HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek

#1501 Felhasználó inaktív   szucsg 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 13. 15:44

Az lehet, de ha veszel egy kiöntött 3V/6W-os trafót és összebütykölöd egy házzal, az se lesz sokkal olcsóbb...
SzG
1. 'Remember: Linux's just like wigwam: no windows, no gates, apache inside.' :)
2. You'll be assigned to a mission a few'd qualify for... a mission a few would survive...
3. Nem vagy elég részeg, amíg a padlón nem keresel kapaszkodót...

#1502 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 14. 11:44

idézet:
Ezt írta szucsg:
Az lehet, de ha veszel egy kiöntött 3V/6W-os trafót és összebütykölöd egy házzal, az se lesz sokkal olcsóbb...
SzG
[/quote]

én pl nem is merném mindenféle szutyok adapterrel használni a drága gépet (amit még meg se vettem)
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#1503 Felhasználó inaktív   Lehel 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 14. 15:14

idézet:
Ezt írta Szabcsi:
Nekem azért az a fontosabb hogy hány mp-en belül tudom a következő képet megcsinálni és nem az amikor otthon a kandalló mellett netezés közben 5 vagy 10 perc alatt húzom le a cuccokat a kártyáról... :)[/quote]

Lehet erezni a sebessegkulonbseget, csak eppen nem a "consumer level" gepeknel. Az olyan gepeknel, mint mondjuk a Canon 1D, Nikon D1 es hasonlo kategoriaju gepek kartyavezerlese kepes kihasznalni a nagyobb sebessegu CF kartyakat, az "egyszeru" gepek elektronikaja meg el sem eri a kartya kepessegeit.

CCD vs CMOS: erdekesek azok amiket ott irnak, ugyanis nekem mar mindket szenzortipusu gepem volt. Es bizony meg kell mondjam, hogy a CMOS erzekelos D60-asom bizony joval jobb kepeket gyart, mint az E10, vagy a baratom E20-asa. Ertem ez alatt fokepp a zajszintet ugyanazon az erzekenysegen, es a dinamikus tartomanyt.
Peldanak okaert az atlag CCD-s gepek egyszeruen keptelenek arra, hogy egy szep napsuteses napon ugyanazon a kepen lathato egboltot, es alatta jol kiexponalt erdot is elkapjon. Pedig eleg sokat fenykepeztem, es probalgattam, vegul egyszeruen el kellett fogadjam, hogy vagy az eg lesz tulexponalva es az erdo jol, vagy az erdo lesz alulexponalva es az eg lesz jol. A D60-al ugyanez nem tul nagy problema, konnyu olyan kompromisszumos megoldast talalni, ahol mindket reszlet aranyosan van "lekapva".
Ha elfogadom ezeknek a cikkeknek minden pontjat, akkor az en D60-asom kevesebbet volna szabadna tudjon, mint a CCD-s gepek, holott nap mint nap latom, hogy ez biza messze nem igy van, kepminosegre a nala ketszerte dragabb CCD-s gepekkel is siman osszemerheto. Zajra laposra kalapal minden CCD-s gepet, sot ha az expozicios ido 1 sec fole csuszik, akkor mar nem akad parja a digitalis mezonyben... Igen, 400-nal magasabb ISO ertekeknel valoban ez is zajos lesz mar.

Szoval kisse ketelkedve fogadom ezeket a "amrketing-jellegu" cikkeket, mert a szemelyes tapasztalatom sok teruleten ellentmond annak, amit bennuk olvasok. Persze lehet, hogy csak a Canon-nak sikerult nagyon jo begoldast talalnia a cikkekben emlitett problemara, es ha igy van csak gratulalni tudok a mernokeiknek, mert igencsak jol vegeztek a dolgukat.
Csupa regi cucc

