Digitális fényképezőgépek II.
Elküldve: 2003. 08. 29. 07:15
idézet:
Ezt írta T2k:
De latja az OS a monitoron levo extra hubot/aljzatot?[/quote]
helló T2k!
látja jól, de nem minden megy benne. a kártyaolvasó csak hátul meg, a kisfényképező és a nagy meg a monitorban is. IIyama monitor, 4 kis dugasz van rajta. mindegy, mert hátul van 6 kis dugasz, így elférek. csak fura.
kitaláltad, hogy milyen gép lesz a végén? ha kell a megapixel és a manuális beállítás is, akkor javaslom a Canon PS G5-öt. ott van felbontás és szinte ugyanaz, mint a G3, vagyis egy kategória csúcsa
szerintem próbáld ki mindenképpen. van rajta olyan tekerő az elsütő mellett, mint a "nagy gépeken". elsőre nagyon fura lehet a használata, de hamar rájön az ember, hogy mennyire fura nélküle fényképezni. az tényleg komoly gép, elég jó optikával, király kijelzővel, nagyon jó képpel és nagyon jó automata képességekkel (a teljes manuális mellett természetesen)
nem vagyok Canon ügynök, de nehéz nem észrevenni a gép erényeit, ha egyszer már volt a kezedben egy hasonló (én G3-at próbálgattam, tök jó)
[url="http://"http://www.dpreview.com/reviews/canong5/"]G5 review[/url]
remélem, hogy segítettem!
üdv!
.
.
Elküldve: 2003. 08. 29. 08:40
idézet:
Ezt írta -=[ SteMa ]=-:
Hát elvileg holnapra érkezik meg a Canon PowerShot A70-esem és már van egy noname 256MB-os kártyám. Ha már írok megkérdezném, hogy van-e valakinek ilyen márkájú (Super Talent Flash, Inc.) memóriakártyája és canon fényképezője. (Hogy tűri-e ezt a "márkát")
A másik - és most fontosabb - kérdésem a következő lenne: bementem egy elektronikai boltba, hogy töltő meg ceruzaakksik kellenek. Mondta, hogy most kifogyott, de lesz neki Duracell tölthető (HR6, 1800 mAh (de azt mondta, hogy mivel Duracell, ezért van az több is), NiMH) elem és Duracell töltő. Azt mondta, hogy az egész rendszere miatt ezeket nem lehet túltölteni és hogy ezért asszem nincs is túltöltés elleni védelem rajt (mármint a töltőn, duh!). Azt is mondta, hogy 4,5 óra alatt tölti fel kb. ezeket. Aztán kérdeztem, hogy ez akkor most gyorstöltő, erre azt válaszolta, hogy nem, de bírnia kell ezeknek az elemeknek az ilyen töltést. Megvegyem ezeket (töltő+akksik: 6600Ft), vagy inkább a PhotoHall-ban a Vartát (töltő+akksik(2100mAh): 7990Ft).
Sürgős lenne, kérlek minél előbb válaszoljatok, THX!
[ 2003. augusztus 28.: -=[ SteMa ]=- szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
vegyel vartat + pot aksikat (4e huf). ez 12bol kijon, es nem lesz olyan pillanat... hogy "de jo lett volna meg kicsit fenykepezni, de lemerult". 12 oraig megy, de kit erdekel... ha kicsit "bejarattad" az aksikat, eszmeletlen sokaig birja. szeretem is erte.
Elküldve: 2003. 08. 29. 08:43

Elküldve: 2003. 08. 29. 15:30
idézet:
Ezt írta donphobos:
helló T2k!
látja jól, de nem minden megy benne. a kártyaolvasó csak hátul meg, a kisfényképező és a nagy meg a monitorban is. IIyama monitor, 4 kis dugasz van rajta. mindegy, mert hátul van 6 kis dugasz, így elférek. csak fura.
