ABIT NF7-S
Itt fekszik előttem a lap. Kéne egy kalapács és nem vigyorogna itt nekem. Tele van a tököm, röviden.
Tavaly nyáron úgy gondoltam hogy kicsit haladni kéne a korral, a 333Mhz-es Twinmos RAM helyett 400Mhz-eset akartam.
Bár a Twinmos 333Mhz(CL2) gyönyörűen elfutott 400Mhz-en(CL2.5), én inkább a biztonság miatt váltottam. A gyártó adataiban megbízom. Mivel a boltban dícsérték a Kingstont, hogy minden ABIT lapba azt raknak és jó, e mellett döntöttem.
Ezzel kezdődött...
A PCI slotok fehéren világítanak a monitor fényétől...összetörjem vagy ne?
Tehát Kingston RAM, 400Mhz, CL2.5
Azonban akkor előjött az a hiba, ami azóta mindig : a RAM 400Mhz-en fixen hibázik a memtest 5-ös tesztjének végén.
Hiába adtam egy tizeddel több voltot mindennek, a RAM időzítés értékeit hiába nyomtam fel az egekig; az hibázott.
Nagy furcsaság; hogy 256 mbyte-os RAM-al nincs hiba csak 512 mbyte-al (!).
RAM vissza, adtak újat (ha minden ABIT-ba ezt raktak -Kingston- csak nem lehet inkompatibilis...) de ugyanaz a hiba.
Nagyker : RAM inkompatibilitás. Hm. Oké, akkor vettem Twinmos dual 2*512 Mbyte CL2.5 RAM-ot...ugyanaz a hiba!!!
400 Mhz, 5-ös teszt vége, kihal.
400 Mhz aszinkronként, ugyanis az FSB növelés még szorzóállítással is proci hibás működéshez vezethet, ezért bár nem javasolt az aszinkron, többnyire így teszteltem (emelt FSB-vel is ugyanúgy kijön a hiba - szinkronban).
Kicsit furcsa, hogy a 333-as 512Mbyte Twinmos hibátlanul ment 400-on, és a 400Mhz-es Twinmos meg elszáll 400-on...
Mivel mindent kicseréltünk a lapon amit lehetett (proci is ki lett próbálva egy másik 2600XP-vel (333Mhz) ami egy az egybe az én procim de valamiért azt Bartonnak árulták..) egyértelmű volt hogy a lap a hunyó.
Csakhogy most, amikor csak a monitor fénye világít a sötét szobában, előttem fekszik egy kicserélt, vadiúj NF7S lap, ma jött meg végre... És ugyanazt a hibát produkálja...400Mhz-es RAM 512Mbyte, 5-ös memtest vége (goldmemory is jelzi a hibát) fixen elszáll, dual channelben még inkább. Időzítés egekig, semmi változás. Pedig új lap, sőt újabb eresztés (más a RAM foglaltok szine, és a proci kar is műanyag lett)...BIOS 19-től felfele volt tesztelve a régi lapon, semmi változás, ebbe belenyomtam a 27-est de semmi...
Ez egy tuning lap, és még annyit se tud mint a paramétere? Lehet hogy reggelre összetöröm.
Röviden összefoglaltam, de ez a múlt év nyarától fennálló veszekedés-panasz-reklamáció...
Minden ki volt cserélve tehát...RAM..videokártya(csak a legszükségesebb van feldugva tesztre - ez nem igen zavarhat be)..proci...táp...lap

és mégis ugyanaz a hiba.
Adjatok valami ötletet, mielőtt szétdurrantom ezt a szart.