Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. febr. 26., szombat - 18:56
a 80ezer forintos zoomok elég gagyik. igazából csak lerekeszelve van jó rajzuk (F8-F10)
m42es obik általában fixek, nagyobb fényerejűek, és jobb minőségűek.
a legolcsóbb autófokuszos "modern" obi, aminek nem lehet panasz a képére, az a 70-200 F4 L. de ez már 150ezer körül van.
bár a napokban gondolkoztam, hogy mennyire van eltúlozva ez a minőség mánia, és tényleg kell-e 300D mellé hobbifotósnak profi L-es objektiv... és gondolkodás nélkül legtöbbünk rávágja egy 60-80ezres zoom obira, hogy szar. szerintem talán érdemes kipróbálni valami ilyen obit. lőni vele párat, és utána eldönteni, hogy számodra elég-e az a minőség amit nyújt. hisz ne felejtsük el, hogy mindenki ezeknek a többszörösébe kerülő objektivekhez hasonlítja őket, és azokhoz képest még jó hogy gyengék.
persze jó m42 obikhoz képest se csúcsok. de azért ez két teljesen más kategória. zoom vs fix. autofokusz vs manual. sétálgatós fix, és a 300D kis keresőjén (prizma és minden segítség nélkül) nem is mindig olyan egyszerű és pontos a manual fókusz.
Hadd szólok hozzá. Bár magam kívülálló (nikonos) volnék, azért amit Wizard írt azt megerősíteném. Van ugye a D70-hez szállított kitobjektív (17-80), ami állítólag elég jó. Van még két objektívem, a 28-80G (ez állítólag elég rossz, a "szagértők" véleménye szerint legalábbis, míg a photosigen és egyéb fórumokban azt írják, hogy nem is annyira rossz), és van egy 75-300-as Sigmám, ami a "halehetmégolcsóbb" kategória (nem vicc, 16 ezer volt használtan az ebayen

).
Csináltam pár tesztképet, a teljesen nyitott rekeszt kivéve, úgy kb 3 értékkel lerekeszelve nem volt akkora különbség az obik között, mint amekkorát az áruk igazolt volna. Élesség, felbontás és színmélység tekintetében néztem, "szemre", 100%-os nagyításban. Úgyhogy szerintem nyugodtan el tud lenni az ember a nemsokszázezres objektívekkel is...