Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 20:06
Na, akkor most már csak az a kérdés, hogy mennyivel lejjebb jelenik meg az egyik, mint a másik? Pont fele annyival, mint a másik félképhez tartozó sorok, vagy közelebb hozzá lefelé vagy felfelé. Mert az utóbbi eset is előfordul, tahát hogy nem megfelelően van pozicionálva a páros fékép! De a hatás hasonló, csak nem annyira szélsőséges, minha semennyi eltolás sem lenne.
Ha pont "félúton" van, azaz megfelelő az eltolás, akkor tényleg csak a kisebb felbontás miatti ritkásabb sorok miatt jobban látható "szüneteket" látod. Egyébként mekkora a TV?
Félúton van az. 72cm-es. SFIJ smileiainak hatására belementem egy kis mókás tesztelésbe

Nos a helyzet az, hogy NTSC vagy PAL60 forrás esetén a pause-al fogott félképeknél nagyobb a sorok között a "szünet" (mind2 félképnél ugyanannyival) és ez jól látható, akár 1-1.5m távolságból is. Persze mérni nem tudnám, de érzékeltetésképp: a képcső bal és jobb oldalán van egy-egy pixel "pluszban" (nemtudom hogy szólítja ezt a tv-s szakzsargon), namost ezt PAL-ban az egyik félképet fogva az üres raszter félbenyesi, ugyanabban a félképben az üres sor PAL60 ill. NTSC-ben gyakorlatilag majdnem teljesen kioltja (a másik félkép mind3 üzemmódban ugyanannyira "teríti"). Tehát amikor normál üzem van (nem pause), akkor látom az üres sorok vastagságának különbségét (PAL-on homogén színfelület, PAL60 ill NTSC - (nagyon)vékony fekete sávok).
Érzek én itt némi félreértést az egész ügy kapcsán, mert nem az "üres sorok" zavarnak, hanem mindennek hatása van az egész kép tónusára. Jellemző: ha a gyermekem konzolon játszik NTSC-s cuccal, akkor engem szoláriumszintig pakolt fényerő fogad rendszerint (ő a "játszom és világosítok" elvet követi)

Az asztali DVD és a konzol RGB-n lógnak, ott jelentkezik ez szembetűnően, a pc S-VIDEO-n van, ott kevesbé látszik (ill látszik ott is, de a gyengébb minőség "elmossa"), namost ebben véltem én hasonlóságot felfedezni az előbbiekben emlitett problémával, ezért hozakodtam elő vele.