[/quote]
Akko' meg mindegy ugyis, hehe.
idézet:[/quote]
kitaláltad, hogy milyen gép lesz a végén? ha kell a megapixel és a manuális beállítás is, akkor javaslom a Canon PS G5-öt. ott van felbontás és szinte ugyanaz, mint a G3, vagyis egy kategória csúcsa
szerintem próbáld ki mindenképpen. van rajta olyan tekerő az elsütő mellett, mint a "nagy gépeken". elsőre nagyon fura lehet a használata, de hamar rájön az ember, hogy mennyire fura nélküle fényképezni. az tényleg komoly gép, elég jó optikával, király kijelzővel, nagyon jó képpel és nagyon jó automata képességekkel (a teljes manuális mellett természetesen)
nem vagyok Canon ügynök, de nehéz nem észrevenni a gép erényeit, ha egyszer már volt a kezedben egy hasonló (én G3-at próbálgattam, tök jó)
[url="http://"http://www.dpreview.com/reviews/canong5/"]G5 review[/url]
remélem, hogy segítettem!
üdv!
Az a problema, hogy en mar megrendeltem es kifizettem a Kodakot, tehat eloszor mindenkeppen kiprobalom.
BTW, tegnap meg is erkezett a DX4530. Csak eppen a hulye DELL 'signature required' NELKUL adta fel - az Airbone Expr. szallitoja igy hat - gondolom - csongetett, kopogott delelott, aztan 10:07kor (AM) lerakta az ajtom ele a dobozt es tavozott...
Tippelj, szerinted mit talaltam ebbol az ajto elott tegnap este, amikor hazaertem? :o
A szomszed meg latta del korul a dobozt...
Hulye DELL.![]()
Jol felhivtam oket es lebasztam szegenyeket, mint a pengos malacot. Mondtam neki, hogy a Travel Kit megjott - de az is UGYANIGY! Raadasul a legnagyobb baromsag: RA VAN IRVA KIVULROL A DOBOZRA, MI VAN BENNE!Es ezt adjak fel drop-off modon!
Kvazi egy hirdetes: "Itt vagyok, Kodak DX4530 vagyok, ingyen vagyok!" Mint a Shrekben a hulye csacsi: "Pick me, pick me, pick me!"Csak ez nem ugral...
Mindegy, mar uton van a potlasom. Alairassal, ide az irodaba.![]()
Elküldve: 2003. 09. 01. 16:13
MÉg új vagyok ebben a topicban, és elnézést, ha erről volt valahol már szó, de nem volt türelmem minden topicot végigolvasni, így ide írom!

Több haveromnak van digitális gépe, olcsóbb és drágább kategóriából egyaránt. Itt értem ezalatt a 70e-250e ft-ig tartó intervallumot.
Azonban mindannyiuknál észrevettem és mondták is, hogy nagyon érzékenyek a gépek a mozgásra. Azaz ha valami bemozdul, elcsesződik a kép, azaz szellemképes lesz. Kérdésem az lenne, hogy melyik értéket kell néznem ahhoz, hogy megtudjak, melyik gép mit tud ezen a téren.
Én is a zársebességre gondolok ami általánosan 1/2000mp. De itt még van bemozgás. Melyek azok a gépek, ahol már nincs, azaz gyors tárgyról is lehet szép éles képet csinálni. Vagy amik ezt tudják már milliós értékűek?
Bocs, hogy hosszú voltam, és előre is köszi a válaszokat
Fafa
Elküldve: 2003. 09. 01. 16:47
idézet:
Ezt írta Fafa:
Sziasztok!
MÉg új vagyok ebben a topicban, és elnézést, ha erről volt valahol már szó, de nem volt türelmem minden topicot végigolvasni, így ide írom!
Több haveromnak van digitális gépe, olcsóbb és drágább kategóriából egyaránt. Itt értem ezalatt a 70e-250e ft-ig tartó intervallumot.
Azonban mindannyiuknál észrevettem és mondták is, hogy nagyon érzékenyek a gépek a mozgásra. Azaz ha valami bemozdul, elcsesződik a kép, azaz szellemképes lesz. Kérdésem az lenne, hogy melyik értéket kell néznem ahhoz, hogy megtudjak, melyik gép mit tud ezen a téren.
