HWSW Informatikai Kerekasztal: RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (28 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

RGB összeköttetés TV-vel: szuperjó kép!!! Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   Lipy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 12. 29. 08:32

Nvidia-val nem megy?
Akárki is lopta el a hitelkártyámat, kevesebbet költ, mint a feleségem.

#22 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 09:43

Kábelből szokás CAT5ös UTP -t használni, talán az egyik legjobb megoldás hosszabb távok esetén.

[ 2003. december 29.: pgyafi szerkesztette a hozzászólást ]

#23 Felhasználó inaktív   tlala 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 11:02

[ 2003. december 29.: tlala szerkesztette a hozzászólást ]

#24 Felhasználó inaktív   yeahsp 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 11:58

idézet:
Ezt írta tlala:
Elnézést, hogy itt kérek tanácsot, de úgy látom, itt legalább profi TV kimenet használók vannak.
Szóval a tanács kérés:
Jelenleg Matrox G550-es kártya van a gépemben, amelyet netezéshez ill. DVD/DivX AVI filmek nézésére használok. A TV képe tökéletes, nekem pont az kell, hogy ha én netezek a galérián, azért a gyerek, család nyugodtan tudjon filmet nézni lent a TV-n. (A Matrox DVDMax programja minden filmet tökéletes méretre kivisz a TV-re, a monitoron nem kell nagyban menni a filmeknek.)
A "gyerekszobás" TV-nkhez is összeraktam egy gépet, amibe betenném a Matrox kártyát, a sajátomat meg egy kissé korszerűbbre cserélném, ATI Radeonra gondoltam.
Kérdésem:
Pl. egy Radeon 9000-esen, stb. el fogom érni ugyanazt a gyönyörű TV képminőséget, egyszerű használhatóságot stb., mint a Matroxon? Lehet vele úgy filmet nézni a TV-n, hogy a gépen és a monitoron egész mást (nem játék, hanem pl. netezés)csinálok?

köszi
lala
[/quote]

pontosan erre találták ki az ATi-éknál a Theater módot... bármit ami overlayes (film, tvtuner), kirakja a második képre is fullscreen-ben, a fő képen akár le is lehet küldeni a taskbarra. Nekem is így megy (csak a második eszköz is monitor), de sajna ha játékot indítok, akkor az letiltja az overlayt, de netezésnél, 3dsmax OpenGL-nél vagy bármilyen ablakos 3D-s alkalmazásnál megmarad.

A képminőség sajna változó, nem igazán lehet azt mondani, hogy pl. minden 9000-es jó. gyártótól függ. vedd nagy számtech boltban, vidd haza, próbáld ki, és ha nem tetszik, vidd vissza 24 órán belül, és kérd vissza a pénzedet, vagy próbálj másikat!
MB: ASKA KT-133E * CPU: Athlon 650@500 * RAM: 512MB PC133 ADLAS * HDD: Seagate 10/5400/512K * VGA: MSI MX440 lowprofile * PSU: DIY * Case: Skoda Octavia :)

#25 Felhasználó inaktív   tlala 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 12:02

Köszi a választ!
Közben (jogosan) figyelmeztettek privátban, hogy ez itt offtopic, úgy hogy le is zárnám.
Mégegyszer köszi, és elnézést az off-ért. (De mindenhol csak az ATI-k sebességéről lehet olvasni kizárólag, a TV outok minőségéről sehol...)

lala

#26 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 29. 12:09

idézet:
Ezt írta Lipy:
Nvidia-val nem megy?[/quote]

Szerintem vagy ugyanígy, vagy picit bonyibban, de megoldható. Az a kérdés, ki tud-e adni kompozit szinkront, mint az ATI-k? Nem tudom, tudja valaki? De ha nem, egy nagyon egyszerű kapcsolással lehet kompozit szinkront csinálni a HSync-ből és a VSync-ből.

Ki kellene még próbálni, hogy a PowerStripes interlace módok működnek-e NV-n. Csak ugye ezt nem lehet TV nélkül (mert a sima monitorok nem szeretik a ~16kHz-es képet), de ahhoz meg kell a kábel... :)

UPD: de talán sima monitoron is ki lehet próbálni, hogy hogy viselkednek az NV-k interlace-ben: olyan interlace módot kell csinálni, aminek a horizontális szinkronja 31kHz fölött van. Talán előre definiáltan is van ilyen a PowerStripben, pl. az interlace HDTV módok?

