HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik

#621 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 07. 17:20

Idézet: sityak - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 10:33

:lol:
idézet az index egyik topicjából.

Üdv.

:nevet2:  :pokeas:
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#622 Felhasználó inaktív   csövike 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 07. 18:42

Idézet: sityak - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 8:33

:lol:
idézet az index egyik topicjából.

Üdv.

Akkor Ön szereti a jó obikat! Szerintünk!
:D  :D

#623 Felhasználó inaktív   FLiTTeR 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 25. 22:30

Sziasztok, mesterek!
Sokat olvasgattalak titeket, mielőtt beruháztam (hétfőn) a magam kis lázadójába annyi kompaktozás (G5) után. Alapobjektívvel vettem, lévén olcsó, és az árához mérten bőven-bőven jó. (Nyilván, a jónál mindig van jobb, sőt a mégjobbnál még annál is jobb).
Mivel a tükörreflexes világban erősen járatlannak vagyok mondható, pár alapkifejezés, "rejtjel" sem tiszta teljesen, bár utánaolvasgatással sokminden valszeg orvosolható lehetne.
Például: "L"-es objektívek. Annyit tudok, hogy drágábbak, mint az "egyebek".
A fix objektíveket ismerem nagyjából, vagyis az elvet, és hogy valami "M42" kell hozzájuk általában. Az index fix-objektíves fórumjában nagyon dícsérik őket (hol máshol persze...), állítólag élesebb, rajzosabb képeket produkálnak a zoom hiányának köszönhetően (kevesebb lencsetag miatt?). Állítólag a legjobb zoom-os objektívek élességével vetexik egy-egy fix objektív minősége, és az utóbbi olcsóbb is jóval, főleg, ha AF-mentes. Ezekről mit tudtok? Állítólag az 1,4/50-es vagy 1,8/50-es nagyon jó, azt látod vele a keresőben, amit a szemeddel is "amúgy", de a többi zoom-os objektívhez képest zongorázni lehet a különbséget (tisztelet a ritka és gyakorlatilag megfizethetetlen kivételeknek...).
Használ itt valaki ilyet? Mert szerintem, ha tényleg ennyire jók a fixek, és hát olcsóbbak is, érdemes beléjük fecskendezni némi tőkét.
Gondolkozom természetesen 70-200-as környékén zoom objektívben is távlati szinten, vagy valami hasonlóban, de ha tényleg jóval olcsóbbak a fixek, ráadásul ütősebb is velük a végeredmény, a kép, akkor azok közül is vennék egyet-egyet, amit majd érdemesnek (és megfizethetőnek...) találok leírások/beszámolók alapján.
Segítségeteket kérném, javaslatokat, tapasztalatokat, bár olvasgatva fórumokat, topicokat, azt látom igazából, hogy csak úgy röpködnek pro és kontra az érvek egy-egy objektívfajta és márka körül – ez egy kezdő, elmélyedni kívánó egyednek elég összezavaró soxor... :)
Ez a fórum nagyon jó, sok hasznosat leszűrhettem a pár nap alatt átnyálazott mennyiségből, ezért reménykedem némileg, hogy a fix/nem fix, zoom-os, na de milyen és melyik, amelyik még jó és megfizethető kérdésekben is segít közelebb jutni a majdani megoldás(ok)hoz:)
Előre is köszi!

flitter

#624 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 25. 22:37

Az L-es objektív az a Canon marketingstratégiájának szüleménye, elvileg ezzel jelölik a profi kategóriát, de a gyakorlat szerint azért a minőségük tud igencsak szórást mutatni (bár egyik sem gagyi), míg az áruk meg tuti nagyon magas.

A nem zoom-os objektíveket nevezik angolul prime-nak, ezek képminőségben, gyorsaságban (fényérték) és árban általában simán lekörözik a zoomokat, ráadásul nem is kicsit. Hátrány ügye, hogy több kell belőlük és cserélgetni kell. Az 50mm-es obik nagyon jók, az 1.8-as az árához képest különösen, egyetlen hátránya az, hogy a bokeh-ja nem olyan szép. A bokeh pedig azt jelöli, hogy a fókuszon kívüli terület mennyire "szépen" mosódik el. Ez mondjuk elég konyhanyelven van írva, de egy példát had mondjak: egy portrét csinálsz és azt szeretnéd, hogy a model arca éles legyen, de a háttér totál életlen. A szép bokeh az olyan, hogy szinte krémesen van elmosva a háttér, míg a csúnyánál elég darabos, egyenelten és zavaró.

