5 memória Videokari GigaByte GV-NX86T256D 2 db SAMSUNG Winyo, 250, 200 GB,  Táp: LC POWER LC6420  420W.  Az alaplap kivételével 8 hónapja tökéletesen működött. Azóta van probémám amióta ez az alaplapom használom. Van egy olyan sejtésem hogy a memória időzítését detektálhatja rosszúl mert az előző MSI lapon nem volt gondom. A Crysis van amikor indításkor kilép de van hogy órákig is fut mire letérdel a rendszer. A winyoknál ki van kapcsolva a S.M.A.R.T.!  :confused:

#2162 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 22. 18:52

Idézet: Alfaman - Dátum: 2008. máj. 22., csütörtök - 17:42

Sziasztok!

Eddig ment a memória test. Semmit gond a ramokkal. A memória optimális időzítésének hol lehet utánna nézni? A konfigom: alaplap GigaByte MA790x-DS4  2x1GB Kingmax KLDD48F-A8KB5 memória Videokari GigaByte GV-NX86T256D 2 db SAMSUNG Winyo, 250, 200 GB,  Táp: LC POWER LC6420  420W.  Az alaplap kivételével 8 hónapja tökéletesen működött. Azóta van probémám amióta ez az alaplapom használom. Van egy olyan sejtésem hogy a memória időzítését detektálhatja rosszúl mert az előző MSI lapon nem volt gondom. A Crysis van amikor indításkor kilép de van hogy órákig is fut mire letérdel a rendszer. A winyoknál ki van kapcsolva a S.M.A.R.T.!  :confused:

Akkor kapcsold be a S.M.A.R.T.-ot BIOS-ból, és ellenőrizd egy S.M.A.R.T.-ot olvasó programmal is az értékeket, mert gyanús a merevlemez is!
Ha a RAM-teszt nem mutatott hibát, akkor fölösleges a hiba ügyében RAM időzítésekkel szórakozni(bárhogy is vannak állítva, hibátlanul működnek), ez nem lehet a hibás!
Gyári időzítés egyébként 5-5-5-valamennyi(alapértelmezésben 18), azaz fölösleges bármit is állítani, ha nem akarod tuningolni:
http://www.kingmax.c...ddr2_1g_800.htm
A CRC hiba miatt a VGA kizárt, valószínűtlen a CPU is, a lefagyás jellege(a kép kimerevedik, táphibánál pedig lekapcsolni/újraindulni szokott minden(kép/szöveg, hang) nélkül azonnal) miatt a táp is valószínűleg kizárt, marad a merevlemez, ami Samsung márka esetén sokszor elromlik(ezért nézd meg a S.M.A.R.T.-ot)!

Szerkesztette: dababa 2008. 05. 22. 19:02 -kor

#2163 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 05. 22. 18:55

Idézet: Alfaman - Dátum: 2008. máj. 22., csütörtök - 18:42

Sziasztok!

Az a táp egy halom kaki, simán lehet oka akárminek.
SMART kijelzéséhez a BIOS-ban nem kell bekapcsolni semmit: A BIOS opciója a POST során történő, hibára utaló értéket jelzi ki.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2164 Felhasználó inaktív   Alfaman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 22. 18:56

Bekapcsoltam S:M:A:R:T-ot, és feljött a rendszer. Milyen progival ellenőrizzem??

#2165 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 22. 19:20

Idézet: Alfaman - Dátum: 2008. máj. 22., csütörtök - 18:56

Bekapcsoltam S:M:A:R:T-ot, és feljött a rendszer. Milyen progival ellenőrizzem??

Keress rá a HDD S.M.A.R.T. szavakra és válaszd, amelyiket akarod!

#2166 Felhasználó inaktív   laragirl83 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 23. 20:17

Beléptem a klubba! ;)
ASUS P6T Deluxe V2 * INTEL CORE I7 920 "D0" * SCYTHE MUGEN2 * 3x1GB MUSHKIN XP3 CL7 * GAINWARD GTX570 PHANTOM * CORSAIR VX550 * COOLERMASTER HAF922 * SAMSUNG BX2450 24"

#2167 Felhasználó inaktív   dupi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 10:23

Nem takálom a biosomban a ram időzítések beállítási lehetőségét. A leírás szerint gondolom, hogy az M.I.T. High Speed DRAM DLL Settings menüpontban lehetne talán, de nekem ez nem jelenik meg. Valamelyik 2007-es bios verzióm volt eddig, most a legújabbra frissítettem, de nem látok ebben változást.

