Digitális fényképezőgépek
Elküldve: 2003. 06. 14. 12:17
Elküldve: 2003. 06. 14. 12:37
Elküldve: 2003. 06. 14. 15:12
Elküldve: 2003. 06. 14. 15:36
idézet:
Ezt írta GabCs:
Hello! Vki nem tudná megmondani hogy a Nikon Coolpix 2000-es géphez mellékelt elemek milyen típusúak, és ha lehet tölteni, akkor vmilyen kábelt is mellékelnek-e hozzá? Mert tudtommmal külön elemtöltő dokk nem jár vele. Köszi! :confused:[/quote]
sima elem a gyári, nehogy töltsd
Elküldve: 2003. 06. 14. 20:08
idézet:
Ezt írta neta:
sima elem a gyári, nehogy töltsd[/quote]
Nincs mit, csak kíváncsi voltam. A Kodak CX4230-hoz -szerintem kb egy kategória a két gép - viszont NiMH elemek vannak /és nem 4, hanem 2 - bár nem tudom, mennyit eszik/, és azokat tölti, ha a gépet a dokkoló egységre rakod. A Nikont nem tudtam. Köszi!
[ 2003. június 14.: GabCs szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 14. 22:07
idézet:
Ezt írta GabCs:
NiMH elemek[/quote]
Ha NiMH, akkor akkumulátor. Az elem az más.
Elküldve: 2003. 06. 16. 11:14
Elküldve: 2003. 06. 16. 18:25
idézet:
Ezt írta Tillu:
Egy páran kérdeztetek HP 850-essel kapcsolatban... már 3 hónapja nyúzok egy ilyet, szóval, ha kérdésetek lenne, csak bátran...[/quote]
hi!
Engem általános tapasztalatok nagyon érdekelnének, mert bár egy olcsóbb gépen filózok (Canon A70), de ez is megütötte a szemem.
Milyen az optika? Nem baromi nagy a kromatikus aberráció? Esetleg ez a zoomolás mértékétől is függ?
Milyen a fókusz nappal és sötétben?
Pl.: portré esetében elmosódik a háttér? (mert olvastam, hogy A70 esetén nem mosódik el, csak kicsit a kis CCD miatt, tényleg A70 userek: ez nagyon zavaró?)
képminőség milyen? Éjszakai képeknél gáz, hogy iso 200ra lehet csak állítani?
hirtelen ennyi. kössz
Flatline
Elküldve: 2003. 06. 17. 10:09
idézet:
Ezt írta Flatline:
Milyen az optika? Nem baromi nagy a kromatikus aberráció? Esetleg ez a zoomolás mértékétől is függ?
[/quote]
a kromatikus aberráció mértéke általában nagylátószög esetén növekszik.
idézet:
Ezt írta Flatline:
pl.: portré esetében elmosódik a háttér? (mert olvastam, hogy A70 esetén nem mosódik el, csak kicsit a kis CCD miatt, tényleg A70 userek: ez nagyon zavaró?)
képminőség milyen? Éjszakai képeknél gáz, hogy iso 200ra lehet csak állítani?
hirtelen ennyi. kössz
Flatline[/quote]
a háttér elmosása úgy érhető el, ha a blendét nagyra veszed (kicsi f érték), mert ilyenkor kicsi lesz a mélységélesség. az automata programok pontosan erre törekszenek, igyekszenek tág blendével exponálni portré módban.
ha éjszakai képeket akarsz csinálni, akkor olyan gépet válassz, amiben jó zajszűrés van. az Olympus és a Canon ilyen, a többit nem ismerem. a legtöbb gép csinál egy ugyanolyan hosszú exponálást zárt blendével, és kivonja a fix zajokat az eredeti képből.
az ISO200 elég kevés, de a legtöbb gép ISO400-on már nagyon zajos, tehát ezt nehéz eldönteni. én az éjszakai képeket mindig ISO100-on csinálom, inkább tovább exponálok.
az A70 és a kis CCD miatti összefüggést nem értem, szerintem ott valami keverés van
remélem, hogy segítettem. üdv!