#1504 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 14. 17:50

Anno egy D30 és E10 között kellett döntenem, de sajnos egy nem várt kiadás egyértelművé tette a helyzetet és maradt az E10. Igyekeztem mindkettőt rendesen kipróbálni vásárlás előtt, és igazat adok abban hogy a Canon gépek CMOS-a jobban teljesít mint Oly Exx CCD-je. A szemmel látható különbségeknek némileg ellentmondott hogy annak idején egy lelkes ismerősöm fáradtságot nem kímélve mindkét gép RAW file-jaiból mathcad-del dinamika, zaj diagrammokat készített ahol az eltérés nem volt akkora mint azt vártuk/láttuk. Mgasabb ISO mellett tényleg nem kétséges a CMOS kisebb zaja, bár lehet hogy nem az E10-hez kellett volna hasonlítani mert itt elgéggé mellbevágó volt a különbség. A CF kártyák kapcsán írtam hogy a gép CF vezérlőjét sem szabad figyelmen kívül hagyni, és furán néztem arra a D1 tulajdonosra aki egy sorozat után puffer ürítés közben a 9-es index képet nézve a korábban készülteket tizedelte...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1505 Felhasználó inaktív   Lehel 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 15. 09:51

idézet:
Ezt írta Szabcsi:
[QB]A szemmel látható különbségeknek némileg ellentmondott hogy annak idején egy lelkes ismerősöm fáradtságot nem kímélve mindkét gép RAW file-jaiból mathcad-del dinamika, zaj diagrammokat készített ahol az eltérés nem volt akkora mint azt vártuk/láttuk.[/quote]

Attol fugg. Ha dB skalat keszitett, a nem szembetuno kulonbseg is durva lehet, mert 3dB kulonbseg azt jelenti, hogy a zaj a fele, 6dB a negyede, 9dB nyolcada ... ...

De az E-10 nem jo alap zajbeli osszehasonlitashoz, mert egyike a legzajosabb gepeknek. De azert jo kis masina az is, az alatt a masfel ev alatt, mig ilyenem volt nagyon elveztem a fenykepezest, es megtanultam egyutt elni a korlataival (pl. azzal, hogy ISO 80 fole nem volt erdemes menni).
A D60-bol is ki lehet hozni szep zajt, de ahhoz nagyon durvan ra oda kell rakni Photoshopban az "Unsharp Mask" szuronek, vagy csak fel kell tekerni ISO 800 vagy 1000-re.
Dinamikatartomany: Lehet, hogy a CCD atfogasa nagyobb (legalabbis az osszes szakcikk ezt allitja), azonban nekem ugy tunik, hogy ez biza jelentosen fugg a szenzormerettol. Az atlagos gepekben leledzo "pottom" erzekelok elegge gyengen muzsikalnak, a pixelek sokkal hamarabb tulexponalodnak, mint a nagyobb meretu (Nikon D100, D1?) nem aramvezerelt tarsaik. Mert pl. a Nikon D100 mind zajban, mind dinamikaban osszemerheto a Canon-al...

De pl "kommersz" CCD-s gepbol is vannak nagyon jok, ezek egyike a Canon G2, vagy a Nikon CP5700. Relative alacsony zaj, es eleg jo dinamikatartomany. Szoval istenigazabol egyik melle sem lehet teljesen letenni a voksot. Eppen ugy, ahogy az uj Foveon melle sem lehet teljes mellszelesseggel kiallni. Nagyon jo a felbontas, kepelesseg, csak eppen a zajjal komoly bajok vannak. De hat ez varhato is volt, magabol a szerkezetbol kovetkezoen.
Csupa regi cucc

#1506 Felhasználó inaktív   hamond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 15. 20:51

Most kaptam egy Sony DSC-P7-es fényképező masinát!

Kiváncsi lennék a véleményekre, a teljesitményét illetően.

Szerintem szép képeket csinál bár én még elfogult vagyok, egy kicsikét!! :D :D :D

majd rakok fel póba képeket

#1507 Felhasználó inaktív   sznoopy 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 16. 18:49

A canon a legjobb, csak búra alatt kell tartani, sajnos

#1508 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 17. 11:15

Valahol olvastam (de már nem emlékszem az oldalra), hogy lehet kapni az LCD-re átlátszó öntapadós fóliát, ami védi a karcolásoktól.
Használ vki ilyet? Tudtok esetleg boltot mondani?
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#1509 Felhasználó inaktív   Csybe 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 17. 15:25

sziasztok!

