sziasztok!
éppen a telefonokban található "kamerákról" vitáztatok, ezért beírom ide egy kísérletem eredményét. igazából még csak az első elméleti fázis valósult meg, a gyakorlati rész megvalósítása kérdéses sajnos.
azt gondoltam, hogy vannak ezek a modern kamerás mobilok, amik általában egész jó kijelzővel rendelkeznek. a fényképező elég korlátozott tudású a kis lencse és a kis érzékelő miatt, nem is beszélve a szolgáltatások teljes hiányáról. mondjuk nem is cél, hogy versenyezzenek a komoly gépekkel. bár már van állítólag 7 Mpixeles mobil fényképező is, ami elméletileg lenyomja az EOS-300D érzékelőjét is...
de most nem ez a lényeg, hanem a kijelző. a mobilokat mindig úgy reklámozzák, hogy van rajtuk valami csoda fénykép, ami általában montírozás eredménye. ráretusálják a térerőt és a töltöttséget és kis betűkkel odaírják, hogy nem aktuális kép. és vannak a beépített képek, amik igazi fényképezővel készültek és megfelelően előkészítették őket. arra gondoltam, hogy miért nem próbáljam ki én is ezt?
első lépésként megvizsgáltam, hogy a készülékek felbontásából mit lehet kihozni? a saját mobilom (Siemens CF62) alighanem alkalmatlan lenne erre a feladatra. a kijelző STN rendszerű, tehát a színek elés laposak lennének, ráadásul a kijelző mérete csak 128x128 pixel.
fogtam egy esti képet a Lánchídról és lekicsinyítettem erre a méretre. nem egyből, hanem első lépésben kivágtam egy 1:1 arányú négyzetet és azt lépésenként kicsinyítettem le. jobb eredményt ad a sok lépésből történő kicsinyítés, mint az egy nagy. utána kiderült, hogy a színek eléggé elvésznek a folyamat során, tehát előtte érdemes megnyomni a kontrasztot és a fényerőt. még akkor is, ha a nagy képen ez furán néz ki, utána jó lesz. a kicsi bélyeg méretű kép csupa homály, kaphat egy kis unsharp mask filtert is. az USM is olyan, mint a resize, több kicsi lépés célravezetőbb, mint egy nagy. 0.6 radius, 120% és 5-ös korlátozást kapott elsőre. így mindjárt élesebbnek tűnt a "bélyeg".
az eredmény mutatja, hogy fel lehet ugyan ismerni a hidat, de kábé ennyi. tehát erre a készülékre kár is képet feltölteni, nagyon gyengus lenne a kijelző miatt.
öcsém Sony Ericsson F500i készüléke jobb lenne egy kicsit, mert már TFT kijelzős és 128x160 méretű a kijelző. de ez nem nagy előrelépés, ahogy a képen is látszik.
nagyon tetszik a K700, talán egyszer be is újítok egyet, ha már olcsóbb lesz. ennek a kijelzője 176x220 pixeles (ugyanolyan 0.8-es képaránnyal, mint a kisebbik nővére). a kijelző minősége feltételezi, hogy élvezhető képet kapunk rajta, felismerhető képelemekkel. egy ilyen méretű kijelzőn már el lehet gondolkodni a képek feltöltésével.
ezután jönnek az okos telefonok, a hatalmas kijelzőjükkel. a Sony Ericsson P900 felbontása 208x320, sajnos kicsit nyúlánk 0.65-ös képaránnyal. ez inkább vertikális témáknak kedvez. a felbontás elég nagy, ráadásul a nagyobbik testvére már 18 bites színmélységet is tud. ehhez kapcsolódik, hogy a resize alatt a színmélység drámai mértékben lecsökken, hiába 24 bites a kiinduló kép, lazán 16 bit alá esik a bélyeg képen a színek száma.
érdekes jószág a Sharp GX25, mert ugyani fizikai méreteit tekintve kicsi a kijelzője, de a felbontása igen magas (mobil mértékkel mérve), ugyanis 240x320. a nagyobbik nővére ugyanezt tudja 18 bites színmélységgel és nagyobb mérettel. ez a felbontás a 0.75-ös képaránnyal egészen jó képet feltételez. ilyen telefonra is érdemes képet feltölteni.
sajnos a további fázisig még nem jutottam el az eszközök hiánya miatt. most következhetne az, hogy ténylegesen feltöltöm a képeket a telefonra, aztán megnézem, hogy mennyi fényerő/kontraszt kompenzáció szükséges ahhoz, hogy jól nézzen ki a kijelzőn. aztán ki kell kísérletezni az USM mértékét is. a végső lépés pedig az lenne, hogy egymás mellé tesszük a készülékeket (párhuzamos kijelzővel) és lefényképezzük egyben az összeset. így akkor össze lehetne hasonlítani, hogy a gyakorlatban hogyan is fest a dolog. valószínűleg ez nem fog megvalósulni.
hát, ennyire jutottam a kísérlettel. inkább gondolatfuttatás volt, mint gyakorlati dolog, de érdekes összehasonlítani a képméreteket. egészen drámai a különbség a két véglet között...
remélem, hogy nem volt túlságosan unalmas a dolog. íme a kép:
üdv!
.
.
.