HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszéljünk magyarul? És a kiejtés? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszéljünk magyarul? És a kiejtés? Értékeld a témát: -----

#341 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2012. 05. 24. 12:53

Beadom a derekam, leírom inkább IPA-val, megmentelek a szótárazástól. Bár ennek az lett volna a lényege, hogy kemény 5 szó erejéig szótárat forgassál, ha más nem neteset

destruction /di-/, /dɪ-/, /dəˈstrʌk.ʃ(ə)n/ (hivataloskodó, hagyományos, végül modern kiejtés)
again /əˈgen/ (néha az /e/-t /ɛ/-vel is jelölik) ritkább kiejtéssel /əˈgeɪn/
sheriff /ˈʃer.ɪf/ vagy modernebb /ˈʃer.əf/
marry /ˈmær.i/
maternity /məˈtɜː.nɪ.ti/ vagy modernebb kiejtéssel /məˈtɜː.nə.ti/
(szépen látszik, hogy az /ə/ a leggyakoribb hang, ezért is vettük előre, meg azért is, mert a legegyszerűbb azok közül, aminek nincs magyar megfelelője)

Tehát ez IPA-san, de magyarul átírni még mindig neked kell őket (bomb, homework, cat példája szerint), a táblázat alapján. Alig kezdtük el a 0. lépcsőfokot. de már így is gyűjtöm a tapasztalatot (úgy látszik, segédanyagot nekem kell, kellett volna adnom, sok félreértésnek vettük volna elejét). Szótáraznod meg csak ebből szabad a későbbiekben, nehogy ilyen hullámjeles baromságba fuss bele legközelebb. Ha eminens kisdiák leszel, adok linket a Longman Pronunciation Dictionary-hez (LPD) (Win alatt megy csak, 600MB kerül van), ez a legjobb, ami létezik. Most azért nem adok, mert 1. ki kell érdemelni, 2. kezdésnek lehet belezavarodnál, néha elég sok kiejtést ad meg, túl tömören, nem nagyon magyaráz, csak sorakoztatja a jeleket.

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 24. 13:11 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#342 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 24. 16:22

Kép

Az utolsó szónál az ® után elfelejtettem tenni egy n-t.

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 24. 16:23 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#343 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 24. 17:12

Már majdnem elfogadnám, de ott van még mindig az a nyüves maternity, még mindig nem jó (nem az n hiánya miatt), pedig nem nehéz szó. Alaposan vedd szemügyre, a második szótag magánhangzóját, az nem [æ], ha meg az is lenne, akkor is magyaros {e}-t várnék helyette. Sőt, sima e-nek írt hangból sose lesz [æ] az angolban, csak az a-ból.

Az again jó volt először is, és most is, a második alakkal. A sheriff elhiszem arról az s-ről, hogy nyújtott, bár innen kicsit kétes a karcsúsága.

Azt nem értem, hogy az r-eket miért tetted ()-be. A de'struc.tion-ben úgyis ejtjük (szótag eleje), a ma'ter.ni.ty-ben meg semmiképpen nem (szótag vége, de ami LÉNYEGESEBB mássalhangzó -n- követi!), oda azért felesleges zárójelezni. Még mindig az az érzésem, hogy nem a Cambridge-szótárból (vagy a piros kigyűjtésből) nézed a jeleket, hanem emlékezetből ejted ki a szót magadban, ahhoz próbálsz utólag IPA jeleket vadászni, és ha megvan, azt írod át magyarra. Próbálod az elvárásaid szerint alakítani. Ha ismered is a szót, és azt hiszed hogy jól ejted, AKKOR is mindig nézd ki a szótárból! Néha nagyon meg tud az ember lepődni.

Bár most nem IPA jeleket várok, de innen ki tudod másolni a speciális karaktereket:

Idézet

ɑ ɒ ɐ ʌ ɔ σ Ω ɘ ə æ ɛ ɜ ɩ ɪ ɨ
ɯ ɷ ʊ μ ʉ ʧ ɸ θ ð ɖ ʣ
ʤ ɦ ʝ ɫ ɱ ŋ ɹ ɻ ʃ ʈ
ʔ ʋ ʍ ʒ t ̚ z̥ g̊ ʌ̮ m̩ t̪ ã ʰ ġ ː ˑ ˈ ˌ

Vannak benne nem szabványos jelek is. Azok nincsenek benne, amiket billentyűzetről is be tudsz vinni (m, n, p, b, a, stb.).

