HWSW Informatikai Kerekasztal: RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (28 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   Bogabi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 19. 09:08

Üdv Victor!

Na, én is legyártottam a kábelt, 8 méter STP-t használtam, a rajz szerint, minden ér foglalt. A +5 voltot kihagytam, hátha megismeri a TV az RGB jelet... meg már nem is volt szabad ér. De nem jött össze  :confused: . A TV Panasonic TX29AS10P, 100Hz. Mikor kipróbáltam, egy világosszürke képernyőt láttam, a kép közepén egy függőleges sötétszürke sávval. Lehet, hogy a +5 volt hiányzik :think: ? Nem igazán vagyok otthon a témában, azért kérdezlek téged.

THX.
Üdv!
BG.

#222 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 19. 15:19

Idézet: Bogabi - Dátum: 2004. április 19, hétfő - 8:08

Üdv Victor!

Na, én is legyártottam a kábelt, 8 méter STP-t használtam, a rajz szerint, minden ér foglalt. A +5 voltot kihagytam, hátha megismeri a TV az RGB jelet... meg már nem is volt szabad ér. De nem jött össze  :confused: . A TV Panasonic TX29AS10P, 100Hz. Mikor kipróbáltam, egy világosszürke képernyőt láttam, a kép közepén egy függőleges sötétszürke sávval. Lehet, hogy a +5 volt hiányzik :think: ? Nem igazán vagyok otthon a témában, azért kérdezlek téged.

THX.

Az 5V (pontosabban 3V! a Scart oldalon) is hiányzik, de úgy tűnik, a Powerstripet sem állítottad be. (Így a 15.6kHz-es szinkron helyett legalább duplaannyit kap, de csak minden másodikat veszi figyelembe, így minden közbülső a kép közepén jelenik meg a sötétebb függőleges csíkként.)

A 3V-os kérdést megoldhatod pl. 2db 1.5V-os elemmel...

Egyébkénz nem kellene lennie egy VGA bemenetnek azon a TV-n? Úgy hallottam, Pana 100Hz-eseken szokott lenni. Vagy nem lehet rá tetetni opcionálisan?

#223 Felhasználó inaktív   Bogabi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 06:27

Üdv!

Hát, fene se tudja, a Stip fel lett téve, bemásolva az Ini-be a megfelelő dolgok, választható is a három felbontás a Strip-ben. Megnézem még 1x. Nem sok időm volt vele próbálkozni, mert az asszony cseszegetett, hogy tegyem mán vissza a TV-t a helyére... ;) (amúgy valami ordenáré nehéz dög). Egyébként nem tudom, lehet-e a TV-re VGA csatit utólag tetetni, én nem láttam erre utaló nyomot a manualban sem. De lehet, hogy átsiklottam felette... Most S-Video kimenetről megy a TV, és igazából nincs is bajom vele, szép színek, meg éles a kép. De nem láttam még a VGA-s módszer képét... Ezért szerettem volna kipróbálni. És ha már itt vagyunk, had kérdezzelek meg, hogy tudsz-e esetleg megoldást a következőre: mikor elkezdtem a TV-t használni a filmek nézéséhez, sokáig szívtam azzal a jelenséggel, hogy véletlenszerűen hol tűrhető volt a kép, hol meg tele volt zavarcsíkokkal. Először kábelre gyanakodtam. Vettem hajlékony koaxot, azzal vittem át (először) a S-Video -> Kompozit átalakítóval a jelet a TV-re. De még így is előjött a hiba. Aztán, mikor megvettem ezt a Pana TV-t, kicseréltem a kompozitot S-Videora. Valamivel jobb lett, de nem az igazi. Aztán egyszer véletlenül nem a földelt konnektorba dugtam a gépet, és láss csodát, tükörsima kép volt a TV-n. Tehát a földelés kavar be... Ha azóta filmet akarok nézni, akkor cserélgetem a dugaljakat...  ;) Ez ellen lehet valamit tenni?

THX!
Üdv!
BG.

#224 Felhasználó inaktív   Pantomin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 08:47

Üdv mindenkinek!

Bogabi, nem tudom, hogy mi lehet a baj, de ha egy tanácsot elfogadsz, akkor ne nagyon használj nem földeléses konektort. Egyszer szívtam vele akkorát, hogy....
Egyébként én is most akarok összedobni egy ilyen kábelt, annak ellenére hogy elég kontár vagyok ezen a területen.