Ebben a tuning felállásban van esély a továbblépésre? Most 1.3825-ön van a feszültség és 396-os a szorzó, a ramnak +0,3V ot kellet adnom 900-ig elég volt a + 0,2. (A ram spd szorzóját visszavettem, hogy menézzem meddig megy a processzor).  400-as szorzóval már nem idult 1.5 volton sem, magasabban nem mertem próbálni.
Coolermaster RC-922M-KKN1-GP HAF MINI,CORSAIR CX600W , GIGABYTE GA-P55A-UD3, INTEL Core i7-870 (OC),NOCTUA NH-C12PSE14, KINGSTON HyperX 8Gb DDR3 1600Mhz CL9(OC), GIGABYTE GTX460SE 1GB

#2168 Felhasználó inaktív   laragirl83 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 10:26

Idézet: dupi - Dátum: 2008. máj. 25., vasárnap - 10:23

Nem takálom a biosomban a ram időzítések beállítási lehetőségét. A leírás szerint gondolom, hogy az M.I.T. High Speed DRAM DLL Settings menüpontban lehetne talán, de nekem ez nem jelenik meg. Valamelyik 2007-es bios verzióm volt eddig, most a legújabbra frissítettem, de nem látok ebben változást.

Ebben a tuning felállásban van esély a továbblépésre? Most 1.3825-ön van a feszültség és 396-os a szorzó, a ramnak +0,3V ot kellet adnom 900-ig elég volt a + 0,2. (A ram spd szorzóját visszavettem, hogy menézzem meddig megy a processzor).  400-as szorzóval már nem idult 1.5 volton sem, magasabban nem mertem próbálni.

CTRL+F1 kombinációt kell nyomni mikor BIOS-ban vagy és beadja az extra lehetőségeket. :up:
ASUS P6T Deluxe V2 * INTEL CORE I7 920 "D0" * SCYTHE MUGEN2 * 3x1GB MUSHKIN XP3 CL7 * GAINWARD GTX570 PHANTOM * CORSAIR VX550 * COOLERMASTER HAF922 * SAMSUNG BX2450 24"

#2169 Felhasználó inaktív   dupi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 10:46

Idézet: laragirl83 - Dátum: 2008. máj. 25., vasárnap - 11:26

CTRL+F1 kombinációt kell nyomni mikor BIOS-ban vagy és beadja az extra lehetőségeket. :up:

Köszönöm a segítséget, így már valóban látom.

Akkor most már csak a tunig kérdésemre várok még válaszokat.
Coolermaster RC-922M-KKN1-GP HAF MINI,CORSAIR CX600W , GIGABYTE GA-P55A-UD3, INTEL Core i7-870 (OC),NOCTUA NH-C12PSE14, KINGSTON HyperX 8Gb DDR3 1600Mhz CL9(OC), GIGABYTE GTX460SE 1GB

#2170 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 15:54

Idézet: dupi - Dátum: 2008. máj. 25., vasárnap - 10:23

396MHz, 400MHz az nem szorzó, hanem FSB!
A "PCI Express Frequency (Mhz)" ugye 100Mhz-re van állítva manuálisan?
Ugye nem a gyári hűtővel próbálod(mert úgy nem is csodálnám)?
Esetleg próbálj plusz feszültséget adni az "FSB OverVoltage Control"-lal, és/vagy a "(G)MCH OverVoltage Control"-lal, ha más nem segít(bár szerintem akkor már ez se fog).
Nekem ugyanezen config pl. 1.30V-on megy 3200Mhz-en(400Mhz FSB), 1.50V-on 3600Mhz-en(450Mhz FSB).

Szerkesztette: dababa 2008. 05. 25. 16:04 -kor

#2171 Felhasználó inaktív   G.i.N.@ 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 18:23

Üdv! ex38-ds4 es laphoz keresnék valami jobbfajta cpu hűtőt. Tudnátok ajánlani párat?
CM kivételt képez, és természetesen a hasonló munkára képes hűtők is: Kép
Gondolom látszik miért is...

#2172 Felhasználó inaktív   dupi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 21:27

Idézet: dababa - Dátum: 2008. máj. 25., vasárnap - 16:54

Esetleg próbálj plusz feszültséget adni az "FSB OverVoltage Control"-lal, és/vagy a "(G)MCH OverVoltage Control"-lal, ha más nem segít(bár szerintem akkor már ez se fog).
Nekem ugyanezen config pl. 1.30V-on megy 3200Mhz-en(400Mhz FSB), 1.50V-on 3600Mhz-en(450Mhz FSB).

Köszönöm a tanácsaidat, a következő a helyzet:  a PCI Express Auto-n volt, megpróbáltam 100-ra tenni. Az FSB feszültséget megemeltem 0.1 Voltal,  de 400Fsb-vel 3200MHZ-en továbbra sem indul el a rendszerem.
A hűtöm IGLOO 5073
Próbálkozzak még valamivel?

#2173 Felhasználó inaktív   dupi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 25. 21:44

A (G)MCH OverVoltage Control-t is megemeltem 0.1V-al, így viszont már elindult. Szerinted meddig szbad elmennem ezzel a hűtővel, és mennyivel emelhetem a a különböző feszültségeket nagyobb veszély nélkül?