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 24. 17:42 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#344 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 24. 20:26

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 05. 24. 18:12

Már majdnem elfogadnám, de ott van még mindig az a nyüves maternity, még mindig nem jó (nem az n hiánya miatt), pedig nem nehéz szó. Alaposan vedd szemügyre, a második szótag magánhangzóját, az nem [æ], ha meg az is lenne, akkor is magyaros {e}-t várnék helyette. Sőt, sima e-nek írt hangból sose lesz [æ] az angolban, csak az a-ból.

Az again jó volt először is, és most is, a második alakkal. A sheriff elhiszem arról az s-ről, hogy nyújtott, bár innen kicsit kétes a karcsúsága.

Azt nem értem, hogy az r-eket miért tetted ()-be. A de'struc.tion-ben úgyis ejtjük (szótag eleje), a ma'ter.ni.ty-ben meg semmiképpen nem (szótag vége, de ami LÉNYEGESEBB mássalhangzó -n- követi!), oda azért felesleges zárójelezni. Még mindig az az érzésem, hogy nem a Cambridge-szótárból (vagy a piros kigyűjtésből) nézed a jeleket, hanem emlékezetből ejted ki a szót magadban, ahhoz próbálsz utólag IPA jeleket vadászni, és ha megvan, azt írod át magyarra. Próbálod az elvárásaid szerint alakítani. Ha ismered is a szót, és azt hiszed hogy jól ejted, AKKOR is mindig nézd ki a szótárból! Néha nagyon meg tud az ember lepődni.

Bár most nem IPA jeleket várok, de innen ki tudod másolni a speciális karaktereket:

Vannak benne nem szabványos jelek is. Azok nincsenek benne, amiket billentyűzetről is be tudsz vinni (m, n, p, b, a, stb.).

A maternity-ben azért tettem zárójelbe az r-t, mert a táblázatod szerint a zárójel azt jelenti, hogy ez a hang opcionálisan kimaradhat. Márpedig itt az R betű gyenge mássalhangzó nem? Szinte már nem is hallatszik, csak az N, ami utána jön.

Tehát a szó:

ɱɛtɜrniti

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 24. 20:26 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#345 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 25. 07:33

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 24. 21:26

A maternity-ben azért tettem zárójelbe az r-t, mert a táblázatod szerint a zárójel azt jelenti, hogy ez a hang opcionálisan kimaradhat. Márpedig itt az R betű gyenge mássalhangzó nem? Szinte már nem is hallatszik, csak az N, ami utána jön.

Tehát a szó:

ɱɛtɜrniti

megpróbálom jobban szemléltetni az akusztikáját, ami szerintem kiejtésben a következő:

métööniti

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 25. 07:33 -kor

paranormal.hu

#346 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 25. 08:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 24. 21:26

Tehát a szó:

ɱɛtɜrniti

Azért nem kell a maternityben zárójelezni az r-t, mert SOHA nem ejtik ebben a szóban a szabvány britben. Akkor lenne opcionális, ha szó végén lenne (mint a "wateR" szóban) és attól függne az ejtése, hogy magánhangzóval kezdődő szó következik-e utána, mert akkor kell ejteni, különben nem. Utóbbi esetben azért ejtenek mégis r-t magánhangzó előtt, mert ha kiveszik magánhangzó után az r-t és a következő hang is magánhangzó (pl. wateR and bread), akkor a kiesett r miatt két magánhangzó találkozna és közöttük ott tátongana az űr (rés, hiátus), így oda vissza kell tenni kötőhangként az r-t.

A ɱɛtɜrniti nem jó (sima m kell bele, nem kell bele az r és különben is magyar átírással várom), de a "métööniti"-t már elfogadom, az jó akusztikailag.

