NJani válasz | megnéz 2005.01.12 17:46:37 (66)
Sziasztok,
Pár gondolattal hozzájárulnék én is az eszmecseréhez. Véleményem szerint nincs tökéletes rendszer, mindenkinek a saját igényeihez és pénztárcájához mérten kell választania. Technikailag már mindegyik rendszerrel lehet közel tökéletes képet készíteni, a "jó kép" tehát nem a rendszertől függ, hacsak nem annyiban, hogy mindenki megszokta a saját rendszerének ergonómiáját és ügyesebben, gyorsabban kezeli azt. Pl:
Frans Lanting - Nikon
Michael "Nick" Nichols - Canon
Bármelyikük képeit szívesen a "nevemre" venném.

)
Dönteni azért valahogyan mégis kell, vegyük sorra a négy nagy gyártót:
Canon
Kétségtelenül a leginnovatívabb és a legintenzívebben fejlesztő cég. Az egyetlen
a négy közül, aki a teljes gyártási folyamatot maga végzi, saját maga gyártja a képérzékelő lapkát (DSLR-ekbe) és a feldolgozó processort is. Igy szerencsére nincs kiszolgáltatva más gyártóknak és beszállítóknak. A DSLR kínálata széles és legnagyobb elismerésemre 20D-től fölfelé a vázak fémből készülnek, nem úgy mint régen a sima Canon SLR-ek, amik kifejezetteb plasztik érzetet keltettek (mert abból is voltak). Nincs mese, a DSLR-ek fejlesztési tempóját és az irányvonalat a Canon szabja meg (pillanatnyilag). További előnyként szokás emlegetni a gyors AF-et és az optikai stabilizátort. Nos, ez utóbbi kettő kifejezetten felhasználás és igény függő. Én pl. mindkettő nélkül remekül elvagyok (természetfotó), egy GITZO állványt nem helyettesíthet semmilyen stabilizátor. Az EOS rendszer előnyei mellett a Canon egyik hátránya (csakis szerintem), hogy a remek minőségű; manuális FD objektíveket nem lehet hozzá csatlakoztatni.
Nikon
Pillanatnyi lemaradását a DSLR piacon arisztokratikus gőggel palástolja. Egyik nyilvánvaló gondja, hogy nem tudja megoldani a teljes fejlesztést házon belül. A D2H-ban ugyan debütált egy saját képérzékelővel, de meglepő módon a D2X-be ismét Sony chip került. Ilyen formán a Nikon elsősorban a bazi erős vázat, jó ergonómiát és a príma analóg SLR-ek fejlesztése terén szerzett tudását adja a chip mellé. Ez sem kevés, sokak szerint (szerintem is) a Nikon fénymérése és vaku technikája jobb a Canonénál. Mindez egyenlőre kevés ahhoz, hogy DSLR téren a Canon fölé kerekedjen. A D70-el a Nikon komoly eladásokra tett szert, de sajnos célzatosan nem csinálta jobbra a gépet, meghagyta amatőr kamerának. Ha volna hozzá függőleges markolat és kioldózsinór csatlakozás, akkor maga mögé utasítaná a D100-at és a D1X-et is. A fénymérés és a vakurendszeren kívül a Nikon egyik nagy előnye, hogy olcsón kaphatóak és (korlátozottan) használhatóak a DSLR-ekhez a kitűnő minőségű manuális Nikkor optikák. Sajnos a D70 nem hajlandó fényt mérni az elektromos csatlakozás nélküli Nikkor optikákkal, de minimális költséggel és utnánjárással ezek az optikák felszerelhetők ilyen csatlakozással. Saját kategóriájában kevés szebb rajzú optika van, mint mondjuk a Nikon 500/f4P vagy 105/f1,8. (és még sorolhatnám).
Minolta
Isteni analóg kamerák és kevés (értsd kicsi számú) professzionális objektív. Elsősorban ezek jellemzik a gyárat. A kevés fajta objektívnek sajnos az a hátránya a rendszer szempontjából, hogy nem alakul ki komolyabb használt piac, ezért az új optikák ára nagyon magas (a nagyfényerejű, profi Minolta optikák drágábbak a Canon és Nikon optikáinál). Számomra meglepő, hogy csak most jöttek ki az első DSLR-el, ami azt jelenti, hogy az irodatechnikából befolyó bevételből a Minolta nem nagyon áldozott a fotótechnikai fejlesztésekre (nem úgy, mint a Canon). Ugyan a Dynax 7D-be most belefejlesztették a rángatózó CCD-t, ami minden Minoltást büszke, stabilizátoros érzéssel tölt el, de majd az idő eldönti, hogy ez mennyire használható dolog. Vitathatatlan azonban, hogy a Minoltának analóg gyártásban oriási tapasztalatai vannak és a manuális optikák egy konverter segítségével használhatóak a DSLR-eken, ami a bővíthetőség szempontából előnyös.
Pentax
Kellemes csalódással gondolok rá és akár titkos befutó is lehet. Sajnos Magyarországon a márka méltánytalanul elhanyagolt és túlzottan drága, pedig az USA-ban az *istD 1160$, a DS pedig ezer alatt van. A gyártók közül talán a Pentax őrizte meg legjobban a kompatibilitását a régebbi önmagával, ezekre a vázakra 'majd mindegyik régebbi manuális optika rátehető. Az optika parkja sajnos a Pentax-nak is a Minoltához hasonlóan kicsi.
Érdemes tudni:
A Pentax istD, istDS, Minolta 7D, Nikon D70 és D100 ugyanazt a Sony CCD-t használják.
A rendszereket egyébként lehet keverni is, én pl. a Canon 10D-n többek között egy
Nikon 500/f4P optikát is használok.
És végül hagy osszam meg veletek a legötletesebb és egyben legolcsóbb profi minőségű, nagytelés természetfotós összeállítást, amit Szekeres Jancsi barátom használ:
Pentax istD + Pentax 1,7x AF konverter + Tamron 300/f2,8 manuális adaptall optika.
A Tamron optika az eBay-n kb. 500$-ért vásárolható meg, az 1,7x konverter pedig használtan kb. 70 ezer forint. Ez utóbbi érdekessége, hogy auto fókuszálásra képes mert mozgó lencsetagokat tartalmaz, így a manuális optika AF-esre "változik". Az említett összeállítás egyébként egy 765/f4.75 rendszernek felel meg gyors autofóklusszal.
Tudom, hogy semmilyen üdvözíőt nem tudtam mondani, javasolni pedig azt tudom, hogy aki DSLR-t vásárol az:
-Gondolja végig a saját fényképezési szokásait
-Számolja meg a pénzét

-és végül azt a gépet vegye meg, amelyiket a legjobb érzés volt kézbe venni.
Jani