Én is a zársebességre gondolok ami általánosan 1/2000mp. De itt még van bemozgás. Melyek azok a gépek, ahol már nincs, azaz gyors tárgyról is lehet szép éles képet csinálni. Vagy amik ezt tudják már milliós értékűek?
Fafa[/quote]
Tehát: konkrét géptípust így nem tudok mondani (egyáltalán, mennyi pénzt akarsz rászánni?)
Amúgy szerintem ez elsősorban rajtad múlik , mert általában a full auto gépeken is van egy funkció (sport vagy hasonló a neve) ami nagy zársebességre állítja a gépet, ha meg "nagyon manuális" a gép, akkor még ezt Te is állíthatod külön, anélkül, hogy az automatika "belepofázna", és más dolgokat is átállítana (rekesz, érzékenység..), de egy biztos: ha extrém nagy zársebességekre vágysz, azt általában meg kell fizetni (nekem pl. a Nikon CP 2100-asom 1/3000 másodperc min. záridőt tud, de persze vannak ennél sokkal jobbak is, de ez "csak" egy automata, belépőszintű gép )
De szvsz az a témától/fényviszonyoktól is függ, hogy mi fog bemozdulni, és mi nem..
Remélem jól "okoskodtam", majd a többiek kijavítanak, ha nem
Értelmezési hibák, helyesírás javítva.
[ 2003. szeptember 01.: weihe szerkesztette a hozzászólást ]
Reggelre kelve, gatyája telve.
Artin drazsé sose káros,
Ettől székes a főváros.
Elküldve: 2003. 09. 01. 16:51
idézet:
Ezt írta donphobos:
a kártyaolvasó csak hátul meg[/quote]
nem USB2-es olvasó esetleg?
persze, annak is mennie kellene 1-es aljzatban, de talán a monitor HUB nem teljesen illendően viselkedik
Elküldve: 2003. 09. 01. 17:08
idézet:
Ezt írta Fafa:
Sziasztok!
Fafa[/quote]
Egy kép bemozdulását sokminden okozhatja.
Elsősorban eredhet abból, hogy az optikának nem elégséges záridőt választunk. Alapszabály, hogy a még kézből bemozdulás nélkül kiexponálható zársebesség a használt optika gyújtótávolságának reciproka. 50mm gyújtótávolságnál kb 1/60sec, 300mm-nél 1/300sec.
A választható zársebességet nyilvánvalóan a rendelkezésre álló fénymennyiség, és az elérhető legnagyobb blende határozza meg.
A bemozdulás eredhet abból is, ha a mozgó témát nem elég rövid záridővel fotózzuk. Gyorsan száguldó versenyautóhoz kellhet akár 1/2000sec is, valamint nem árt hozzá megtanulni svenkelni is, hogy a végeredmény biztosabb legyen. Extrém gyors témákhoz elkélhet akár 1/10000sec is, esetleg megtámogatva egy jó HSS vakuval.
Gyalogló emberekhez elég lehet 1/15-1/30sec is.
Bemozdulás ellen jó szolgálatot tehetnek a drágább optikákba épített képstabilizátorok is...
Mindezen témákat egyébként már többször is megtárgyaltuk a digitális fényképezés topicban, tudom ajánlani, hogy olvasd át (az elsőt is).
[ 2003. szeptember 01.: Targa szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 01. 18:08

Egyszer láttam egy esküvőn, hogy a fotósnak olyan "állványa" volt, hogy a nadrágjára volt csiptetve, szorítva az egyik vége (2 párhuzamos, egymáshoz közeli, lapos rész), aztán a közepe egyszerűen egy 60-70 cm-es rúd volt olyan 0,5-1cm-es átmérővel, majd a végén egy minden irányba forgó fej (2 csuklás: előre-hátra, jobbra-balra; duh) és azon a csavar, mellyel ezt a géphez erősítette. Látott már valaki ilyet valahol? Mert nagyon praktikus lehet. Kiváncsi lennék, hogy mennyibe kerül, mert ránézésre nem volt egy műszaki csoda, egyszerű volt az egész (2000-3000-re tippelném).
