RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!!
Elküldve: 2004. 04. 28. 20:35
Sajnos nem volt időm másik kártyával játszani.
De nagyon megkönnyebültem, hogy nem egyedi a jelenség, így talán van esély a probléma felfedésére!
Elküldve: 2004. 04. 29. 21:46
Marad a Tv mint ludas, vagy mittudom én!
Kipróbálok eyg másik Tv-t, azér' is.
Victor!
Csak 100Hz-es Tv tudhat Vga jelet fogadni?
Elküldve: 2004. 04. 29. 23:03
Idézet: pro2hp - Dátum: 2004. április 29, csütörtök - 20:46
Marad a Tv mint ludas, vagy mittudom én!
Kipróbálok eyg másik Tv-t, azér' is.
Victor!
Csak 100Hz-es Tv tudhat Vga jelet fogadni?
Nem lehet a TV. (Akkor az egér is beleveszne a kockákba, stb.)
A VGA jel min. 24kHz-es, az 50Hz-es TV-k csak 15.6kHz-es jelet tudnak fogadni.
Az én kártyán R9600Pro, ezzel jó. Úgy látszik, egyes korábbi kártyákat rosszul állít be a Powerstrip, vagy a driver ilyenkor. Vagy esetleg HW-ből nem tudnak valamit, amit kellene.
Elküldve: 2004. 05. 04. 13:45
Idézet: Victor - Dátum: 2004. április 29, csütörtök - 23:03
Victor!
Én ma fogom megépíteni a kábelt.
Radeon 9800 Pro-m van, Catalyst 4.4-gyel (a jelenleg legfrissebb driver), az OS WinXP.
Tegnap este átrágtam ezt a topicot és próbáltam custom resolution-t csinálni, de sajnos újraindítás után sem fogadja el a driver az új felbontást. A beállítás persze megvan, mint user definied resolution, de aktiválni nem tudom sehogy. Már többen írták ezt.
Attól még a sima 640x480-nál (az advanced timing options ablakban) tudom állítani az interlaced meg composite sync beállításokat.
Ettől még működhet szépen?
Elküldve: 2004. 05. 04. 16:02
Idézet
Hajjaj, emberek, én csak ezért a topik kedvéért kezdtem el ismerkedni az elektronikával, mert érdekelt, hogy megoldható-e a számítógép tv összeköttetés s-video nélkül.
Viktor!!
akkor ezek szerint az én Panasonic 50 Hz-es tévém és az Nvidia TNT2 videokártyám közötti "párkapcsolat" e csodakábel segítségével sem jöhet létre?
Elküldve: 2004. 05. 04. 16:17
Idézet: sanyibp - Dátum: 2004. máj 4, kedd - 12:45
Radeon 9800 Pro-m van, Catalyst 4.4-gyel (a jelenleg legfrissebb driver), az OS WinXP.
Tegnap este átrágtam ezt a topicot és próbáltam custom resolution-t csinálni, de sajnos újraindítás után sem fogadja el a driver az új felbontást. A beállítás persze megvan, mint user definied resolution, de aktiválni nem tudom sehogy. Már többen írták ezt.
Attól még a sima 640x480-nál (az advanced timing options ablakban) tudom állítani az interlaced meg composite sync beállításokat.
Ettől még működhet szépen?
A standard felbontásokat a legkönnyebb beállítani. De azt javaslom, hogy ne a meglévő VGA időzítéseket állítgasg (el lehet vele szórakozni pár napot), hanem inkább másold be az első oldalon lévő setting-eket az .ini file-ba.
Gondolom, a 720xXXX bontást nem sikerült bekapcsolni. Ez nálam sem megy Powerstripből, csak úgy, ha a Rage3DTweak-ben engedélyezem őket. (Lehet, hogy pont a R3dT nem engedi, hogy más program új felbontást csináljon, nem tudom.)
A 720-as bontás szerintem inkább csak akkor igazán hasznos, ha ki van kapcsolva a lejátszókban a nagyítás, tehát 1:1 teszi ki a képet a képernyőre, ami miatt nem lesznek a nagyításból/kicsinyítésből eredő "homályosodások" (ez persze csak akkor jó, ha 720xXXX-es bontású anyagot nézel, pl. a DVD ilyen). De ezek alig-alig látszanak, (még monitoron is), szóval nem nagy ügy, ha kicsit át van méretezve a kép. Teljesen jók a filmek 640x480-ban, vagy 800x600-ban is. A 720xXXX azért is jó, mert pont annyi lóg ki a képből oldalt, mint pl. egy asztali lejátszónál. De én amúgy is szoktam egy kicsit pan-scan-ozni, így ez végülis mindegy.
Elküldve: 2004. 05. 04. 16:23
Idézet: Pantomin - Dátum: 2004. máj 4, kedd - 15:02
Attól függ, van-e rajta Scart bemenet, és tud-e rajta fogadni RGB-t.