Vettem egy Nikon Coolpix 2000 digitális kamerát, és találtam 2-3 fehér pixelt és egy lilát ami minden képen ugyanott rajta van :( Erre mondják hogy hibás pixel a CCD-n? Visszaveszik ilyen hibával a gépet? Egyelőre úgy tűnik csak egy van, de az is elég zavaró tud lenni ha éppen úgy esik a kép...

[ 2002. november 17.: Csybe szerkesztette a hozzászólást ]

#1510 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 09:13

én úgy tudom, hogy a CF kártya maga tartalmazza a vezérlőt. hogy lehet, hogy mégis a fényképező "vezérlője" határozza meg az IO sebességet? nekem főleg azért lenne érdekes a sebesség, mert ha csinálok egy sorozatképet (sporteseményen nyomva tartom a gombot 2 másodpercig), akkor azt mennyi idő alatt menti le, és a gépen megadott 5 kép/sec sebességet tudja e hozni a kártya. (tényleg, ilyenkor rögtön a kártyára menti, vagy van valami puffer?)
-vitéz-

#1511 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 09:21

Ilyenkor a fényképezőgép DRAM puffrébe kerülnek a cuccok, majd innen íródnak ki a kártyára. Ez az időtartam (teljes kiírás) a kártya/gép vezérlő sebességétől a kép tipusától (RAW/TIFF/JPEG) függően tíz másodperctől akár másfél percig is tarthat. Persze ahogy közben ürül a puffer lehet lövöldözni a megürült helyre...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1512 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 09:28

Ha belegondolsz pl a HDD-n is van saját vezérlőelektronika, és mégsem mindegy hogy pl mennyi cache van rajta, milyen szervezésű, milyen elektronika vezérli. A kártyáknál is hasonló a helyzet csak itt gyors előpuffer(eke)t alkalmaznak és az ezek vezérlését végző egységekből integrálnak többet/jobbat a drágább nagysebességű kártyákra. Hasonló a helyzet a fényképezőgépeknél is, ahol a jobb gépek nagyobb sebességű CF interface-t kapnak.

[ 2002. november 18.: Szabcsi szerkesztette a hozzászólást ]

#1513 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 09:37

idézet:
Ezt írta Csybe:
sziasztok!

Vettem egy Nikon Coolpix 2000 digitális kamerát, és találtam 2-3 fehér pixelt és egy lilát ami minden képen ugyanott rajta van :( Erre mondják hogy hibás pixel a CCD-n? Visszaveszik ilyen hibával a gépet? Egyelőre úgy tűnik csak egy van, de az is elég zavaró tud lenni ha éppen úgy esik a kép...

-------------------------------------------

ha benne vagy a 3 napban, akkor azonnal csere, ha nem akkor ccd javitás 15 nap... :)

az lcd, amin a képet nézed lehet hibás, a gyártó szerint 99.99%-os az lcd, de drága gépeknél ezt vételnél célszerű ellenőrizni, később még lehet rajta hiba, de azzal nem lehet mit kezdeni, a ccd hiba szintén a vételkor, vagy utána gyorsan ellenőrizendő úgy hogy homogén felületet ( full fekete fehér kék zöld piros, pl kartonpapir ) fényképezel a legnagyobb felbontásban a legjobb minőségben ( fine, ultra fine ) és átnyomod gépre, ott nagyitva áttelenőrizheted, nem az lcd nézegetni, mert az lcd hiba nem azonos a ccd-vel.

cserélniük, vagy javitaniuk kell, ne hagyd magad...

[ 2002. november 17.: Csybe szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

[ 2002. november 18.: kisgabo szerkesztette a hozzászólást ]

#1514 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 09:54

idézet:
Ezt írta kisgabo:

[/quote]

használat során mekkora valószinüséggel fog elromlani a ccd, vagy az lcd a gépben? van valami, amitől óvni kell (pl napfogyatkozást ne fényképezzek vele, vagy autót szemből reflektorral stb) Teljesen kiszámíthatatlan, mikor romlik el, vagy van olyan tevékenység, amivel ez mesterségesen is előidézhető?