#2174 Felhasználó inaktív   dupi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 06:40

Idézet: dababa - Dátum: 2008. máj. 25., vasárnap - 16:54

.........folytatva az előző két hozzászólásomat:

Úgy tapasztaltam, hogy a memória 960MHZ körül tud stabilan teljesíteni, ezért az SPD-t 2-es szorzóra raktam, hogy tovább tudjam emelni az FSB-t.  Az (G)MCH  +01V-on van (0,2V-al már nem indul a rendszer), az FSB +0.2V-on van jelenleg és 440-es FSB-vel 3500MHZ körül járok most. 1.45 V-ról próbálok majd fokozatosan visszavenni, ameddig engedi.
Végülis nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel és mégegyszer nagyon köszönöm neked a hathatós segítséget !

Nem tudom, hogy ez az SPD (gondolom szorző) állítás nem igényel-e még egyéb beavatkozást, mindenesetre az optimális RAM frekvencia eléréséhez jelen esetben túl nagy ugrások vannak a rendszerben, mert a 2.4 már sok lenne. Mekkora különbséget jelenthet itt kb. 80 HZ memória mínusz,  processzor sebességhez hasonlítva? Most ugyanis 880-MHZ megy.
Ha még van ezzel kapcsolatban tanácsod a további finomításra vonatkozóan, azokat is nagyon szívesen venném.

#2175 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 12:36

Idézet: dupi - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 6:40

.........folytatva az előző két hozzászólásomat:

Úgy tapasztaltam, hogy a memória 960MHZ körül tud stabilan teljesíteni, ezért az SPD-t 2-es szorzóra raktam, hogy tovább tudjam emelni az FSB-t.  Az (G)MCH  +01V-on van (0,2V-al már nem indul a rendszer), az FSB +0.2V-on van jelenleg és 440-es FSB-vel 3500MHZ körül járok most. 1.45 V-ról próbálok majd fokozatosan visszavenni, ameddig engedi.
Végülis nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel és mégegyszer nagyon köszönöm neked a hathatós segítséget !

Nem tudom, hogy ez az SPD (gondolom szorző) állítás nem igényel-e még egyéb beavatkozást, mindenesetre az optimális RAM frekvencia eléréséhez jelen esetben túl nagy ugrások vannak a rendszerben, mert a 2.4 már sok lenne. Mekkora különbséget jelenthet itt kb. 80 HZ memória mínusz,  processzor sebességhez hasonlítva? Most ugyanis 880-MHZ megy.
Ha még van ezzel kapcsolatban tanácsod a további finomításra vonatkozóan, azokat is nagyon szívesen venném.

A memóriasebesség gyorsít a legkevesebbet, a legkevesebb helyen.
Javaslom a DDR2800Mhz RAM-okat effektív 800Mhz közelében tartsd inkább, és a lehető legkevesebb plusz feszültséget adj a RAM-oknak, mert különben jóval gyorsabban mennek tönkre(pontosabban csak a magas feszültség számít be az élettartamba, az órajel nem, azaz addig tuningold csak, ha nem feltétlenül szűkséges(és ha egyáltalán értelmét látod), amíg nem kell plusz feszültség).
Mégvalami:Ugye használod az Orthos-t/prime95-öt, hogy nem hibázik-e a CPU vagy a RAM?
Szintén mégvalami:
A (G)MCH +2V-os el nem indulás egy BIOS hiba valószínűleg, amit egy frissebb BIOS-szal már, ha jól tudom javítottak(de a BIOS frissítést csak tuning nélkül csináld, ha akarod!)

Szerkesztette: dababa 2008. 05. 26. 12:42 -kor

#2176 Felhasználó inaktív   Alfaman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 12:47

Sziasztok!

Köszönöm a segítségeteket! Részben megoldódott a problémám. Kicserélték az alaplapot. Jópár hiba megszűnt azonban lenne még egy kérdésem. Van-e összefüggés a videókártya színhibálya és a memóriák között? Ha Dual-ba rakom a memóriákat, akkor pirosszínű szemszék jelennek meg a képernyőn, ill. színmélység problémás lesz a kép. Még az asztalon is. Ha single-be rakom a memóriákat, akkor  nem jelentjkezik. Ez csak memória hiba, vagy a videókártya is problémás? Semmi tuningot nem próbáltam velük. Az felfoghatatlan számomra, hogy memória tesztel nem mutatott semmit. Az MSI K9N Ultra lappal szépen muzsikált, a mostani GigaByte lapban pedig döglödik. Nem értem, de ha tud valaki értelmes választ erre az megköszönném.  :smoker:

#2177 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 13:00

Idézet: Alfaman - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 12:47

Sziasztok!