Viszont az NV-knél nem lehet csak úgy bekapcsolni, hogy kompozit szinkront adjanak ki, így azokhoz egy fokkal bonyibb kábel kell (kell bele 2 tranzisztor, és néhány plusz ellenállás). Egy ilyen kapcsolás is be volt linkelve itt valahol. Ha ez meghaladja a mostani tudásod, kérd meg... most nem találom, valaki fentebb írta, hogy szívesen összerak ilyesmi kábeleket másoknak.
Szerkesztette: Victor 2004. 05. 04. 16:26 -kor
Elküldve: 2004. 05. 05. 08:31
Én sem találom azt a személyt, aki írta a NV-s kártyák csatlakoztatását, úgyhogy megköszönném, ha valaki jelentkezne, vagy legalább egy rajzot linkelne be.
Köszi!!
Elküldve: 2004. 05. 05. 08:42
Idézet: Pantomin - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 8:31
Én sem találom azt a személyt, aki írta a NV-s kártyák csatlakoztatását, úgyhogy megköszönném, ha valaki jelentkezne, vagy legalább egy rajzot linkelne be.
Köszi!!
Ebben a topicban volt egy ilyen link régebben, hátha tényleg működik nVidiával:
http://www.hut.fi/Misc/Electronics/circuit...tv/circuit.html
Elküldve: 2004. 05. 05. 08:50
Sikerült a kábel. Tényleg jobb lett a kép. Vegyesek az érzelmeim.
Az előző kártyám Asus V9570 (Geforce 5700 FX) TV képe azért összességében jobb volt, mint ennek így.
Persze ez az RGB jel részletgazdagabb, de valahogy olyan "vékony" meg "halvány". Szépnek szép, csak kicsit erőtlen az nVidia erőteljes Composite kimenetéhez képest. Az nVidiában vagy valami chip, ami tud digital vibrance controlt és image sharpeninget (monitoron is és TV-n is). Azzal lehetett aztán igazán belőni (a vibrance control nem nagy cucc, de pici image sharpening brutális feature).
Szóval, hogy ne kalandozzak el teljesen, ha már muszály ennek a R9800Pro-nak a TV képét használni, akkor azért az RGB kábel jobb, mint a Composite, mert a Composite minősége egyenesen nevetséges
Nekem is benne vannak a függőleges sávok nagyon halványan. Ez totál digitális zaj kinézetű, mert nem fut, nem remeg, adott mintázatban konstans módon ott van. Először nagyon zavart, de kezdek hozzászokni.
Szóval, aki TV-n akar filmet nézni és nem számit annyira a 3D power, az szerintem vegyen mindenképp FX 5700-as chipsettel kártyát és használja az image sharpeninget.
Aki 3D buzi (mint jómagam), az így járt, vegyen Radeont és RGB kábellel hozza legalább elfogadható szintre a TV képet
Elküldve: 2004. 05. 05. 13:57
A Digital Vibrance egyfajta szaturáció(színtelítettség)-növelés, a megjeleníthető színek számának enyhe csökkenésével. Ennek inkább csak a VGA monitoron van értelme, és ott is inkább nem fimnél, ahol nem lehet máshogy állítani a szaturációt. A TV-n lehet állítani ezt, és az nem befolyásolja a színek számát.
A composit video-nál nem nehéz jobbnak lennie az RGB-nek, de még az s-video-nál is jobb.
Nem értem a függőleges sávokat. Korábban tesztábrával kapcsolatban volt róla szó, de akkor persze pont az volt a cél, hogy látszódjanak a tesztábra sávjai.
Elküldve: 2004. 05. 05. 15:12
Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 13:57
A Digital Vibrance egyfajta szaturáció(színtelítettség)-növelés, a megjeleníthető színek számának enyhe csökkenésével. Ennek inkább csak a VGA monitoron van értelme, és ott is inkább nem fimnél, ahol nem lehet máshogy állítani a szaturációt. A TV-n lehet állítani ezt, és az nem befolyásolja a színek számát.
A composit video-nál nem nehéz jobbnak lennie az RGB-nek, de még az s-video-nál is jobb.
Nem értem a függőleges sávokat. Korábban tesztábrával kapcsolatban volt róla szó, de akkor persze pont az volt a cél, hogy látszódjanak a tesztábra sávjai.
A digital vibrance-t felejtsük is el, azt írtam is, hogy nem nagy dolog.
Az image sharpening volt az igazán komoly feature az nVidia-nál.
Eleve jobb volt a composite minőség sokkal, az image sharpening pedig monitoron és TV-n egyaránt csodákat művelt.
De visszatérve az RGB "vékony" meg "halvány" kérdésre.
Mintha olvastam volna, hogy neked 100Hz digitális TV-d van (bocs, ha tévedek). Ott simán el tudom képzelni, hogy ilyesmi szóba sem jön.