#1515 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 10:03

idézet:
Ezt írta Gyulavitéz:

használat során mekkora valószinüséggel fog elromlani a ccd, vagy az lcd a gépben? van valami, amitől óvni kell (pl napfogyatkozást ne fényképezzek vele, vagy autót szemből reflektorral stb) Teljesen kiszámíthatatlan, mikor romlik el, vagy van olyan tevékenység, amivel ez mesterségesen is előidézhető?
[/quote]

hááát, a ccd egy fényérzékeny "chip" a gépen belül, viszonylag "könnyen" cserélhető... az eléttartama elég hosszú, az lcd kapcsolatban van a külvilággal, tehát időnként előfordul rajta ujpaca, vizcsepp, miegymás, elektromos alkatrészekről lévén szó elméletileg sokáig birják ( gyengeáramú cuccok..) bár a fizikai ráhatásokat -- leejtés -- nem hiszem hogy tolerálják, természetesen a szélsőséges dolgoktól kimélni kell a gépet, mint pl. napkitörések fényképezése, viz alattti felvételek, szibéria vagy szaharai képek.... :)

#1516 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 10:15

idézet:
Ezt írta kisgabo:

[/quote]

ok, én sem a leejtéses meghibásodásra, fagy és tűzhalálra gondoltam. valszeg sem szibériában, sem vulkán kráterénél nem fogok fotózni :)
(viszont a kiválasztott géphez - Canon PS A40 - kapható vízalatti kiegészítő - azt kipróbálnám)

#1517 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 10:15

A nagyenergiájú fénysugarak ugyanolyan kárt tehetnek benne mint modjuk az emberi szem retinájában. A nap (még ha fogy is) könnyedén szétégeti a CCD érzékelőit, a reflektor/vakku ha nem a közvetlen közelben van nem okoz galibát, de jobb az óvatosság...

#1518 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 10:19

idézet:
Ezt írta Szabcsi:
A nagyenergiájú fénysugarak ugyanolyan kárt tehetnek benne mint modjuk az emberi szem retinájában. A nap (még ha fogy is) könnyedén szétégeti a CCD érzékelőit, a reflektor/vakku ha nem a közvetlen közelben van nem okoz galibát, de jobb az óvatosság...[/quote]

pontosan, a ccd "olyan" mint az emberi szem.

a kiegészitők ( viz alatti tok ) meg nyilvánvalóan alkalmasak arra amire tervezték öket...

#1519 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 10:22

lehet, hgoy volt már szó róla, ha igen, sztornó,
de mi a helyzet az akkukal? egy másik topicban írtam, hogy mint mobiltelefonoknál is, érdemes néha az NiMH akkukat teljesen lemeríteni. Ti hogyan csináljátok ezt? Addig nézegetitek a képeket, amíg kikapcsol a gép, vagy másképpen is segítitek a folyamatot. Irtam, hogy nagy valószinüséggel az elektronikának van egy minimum szintje, ami alatt el sem indul, de ettől az akkuban még lehet némi szufla, tehát elképzelhető, hogy egyes gépek már el sem indulnak, pedig az akku még félig/negyedig van.
Felvetettem, hogy fogok csinálni egy lemerítő szerkezetet, ami nem áll másból, mint egy karácsonyfa-izzóból, ez ugyanis "tökig" lemeríti majd az akkut.
vélemény?

#1520 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 18. 10:33

A mostani NiMH akkuk szvsz már nem olyan kényesek, mindenesetre én betartom a töltés/lemerítés szabályait, viszont pl a formázásnál már kevesebb teljes ciklust használok.
Néhány rátöltés valszeg nem fogja olyan látványosan csökkenteni a kapacitást és az élettartamot.
A legjobb persze egy mikroprocesszoros töltő kisütési funkcióval, de pl az általad vázolt módszer is célravezető.

Téma megosztása:

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.