HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek

#1881 Felhasználó inaktív   Butterfly 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 29. 11:29

Digit zoom csökkenti a képméretet. Vagyis ha van 1.3 Mpix eredetileg (1280*1020), ebből a 2* digitzoommal 640*480 körüli képet produkál a gép. A felesleges pixeleket símán kihagyja. Ha csak nem vagy helyszűkében, vagy a téma annyira nem igényes, hogy az ilyen csökkentett képméret is megfelel, inkább valami PC programos képkonvertálót használj, a végeredmény sokkal szebb lesz.
Okos pilóta alagútban nem katapultál.

#1882 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 01. 29. 12:35

Roter:
szivesen. csak gondoltam, hátha mást is érdekel.

DonPhobos, Butterfly:
addig minden okés, hogy ha max képet akarok készíteni, akkor rontja a minőséget! de szerintem kicsit félreértettetek. a kérdés pont az volt, hogy ront-e a fenti számításban lévő 5,7-szeres kombinált zoom (1,4valamennyi digitális) AKKOR, ha nem 4, hanem csak 2 megapixeles képet AKAROK készíteni! tehát NEM akarom nagyítani később. illetve helyes volt-e a számításom a digizoom és ténylegesen felhasznált képméret/pixelszám vonatkozásában?! (fele "pixelszámú" kép, fele cdd területen). szerintem nem véletlenül lettek a digizoom fokozatai így beállítva a gépen (lásd fenti számításaimat)
a hozzászólást az IBM T42 és T43 támogatták

#1883 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 29. 13:16

én értem, hogy mire gondolsz. :)

ezért is írtam, hogy a gépben levő algoritmus alighanem gyengébb eredményt fog kihozni, mint az utólagos nagyítás külső programmal. mert a digit zúm még mindenféleképpen a gépben történik meg, de a nagyfelbontású képet utólag könnyedén nagyíthatod a pécén, miközben sokkal finomabb algoritmus dolgozik a képen.

de próbáld ki mindenféleképpen, aztán majd kiderül, hogy melyik a jobb módszer.

üdv!
.
.
.

#1884 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 29. 13:34

ha te értessz engem, akkor valószínűleg én nem értelek!:-)
bocs a kötözködésért (nem is annak szánom), de ha én egy 1600*1200-as képet szeretnék. NEM nagyobbat. NEM akarom később nagyítani. a gép az 5,7-es kombinált zoomnál kb pont ennyi pixelt használ a ccd közepéről. hol van itt a minőségromlás, ha nincs mit interpolálni? hol van itt a nagyítás? azt nem hiszem, hogy ezt a gép úgy alkotná meg, hogy a digizoom miatt felinterpolálja a ccd max méretéig, majd ezt csökkenti le ismét 2 megapixelre. de most kipróbálom, hátha látok különbséget. a másik meg az, hogy ha mégis ront, akkor is lehet, hogy célszerűbb használni (ha negyon kell) ha mégis nagyítanám, mert kikerülhető vele egy jpg ki- és betömörítés (hacsak nem raw-ba fotózok)! gondold meg! ha csak a kép közepe kéne, ezt megtehetem digizoommmal is, meg később pc-n képkivágással és felnagyítással is. de ha az utóbbit választanám, akkor az elkészült jpg-t kibontja, átszámolja, majd újra becsomagolja. míg ha digizommal csinálom, akkor előbb nagyít és csak aztán tömörít be. (tehát nem kétszer kell be-ki-be) de ez számomra mellékes, igazából az eredeti kérdés érdekel.
amúgy köszi a hozzászólást!

#1885 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 01. 29. 13:44

[url="http://"http://www.dpreview.com/learn/Glossary/Digital_Imaging/Digital_zoom_01.htm"]http://www.dpreview....tal_zoom_01.htm[/url]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#1886 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 29. 14:22

köszi lameXpert!
ha jól vettem ki az írásból (és a Canon is így gondolja), akkor az én esetemben nincs interpolálás, csak képkivágás. tehát nincs minőségromlás sem. ezt erősíti meg az én "tesztem" is: kipróbáltam 1600*1200-ban 5,7-es zoommal és full felbontásban 4-es (csak optikai) zoommal is (1600-as képkivágással photoshopban). nem láttam minőségkülönbséget (még 400-600 szoros nagyításban sem), max annyi eltérést, ami a két fénykép beállításának nagyon apró (kézremegés, nem pont olyan szögben tartott kamera) eltéréséből adódik.
remélem igazam van, mert akkor tényleg hasznos dolog ez a digi zoom nagyfelbontású ccd esetén.