Egy kérdésem lenne a GURUK-hoz. Az 5V-t hogy tudom a VGA-ról megkapni? Köszi. :respect:  :respect:

#225 Felhasználó inaktív   Bogabi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 11:08

Hali!

Pantomin, köszi a jótanácsot... Az 5 Voltot a VGA D-SUB 9-es lábáról tudod levenni, és szerintem még egy 100Ohm-os ellentállás is kell elé sorosan (rajz szerint, bár ott a tápegységet csapolták meg). Nem tudom, hogy ez kártyafüggő-e. Mármint a 9-es lábon lévő 5 Volt. A HW Book aztat írja, hogy ez a láb KEY. Na ez sokat mond, legalábbis nekem :) Majd valaki hozzáértőbb kiigazít.

Victor! Hun vagy? A földeléses témára van valami 5leted?

THX
Üdv!
BG.

#226 Felhasználó inaktív   espe 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 15:44

Idézet: Bogabi - Dátum: 2004. április 20, kedd - 7:27

Üdv!

Hát, fene se tudja, a Stip fel lett téve, bemásolva az Ini-be a megfelelő dolgok, választható is a három felbontás a Strip-ben. Megnézem még 1x. Nem sok időm volt vele próbálkozni, mert az asszony cseszegetett, hogy tegyem mán vissza a TV-t a helyére... ;) (amúgy valami ordenáré nehéz dög). Egyébként nem tudom, lehet-e a TV-re VGA csatit utólag tetetni, én nem láttam erre utaló nyomot a manualban sem. De lehet, hogy átsiklottam felette... Most S-Video kimenetről megy a TV, és igazából nincs is bajom vele, szép színek, meg éles a kép. De nem láttam még a VGA-s módszer képét... Ezért szerettem volna kipróbálni. És ha már itt vagyunk, had kérdezzelek meg, hogy tudsz-e esetleg megoldást a következőre: mikor elkezdtem a TV-t használni a filmek nézéséhez, sokáig szívtam azzal a jelenséggel, hogy véletlenszerűen hol tűrhető volt a kép, hol meg tele volt zavarcsíkokkal. Először kábelre gyanakodtam. Vettem hajlékony koaxot, azzal vittem át (először) a S-Video -> Kompozit átalakítóval a jelet a TV-re. De még így is előjött a hiba. Aztán, mikor megvettem ezt a Pana TV-t, kicseréltem a kompozitot S-Videora. Valamivel jobb lett, de nem az igazi. Aztán egyszer véletlenül nem a földelt konnektorba dugtam a gépet, és láss csodát, tükörsima kép volt a TV-n. Tehát a földelés kavar be... Ha azóta filmet akarok nézni, akkor cserélgetem a dugaljakat...  ;) Ez ellen lehet valamit tenni?

THX!

Találkoztam már én is a problémával egy ismerősömnél. Hozzáértők azt mondták ez az miatt van mert két helyről kap földet a rendszer és potenciálkülönbség van a kettő között. Egyik a kábel tv-s hálózatból jön, másik a gépből. Próbáld ki hogy kihúzod az antennát a tv-ből. Ha ez segít akkor, azt mondták úgy lehet megoldani egyszerűen véglegesen a problémát ha a kompozit vagy svideo jel földjét elvágod. Nem tudom végülis ez megoldotta-e a problémát, de talán egy próbát megér.

#227 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 15:50

Idézet: Bogabi - Dátum: 2004. április 20, kedd - 10:08

Pantomin, köszi a jótanácsot... Az 5 Voltot a VGA D-SUB 9-es lábáról tudod levenni, és szerintem még egy 100Ohm-os ellentállás is kell elé sorosan (rajz szerint, bár ott a tápegységet csapolták meg). Nem tudom, hogy ez kártyafüggő-e. Mármint a 9-es lábon lévő 5 Volt. A HW Book aztat írja, hogy ez a láb KEY. Na ez sokat mond, legalábbis nekem :) Majd valaki hozzáértőbb kiigazít.

Key a korábbi (S)VGA szabványban volt. A VESA szerinti (S)VGA-DDC szabvány szerint már +5V a becsületes neve a 9-esnek.

http://www.hardwareb...vgavesaddc.html

vs.

http://www.hardwareb...r/av/vga15.html

Idézet

Victor! Hun vagy? A földeléses témára van valami 5leted?

Bocs, de nem vagyok itt napi 24 órában. (Csak néha-néha benézek napközben, "pihenésképp".)