[ 2003. december 29.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#27 Felhasználó inaktív   blancer 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 12. 29. 14:56

idézet:
Ezt írta Victor:

Ez nekem szól? Úgy érted, fordítsam le az oldalt? Ezt sajnos nem tudom vállalni.
[/quote]

Ez nem neked szól, csak ha tud vki oly oldalt ahol magyarul is megvan akoor jó lenne....

Kösz!
Mégegyszer Kell. Ünn.
Abit TH7II-RAID, Intel P4 1.6, 2*256 RAMBUS(800), Geforce3 Ti500, 120 Samsung HDD, 10 Maxtor

#28 Felhasználó inaktív   sf 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 30. 00:46

idézet:
Ezt írta Victor:

Hát, lehetséges, bár azt gondolnám, ha egy 5m-es kábellel nem zavarják egymást 111MHz-es jellel, akkor 15m-en sem nagyon fogják 10MHz-es jellel... És pl. az s-video kábelben is két éren megy a jel, mégis el lehet vezetni jó messzire. Szóval az "eléggé" talán túlzás, esetleg egy kicsit.

Ha szükséges, lehet használni erenként árnyékolt kábelt is. (Be lehet szerezni direkt erre a célra gyártott kábelt is, ahol csak a színjelek vannak külön árnyékolva, ez talán valamivel költségkímélőbb is.)

Most jut az eszembe, nemrég egy rendezvényen egy ugyancsak hosszú (10m?) RGB kábelen volt egy projektorhoz vezetve nagyfelbontású PC-s VGA kép, és teljesen jó volt.

Inkább az lehet gond, hogy nem olcsó egy hosszú, jobb, "sokeres", jól árnyékolt, stb. kábel.

[ 2003. december 29.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

En 5m-es VGA-t meg lattam, max 3-ast tudtam eddig felkutatni. Amugy S-video kabelbol is erenkent arnyekoltak a hosszabbak. Nyilvan az RGB kabelnel is eleve erenkent arnyekolva kene megcsinalni, ahogy Te is irtad...
Amugy meg proba-szerencse, talan nem lesz gond vele 10-15m-en... ;)

#29 Felhasználó inaktív   TOMKTOM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 30. 13:07

idézet:
Ezt írta Victor:

Szerintem vagy ugyanígy, vagy picit bonyibban, de megoldható. Az a kérdés, ki tud-e adni kompozit szinkront, mint az ATI-k? Nem tudom, tudja valaki? De ha nem, egy nagyon egyszerű kapcsolással lehet kompozit szinkront csinálni a HSync-ből és a VSync-ből.
[/quote]

Íme: [url="http://"http://www.hut.fi/Misc/Electronics/circuits/vga2tv/circuit.html"]http://www.hut.fi/Mi...tv/circuit.html[/url]

[ 2003. december 30.: TOMKTOM szerkesztette a hozzászólást ]
                   "A technika az álmokból születik...."
-=Online Reakcióidő Teszt=-   -=A teszt topikja a fórumon...=-

#30 Felhasználó inaktív   TOMKTOM 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 30. 13:12

...és, ha valaki a hangot is scarton keresztül akarná a tvbe juttatni...
[url="http://"http://www.pcwking.freeserve.co.uk/scart.html"]http://www.pcwking.f...o.uk/scart.html[/url]
                   "A technika az álmokból születik...."
-=Online Reakcióidő Teszt=-   -=A teszt topikja a fórumon...=-

#31 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 30. 21:09

idézet:
Ezt írta TOMKTOM:
...és, ha valaki a hangot is scarton keresztül akarná a tvbe juttatni...
[url="http://"http://www.pcwking.freeserve.co.uk/scart.html"]http://www.pcwking.f...o.uk/scart.html[/url]
[/quote]

Ezt már én is említettem, de igazad van, egy linkkel is meg kellett volna fűszerezni. De ha már kiosztás, én inkább ezt javaslom (ez up-to-date-ebb, ami a videós részt illeti): [url="http://"http://www.hardwarebook.net/connector/av/scart.html"]http://www.hardwareb...r/av/scart.html[/url]
(Az "in"-t és az "out"-ot a TV felől kell érteni.)

Én is bekötöttem a hangot, és először fel volt cserélve a jobb és bal oldal. Egy készen vett Jack-es hangkábelt használtam, amit ketté vágtam. Egy piros és egy fekete ér volt benne, úgy értelmeztem, hogy a piros a jobb, fekete a bal. Most nem tudom, hogy ez volt felcserélve, vagy a kiosztásokban van felcserélve a dolog. Szóval összerakás közben nem árt lepróbálni.