Köszönöm a segítségeteket! Részben megoldódott a problémám. Kicserélték az alaplapot. Jópár hiba megszűnt azonban lenne még egy kérdésem. Van-e összefüggés a videókártya színhibálya és a memóriák között? Ha Dual-ba rakom a memóriákat, akkor pirosszínű szemszék jelennek meg a képernyőn, ill. színmélység problémás lesz a kép. Még az asztalon is. Ha single-be rakom a memóriákat, akkor  nem jelentjkezik. Ez csak memória hiba, vagy a videókártya is problémás? Semmi tuningot nem próbáltam velük. Az felfoghatatlan számomra, hogy memória tesztel nem mutatott semmit. Az MSI K9N Ultra lappal szépen muzsikált, a mostani GigaByte lapban pedig döglödik. Nem értem, de ha tud valaki értelmes választ erre az megköszönném.  :smoker:

Nem egy javított alaplapot(talán ugyanazt) kaptál/kaptad vissza?
Az összefüggés csak az alaplap lehet(ha a RAM hibátlan), márpedig nyilván van összefüggés, ahogy leírtad.
Lehet, hogy megint vissza kellene vinni.

#2178 Felhasználó inaktív   Alfaman 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 14:28

Sajnos nem. Mind a két dobozt én montottam fel, még nálam van mind a 2. Most viszem vissza az első lapot.
Megpróbálom 1066-os memóriával mit mutat.  :(

#2179 Felhasználó inaktív   dupi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 15:40

Idézet: dababa - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 13:36

A memóriasebesség gyorsít a legkevesebbet, a legkevesebb helyen.
Javaslom a DDR2800Mhz RAM-okat effektív 800Mhz közelében tartsd inkább, és a lehető legkevesebb plusz feszültséget adj a RAM-oknak, mert különben jóval gyorsabban mennek tönkre(pontosabban csak a magas feszültség számít be az élettartamba, az órajel nem, azaz addig tuningold csak, ha nem feltétlenül szűkséges(és ha egyáltalán értelmét látod), amíg nem kell plusz feszültség).
Mégvalami:Ugye használod az Orthos-t/prime95-öt, hogy nem hibázik-e a CPU vagy a RAM?
Szintén mégvalami:
A (G)MCH +2V-os el nem indulás egy BIOS hiba valószínűleg, amit egy frissebb BIOS-szal már, ha jól tudom javítottak(de a BIOS frissítést csak tuning nélkül csináld, ha akarod!)

Köszönöm a tippeket, sajnos nem tudom, van-e más módszer mint az SPD állítása, ott a legkisebb szorzó a 2-es, most jobb híján azt használom. Sajnos +0.2V nélkül nem működik jól a RAM, remélem azért két három évet kibír így is.
Nem pont ezt, de ramtesztet futtatok mostanában ellenőrzésképpen.
A legújabb bios verzió van fennt tuning nélkól cseréltem le, de ugynaz a helyzet. Nem tudom jó-e, ha ez a két túlfeszültség szinkronban van az FSB és a (G)MCH ?
A processzornak végülis 1.5 volt kellett a 3500MHZ-hez, hogy stavil legyen.

#2180 Felhasználó inaktív   dababa 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 26. 18:33

Idézet: dupi - Dátum: 2008. máj. 26., hétfő - 15:40

Köszönöm a tippeket, sajnos nem tudom, van-e más módszer mint az SPD állítása, ott a legkisebb szorzó a 2-es, most jobb híján azt használom. Sajnos +0.2V nélkül nem működik jól a RAM, remélem azért két három évet kibír így is.
Nem pont ezt, de ramtesztet futtatok mostanában ellenőrzésképpen.
A legújabb bios verzió van fennt tuning nélkól cseréltem le, de ugynaz a helyzet. Nem tudom jó-e, ha ez a két túlfeszültség szinkronban van az FSB és a (G)MCH ?
A processzornak végülis 1.5 volt kellett a 3500MHZ-hez, hogy stavil legyen.

A RAM teszt nem elég, a CPU-t is kell tesztelni orthos-sal/prime95-tel.
Túlfeszültég esetén mindegy, hogy szinkronban van-e, de azért ellenőrizd, hogy az általad elért sebességhez biztos kell-e, nekem 450Mhz FSB-hez sem kellett semmi ilyen(FSB, (G)MCH OverVoltage).
A RAM-nál ez a túlfeszültség még tűrhető.
A CPU feszültségét lehetőleg tovább ne emeld, mert megsütöd(nem fog bírni sok terhelés-üresjárat ciklust működőképesen, ha emeled, mert előbb-utóbb jelentős túlfeszültség fogja érni)!!!

Szerkesztette: dababa 2008. 05. 26. 18:35 -kor

Téma megosztása:

• (164 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.