Az elméleti részt teljesítetted, de sokkal nehezebben, mint gondoltam, és nem elég meggyőzően, azért itt van +6 szó (5 nehezebb, 1 könnyű), most nem a szavakat adom meg, hanem csak az IPA átírásukat. Újfent írd át őket magyarra (a táblázattal, amit csináltam), szótár használata most tilos. Szándékosan nem a szavakat adom meg, van egy olyan érzésem, hogy csalsz, nem az IPA jeleket olvasod, hanem hangosszótárban hallgatod meg kiejtést. Íme:
/ˈklćr.əˌfaɪ/
/senˈseɪ.ʃ(ə)n.(ə)l/
/ˌʌn.bəˈliː.və.b(ə)l/
/ˈpɑːm/
/ˈpreər.i/
/ˈbɜːd/

#347 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 25. 09:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 05. 25. 09:35

Azért nem kell a maternityben zárójelezni az r-t, mert SOHA nem ejtik ebben a szóban a szabvány britben. Akkor lenne opcionális, ha szó végén lenne (mint a "wateR" szóban) és attól függne az ejtése, hogy magánhangzóval kezdődő szó következik-e utána, mert akkor kell ejteni, különben nem. Utóbbi esetben azért ejtenek mégis r-t magánhangzó előtt, mert ha kiveszik magánhangzó után az r-t és a következő hang is magánhangzó (pl. wateR and bread), akkor a kiesett r miatt két magánhangzó találkozna és közöttük ott tátongana az űr (rés, hiátus), így oda vissza kell tenni kötőhangként az r-t.

A ɱɛtɜrniti nem jó (sima m kell bele, nem kell bele az r és különben is magyar átírással várom), de a "métööniti"-t már elfogadom, az jó akusztikailag.

Az elméleti részt teljesítetted, de sokkal nehezebben, mint gondoltam, és nem elég meggyőzően, azért itt van +6 szó (5 nehezebb, 1 könnyű), most nem a szavakat adom meg, hanem csak az IPA átírásukat. Újfent írd át őket magyarra (a táblázattal, amit csináltam), szótár használata most tilos. Szándékosan nem a szavakat adom meg, van egy olyan érzésem, hogy csalsz, nem az IPA jeleket olvasod, hanem hangosszótárban hallgatod meg kiejtést. Íme:
/ˈklær.əˌfaɪ/
/senˈseɪ.ʃ(ə)n.(ə)l/
/ˌʌn.bəˈliː.və.b(ə)l/
/ˈpɑːm/
/ˈpreər.i/
/ˈbɜːd/

Első ránézésre a következő szavakra tippelek:

clarify
Sensational
Unbelieveable
pam (?)
priory
bed

clarify - klɛrifai (áj), klerifáj
az sz betű jelölését nem találom a táblázatodban
ɑnbɛliːvɛbɘl, anbelííveböl
pɛm, pem (?)
prʌjəri, prájöri
bɛd, bed

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 25. 09:58 -kor

paranormal.hu

#348 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 25. 11:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 25. 10:54

Első ránézésre a következő szavakra tippelek:

clarify
Sensational
Unbelieveable
pam (?)
priory
bed

clarify - klɛrifai (áj), klerifáj
az sz betű jelölését nem találom a táblázatodban
ɑnbɛliːvɛbɘl, anbelííveböl
pɛm, pem (?)
prʌjəri, prájöri
bɛd, bed

Kezd menni, legalább gyorsan megvolt. A klerifájt elfogadom (i-vel is jó), bár én kleröfájt írtam. Az anbelívebölt határeset nem fogadom el, az e-k nem stimmelnek ott (e nem egyenlő ə az pedig nem egyenlő ɘ, mint más fele áll) és az elejét is lehet szebben (ɑ nem egyenlő ʌ). A többi abszolút nem jó. Észrevettem, hogy a végén /ɛ/-t ("e") és az /ɜ/-t (mély "ö") kevered, nagyon hasonlítanak a jeleik ránézésre, de másfelé mutatnak, tükrözve vannak, vagy ha úgy tetszik el vannak forgatva egymáshoz képest, két teljesen más hang. Az ɜ ráadásul szinte mindig nyújtójellel áll (ɜː), onnan is fel lehet ismerni.

Azt még mindig nem értem, hogy a jó IPA átírást (/ˌʌn.bəˈliː.və.b(ə)l/) miért írod át rossz IPÁ-ra (ɑnbɛliːvɛbɘl), mikor nem az a feladat. A megadott szavakból csak az elsőt sikerült felismerni, de nem baj, nem az a feladat. Külön örülök, ha nem ismered fel, legalább nem tudsz belehallgatással sumákolni, csak a táblázatra tudsz támaszkodni. Sőt, ha rájövök, hogy csalsz (előbb felismered a szót, majd szótárral kimondatod), akkor kapsz még +5 szót, de azok nem létező álszavak lesznek, amik akár logikailag létezhetnének is akár az angolban, aztán mégsem és így nincsenek benne egyik szótárban sem.