.
.
Elküldve: 2003. 06. 17. 12:11
idézet:
Ezt írta donphobos:
[QB]
a háttér elmosása úgy érhető el, ha a blendét nagyra veszed (kicsi f érték), mert ilyenkor kicsi lesz a mélységélesség. az automata programok pontosan erre törekszenek, igyekszenek tág blendével exponálni portré módban.
az A70 és a kis CCD miatti összefüggést nem értem, szerintem ott valami keverés van
QB][/quote]
Nem vagyok nagy fizikus, de mintha azt mondta volna valaki (nem tudom már melyik fórumban), hogy mivel apró a CCD ezért alapból nagyobb a mélységélesség még tág blendénél is, és portrénál ez nem biztos hogy jó. De akkor félreérthettem valamit...
kössz a felhomályosítástsegítettél!
Flatline
Tillu: berakhatnál néhány tetsztképet, elsősorban fákról. kössz
Elküldve: 2003. 06. 17. 12:48
Portré üzemmódban elég szép eredményt ad, szinte a pórusokba is belelátni, a háttér kissé elmosódott, de:
épp tegnap este tesztelgettem a gépet, bár nem tudom milyen blende nyílással, de ha spot-ban mérem a fókuszt, akkor a falon lévő óra számlapja tökéletesen éles a fali rücsköket elmossa, ha középre súlyozom, akkor mindkettő éles. Egyébként a gép elég éles képeket produkál, néha a színekkel van probléma, de ez nem zavaró mértékű. Főleg a zöld környezet avarja meg kissé ezt a funkcióit. Az optika tozítása kicsit nagy 8X zoomnál, de még az elviselhető szinten marad, bár a 4 sarokban kicsit kevesebb fényt ereszt ilyenkor át. Egyébként az optika szerintem nagyon jó, a 8X os zoom brutális...
Az auto fókusz viszonylag gyorsan és pontosan működik, bár bizonyos homogén felületeknél elbénázik, vaksötétben ahováa segédfény elér, ott remekül használható az autofókusz, egyébként távoli helyekre azért kell egy kis fény a pontos fókuszhoz. Az éjszakai képek zajszűrése szerintem igen jó, bár nem tudom, hogy mennyi részlet veszik el.
Elküldve: 2003. 06. 17. 13:31
idézet:
Ezt írta Flatline:
Nem vagyok nagy fizikus, de mintha azt mondta volna valaki (nem tudom már melyik fórumban), hogy mivel apró a CCD ezért alapból nagyobb a mélységélesség még tág blendénél is, és portrénál ez nem biztos hogy jó. De akkor félreérthettem valamit...
[/quote]
szia!
oké, most én is kapisgálok már valamit. az olyan tükörreflex gépeknél, amiknek az érzékelője kisebb, mint a 35mm-es filmkocka (kis gépeknél nem tudom, hogy ez hogyan is történik), van egy fókusztávolság szorzó. ez azt jelenti, hogy az objektíven megadott gyújtótávolság értékét meg kell szorozni vele, mondjuk 1,6-al. így lesz egy 28-135mm objektívből 44-216mm.
most hirtelen nem tudom megmondani, hogy a mélységélességgel mi történik, de az is megváltozik ilyenkor. ha jól csal az emlékezetem, akkor kisebb lesz, de ez most csak egy emlék. tehát elvileg éppen homályosabb lesz a háttered.
majd nemsokára Targa is elolvassa a témát és akkor megmondja az igazságot. én egyenlőre ennyire emlékszem csak.
üdv!
.
.
Elküldve: 2003. 06. 17. 14:55
Mivel a kisebb méretű érzekelő gyújtótávolság növekedést idéz elő (attól függetlenül, hogy tükörreflexes vázban van elhelyezve, vagy szappantartóban), a mélységélesség csökkenni fog adott rekesznél 35mm-es kisfilmhez képest, de CSAK azért, mert a gyújtótávolság megnőtt.
Más.
Tillu: Az élességállításba ne keverd bele a spotot, és a középre súlyozott mérést, azok ugyanis fénymérési módok, nincs közük az élességállításhoz.