[ 2003. szeptember 01.: -=[ SteMa ]=- szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 01. 18:22
idézet:
Ezt írta -=[ SteMa ]=-:
Hát 1/60-on én már elég stabil képeket tudok kézből csinálni. Ülve, hogy a könyökömet a törzsemnek jobban oda tudom támasztani, úgy kb. 50%-ban az 1/8-asok is sikerülnek. 1/2000-hez már nagyon-nagyon sok fény kell, de azzal már a tusból folyó vízcseppek is lemerevednek. Napfényben 1/300-1/1000-et használj. Vagy alcheimer kórban szenvedtek, vagy pedig nem állítjátok be annyira a záridőt (ugyanis nem elég ám, ha a gép tud egy jó záridőt, azt be is kell állítani)
Egyszer láttam egy esküvőn, hogy a fotósnak olyan "állványa" volt, hogy a nadrágjára volt csiptetve, szorítva az egyik vége (2 párhuzamos, egymáshoz közeli, lapos rész), aztán a közepe egyszerűen egy 60-70 cm-es rúd volt olyan 0,5-1cm-es átmérővel, majd a végén egy minden irányba forgó fej (2 csuklás: előre-hátra, jobbra-balra; duh) és azon a csavar, mellyel ezt a géphez erősítette. Látott már valaki ilyet valahol? Mert nagyon praktikus lehet. Kiváncsi lennék, hogy mennyibe kerül, mert ránézésre nem volt egy műszaki csoda, egyszerű volt az egész (2000-3000-re tippelném).
[ 2003. szeptember 01.: -=[ SteMa ]=- szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Gondolom valami ilyesmi lehetett:
![]()
A [url="http://"http://www.zenit-foto.ru/english/index.htm"]ZENIT[/url] gyárt ilyet (pl. azt is, ami a képen van) Waist-Tripod néven.
Elküldve: 2003. 09. 01. 19:04
Elküldve: 2003. 09. 01. 21:21
(Mielott leszolna valaki: Atolvastam rengeteg topicot, sajnos csak publikus net-et tudok hasznalni, nincs idom mindent atnezni.Es ez nem kamu, akarmilyen jo szovegnek is szamit

A valtozatossag kedveert egy digitalis fenykepezo gepet szeretnek vasarolni. Legyszi segitsetek, nem tudok valasztani. Elvarasok:
- Szep kep (for sure)
- Kezdonek valo gep, de ha buheralni akarom kesobb lehessen a fontos dolgokat manualisan is allitgatni.
- Legyen Csepp-allo(para), foleg kirandulas, szikla es jegmaszas fotozasara hasznalnam. Pl: ho eses ne artson neki.
- Lehessen vele nagy kodben is kepeket csinalni, telen eleg sokat elofordul.
- Ne kelljen 3 mp-et egy kepre varni, lehetoleg minnel kevesebbet.
- minimum 4x optikai zoom.
- leheto legkisebb meret.
Nekem van egy Canon hagyomanyos gepem, 20 ezer ft-os 2 allasu zoom, tok alap kamera, az mar 10x szarra azott, de semmi baja, es gyonyoru kepeket csinal. (full automata) Erdemes marka hunek lennem, vagy a digi canon szarabb?
Mit mondotok a Kodak easyshare DX6440-rol? Tenyleg annyira jo az a Varigon ize lencse?
Koszonom elore is a valaszokat, sokat segitenetek!!!
(mar mas topic-ba is beszurtam ezt, koszi a megertest.)
Elküldve: 2003. 09. 02. 22:41
Még novemberig van hivatalos Fuji garancia.
Nagyon szeretem, csak kinőttem.

[url="http://"http://www.mediker.net/foto/menu123/fuji2800/index.htm"]http://www.mediker.n...i2800/index.htm[/url] [url="http://"http://www.digitcam.hu/kozepso/fuji/2800.htm"]http://www.digitcam....o/fuji/2800.htm[/url]
Elküldve: 2003. 09. 02. 22:45
idézet:
Ezt írta domee:
...
- Lehessen vele nagy kodben is kepeket csinalni...