Ami viszont az én egyszerű TV-men látható, azt úgy tudnám érzékeltetni, hogy mintha a vízszintes sorok távolsága jóval nagyobb lenne, mint sima composit összeköttetésnél (meg sima TV adásnál, vagy videózásnál, lényegében mindennél). Ez a sorok közötti távolság pedig fekete. Tehát arányaiban sokkal több fekete vegyül a teljes képbe, mint amikor composite-tal nézem.
Ettől persze erőtlenebb, halványabb, gyengébb. A DivX codecet felvettem 50%-kal kontrasztosabbra/világosabbra/színesebbre, így lett elég nézhető. ...de ez persze a lényegi problémát nem oldja meg, csak hatását csökkenti.
Olyan, mintha függőlegesen minden sor egyetlen fizikai sornak megfelelne, a többi hely meg feketével lenne kitöltve.
Composite-nál meg olyan, mintha ugyan annyi sort több fizikai sorra mappelne rá, így felbontásra nem jobb, de jobban világít a kép, mert nincsen benne az a sok fekete a sorok között.
Hát, amatőrül ez kb így hangzik
A függőleges sávokat pedig már igazán nem tudnám elmagyarázni, azzal együtt fogok élni
Elküldve: 2004. 05. 05. 15:57
Elküldve: 2004. 05. 05. 15:59
Idézet: sanyibp - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 16:12
Mintha olvastam volna, hogy neked 100Hz digitális TV-d van (bocs, ha tévedek). Ott simán el tudom képzelni, hogy ilyesmi szóba sem jön.
Nem azzal van összefüggésben, nekem ilyen készülékem van, és nagyon jól megfigyelhető rajta az általad vázolt jelenség, bár teljesen más eszköznél (nem használok RGB kábelt a pc-tv összeköttetéshez, és nem is az RGB összeköttetés miatt, kompozit ill. S-VIDEO-nál is ugyanaz a helyzet). A helyzet az, hogy ez akkor történik, amikor NTSC jelet viszek a TV-re, és a hatás az, mintha "széthúzná" a nativ felbontásra az NTSC kisebb sorszámát, a sorok között pedig vékony fekete sáv van (ami totál szétcsapja a képminőséget), namost nem csak a forrás képe lesz ilyen, hanem a menük is (azok is elnyújtottabbak lesznek, persze ugyanakkora sorszámmal, ezáltal feket sávok lesznek a sorok között). Mindezt csak azért írtam le, hátha szakember ismeri a jelenség okát, és esetleg tud neked segíteni, mert mint mondottam nálam nem ilyen összeköttetés mellett jön ez elő.
Elküldve: 2004. 05. 05. 16:39
Idézet: Moby - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 16:59
Kedves Moby,
Az en DVD jatekosom az NTSC lemezeket un PAL60 modban adja ki, tehat 525 sor, 60fps de a szinjel kodolas PAL. Nos ott ez a hatas nem jelentkezik. Szerintem is inkabb az al elo, amit Victor leirt, vagyis nem jelenik meg a kepernyon a paros vagy a paratlan felkep.
What do stars do? They shine.(Yvaine)
Elküldve: 2004. 05. 05. 17:17
Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 5, szerda - 17:39
Az en DVD jatekosom az NTSC lemezeket un PAL60 modban adja ki, tehat 525 sor, 60fps de a szinjel kodolas PAL. Nos ott ez a hatas nem jelentkezik. Szerintem is inkabb az al elo, amit Victor leirt, vagyis nem jelenik meg a kepernyon a paros vagy a paratlan felkep.
Igen, valszeg az van (bevallom eszembe sem jutott ez, és Victor üzenete ill. az enyén egyidőben keletkezett), csupán felvetettem a dolgot, mert ez a jelenséget is csak az én TV készülékemen tapasztalom, más típuson nem, vagy nem ilyen mértékben, tehát egyértelműen elektronika/felépítés függő (hogy pontosan mi történik arra nem találtam magyarázatot, de kísértetiesen hasonlít arra, amit sanyibp leírt), mitöbb PAL60-nál is ugyanez történik. Biztosan van erre is elfogadható magyarázat, de itt ezzel már off lenne
Elküldve: 2004. 05. 05. 18:33
Elküldve: 2004. 05. 05. 20:12
Ps.: THOMSON 29DF400G az elkövető, nem egy ritka darab, gondolom rakat más típusban is u.ez az elektronika(már csak a service menu-ből kiindulva), sz'al nem tartom nehéz dolognak, hogy más is beleszaladjon.
Elküldve: 2004. 05. 06. 14:48
Találtam egy oldalt, és érdekelne, hogy a hozzáértők mit szólnak hozzá. Én nem értek hozzá, de nekem egy kicsit egyszerűnek tűnik. Bár így lenne:
http://www.nexusuk.o...scart/index.php
Várom véleményeteket
Elküldve: 2004. 05. 06. 15:13

Súgó
A téma zárva.