A "sz"=/s/ valóban nem volt a táblázatomban, javítottam. A táblázat első sora nem arra való, hogy arra írd át, hanem hogy onnan ki tudd választani azt a jelet, ami az én átírásomban vagy a szótáréban van. Jelenleg úgy csinálod, hogy veszed az én átiratom, átírod az táblázat első sorára (már rossz) és azt írod át magyarosan.

Annak külön örültem volna, ha a klerifájt hiperszuper khleröfáé-nak írtad volna át, kész sikerélmény lett volna mindkettőnknek, de az elején még ne legyünk maximalisták. El kell kezdeni valahol.Úgy képzeltem, hogy ezt az 5 szavas IPA feladatot pár tíz perc alatt lenyomod, és inkább az /ə/ ejtésével fogsz elkápráztatni. Ennyit az 5 éves tervekről :Đ

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 25. 11:33 -kor

#349 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 25. 11:55

Ezúttal a táblázat sorait is megszámoztam, hogy könnyebben lehessen rájuk hivatkozni. Példaképp egy mintafeladat. Vegyük a [ˈpʰraɪ.m(ə).ri] szót. Első jel [ˈ], megkeressük az új táblázatban és lám a 64. sorban meg is találjuk. Nem tudunk vele mit kezdeni, így nem írjuk át. A következő jel [p], ez p (32. sor). Aztán a [ʰ] jön, ez a 69. sorban található, átírjuk h-nak. A következő [r], megtaláljuk a 20. sorban, átírjuk r-nek. A következő az [aɪ], azért együtt, mert nincsenek különválasztva [.]-tal (tőled elfogadnám különválasztva is), ez a 15. sorban található áj vagy áé. Aztán [.] jel jön, 68. sorban található, nem kell vele csinálni semmit. Kövi [(ə)], ami nem az 1. sorba illeszkedik, hanem 48-dikba, de így is (ö)-nek írjuk át, bár átírhatnánk semmiként is. Megint [.] jel jön, 68. sorban található, újfent nem kell vele csinálni semmit. A következő [r], megtaláljuk a 20. sorban, átírjuk r-nek. Végül [i] jön, a táblázat 3. sorába illik bele, nem a 2-dikba (ami talpas i), ezt csak i-nek írhatjuk át. Végül összeolvassuk, amink van: phrájm(ö)ri (primary), az ö kimaradhat, lehet phrájmri is.
Ha nem írtam volna bele [ʰ]-t, akkor is meg lehetett volna fejteni, a [ˈp] ugyanis illeszkedik a 59. sorba, amit ph-nak írunk át.

Így kéne neked is végigjátszani a meccset egyesével annál az 5 szónál. Az egész lényege, hogy a táblázatban keresgetsz és találsz, esetleg utolsó fázisban örülhet a fejed, ha össze tudod olvasni a végeredményt.

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 25. 12:03 -kor

#350 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 07:36

Javítottam a táblázaton (ver3), a korábbi táblázatokat töröltem. Belekerült a /z/ a végére és egy-két sornál pontosítottam, ahol félreérthető volt a megfogalmazás.

#351 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 10:23

kleröfáj
szenszéjsönöl
ánbölíívöböl
paam
preöri
bööd

paranormal.hu

#352 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 10:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 26. 11:23

kleröfáj
szenszéjsönöl
ánbölíívöböl
paam
preöri
bööd

Nagyszerű. Hibááátlan! Ugye nem volt nehéz, csak figyelmesen kellett nézni. A szavak egyébként
clarify
sensational
unbelievable
palm (tenyér, pálma, és a többi jelentésében sem ejtik benne az l-t a szabvány britben, az l hiányában a magánhangzó megnyúlik)
prairie (mi magyarok ezt prériként fogadtuk be)
bird (az r-t nem ejtik, mássalhangzó van utána, már csak a hosszú öö magánhangzó mutatja, hogy ott r volt)

Az /ə/-vel hogy állsz? Sikerült már jól mondani? Furcsa?

