Idézet: special - Dátum: 2005. júl. 15., péntek - 15:25
Képeket, használati tapasztalatokat, sikerélményeket ide!

Ahogy ígértem, itt egy kis beszámoló a Lifebookomról.
Akik csak a képekre kíváncsiak, azok ide lőjenek
Aki pedig esetleg nem ismerné, a gép paraméterei:
Fujitsu-Siemens Lifebook P7010
- Pentium M ULV 1.2 GHz
- 512 MB DDR-SDRAM (nem SO-DIMM, annál kisebb foglalat, nem tudom a nevét)
- 80GB HDD
- DVD±RW DL meghajtó
- 802.11b/g
- 10.6" LCD (1280×768)
- 2 USB, 1 FireWire
- 1 CF és 1 SD/MS slot
- 4800 mAh akku
- 1.2 kg (spec. szerint, nincs konyhamérlegem)
Maga a gép nagyon kis méretű, én előtte csak 14" notikat használtam, ezért az elején rendkívül szokatlan volt. A betűméretet kapásból 120 dpi-re állítottam, így már egész korrekt és élvezhető képet ad. A kijelző képe amúgy hihetetlenül szép és kontrasztos, a fekete tényleg fekete. A jó öreg, többek által dícsért AG-Neovo K-19-emnél egy iskolával megnyerőbb képe van. Sokkal nagyobb a fényereje, talán csak a szürkeárnyalatok egyenletes elosztása jobb a K-19-nek. Egyetlen hibája, hogy a kijelző felszíne fényes, eléggé tükröződik, ráadásul
minden pihe, szösz és esetleges ujjlenyomat meglátszik. Szemüveg törlőkendő ezentúl mindig nálam van by default. Az én példányomon sajnos van egy subpixel hiba, de ezt is csak a sony monitorteszt programmal láttam meg (amikor kapcsolgathatsz a fehér, piros, kék, zöld képek között), az egyik piros subpixel helyett csak fekete látszik. Sebaj, gyakorlatilag észrevehetetlen a nagyon kicsi fizikai pixelméretnek köszönhetően. Némely csatlakozó fedéllel védett, ezeket nem lehet levenni, jó minőségű gumiszerű anyagból van a belső rétege (
ld. kép), remélem, sokáig bírják majd. Ami nem tetszett, hogy a PCMCIA és CF slotok nem fedelesek, hanem kivehető 'vak' kártyákkal van megtömve, amik elveszhetnek, eltörhetnek, stb.
További érdekesség, hogy a fedélnek nincs rögzítő mechanizmusa, egyszerűen bekattan és kész. Első alkalommal elég sokáig tartott rájönni, hogy pontosan hogyan is nyílik.

Amúgy a fizikai kialakítás egy jó erős 4-est érdemel (talán 4/5), a nálam etalonnak számított Thinkpad minőségtől hangyányit elmarad. Mindemellett teljesen elégedett vagyok vele, strapabírónak tűnik így is (majd az idő megmondja, hogy ténlyeg az-e), nem nyikorog, látszik, hogy rendesen össze van rakva. Tetszett még az alján lévő
velúrszerű valami, ami megakadályozza, hogy az esetleges forró felülethez érjen a bőröd. Nem mintha sokszor használnám ölben, azért én figyelmességnek tudom be.
A billentyűzet a rendelkezésre álló méretet 100%-osan kihasználja, számomra logikus a segédbillenytűk (home, del, pause, etc) kiosztása is logikus, könnyen megtanulható. Még 10 ujjal is viszonylag könnyen lehet rajta gépelni, egyedül a pont leütése okoz gondot, folyton mellémegy és a shiftet ütöm helyette. Hiába, ezek a keskeny gombok
Zajszintje teljesen korrekt, halk és surrogó, nem zavaró. Tetszik, hogy nagyon keveset megy a ventillátora, és akkor is halkan teszi. A hangja alapján folyamatosan és fokozatmentesen szabályozza a fordulatszámot, ez néha érdekes hangélményt eredményez, lassan erősödő, süvítő hang... vajon honnan jöhet?

A tapipad nagyon pontos és megfelelően érzékeny, egyedül az nem tetszett, hogy nem tudok vele folyamatosan scrollozni, nincsenek meg a 'folytonos zónái', bár gondolom ez csak drivergond lehet. A hangszóró minősége még mindig messze elmarad a régi Compaq Armada E500-amtól, de bőven túlszárnyalja egy nálam rostokoló 14"-os Lifebook C noti hangját. Egyedül a manuális hangerőszabályzót hiányolom, szerintem nagyon hasznos feature. Csak az Fn + F5-F6 gombokkal lehet szabályozni (F3 mute), ami ugye szoftveres megoldás.
A géphez Windows XP Pro-t adtak, szerencsére corporate verziót, aktiválással nem kell bajlódni, és hozzá adott 'helyreállító', ami valójában egy testre szabott telepítő, tartalmazza a Sun Java motort. Érdekes, hogy a drivereket viszont nem integrálták a telepítőbe, külön cd-ről kell feltenni őket.
Akkuidő: számomra kiemelkedő, átlagos használattal kb. 4,5 óra után mondja be az unalmast (kikapcsolt wifivel, de max. fényerőn) Két 100-110 perces divx/xvid filmet simán meg lehet nézni egymás után (átlagosan 50-70% cpu terhelés a bekapcsolt deblocking és film effect miatt), és még egy dvd-t is megírtam előtte
Most ennyit tudtam írni, tudom, még egy csomó mindenről lehetne még. Írjátok meg, hogy mire vagytok kíváncsiak, és megpróbálok mindenre válaszolni.
Szerkesztette: melon 2005. 07. 19. 20:06 -kor