Szóval, a jelenséget nagyrészt az okozza, hogy a kábelTV árnyékolása az akár több km-re lévő másik végén is földelve van, és az és a lakás földje között akár több 10V (potenciál-)különbség is lehet. És mivel galvanikus kapcsolat van a koax-antenna földje, és a készüléken lévő többi csatlakozó között (ez igaz a TV-re és a videomagnóra is), az egész TV a magasabb/alacsonyabb potenciálra kerül. Ha a számítógép is földelve van (normális esetben), akkor lényegében "erős" földhurok alakul ki, ami pl. interferencia-jelenségeket is okoz. És mellesleg képes kinyírni a videokártyát, legalábbis a TV-kimenetet is. Megoldás: filmezéskor ki kell húzni a kábetTV-t, vagy egy un. isolator (izolátort, stb.) kell beiktatni a kábelTV és a rá csatlakozó készülékek közé. Erről már volt szó a többi TV-s topikban, rá kell keresni.

#228 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 15:52

Idézet: espe - Dátum: 2004. április 20, kedd - 14:44

Találkoztam már én is a problémával egy ismerősömnél. Hozzáértők azt mondták ez az miatt van mert két helyről kap földet a rendszer és potenciálkülönbség van a kettő között. Egyik a kábel tv-s hálózatból jön, másik a gépből. Próbáld ki hogy kihúzod az antennát a tv-ből. Ha ez segít akkor, azt mondták úgy lehet megoldani egyszerűen véglegesen a problémát ha a kompozit vagy svideo jel földjét elvágod. Nem tudom végülis ez megoldotta-e a problémát, de talán egy próbát megér.

Hopp, melegőztél. De a föld egyszerű átvágása nem hiszem, hogy jó ötlet. upd: sőt, nem szabad! Lásd alább.

Szerkesztette: Victor 2004. 04. 20. 16:09 -kor

#229 Felhasználó inaktív   espe 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 15:59

Idézet: Victor - Dátum: 2004. április 20, kedd - 16:52

Hopp, melegőztél. De a föld egyszerű átvágása nem hiszem, hogy jó ötlet.

Lehet, hogy nem jó ötlet, én tényleg abszolut analfabéta vagyok ilyen téren :)
Nem tudom milyen más következményekkel jár, csak ezt javasolták.

Egyébként aki esetleg még kételkedik rgb vs s-video minőségben, azt én is meg tudom erősíteni hogy nagyon jó az rgb-s jelből kirakott kép, ég és föld a kettő közötti különbség. Én se hittem el amig nem láttam, nem tudtam elképzelni hogy s-video-s jelnél lehet ennyivel jobb és ennyit számít filmeknél is. Aztán csak rá kellett nézni a képre és egy pillanat alatt meggyőzött. Olyan rajzfilmeken érdemes demonstrálni mint pl némó nyomában, nagyon élethűek lesznek a színek, kiúsznak a halak a tv-ből :)
Aki esetleg tv vásárlásán gondolkozik és nem szeret barkácsolni érdemes vga bemenettel rendelkező tv-k után is nézelődnie, azzal egyszerűen megoldható a dolog (én is ezt tettem).

Szerkesztette: espe 2004. 04. 20. 15:59 -kor

#230 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 16:08

Idézet: espe - Dátum: 2004. április 20, kedd - 14:59

Lehet, hogy nem jó ötlet, én tényleg abszolut analfabéta vagyok ilyen téren :)
Nem tudom milyen más következményekkel jár, csak ezt javasolták.

NEM SZABAD!!! (Az előbb nem voltam elég határozott, mindjárt javítom is.)

Az össze-földelés által tud olyan alacsonyra csökkenni a TV/videó és a PC közötti pot.különbség, hogy még nem veszélyes a videokártyára. Ha el van vágva a föld, a több 10V a videokimeneten keresztül egyenlítődik ki, és kinyírja a videokártyát! Ezért nem szabad bekapcsolt állapotban dugdosni, mert főleg az RCA csatlakozó olyan kialakítású (igen hülyén mellesleg), hogy először a "jel" ér össze, és utána a föld, és ebben a pillanatban történik a baj.