Elküldve: 2003. 06. 18. 06:58
idézet:
Ezt írta Targa:
.
.
.
Mivel a kisebb méretű érzekelő gyújtótávolság növekedést idéz elő (attól függetlenül, hogy tükörreflexes vázban van elhelyezve, vagy szappantartóban), a mélységélesség csökkenni fog adott rekesznél 35mm-es kisfilmhez képest, de CSAK azért, mert a gyújtótávolság megnőtt.
.
.
.[/quote]
na, ez az, Targa mindent tud. este lefekvés előtt én is átgondoltam és rájöttem, hogy a gyújtótávolság növekedése a ludas (de akkor már nem tudtam megírni a választ)
üdv!
.
.
Elküldve: 2003. 06. 18. 07:21
kicsit furcsán néz ki a fényképezőgépem lencséje, mintha koszos lenne.
Egy ismerősőm szerint a lencsét védő "foncsor" jött/jön le, a szélén kb. 1x1,5mm területen.
A fényképeken még nem látszik semmi.
Fuji Finepix a101-es a gép, 9 hónapos, még garis.
Mitől jött le?
Később nagyobb területen is előfordulhat?
Ez garanciális probléma?
A segítséget előre is köszönöm.
Elküldve: 2003. 06. 18. 09:27
1. NIKON Coolpix3100
2. OLYMPUS Camedia D560 (C350 zoom europában)
3. CANON Powershot A70
Nagyából ez a sorrendem is.
Debreceniek segítségét kérném, nem tudjátok hol lehetne ezeket közelebbről is megnézni (kipróbálni), rendes magyar garral, jó áron megvenni (Mediamarkt-ban és mellette a Fuji szaküzletben nincsenek)? És egyáltalán Debrecenben hova érdemes menni, ha digicam-ra van szükség?
Tudom, vegyem meg BPesten vagy rendeljem meg de én nem járok fel és különben is kipróbálnám, megnézném mielött kifizetem (LCD hibák).
Aki tud segítsen, köszi !
webradio
Elküldve: 2003. 06. 18. 09:41
idézet:
Ezt írta Vagany:
Kinéztem 3 típust magamnak...[/quote]
Szevasz Vagány!
Canon A70-est nyomkodtam a 7végén, elég pöpec, bár az A40-esem nekem jobban kézreáll.
Elküldve: 2003. 06. 18. 09:55
idézet:
Ezt írta donphobos:
gyújtótávolság értékét meg kell szorozni vele, mondjuk 1,6-al. így lesz egy 28-135mm objektívből 44-216mm[/quote]
ez igaz, de szvsz szét kellene választani a DSLR-t a kompakt gépektől
előbbieknél uis fönáll amit írtál (van értelme ilyen szorzórol beszélni, hiszen ugyanaz az objektív kerül rá, mint az analóg gépre), utóbbiaknál azonban a nagylátószög az egészen töpörtyű (DSLR-nél is sokkal kisebb), kisujj-körömnyi érzékelő miatt 7-8 mm körüli szupernagylátószögű objektívet jelent, s még a kisfilmre átszámítva 200 körüli tele állásban is csak mondjuk 50 mm a valós fókusztáv
emiatt tényleg gyakori gond, h ezeknél a gépeknél még telében is túl nagy marad a mélységélesség (másik gond a nagylátószög erős torzítása: 10 mm alatti objektív miatt persze ez sem csoda)
Elküldve: 2003. 06. 18. 10:33
idézet:
Ezt írta Do-It-Yourself:
Szevasz Vagány!
Canon A70-est nyomkodtam a 7végén, elég pöpec, bár az A40-esem nekem jobban kézreáll.[/quote]
Értem, köszi. A gond az, hogy drágább minimum 10 ezerrel a NIKON-tól pedig ahoz akku és töltö is jár, bár igaz a NIKON nem tud hangot felvenni, és persze itt Debrecenbe nem is láttam(amiket kinéztem pont azok nincsenek a MM-be
).
webradio

Súgó
A téma zárva.