#32 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 02:05

Csináltam pár képet. Bár csak egy kisfelbontású webkamera állt a rendelkezésemre. És az én TV-m (~4 éves, 4:3, 63cm, 100Hz, kvázi sík képcső) nem is fogható a legújabb "csodákhoz". 640x480-ban ment ki a kép a TV-re.

Bal oldali az RGB-s, jobb s-video-s.

Kép Kép

Kép Kép

Kép Kép

Kép Kép

upd: átkonvertáltam jpg-be.

[ 2003. december 31.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]

#33 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 03:27

És még egy RGB-s kép. Kénytelen voltam kicsit melléfókuszálni, mert különben a kamera és a TV pixelei közötti interferencia elfedte volna a lényeget. De még így sem tudja visszaadni a kép, hogy az összes színcsík élesen elkülönül, nincs bizsergés a színeken, stb.

Kép

#34 Felhasználó inaktív   wittman 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 07:03

Nagyon döfi!
Remélem most már lesz időm megcsinálni... :)
Még szerencse, hogy vannak olyan tagok, mint Te! :)
Küldök egy KCS-t!!!
:))))
Küldenék, de nem tudok... :(

[ 2003. december 31.: wittman szerkesztette a hozzászólást ]
Wittman

VMH59

#35 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 07:54

Ezt az elektronikus kis kütyüt ami minden vga-val megy meg kéne csinálni;-) Sajna kicsit hülye vagyok az ilyenhez, max próbanyákon tudnám összerakni a cuccot.

A kérdésem az lenne, hogy egy tv hiába 100hz, ugye ugyanúgy 50hz interlace kell neki?

#36 Felhasználó inaktív   Moha 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 08:13

A lényeg, hogy a video kártyából progressive RGB jel "jön ki", viszont a TV csak interlaced RGB jelet tud fogadni, tehát ezért kell alakítani.
"Egyetlen atombomba tönkreteheti a napodat"

#37 Felhasználó inaktív   AndrewBoy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 08:18

Aham, és az ilyen powerstrip és tsa cuccokkal megoldható akkor az 50hz - interlaced? viszont itt csak grafikus felületet esetén, vagy ha van megfelelő progi dos alá, ill linuxnál nem tudom, hogy interlace-t lehet -e beállítani 50hz-ra alapból, de szerintem ez nem gond még konzolnál sem. De maradjunk a windowsnál picit,

tehát bekapcsolom a gépet, akkor látni fogok valamit? vagy csak miután felállt a rendszer és a powerstrip aktiválta magát? vagy végig fogom tudni nézni a bootolást is mint pl egy tv out ra kötés esetén?

#38 Felhasználó inaktív   Inquisitor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 20:34

idézet:
Ezt írta AndrewBoy:
A kérdésem az lenne, hogy egy tv hiába 100hz, ugye ugyanúgy 50hz interlace kell neki?[/quote]
Ööö. Még sose volt 100Hz-es TV-m, de azok az 50HZ interlace-ből nem csinálnak progressiv 100Hz-et???
.:: Close the World  . . . Open the nExt ::.

#39 Felhasználó inaktív   Moha 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 21:03

B.U.É.K Mindenkinek! ;)

Amúgy, említett VGA/RGB kábel már a "Trident8900" idők óta létezik. Volt anno egy kis (640p.)exe, ami átváltotta a kártyát valami, kvázi TV formátumba. A két szinkron jelbõl egy kis kapcsolás csinált összevont szinkronjelet. Az még a DOS világában volt, de működött. (persze minden (játék)progi kapcsolgatta a videokártyát, így rezidenssé kellett tenni (ha volt elég mem), és talán ctrl-P minden felbontás váltás után. Az ügy nem lehetetlen, csak macerás.
"Egyetlen atombomba tönkreteheti a napodat"

#40 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 12. 31. 21:31

idézet:
Ezt írta wittman:
Nagyon döfi!
Remélem most már lesz időm megcsinálni... :)
Még szerencse, hogy vannak olyan tagok, mint Te! :)
Küldök egy KCS-t!!!
:))))
Küldenék, de nem tudok... :(
[/quote]

Függöny.
.
Mély meghajlás.
.
Taps.
.
Vastaps.

;) :D