- Ne kelljen 3 mp-et egy kepre varni, lehetoleg minnel kevesebbet....[/quote]
Ilyen gép nincs.
Szerintem ködben nem tudsz nagyon fényképezni, és hidegben/télen pedig hamar kihűlnek az akksik, és ilyenkor lelassul a gép is. (remélem utóbbi nem nagy hülyeség, ezt én is tapasztaltam)
Elküldve: 2003. 09. 03. 14:34
idézet:
Ezt írta T2k:
Airbone Expr. szallitoja igy hat - gondolom - csongetett, kopogott delelott, aztan 10:07kor (AM) lerakta az ajtom ele a dobozt es tavozott...
A szomszed meg latta del korul a dobozt...
[/quote]
sziasztok!
velem is hasonloan jartak el, de a doboz maradt az ajto elott. mondjuk ez Anniston-ban tortent, Alabama allamban, egy kerteshazas kornyeken. megrendeltem a fenykepezot, reggel 8 korul megerkezett, aztan a joember este 6 es 7 kozott megjott es bevitte az ajton. vagyis csak bevitte volna, mert nem is fert be az ajton
ugyanis kozel hutoszekreny meretu dobozt sikerult krealnia a feladonak, mindent beleraktak egy dobozba. az a poen, hogy en elore tudtam ezt, mert egy masik gyereknek a filmes fenykepezoje is allt egy delutant a gyepen. az enyem viszont egesz nap kint sutkerezett a napon. en nem is idegesitettem magam miatta, mert valtoztatni ugysem tudtam rajta...
mondjuk ugyanezt egy surun lakott helyen megcsinalni mar kicsit durva dolog, nem is csodalom, hogy leszurtad oket.
gondolom, hogy mar kivancsi vagy a masinara. en is alig tudtam kivarni, hogy bekapcsolhassam
udv!
.
.
Elküldve: 2003. 09. 03. 14:44
letezik olyan (olcsobb) allvany, ami mongy 30-40cmre osszecsukhato? a hatizsakomba menjen bele... igy bringan jo, nem akarok kulon cuccot. a kihuzhato magassag annyira nem lenyeg eleg lenne mittomen 120-130cm is. csak le lehessen allitani. ha mar kicsit sotetedik nelkulozhetetlen, a miniallvanythoz meg mindig keresni kell a helyet.
Elküldve: 2003. 09. 03. 14:54
idézet:
Ezt írta eszpe:
Ilyen gép nincs.
Szerintem ködben nem tudsz nagyon fényképezni, és hidegben/télen pedig hamar kihűlnek az akksik, és ilyenkor lelassul a gép is. (remélem utóbbi nem nagy hülyeség, ezt én is tapasztaltam)[/quote]
No, azért lehet ködben lőni... polárral egy picit lehet csökkenteni a ködöt (bár nagyon sokat ne várjatok tőle), valamint ködnél figyelni kell a színhőmérsékletre. Erős ködben nagyon megemelkedhet, ilyenkor akár vörös konverziós szűrő is kellhet, de már nem túl durva ködben is emelkedik a színhőmérséklet.
Elküldve: 2003. 09. 03. 14:58
idézet:
Ezt írta arn:
ugy latom allvany nelkul nem uszom meg... viszont amiket nezegettem olcso hama allvanyokat osszecsukva is 55-60cm nagysaguak.
letezik olyan (olcsobb) allvany, ami mongy 30-40cmre osszecsukhato? a hatizsakomba menjen bele... igy bringan jo, nem akarok kulon cuccot. a kihuzhato magassag annyira nem lenyeg eleg lenne mittomen 120-130cm is. csak le lehessen allitani. ha mar kicsit sotetedik nelkulozhetetlen, a miniallvanythoz meg mindig keresni kell a helyet.[/quote]
Nem kell messzire menni. Manfrotto Digi Tripod:
[url="http://"http://db.manfrotto.com/product/templates/templates.php3?sectionid=86&itemid=1992"][/url]
De a többi állványgyártónál is körülnézhetsz. Benbo, Cullmann, stb...