#625 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 25. 23:07

Idézet: saen - Dátum: 2004. nov. 25., csütörtök - 22:37

Az L-es objektív az a Canon marketingstratégiájának szüleménye, elvileg ezzel jelölik a profi kategóriát, de a gyakorlat szerint azért a minőségük tud igencsak szórást mutatni (bár egyik sem gagyi), míg az áruk meg tuti nagyon magas.

milyen minőség szórásra gondolsz?
mármint tudom hogy van, hisz nincs 2 egyforma objektiv, de pl mire gondolsz, ami szar?

zoom vs prime
jókérdés.
zoom szarabb minőség, lassabb, nehezebb, drágább, DE sokkal kényelmesebb
prime jobb minőség, gyorsabb, olcsóbb, DE "sok" kell belőle, cserélgetni kell, lábzoomolni kell.

én inkább L zoomokat választom, persze ki lesz itt-ott 1-2 prime-mal egészítve, ha egyszer meg lesz mind, amit akarok :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#626 Felhasználó inaktív   FLiTTeR 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 11. 25. 23:09

Idézet: saen - Dátum: 2004. nov. 25., csütörtök - 23:37

A nem zoom-os objektíveket nevezik angolul prime-nak, ezek képminőségben, gyorsaságban (fényérték) és árban általában simán lekörözik a zoomokat, ráadásul nem is kicsit. Hátrány ügye, hogy több kell belőlük és cserélgetni kell. Az 50mm-es obik nagyon jók, az 1.8-as az árához képest különösen, egyetlen hátránya az, hogy a bokeh-ja nem olyan szép. A bokeh pedig azt jelöli, hogy a fókuszon kívüli terület mennyire "szépen" mosódik el. Ez mondjuk elég konyhanyelven van írva, de egy példát had mondjak: egy portrét csinálsz és azt szeretnéd, hogy a model arca éles legyen, de a háttér totál életlen. A szép bokeh az olyan, hogy szinte krémesen van elmosva a háttér, míg a csúnyánál elég darabos, egyenelten és zavaró.

Értem.
Amúgy amiket máshol olvasgattam, azok is nagyon meggyőztek, hogy bár a zoom hiánya bizonyos esetekben égető is lehet, viszont a fixek minősége kellően kárpótlólag hat.
Többen háromfajta fixszel dolgoznak, ahogy olvasgattam, cserélgetnek, hát igen, de szerintem én is elindulok ezen a pénztárca-és minőségbarát úton, aztán ha majd ölembe hullik valahonnan egy nagyobb összeg, veszek egy 400-as obit és lelövöm vele az összes szarvast és hegyikecskét:)
Végülis a kompakttal is nagyon keveset zoomoltam, olyan nagyon sok esetben valszeg föl sem tűnik majd, hogy "csak" élességet állíthatok, rá nem közelíthetek. Persze a zoom ellen sem vagyok, csak hát a zseton... Mondjuk soxor obit cserélgetni sem lehet üdvös a koszolódás fokozott veszélye miatt, de ki a franc tud minden téren kielégítő megoldást bármivel kapcsolatban is az életben...:)
Neked van valami tipped, hogy hol és kábé milyen árban lehet ilyeneket beszerezni? Soós kirakatát nézegettem ma, de bemenni nem tudtam, mert rohanni kellett haza a meccs miatt:)

#627 Felhasználó inaktív   FLiTTeR 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 11. 25. 23:49

Látom, az 1,8/50mm kábé 25-30 ropi. ha tényleg ennyire jó a minősége, lazán megér ennyit.

#628 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 26. 00:18

Idézet: FLiTTeR - Dátum: 2004. nov. 26., péntek - 0:49

Látom, az 1,8/50mm kábé 25-30 ropi. ha tényleg ennyire jó a minősége, lazán megér ennyit.

Helló!

Sok helyen lehet kapni, de pl. > ITT < tudsz nézni Canon/Sigma/Tamron/Tokina (Nikon most közömbös) :D obikat, meg vannak szűrők, vakuk is.

Itt 27.990 az 50/1,8-as.

WiZARD, saen!

Ugye az EF 55-200-as obi felejthető a 18-55 "folytatásaként"? December elején veszem majd meg a 300D-t (lehet hogy a Black kit-et 18-55 USM-mel  és grippel, de lehet hogy a normál kitet.)
Esetleg vennék még egy 55-200-as obit. Vagy érdemesebb lenne eleve pl. egy Sigma AF 18-125 mm 3.5-5.6-tal venni csak a vázat?
Tervezek majd jövőre vakut, obikat, csak jó lenne kezdésnél egy valamennyire használható és nem túl drága zoom obi is.

köszi
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#629 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 26. 06:39

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. nov. 26., péntek - 0:07

milyen minőség szórásra gondolsz?
mármint tudom hogy van, hisz nincs 2 egyforma objektiv, de pl mire gondolsz, ami szar?

Külön írtam, hogy egyik sem gagyi.

Hasonlítsd már össze mondjuk a 100-400 és a 400 f2.8-as prime képminőségét 400mm-en. Szemmel látható lesz a különbség, erre gondoltam.

#630 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 26. 06:43

Idézet: eszpe - Dátum: 2004. nov. 26., péntek - 1:18

WiZARD, saen!