Idézet

Egyébként aki esetleg még kételkedik rgb vs s-video minőségben, azt én is meg tudom erősíteni hogy nagyon jó az rgb-s jelből kirakott kép, ég és föld a kettő közötti különbség. Én se hittem el amig nem láttam, nem tudtam elképzelni hogy s-video-s jelnél lehet ennyivel jobb és ennyit számít filmeknél is. Aztán csak rá kellett nézni a képre és egy pillanat alatt meggyőzött. Olyan rajzfilmeken érdemes demonstrálni mint pl némó nyomában, nagyon élethűek lesznek a színek, kiúsznak a halak a tv-ből :)

:cool:  :up:

Idézet

Aki esetleg tv vásárlásán gondolkozik és nem szeret barkácsolni érdemes vga bemenettel rendelkező tv-k után is nézelődnie, azzal egyszerűen megoldható a dolog (én is ezt tettem).

Igen, "mindenképpen", bár ilyen csak a 100Hz-esek(en/egy részén) van.

#231 Felhasználó inaktív   pro2hp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 20:30

Sziasztok!

Főleg Bogabinak javaslom a földhurok okozta  csíkok megszüntetésére:

A kábeltévé feszültsége "távozik" a gépeden keresztül.
Ha leföldeled koax külsejét megszünik a zavarás, és videokártyád se fog megsérülni.
(Nekem öt db gef 2-ről füstölt el a tv out  mire kinyögték a fibernetnél a meg oldást!)

Szerkesztette: pro2hp 2004. 04. 20. 20:34 -kor

30 5250434

#232 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 20:59

Idézet: pro2hp - Dátum: 2004. április 20, kedd - 19:30

Főleg Bogabinak javaslom a földhurok okozta  csíkok megszüntetésére:

A kábeltévé feszültsége "távozik" a gépeden keresztül.
Ha leföldeled koax külsejét megszünik a zavarás, és videokártyád se fog megsérülni.
(Nekem öt db gef 2-ről füstölt el a tv out  mire kinyögték a fibernetnél a meg oldást!)

Hát, azt nem lehet mondani, hogy ez a legszabályosabb megoldás. Ettől még megmarad a földhurok. Csak nem a TV és a PC között fog zavart okozni, hanem (esetleg) a TV adásban. Talán nem is nálad, hanem másnál. A szabályos megoldás a most említett isolator, amit egyébként az EU-ban kötelező telepíteni minden kábelTV végpontra. Csak idehaza nincs még rá rendelet. Az EU tagsággal várhatóan lesz, de a szolgáltatók addig is meg akarták spórolni a felszerelését. Ha az egyszerű földeléssel elintézhető lenne a dolog, minden probléma nélkül, akkor nem létezne az isolator...

u.i. egyébként az mire jó, hogy amikor már elhangzott a probléma többé-kevésbé szakszerű megfogalmazása, jössz egy ilyen megfogalmazással, hogy "a kábeltévé feszültsége "távozik" a gépeden keresztül"? ;)

#233 Felhasználó inaktív   pro2hp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 22:11

Jó igazad van az előző leírásodat átscrolloztam, és boccs a szakszerűtlen  megfogalmazásért.
Nem szakmám, csak a tapasztalataimmal próbáltam segíteni.
A "távozik " -ot ezért tettem idézőjelben mert nem igazán helytálló kifejezés.

Mint írtam un. "kábeltévés szakember " javaslata volt ez a megoldás: "nála így van".
Káros hatásáról beszélt a manus, remélem nincs is komolyabb.
Tudom én is hogy nem szakszerű csak macerás volt ki-be dugogatni a tv-t
minden filmnézésnél.

Ha milis szikrák vannak a kábel és test között, gondolom némi feszkó akad ott azért.

Az isolátort képtelen voltam beszerezni, ha tudsz benne segíteni megköszönöm!
Kaptam ötleteket legyártására, de nem akartam kókányolni.

Még egyszer boccs a kontárkodásomért nem állt szándékomben senkit se megbántani!
30 5250434

#234 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 22:55

Ki volt az a "szakember"? Jó lenne, ha konzultálna a kábelTV-sekkel is, mielőtt ezt ajánlgatja.

Mit értesz milis szikrákon? Mert milis áthúzások biztos nincsenek, mert az már igen veszélyes is lehetne. Mint szó volt róla, pár 10V potenciálkülönbség lehet. De ahhoz már elég ez, hogy összeérintéskor szikrázzon egy kicsit.

A trafós izolátornak van egy olcsó alternatívája: 1-1 470pF-os kondi sorbakötve mind a koax jelvezetékével, mind az árnyékolásával, a TV-hez/videóhoz való csatlakozás előtt. Ha rákeresen a neten az "isolator"-ra, elő fognak jönni oldalak bővebb leírással.