#1887 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 29. 14:43

amúgy ha érdekel valakit, nagyon meg vagyok elégedve a géppel. nagyon gyors és felhasználóbarát kezelés (minden fontos funkció max 2-3 gombnyomással állítható), szerintem űberf@sz@ képminőség, mindent tud (inkább többször annyit), ami nekem kell, stb, stb.
amit hiányolok/hiba szerintem:
- a vakut könnyen el lehet takarni az ujjacskámmal, ha nem figyelek oda
- nem teljesen fémházas, eléggé sok a műanyag (bár az szerintem jó minőségű és felépítésű, pl illesztések)
- nincs 3:2 arányú felvétel (nem kéne utólagosan pepecselni vele ill. aggódni, hogy mi marad le a papírképről)
- kevés beállítható felbontás. csak 2272*1704, 1600*1200, 1024*768, 640*480 van. jól jönne még egy 1280*960 és egy 800*600 is. bár az utóbbi minek.
- a kromatikus aberráció kis rekeszértéknél (F3,5 alatt) észrevehető, de 3,5-re szűkítve már egyáltalán nincs (az elkészült képeimen legalábbis). fényképeztem vele vakuval közelről elég fényes krómrudat is, azon sem látszik, pedig az aztán tud csillogni.

én nagyon ajánlom ezt a gépet, bár eddig csak 2 és 3 megapixeles zsebSony-k és egy 2 megás nikon volt a kezemben ezen kívül, de azokkal nem lehet összehasonlítani. nem is egy kategória.

#1888 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 30. 10:00

idézet:
Ezt írta Berci77:
ha te értessz engem, akkor valószínűleg én nem értelek!:-)
bocs a kötözködésért (nem is annak szánom), de ha én egy

.
.
.

akkor is lehet, hogy célszerűbb használni (ha negyon kell) ha mégis nagyítanám, mert kikerülhető vele egy jpg ki- és betömörítés (hacsak nem raw-ba fotózok)! gondold meg! ha

.
.
.

[/quote]

nem kötözködés, éppen, hogy teljesen jó a meglátás! a kétszeres tömörítés alighanem többet ront, mint az interpoláció. ha viszont nincs interpoláció, akkor a digizúm nyert, mert ott helyben meg is van.

ettől függetlenül én annak vagyok a híve, hogy natív felbontás alatt nem érdemes fényképezni, mert utólag lehet kicsinyíteni rajta, de nagyítani macerás. de ez a zúm ötlet tök jó!

majd kipróbálom az enyémen is állványról, hátha meg tudom látni a különbséget. bár az nem segít a megítélésben, mert más típusú gép.

üdv!
.
.
.

#1889 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 30. 13:43

donphobos!

az esetek 90%-ban én is 4 mpixellel fotózok, nyilván nem azért vettem ilyen felbontású gépecskét, hogy 1024-ben nyomjam. viszont van a maradék 10%, amikor eleve tudom, hogy kisebb felbontás kell. pl weblapra, ímélhez fotót, estébé. ekkor egyszerűbb, ha default kicsiben lövöm a képet és nem kell utólag vagdalni, méretezni, áttömöríteni. ha meg olyan képeket akarok, amiből tutira nem lesz papír, csak monitoron nézném, oda sem kell 4 mega, elég mondjuk 1600*1200. ezért sajnálom, hogy nem tud a kamera 1280*960-at, mert a moncsit ebben a felbontásban használom általában.
nagyon remélem, hogy a Canon nem véletlenül állította be ezeket a digizoom értékeket. nagyon úgy fest, hogy csak képkivágás van a megtárgyalt esetekben. ha meg nem, akkor is olyan jó minőségű az interpolálás (ilyen nem túl agresszív digizoomnál), hogy bátran lehet használni. sem 100%-on, sem nagyobbon nem láttam észrevehető különbséget a képek között. papírra nyomatva meg tutira nem látszana. bár a kézikönyvben nem láttam képkivágásra utaló szöveget, csak annyit, hogy a digi ront a minőségen.
tesztképeket elnézegetve hasonló kaliberű géppekkel (meg még néhány 5 megással is) összehasonlítva nekem nagyon bejön, hogy nem túl agresszív a szoftver. nem élesíti túl a képeket, inkább kellemesen lágy (de nem összemosott, kis felbontású) ellentétben pár agresszív, kifejezetten digi-fílingű képet produkáló társával . azoknál nagyobb nagyításon recésednek az élek maszatosak a színek, ennél meg inkább olyan a dolog, mintha egy videokártya élsimítást alkalmazna.
kicsit mint egy csöves erősítő az ic-sekkel szemben.
na ezt jól megmondtam :D

#1890 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 30. 13:53

ja és tényleg, milyen géped van? (ha már írtad, bocs, de e miatt nem akarok visszaolvani)
mellesleg 4 megából azért lehet már gazdálkodni.
ja. kipróbáltam ezt a szoftveres képösszerakósdit! (beépített funkció)
nem tudom más gépekben van-e kifejezetten ilyen, de számomra meglepően jó lett az első próbálkozásom is.
persze nem tökéletes, de állványról tutira az lenne. tud horizontálisan (panoráma) vertikálisan asszem vagy 20 képet összefűzni. meg van 2*2-es mozaik is különböző beállításokkal. érdekes játék. :D

#1891 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 30. 21:31

idézet:
Ezt írta Berci77:
kipróbáltam ezt a szoftveres képösszerakósdit! (beépített funkció)
nem tudom más gépekben van-e kifejezetten ilyen, de számomra meglepően jó lett az első próbálkozásom is.
persze nem tökéletes, de állványról tutira az lenne. tud horizontálisan (panoráma) vertikálisan asszem vagy 20 képet összefűzni. meg van 2*2-es mozaik is különböző beállításokkal. érdekes játék. :D
[/quote]

Akkor próbáld ki mindezt az összefűzést rendes programmal is, mint pl. a [url="http://"http://www.panoramafactory.com/"]Panorama Factory[/url], és majd rájössz, hogy az gyári program milyen rosszul csinálta meg az összefűzést.

#1892 Felhasználó inaktív   Berci77 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 31. 02:41

1: nem láttad milyen lett! (ismeretlenről nem mondok véleményt)
2: kipróbálom

#1893 Felhasználó inaktív   zsoss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 31. 02:58

Kis vélemény,tapasztalat kellene!
Digigépet vennék,"olcsóbbat"először opt.zoomost akartam,de az 100körül van ami normális.
Így kettő maradt,árban azonos.
Igen,keresővel már itt is megnéztem mindent a témáról+minden tesztet amit találtam elolvastam.
De nem tudok dönteni.

Előnyök a másikkal szemben:

Canon PSA200
-manuál érzékenység iso50-400 ig
-1 sec max záridő(néha kellene,kis fénynél)
-1/2000 min záridő
-nagyfelbontású LCD (117600pixel)
-4X-es dig zoom(még mindíg jobb tömörítés előtt
zoomolni,mint utána)

Fuji finepix A200-201-202?
-1/2,7colos CCD (tényleg,miért is jó ha nagyobb?)
-vaku 3m-ig hatékony
-16Mb-os kártyát adnak hozzá(olcsó gépnél meglepő)
-???komolyabb márka mint a Canon???(pl az optika!)
-jó webcamnek is

Egyenlőre ennyi,de még nézem mi a difi.
Remélem fogtok hozzászólni,nem akartam külön topicot nyitni,úgyis ide terelnétek!
THX! ;)
Konfig:
...rájöttem,hogy nekem egyenlőre elég !
És ez a fontos!

#1894 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 31. 06:51

idézet:
Ezt írta Berci77:
1: nem láttad milyen lett! (ismeretlenről nem mondok véleményt)
2: kipróbálom
[/quote]

Lehet, hogy óriásit fejlesztettek az elmúlt 1 évben, amióta nem láttam, a PhotoStitch vagy milyen nevű programon, de nem hiszem. Ennek épp az a lényege, hogy ingyen megkapod a géphez, örülj neki, de ha rendes program kell, akkor akkor vegyél egyet. Ugyanúgy, mint a többi hozzáadott és alaposan lebutított grafikus programnál.

#1895 Felhasználó inaktív   Gopher 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 31. 09:30

Canon PSA200
Én a kistestvérét használom (A100, ugyanaz, de csak 1.3M)
A zoom hiányozni fog, nekem is hiányzik a céges Nikon 885 után...(de még az A10 után is)
A digitális zoom felejthető.
A 16 MB kártya is, kölcsönben volt nálam 1, még a 1.3 as képekhez is kevés.
Képminőség szerintem jó, azért a Canon fotózás terén nem mai gyerek. Összeségében nem egy gagyi a gép.
Teljesen automatán kicsit sötét képeket csinál, de tényleg sok manuális állítási lehetőséged van. (a kategóriához képest).
Furcsa, hogy amikor tölt a vaku, lekapcsolja az LCD-t. Hosszú időre....
(gondolom a 2AA aksi-elem miatt van. Nagy lenne az áramfelvétel ha mindkettő menne)
2000 mAh-s aksikkal kb. 130 vakus képet csinál.
128 MB CF kártyát 10-en ezer forintér kapsz már, az elég lesz a családi vacsora megörökítéséhez.
(a konyhában, nem a bálteremben :rolleyes: )
A vakuja azért nem egy napkitörés.
A makró viszont jó.
Az egész gép kicsi, veszel hozzá egy kompakt tokot, és ha akarod szinte bárhova viheted.

A Fuji-nak nem tetszik a formája, hozzám közelebb állt a kubizmus :D

Ja, helyedben megnézném azért a Nikon CoolPix2000 is, az már nem sokkal többért optikai zoom-os.

#1896 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 01. 31. 12:03

idézet:
Ezt írta Berci77:
ja és tényleg, milyen géped van? (ha már írtad, bocs, de e miatt nem akarok visszaolvani)
[/quote]

ilyen masina:

Kép

Olympus Camedia C4000Z, egyszerűen király. tök jó a formája, a színe és mindent tud, amit elvárok tőle. már annyit áradoztam róla itt a fórumon, hogy nem is mondok többet, mert még azzal vádolnátok, hogy valami érdekeltségem van a boltban (pedig nincs)...

most is itt van velem, ma este megint kirohanok vele az éjszakába munka után, aztán katt-katt :)

üdv!
.
.
.

#1897 Felhasználó inaktív   zsoss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 01. 00:54

Kösz Gopher!
De ettől is függetlenül már csak a Canon felé domborodok!
De elfilóztam,valóban a PSA100-on is,merthogy:lehet -e látni különbséget egy 10x15-ös papírképen,hogy az 1 vagy 2 Mp-es géppel készült?!No és monitoron 1024-es felbontás mellett?Ezekre feltétlen kellene a válasz!Arról nem is beszélve hogy nálunk(nem Bp-i vagyok)50000 a A100-as,de 70000 a A200-as !!! :eek: A Depóban 60 a legolcsóbb,de ami Canon gyári garival adnak az ismét 70,a többi is közelíti.+rendelés,és akkor ki se tudom próbálni(hot pixel).
Szal'mikor érezném hátrányát,ha 2 helyett 1 Mp-s a gép?
Ma kipróbáltam az A100-ast a boltban,vaku nélkül lőtt a fickó ugyan,de sok volt a világítás,az eredmény:életlen,homályos kép.
Kevés volt a fény,és hosszú lett a záridő?(de 3perc alatt előhívta :D )Akkor is zavaró!Egyhelyben,nyugodtan állt.

Nikon cool 2000:Hiányozna az optikai kereső.
No meg ha már 70 fölé mennék,akkor inkább kispórolnák egy A40-est,és lenne opt zoomom.
De annyim nincs,és ki tudja mire lenne.

Ja és jól hangzik a fókusz segédfény is,lehet lőni akkor is mikor más gép már feladja!Nem véletlen van itt kérem az iso400,meg az 1sec záridő!

[ 2003. február 01.: zsoss szerkesztette a hozzászólást ]
Konfig:
És ez a fontos!

#1898 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 02. 01. 11:57

idézet:
Ezt írta zsoss:
Kösz Gopher!
De ettől is függetlenül már csak a Canon felé domborodok!
De elfilóztam,valóban a PSA100-on is,merthogy:lehet -e látni különbséget egy 10x15-ös papírképen,hogy az 1 vagy 2 Mp-es géppel készült?!No és monitoron 1024-es felbontás mellett?..........
[/quote]

Próbáld ki.
Az 1 Mp-s kép általában 640x480-as. Nagyítsd fel 1024x768-ra.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#1899 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 01. 17:10

idézet:
Ezt írta lameXpert:

Próbáld ki.
Az 1 Mp-s kép általában 640x480-as. Nagyítsd fel 1024x768-ra.
[/quote]

Valszeg 1 Mbyte ra gondoltál, itt tényleg 640*480 (24 bit) a képméret azonban egy 1 Mp-es kép legalább 1024*768-as, a 2 Mp-es pedig 1600-1200-as.
9*13-as képekhez elég az 1 Mp, itt nem igazán látszik a 2 Mp adta felbontástöbblet. 10*15-ös képeknél már észrevehető a kisebb felbontás. Sajnos ezen gépek optikája a leggyengébb láncszem így lehet hogy a képernyőn egymás mellé nagyított képek nem igazán különböznak majd egymástól...
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#1900 Felhasználó inaktív   zsoss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 02. 01:21

Tudtommal a 100-as Canon ugyanaz mint a 200-as,csak 1,3Megapixelesben(hogy ne keverjük már a mértékegységeket ;) ),azzal pegig azt írták többen is,hogy szép képeket csinálnak(canon optika,5tag 5csoportban)!Azt mondod az 1,3Mpix miatt lenne homályos a kép a 10x15-ös képen?!
:confused:
Újabb próbára csak a boltban lenne lehetőségem.
Tudtok segíteni?!
Konfig:
És ez a fontos!

Téma megosztása:

• (101 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96