#353 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 11:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 05. 26. 11:55

Nagyszerű. Hibááátlan! Ugye nem volt nehéz, csak figyelmesen kellett nézni. A szavak egyébként
clarify
sensational
unbelievable
palm (tenyér, pálma, és a többi jelentésében sem ejtik benne az l-t a szabvány britben, az l hiányában a magánhangzó megnyúlik)
prairie (mi magyarok ezt prériként fogadtuk be)
bird (az r-t nem ejtik, mássalhangzó van utána, már csak a hosszú öö magánhangzó mutatja, hogy ott r volt)

Az /ə/-vel hogy állsz? Sikerült már jól mondani? Furcsa?

Igen, de tulajdonképpen szinte ugyanaz mint a magyar ö, röviden.

Akinek van androidos telefonja, érdemes letölteni a TuneIn nevű programot. Rádióadásokat lehet fogni a világon szó szerint mindenhonnan. Van vagy 5000 public radio, ahol CSAK beszéd van...

Tegnap fedeztem fel ezt a programot, fúú, nagyon jó. Egyes amerikai adókon olyan kristálytisztán beszélnek, hogyha minden angol így beszélne, soha nem lenne problémám a megértéssel.

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 26. 11:29 -kor

paranormal.hu

#354 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 14:05

A magyar ö-nél nem csak a szád kerekíted, de a nyelved is előrébb tolod egy pici. Engem az /ə/ ejtése közben az érzés az "e"-re emlékeztet, a hangzása ö-re. Fontos hang az /ə/ (nevezik schwának vagy schvának, svának, héber szó jelentése: semmi, űr(esség)), szinte minden szóban előfordul (főleg a sorvadt szavakban), néha többször is egy szón belül, sokan javul az angolod, ha ezt jól ejted. Ha úgy érzed, hogy jól meg, próbáld szavakban gyakorolni, itt az átírási feladatoknál volt pár ilyen szó. Mindjárt rádfordítok egy emailt és válaszban küldd el a felvett /ə/-det (jöhet mp3-ban, de wavban is, elég pár mp.) Ez volt a házi legfontosabb része.

Mennyi idő után sikerült kiejtened az /ə/-t? Percek, órák kellettek hozzá? Vagy napok?

Még egy jó tanács a /ə/-hoz: ha jól ejted, a szájüreg közepében szól, nem az elejében vagy a végében. Épp úgy, mint a magyar á, az is a szájüreg közepében zeng.

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 26. 12:28

Tegnap fedeztem fel ezt a programot, fúú, nagyon jó. Egyes amerikai adókon olyan kristálytisztán beszélnek, hogyha minden angol így beszélne, soha nem lenne problémám a megértéssel.

A legtöbb amerikai médiában a General Americant használják (filmekben, zenékben is). Régen a BBC-nek volt szokása a szabvány kiejtést erőltetni, de nyelvi fasizmussal vádolták őket, így leálltak vele, és palettaszínesítés címén engedik a tájszólásokat is. Bár azért a brit médiában is alakult ki szabvány, egy egész kicsit különbözik csak a hagyományos, szabványos, nem-média-brittől.

Embertől is függ, van azért hogy showműsorba behívnak valami idegbeteget, akinek pörög a szája, meg mindent sorvaszt, nem tart szünetet és még tetejében tájszólásos is, le fogsz menni hídba, ha hallgatod. Inkább brit anyagokat hallgass, úgy gyorsabban javul a kiejtésed. Az amerikai hanganyagokkal meg fogod szopni, az amerikai minta fog bevésődni (nem lenne baj, csak nem ezt választottad), aztán duplán kell dolgozni, az amerikai berögződéseket javítgatni britre (én is szoptam ezzel anno).

Szerkesztette: Raynes 2012. 05. 26. 14:14 -kor

#355 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 16:24

Különben gondolkodom a következő házin, amit a hangfelvétel után adok ki. Elvileg már megvan a következő adag is, de érzem, hogy a brit-ügyben meg fogod gondolni magad. Vagy esetleg lesz hozzá fegyelmed, és végig lesz kitartásod? A következő hang az a brit-r [ɻ] lenne. Viszont ha még gondolkodási időt kérsz, hogy netán meggondold magad, akkor tudok olyan hangról is írni addig, amelyik egyforma az amerikaiban és a britben is, ahogy az /ə/ is egyforma.