Szerkesztette: Victor 2004. 04. 20. 22:59 -kor

#235 Felhasználó inaktív   Bogabi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 21. 06:45

Na végre, valaki értelmesen leírta az okát a csíkoknak. Komolyan mondom, a környéken már mindenkit megkérdeztem, de csak homályos sejtések voltak. Kezdtem azt hinni, hogy X akta lesz a dologból...  :) Ezt a kondis leválasztót megpróbálom, mert csak nyugodtabb vagyok, ha nem kell görcsölni, ha filmet akarok nézni a TV-n. Nem is beszélve az asszonyról, mondjam neki, hogy húzogassa ki a kábeltv csatiját? Nonszensz... :D

THX!
Üdv!
BG.

#236 Felhasználó inaktív   pro2hp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 22. 21:35

Sziasztok!

Pedig az a "szakember" pont a Fibernet Rt. képviseletében jött a multimédiás elosztót cserélni.
Az a feszkó meg jó párszor megrázott. Eléggé kellemetlenül tud csípni.

Ezt a kondis megoldást ismertem én is, de leföldelés után feledésbe merült a dolog.
De megyőztél úgyhogy összehozok egyet, csak azt nem tudom , hogy a multi aljzat elé, vagy
utána a tévé ágba. A kábelmodemnek nem fog bekavarni?
Ha a multi után rakom, akkor tunerren keresztül nem fog vissza "hurkolódni" a föld felé?

Szerkesztette: pro2hp 2004. 04. 22. 21:37 -kor

30 5250434

#237 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 23. 01:37

A Fibernet ért a kábeltévéhez is, vagy csak a net-hez? Nem feltétlenül.

Egyébként egy másik topikban írta valaki, hogy kipróbálta, hogy hozzákötötte a koax árnyékolását a gépe földjéhez, de nem szűntek meg a csíkok, inkább még rosszabb lett, mint volt. Persze rázni már nem rázott, de azért így nem az igazi a dolog.

Előfordulhazt, hogy nálad 80-100V van, azt meg lehet érezni (persze az Amper jóval kisebb a hálózati áramhoz képest).

Természetesen az elosztó elé kellene tenni a leválasztást, táhát mielőtt még bármi rácsatlakozik. Esetleg előfordulhat, hogy a kábelmodemnek nem fog tetszeni, ebben az esetben neki mehet közvetlenül, az "nem adja tovább". Viszont a tuner testje közös szokott lenni a gépével.

A továbbiakban jobb lenne az említett topikban boncolgatni ezt a témát, mivel ugye itt off-topik:
https://forum.hwsw.h...showtopic=57653

#238 Felhasználó inaktív   pro2hp 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 26. 21:02

Majdnem igazad van !
Se  a kábeltévéhez se a nethez nem értenek.
Két évig tartott mire úgy-ahogy stabilizálódott a net szolgáltatásuk.
Fő profiljuk itt errefele Bács KK megyében a kábeltévés szolgáltatás, de
elég gyér a jel minősége.
Na befejeztem az offolást.
Kösz az eddigi segítséget!
Üdv!
30 5250434

#239 Felhasználó inaktív   Inemeth 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 15:31

Idézet: pro2hp - Dátum: 2004. április 16, péntek - 19:24

Hi Victor!

3.10 driverrel se ment 256 color fölé.
Naon szomorúúú vagyok.  :tired:
Kipróbálom haver kártyájával aztán majd meg látjuk!
Azért köszi a türelmet meg a helpet! :respect:
Ötleteket továbbra is szívesen várok!

üdv.

Hi PRO2HP!

Én is megépítettem a kábelt.
Nekem is  kockás a kép "Vasarely kép"  :confused:  függetlenül a tiling beállításától! /az egérmutató jól jelenik meg/

Neked kártyacsere után megoldodott a problémád?
Én a Powerstrip 3.42 és Catalyst 4.3, Windows XP, Sapphire 9200 atlantis ViVo + DVI-t használok.

Ha van rá igény tudok méretre gyártatni ilyen kábelt minöségí árnyékolt kivitelben
az RGB jelek külön árnyékolva a szinkronjel és 5 volt árnyékolás nélkül
az egész kábel árnyékolva  :)

ÜDV mindenkinek!

#240 Felhasználó inaktív   Inemeth 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 04. 28. 15:46

HI!

Légyszives irjátok meg milyen kártyával müködik jól az RGB csatlakozás!
Gyártó és tipus érdekelne

köszönöm

Téma megosztása:

• (28 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »