HWSW Informatikai Kerekasztal: RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (28 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   Moby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:29

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:15

Hmm, a kép minősége nem tudja elmosni a sorokat keresztirányban!... :) Másról lehet itt szó. Valószínűleg az RGB-n alacsonyabb a jelszint, vagy a PC-s videojel jelszintje túl magas, azaz egyszerűen nagyobb lesz a kontraszt/fényerő a videojelről. (Itt most ugye mindkét jel PAL időzítésű.)

Nem is mossa el keresztirányban, ezért írtam hogy látszik ott is, csupán a következőröl van szó: konzol, dvd vs pc, RGB vs S-Video, mindhármon viszonylag sűrűn látsz statikus ábrát (menük), de a PC-S-Video a zaj, a pontatlanabb kép elviszi a szemet, míg ugyanez a RGB-nél a pontos, zajmentes kép miatt ott integet. Persze tisztában vagyok vele, hogy a zaj nincs ezzel összefüggésben, viszont a pc lényegesen hosszabb kábelen csatlakozik, ráadásul S-Video-n.
A jelszint valszeg kizárható, hiszen az RGB-n lógó eszközök képe PAL forrás esetén tökéletesek, viszont akkor is RGB-n marad.

#282 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:32

--

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 06. 20:39 -kor

#283 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:35

Idézet: Moby - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 19:29

Nem is mossa el keresztirányban, ezért írtam hogy látszik ott is, csupán a következőröl van szó: konzol, dvd vs pc, RGB vs S-Video, mindhármon viszonylag sűrűn látsz statikus ábrát (menük), de a PC-S-Video a zaj, a pontatlanabb kép elviszi a szemet, míg ugyanez a RGB-nél a pontos, zajmentes kép miatt ott integet. Persze tisztában vagyok vele, hogy a zaj nincs ezzel összefüggésben, viszont a pc lényegesen hosszabb kábelen csatlakozik, ráadásul S-Video-n.
A jelszint valszeg kizárható, hiszen az RGB-n lógó eszközök képe PAL forrás esetén tökéletesek, viszont akkor is RGB-n marad.

Az előbb úgy lehetett érteni, hogy RGB-n PAL-ban is halványabb.

#284 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:37

Idézet: Moby - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:29

Ezzel a zaj dologgal lehet valamit kezdeni. Ha van valami sztochasztikus zaj, akkor ugye az hol kevesbe, hol jobban vezerli az elektronagyukat es tudjuk, hogy nagyobb jel nagyobb pottyot ad mig alacsonaybb jel kisebbet. Lehet, hogy zajjal terhelt esetben is ott vannak a csikok, csak ugye a jelre raulo zajfolyamat es a szemed atlagolo hatasa miatt kevesbe latszanak. Megscsak az volna, hogy 'tul van huzva a fokusz' a keszuleken?  :think:
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#285 Felhasználó inaktív   Moby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:39

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:25

Bocs Moby en vagyok valszeg a hibas, de ezt telleg nem ertem.
A maszknak kb igy illik kinezni:
|_|-|_|-|_|-|_|
|_|-|_|-|_|-|_|
|_|-|_|-|_|-|_|

Vagy a masik, amikoris resmaszk van trinitron es tarsai, a lamellakat 2 vizszintes borda fogja ossze.

Egen így is néz ki, szal megdőlt, az erre vonatkozó elképzelésem (minthogy az a bizonyos plusz pixel sem pixel term.). Az ide vonatkozó ismeretek teljes hiánya miatt meglehetősen nehezen fejezem ki magam, sry. Viszont az tény, hogy a készülék képe távolról sem nevezhető pontosnak, semmilyen szempontból, ennek ellenére nagyon jól fogható a növekedő távolság, és bár ez még számomra is ostobán hangzik, egy szakembernek gondolom méginkább, de ettől még tény marad.

#286 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:41

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:32

És azt biztos, hogy az összes erre való TDAxxxx IC ismeri az NTSC-t,  PAL60-at?

Az 1988 ota kijott tipusok igen ;) Nem egy nagy etvasz - impulzusszamlalo frekimero kell hozza. nem is kell pontos freki meres, csak fel kell ismerni az fps-t :p. Amugy meg fox lepodni, de az olcso 14"-es multisync VGAkban amik 1024x768@60fps-t tudnak is ugyanez a TDA chip vanik ;)

Szerkesztette: SFIJ 2004. 05. 06. 20:42 -kor

#287 Felhasználó inaktív   Moby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:46

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:37

Lehet, hogy zajjal terhelt esetben is ott vannak a csikok, csak ugye a jelre raulo zajfolyamat es a szemed atlagolo hatasa miatt kevesbe latszanak.

Egészen pontosan ez történik.

#288 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:46

Idézet: Moby - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:39

Egen így is néz ki, szal megdőlt, az erre vonatkozó elképzelésem (minthogy az a bizonyos plusz pixel sem pixel term.). Az ide vonatkozó ismeretek teljes hiánya miatt meglehetősen nehezen fejezem ki magam, sry. Viszont az tény, hogy a készülék képe távolról sem nevezhető pontosnak, semmilyen szempontból, ennek ellenére nagyon jól fogható a növekedő távolság, és bár ez még számomra is ostobán hangzik, egy szakembernek gondolom méginkább, de ettől még tény marad.

Amugy van egy olcso 22"-os kis samsung TVm is, az olyanokat tud a keppel, hogy normal, zoom, 16:9 kapcsolgathato. Namost ennek a funkcionak hasznalatakor bezonyhogy allitja a fokusz elofeszulest :)

#289 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 20:57

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 19:41

Az 1988 ota kijott tipusok igen ;) Nem egy nagy etvasz - impulzusszamlalo frekimero kell hozza. nem is kell pontos freki meres, csak fel kell ismerni az fps-t :p. Amugy meg fox lepodni, de az olcso 14"-es multisync VGAkban amik 1024x768@60fps-t tudnak is ugyanez a TDA chip vanik ;)

Ki is szedtem a kérdést, mert rájöttem, hogy nem is feltétlenül kell ismernie a formatumokat, elvileg beállíthatja az eltolást pusztán a sorszám alapján is. Ill. persze az fps alapján is, feltéve, ha 60Hz-hez valóban 525 sor tartozik, nem valami extra formatumról van szó (pl. 16:9-es kép, vagy ha pl. szórakozik az ember a Powerstripben.)

Olyat is látni néha, hogy van eltolás, de mindíg ugyanannyi, bármilyen formátumban van a kép. Szóval tuti nem minden TV-ben ez az "okos" IC van.

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 06. 21:00 -kor

#290 Felhasználó inaktív   Moby 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 21:10

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:35

Az előbb úgy lehetett érteni, hogy RGB-n PAL-ban is halványabb.

Igazad van. Összefoglalom: PAL-ban bármilyen összeköttetés esetén tökéletes, homogén a kép, PAL60 ill NTSC esetén megvannak a csíkok, viszont ez S-Videonál kevésbé érzékelhető (kompozitnál mégkevésbé, olyannyira, hogy ha nem kötök rá RGB-t talán fel sem tűnik, így viszont már könnyebben meglátom akár kompozittal is), viszont RGB-nél jól látszik, a pontosabb kép miatt. Namost ha visszanézed sanyibp az írta, hogy a régi kártyával-kompozittal használva nem volt neki ilyen problémája, és ha feltételezem hogy hasonló cipőben jár mint ér, akkor ez tökéletesen érthető, minthogy az is, hogy miért jött elő a "hiba" az RGB kábellel. Persze nem állítom hogy nála is ez a helyzet, de amit ő körülírt az nálam mindennapos eset.

SFIJ

Ez nem lep meg, ezen a készüléken pontosan ugyanez a helyzet: 16:9 -be kapcsolva jóval élesebb a kép.

#291 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 06. 21:44

Idézet: Moby - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 20:10

Igazad van. Összefoglalom: PAL-ban bármilyen összeköttetés esetén tökéletes, homogén a kép, PAL60 ill NTSC esetén megvannak a csíkok, viszont ez S-Videonál kevésbé érzékelhető (kompozitnál mégkevésbé, olyannyira, hogy ha nem kötök rá RGB-t talán fel sem tűnik, így viszont már könnyebben meglátom akár kompozittal is), viszont RGB-nél jól látszik, a pontosabb kép miatt. Namost ha visszanézed sanyibp az írta, hogy a régi kártyával-kompozittal használva nem volt neki ilyen problémája, és ha feltételezem hogy hasonló cipőben jár mint ér, akkor ez tökéletesen érthető, minthogy az is, hogy miért jött elő a "hiba" az RGB kábellel. Persze nem állítom hogy nála is ez a helyzet, de amit ő körülírt az nálam mindennapos eset.

Lehet, de ne felejtsd el, hogy nála más formátum játszik kompozitnál (ráadásul vélhetően PAL, tehát ezzel nem csoda, hogy nincs semmi ilyesmi probléma) és RGB-ben: 640x480, vagy 800x600 [persze nem VGA], ezt még nem tudjuk (a 800x600 a PAL-hoz hasolnó a sorszám, tehát ott nem kellene semmi ilyen problémának jelentkeznie). Mindenesetre, én úgy vettem ki, hogy nála drasztikusabb a dolog, sőt, konkrétan írja is, hogy látja a sötét sorokat. És könnyen elő is fordulhat, hogy nem pipálta ki (be) az interlace módot a Powerstripben, így nem csak kicsivel lennének ritkábbak a sorok (640x480-ban), hanem egyenesen feleződnek, azaz igencsak ott lehetnek a sötét sorok...

#292 Felhasználó inaktív   sanyibp 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 07. 08:21

Idézet: Moby - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:10

ezen a készüléken pontosan ugyanez a helyzet: 16:9 -be kapcsolva jóval élesebb a kép.

Na, nekem meg van egy manuális formátum választó gomb, amit PAL/NTSC váltásra szoktam használni régebben.
Ha ezt nyomkodom powerstrip-es 800x600/RGB esetén, akkor annyi történik, hogy:
- A kép olyan, amit leírtam: Normális geometria, "halvány kép, sok fekete sorközzel"
vagy
- Az egész összehúzva saccperkábé 4/5-ére vertikálisan és jóval kontrasztosabb kép, kevesebb feketével

Szóval az "adatsorok" közelebb kerültek egymáshoz, ettől sokkal szebb lett a kép, de a képcső felső és alsó része kihasználatlan.
Hát, én ikább a normál geometriát választottam halványabb képpel.
Pedig a kettő ötvözete lenne a jó, ami a normál kompozitos összeköttetés szokott lenni ránézésre.

#293 Felhasználó inaktív   sanyibp 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 07. 08:28

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 6, csütörtök - 21:44

Mindenesetre, én úgy vettem ki, hogy nála drasztikusabb a dolog, sőt, konkrétan írja is, hogy látja a sötét sorokat. És könnyen elő is fordulhat, hogy nem pipálta ki (be) az interlace módot a Powerstripben

De igen, kipipáltam, garantáltan.

Amúgy, hogy nálam drasztikusabb-e, azt nem tudom, mert látnom kéne a többi példát hozzá.
Annyit tudok, hogy a DivX codec-ben minden slider-t +50%-ra felvettem és akkor kezd közelíteni fényerőben a composite-hoz. ...de akkor meg sok az adatvesztés az óriási adatkorrekció miatt.

Azért nem tragédia, de kellemes lenne valahogy odacsempészni vagy plusz 50 sort ugyan akkora területre :)

#294 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 07. 20:01

Nos, ehhez a TV dologhoz nem igazán kivánok hozzászólni lévén hogy tomporszerü vagyok hozzá, de mivel sok okosság hangzott itt el, hátha az én bánatomra is lehet ír. Kiváncsi lennék, hogy vajon milyen kapcsolással vehető rá EGA v CGA monitor arra, hogy VGA/SVGA  kártya is meg tudja hajtani. Neten találtam ilyen átalakítót, valami 25 dodó és az isten háta mögül jönne galambpostával. Igy kiváncsi lennék, hátha házilag is kókányolható. Kép alapján egy vakarcs kis 9-15 pines átalakitó, bezsúfolva a csatiba az egész áramkör, de mivel a mai világban egy fogtömésbe is hifitornyot raknak, gondolom ettől a fél NASA benne lehet. Persze nem égető a dolog, egy IPC POS terminál 8-9 col környéli monitorát kivánnám beizzitani, csak amolyan poén szinten.

#295 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 07. 20:28

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 7, péntek - 19:01

Nos, ehhez a TV dologhoz nem igazán kivánok hozzászólni lévén hogy tomporszerü vagyok hozzá, de mivel sok okosság hangzott itt el, hátha az én bánatomra is lehet ír. Kiváncsi lennék, hogy vajon milyen kapcsolással vehető rá EGA v CGA monitor arra, hogy VGA/SVGA  kártya is meg tudja hajtani. Neten találtam ilyen átalakítót, valami 25 dodó és az isten háta mögül jönne galambpostával. Igy kiváncsi lennék, hátha házilag is kókányolható. Kép alapján egy vakarcs kis 9-15 pines átalakitó, bezsúfolva a csatiba az egész áramkör, de mivel a mai világban egy fogtömésbe is hifitornyot raknak, gondolom ettől a fél NASA benne lehet. Persze nem égető a dolog, egy IPC POS terminál 8-9 col környéli monitorát kivánnám beizzitani, csak amolyan poén szinten.

Nem egyszerű a dolog. A CGA-nál nagyjából fele annyi, vagy épp még kevesebb sor van, és ennek megfelelően fele annyi a sorszinkron, és a pixel clock. Azaz be kell digitalizálni a sorokat, és minden másodikat fele sebességgel kiküldeni a monitor felé (DA-n keresztül persze). Erre már vannak cél-chipek, de nem olcsók. Házilag sem lehet sokkal olcsóbban kihozni egy panelt, főleg 1db-ot.

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 07. 20:39 -kor

#296 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 07. 20:36

Idézet: sanyibp - Dátum: 2004. máj. 7, péntek - 7:28

De igen, kipipáltam, garantáltan.

Akkor ez kiesett.

Poénból kipróbálhatod, hogy nem pipálod ki, és megnézheted, mennyivel rosszabb is lehetne... :D

De azért csodálkozom, hogy a 800x600-asra is azt mondod, hogy kevés a sor, mivel - ha jól emlékszem, később majd megnézem  - ez itt csak a látható képtartalommal biró sorokat adja meg, a drivel hozzátesz pár üres sort alul-felül, azaz kvázi szinte ugyanannyi sornak kellene lennie összesen, mint a PAL kompozitnál (625).

#297 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 21:13

Akkor inkább kirakom az erkélyre, és a friss katonai tapaszalatok alapján újraboxolt bakancsot felrántva átrugom a korlátról a szemközti kukába. Mindenesetre kösz a segítséget. Már fűzöm is be....

#298 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 08. 21:26

Idézet: 2-More - Dátum: 2004. máj. 8, szombat - 20:13

Akkor inkább kirakom az erkélyre, és a friss katonai tapaszalatok alapján újraboxolt bakancsot felrántva átrugom a korlátról a szemközti kukába. Mindenesetre kösz a segítséget. Már fűzöm is be....

Emiatt eldobni az életet!? Pedig még annyi szépség van a CGA monitorokon kívül is... :D

UPD: Ehhehe, először úgy olvastam, hogy "átugrok"... :D :D

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 08. 21:28 -kor

#299 Felhasználó inaktív   2-More 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 11. 22:45

Neeem nem, és ha átugranék is, mit érnék vele? A földszinten lakom, nagyot aligha esnék. Mindenesetre egy gondal kevesebb, max megy majd EGA kártyával a cucc.Ugyse sokat látni a kb 8 colos monitoron.

#300 Felhasználó inaktív   khiraly 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 12. 01:01

Hi!

Nemi tenferges utan ratalaltam erre a topikra.
Osszefoglalom roviden mit szeretnek:
A 15 eves TV-nk helyett ujat gondol venni a csalad(2-300ezer forint). Ebbol a penzbol a legjobb elerheto TV-t szeretnenk megkapni. Termeszetesen gondolom elvarhato az RGB bemenet a SCART-on;)

Ha ez megvan, akkor beszerzek egy regi 4MB-os Matrox Millenium kartyat, ami PCI-s. Linux alatt nem okoz problemat a tobb videokartya meglete.

Kerdeseim:
- Ha valaki TV-t tud/akar ajanlnai, az privatba megteheti(szivesen fogadom)
- Victor altal megepitett DVI->VGA->SCART kabel hasznalhato-e mondjuk egy mezei S3Trio(vagy barmi mas) VGA kimenetevel?(ez van itthon elfekvoben, termeszetesen ha muxik a dolog lecserelem egy matroxra).
- ~20m athidalashoz milyen kabelt javasoltok? A full SCART kabel nem olcso(21 vezetek megy benne). Mezei koax kabel?
- Mivel linux alatt tervezem megoldani, igy a PowerStrim program hasznalatahoz nem kell segitseg, viszont jo lenne tudni a Modeline sor ertekek jelenteset.
640x480="640x480" 13,582 640 704 768 864 480 486 493 528 interlace +hsync +vsync
720x576="720x576" 14,701 720 760 832 928 576 589 592 629 interlace +hsync +vsync

Linux alatt egy Modeline sor igy nez ki:
 #Modename    clock  horizontal timing  vertical timing
     "752x564"     40    752 784  944 1088  564 567 569 611

Forras:
http://en.tldp.org/H...o-Timings-HOWTO

Ha nem ajanljatok a szimpla vezetekezest(es a 5V-ot), akkor a tovabbi lehetosegek kozul melyiket epithetem meg biztonsagosan?(Victor?):
http://www.nexusuk.o...ects/vga2scart/
http://www.digitalco.../video/9a60.asp
http://www.trianglec.../253-506iv.html
http://www.ramelectr...ml/kd-vtca2.htm
http://www.hut.fi/Misc/Electronics/circuit...ex.html#circuit
http://www.averm.co....cts/comptv.html
http://www.depo.hu/?...&lid=1&csid=281
https://forum.hwsw.hu/index.php?act=Attach&...post&id=1552966

Elore is koszonok minden epito jellegu hozzaszolast!

ps: ha a pc-m allandoan be van kapcsolva, es a tv-t ki-be kapcsolgatom(hosszabb kirandulaskor akar falbol is ki van huzva), akkor lehet vlami baja a vidkartyanak?

Udv,
Khiraly
Ha csak az ismert dolgok erdekelnenek, lakatosnak mentem volna.

Téma megosztása:

• (28 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.