Ugye az EF 55-200-as obi felejthető a 18-55 "folytatásaként"? December elején veszem majd meg a 300D-t (lehet hogy a Black kit-et 18-55 USM-mel  és grippel, de lehet hogy a normál kitet.)
Esetleg vennék még egy 55-200-as obit. Vagy érdemesebb lenne eleve pl. egy Sigma AF 18-125 mm 3.5-5.6-tal venni csak a vázat?
Tervezek majd jövőre vakut, obikat, csak jó lenne kezdésnél egy valamennyire használható és nem túl drága zoom obi is.

köszi

A Sigmát én elfelejteném, az ilyen nagy átfogású obik nekem nem jönnek be. Kispénzüeknek megy javaslom ezen az oldalon a teszteket átolvasni. Pl ha jól emlékszem az 55-200-ast még elég használhatónak nyilvánította.

#631 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 26. 06:46

Idézet: saen - Dátum: 2004. nov. 26., péntek - 6:39

Külön írtam, hogy egyik sem gagyi.

Hasonlítsd már össze mondjuk a 100-400 és a 400 f2.8-as prime képminőségét 400mm-en. Szemmel látható lesz a különbség, erre gondoltam.

jah értem.

hát igen, ezzel egyetértek, hogy elég nagy difi van köztük.
de akár 28-300at is lehetne hozni, ami kicsit más minőség, mint az L obik nagyrésze....

eszpe:
55-200ról sok jót nem olvastam, bár ha olcsó, és nem L obira vágyik az ember, akkor lehet, hogy egész jó. bár lehet hogy inkább valami jobb 70-300 körülit néznék helyette...
sigmát passzolom

Szerkesztette: WiZARD 2004. 11. 26. 06:50 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#632 Felhasználó inaktív   FLiTTeR 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 11. 28. 16:42

Azt látom, hogy a canon 75-300-as obija gyengélkedik, a sigma 70-300-asa leveri könnyedén a pbase tanúsága szerint például, de az a bizonyos APO jelölés mit jelent? A DL-es obik jóval olcsóbbak, mint az APO jelzésűek – ez olyasmi, mint a Canon-nál az "L "-objektívek, hogy elvileg jobb minőségűek, és az APO ezt jelöli, vagy más (is) megbújik a dolgok mögött? :think:

#633 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 17:29

apo az valami lencsetagot jelöl
sigmánál a felsőbb kategória/jobb minőség jele az EX

#634 Felhasználó inaktív   freeone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 19:06

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. nov. 28., vasárnap - 18:29

apo az valami lencsetagot jelöl
sigmánál a felsőbb kategória/jobb minőség jele az EX

aspheric lencsetag, ja. arra jó elvileg, hogy a képminőség nem csorbul a lencseperem felé sem, tehát a vignettálás csökken.

Ja, az a vinyettálás ami a kivágás miatt amúgy is kevés :D

Szerkesztette: freeone 2004. 11. 28. 19:07 -kor

A person who does not share is not only selfish, but bitter and alone. (Paulo Coelho)

#635 Felhasználó inaktív   csövike 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 19:54

Wizard az akksis oldalanak mi is a címe? Már nincs benne az aláírásodban :/

#636 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 20:59

Idézet: csövike - Dátum: 2004. nov. 28., vasárnap - 20:54

Wizard az akksis oldalanak mi is a címe? Már nincs benne az aláírásodban :/

http://akkumulator.fw.hu/

de ha jól tudom már nem "áll az alku". :) Kiárúsít.

Szerkesztette: eszpe 2004. 11. 28. 20:59 -kor

#637 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 21:02

Amúgy az mit jelenthet, ha a hét második felében Excelben a "=SZUM" helyett 10-ből 6x "=USM" -et írtam? :D

#638 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 22:27

Idézet: eszpe - Dátum: 2004. nov. 28., vasárnap - 20:59

http://akkumulator.fw.hu/

de ha jól tudom már nem "áll az alku". :) Kiárúsít.

jah már vége...

aproneten van aki mindig hirdet....

#639 Felhasználó inaktív   csövike 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 28. 23:07

hát az sajnálatos :(

#640 Felhasználó inaktív   FLiTTeR 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2004. 11. 28. 23:38

Következő kérdésem az lenne, hogy a 300D-nél be lehet-e azt állítani, hogy amikor exponálás után mutatja a képet, azt egyből a hisztogrammal együtt mutassa, (G5-nél be lehetett...) vagy sem? Mondjuk nem halálos a probléma, mert ha a fénymérő után megy az ember, nagy baj nem érheti, ergo az azonnali hisztogram nem életbevágó, de nem esne rosszul azért, ha azt is egyből mutatná, nem kéne mindig zongorázni, ha mondjuk mégis kíváncsi vagyok...
Eddigi tájékoztatásaitokat hálásan köszönöm :respect:

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.