Idézet: special - Dátum: 2006. márc. 16., csütörtök - 18:50
Több tényező. Igyekszem összefoglalni. Ha kifelejtek valamit, talán a többiek kiegészítik:
-- az MSI "noname", azaz nincs elismertsége a többi márkával szemben, mint például a Dell, a HP, a Fujitsu Siemens, vagy méginkább a Toshiba, Panasonic, Sonyval szemben. ez azt eredményezi, hogy olcsóbban kell adnia, jóval olcsóbban.
-- alacsony marketingköltségek. a többi ismert márka erőforrásai nagy részét a promócióra (reklám, pr, stb.), az értékesítési hálózat kiépítésére és működtetésére, valamint a terméktámogatásra, ügyfélszolgálatra költ. ennek nagy része egy MSI-nél nem jelentkezik, vagy sokkal kisebb összegekben. ez azt jelenti, hogy vékonyabb profittal is hasonló megtérülést érhet el.
-- nincsenek csodák. nem vagyok meggyőződve róla, hogy az MSI bármiféle rendkívülit alkotott volna. kategóriájában bár rendkívül kedvező árú, ne feledd, hogy 1,9 kg, nem megy sokat akkuról, rendkívül olcsó alkatrészeket tartalmaz (AMD Sempron vs. Intel Centrino), a tartósságáról, strapabíróságáról papírrol nem sok derül ki, ahogyan arról sem, a kijelző mennyire látható pl. erős környezeti fényben.
hogy érzékeltessem, mire gondolok, mégis mire megy a néhány százezer forint néha:
Panasonic ToughBook eLite W4
http://www.panasonic.com/consumer_electron.../tech_news_LREC
jobbra: Watch the real lab tests
a gép masszív, 1,27 kg, ~5-6 órát megy akkuról "normál" használat mellett, és van benne optikai meghajtó is. cserébe drága.
Capri!
--Nem tudom mikor kezdted a szakmát?

De, az MSI az alaplapok, videokártyák terén (is) világszinvonalú termékeket gyárt. Lehet, hogy nem "A" kategórás, de a számítástechnikában mindenképpen ott van az élvonal mögött és semmiképpen sem noname.
--Valószínű, hogy sokkal kevesebbet költenek reklámra, ugyan én rendszeresen találkozom újságok reklámjaiban hirdetéseikkel. Az is mondhat valamit, hogy a Sulinet keretében egyedül ez a subnotebook kapható, amit foghatunk az árra is, de a nagyobb laptopok között sem találunk nevesincs gyártótól terméket a sulinetben.
--Csodák tényleg nincsenek, habár én mégis annak nevezném azt a tényt, hogy végre elfogható teljesítményt nyújtó alkatrészekből (Sempron 2,8, 512MB DDRAM, 40 Gb HDD, DVD drive, minden alap interface, wlan, bluetooth, FireWire, card reader stb) álló subnotebook kapható 250000 Ft-ért. A kijelző "Glare LCD" technologiával készült, ami talán kicsit kontrasztosabb minőséget adhat, de olvasom, hogy erős fénynél tükröződik. Ami egyébként nagyon zavar, he egy notebookot 256 MB RAM-al szerelnek! Mi az már manapság, nevetséges! Ha meglátok egy notebook-ot ekkora memóriával egyből felmegy a vérnyomásom. A másik érdekesség az általad említett Panasonic notebookhoz képest az a WXGA felbontás, ami nagyobb felbontást ad, mint a XGA, habár megkérdezheted miért nem elég az XGA felbontás egy ilyen kis kijelzőn. Érdekes még a Panasonic anti-glare TFT elnevezése. Vagyis a Panasonicnál már a tükröződés mentességre törekednek, míg az MSI még az LCD-je fényességét jelöli evvel a szóval.
--Személy szerint kissé feleslegesnek tartom a különböző ütés, törés teszteket. Számomra minden számítástechnikai eszköz (PDA-m, mobilom, jelenlegi laptopom, PC-m stb) egy érték, egy "élőlény", ezért nagyon vigyázok mindenre.
--Egyedüli negatívumként a nagy fogyasztást, illetve rövid üzemidőt tekintem. És talán várok még, amig a Turionos processzorral szerelt változatnak is lemegy az ára, vagy az intel elkezdi kiszórni az új procik megjelenése elött a régi M-es eszközöket.

Egy teszt:
prohardver
Jó lenne, ha valaki a fenti MSI notebookról tapasztalatokkal venne részt a fórumban.
Visszatérve korábbi hozzászólásomhoz, jó lenne ha valaki konkrét példával cáfolna, azon meglátásomban, hogy csak az MSI képes jelenleg ilyen áron (Bruttó 250e) ilyen minőségi sub-ot árulni!
pgyuf