#356 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 17:28

Ha már értem a britet, akkor megértem az amerikait is. Ha viszont az amerikaira ülök rá, akkor nem biztos, hogy jol fogom érteni a britet.

És ez igaz általánosan is nem?

paranormal.hu

#357 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 17:29

Ha már értem a britet, akkor megértem az amerikait is. Ha viszont az amerikaira ülök rá, akkor nem biztos, hogy jol fogom érteni a britet.

paranormal.hu

#358 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 20:06

Üzenet megtekintéseIdézet: Dextrose - Dátum: 2012. 05. 26. 18:29

Ha gyengén tudsz angolul, akkor ez kb. igaz. Ha viszont kicsit is jobban tudsz, akkor bármelyiket tanultad, rá fogsz ismerni a másikra (sőt a skótra, írre, walesire, ausztrálra, új-zélandira, dél-afrikaira, indiaira, karib angolra is). Legfeljebb kicsit fárasztóbb hallgatni.

Szempontunkból inkább azért nem mindegy, melyiket hallgatod gyakorlásképpen, mert keverni fogod őket, főleg az amerikai kiejtést fogod magadba szívni, és mikor majd próbálsz brit angolt beszélni, akkor sokszor az amerikai kiejtési mintával fognak a szavak a szádra jönni. Ez pedig nem valami szerencsés, sajnos elég sok (főleg gyengén képzett) angoltanár is beleesik ebbe a hibába: prédikálnak a brit angol mindenek felettiségéről (?), de a szavak több mint felét úgy ejtik, ahogy ők is hallják zenékben, filmekben (amerikai minta szerint). Persze, te is fogsz hallani sok mindent, de akkor felcsapod a szótárat, és megnézed, hogy brit angolnál eltér-e és ha igen, mennyiben. Durva saccra kb. 95%, hogy eltér egy szó amerikai és brit kiejtése, bár kb. 85% rendszerszerű, megjósolható logikával tér el, a többi 10%-on lehet szopni rendesen. Majd a sokadik házinál tervezem, hogy kapsz rövid amerikai átiratot, és átírod britre, majd azután kapsz rövid amerikai felvételt és átírod britre.

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy amerikai valami akkor tilos hallgatnod, mert ami csak úgy áll rendelkezésre, meg tényleg érdekel, azt hallgasd meg úgy. Legfeljebb ne vedd készpénznek az ottani kiejtést. Viszont ha célzottan gyakorolni akarsz, akkor inkább válassz brit anyagot, főleg eleinte. Ugye itt már szembesülünk a brit egyik hátrányával, hogy sokkal kevesebb anyag van hozzá, bezzeg ha az amerikait választod, abból szarásig van anyag kifogyhatatlanul, ha 300 évig élsz, sem hallgatod végig.

Persze azért brit anyagok is vannak szép számmal, jó néhány angol sorozat, sitcom. NEM kell hozzá szinkron, sőt nagyon felirat se, mert kiejtésnél általában az sem fontos, mit jelentenek a szavak (jó, azért nem árt meg, ha tudod mit mondanak, meg mit jelent, de nem ez az elsődleges). Vannak szép számmal brit filmek (közöttük dokumentumfilmek is), brit hírcsatornák, meg azért zenében is van egy csomó Beatlestől elkezdve, sok híres brit bandán át egészen a Pink Floydig mindenféle, csak tudni kell választani. Játékok nem jók, azokban csak amerikai kiejtés használnak.

#359 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 20:26

A következő házi előtt, ideiglenes unalomlevezetésnek itt nem kötelező pótfeladat a következő háziig. Itt egy videó, szöveg is van hozzá, sőt lehet van oldal, ahol feliratozva is fent van. Hallgasd meg néhányszor. Nem fontos mit mond, de azoknál a szavaknál, amelyeket értesz, ha találsz közöttük olyat (fogsz ezerrel), amit szerinted furcsán mond, mert te máshogy hallottad, vagy másként mondanád, akkor írd le, hogy mely szavak voltak ezek és mi volt az, amiben számodra nem "stimmelnek". Nem kell az összes ilyen szó belőle, kigyűjtesz kb. 10-et, az bőven elég. Mondjuk a top10 számodra legfurcsább. Nem kell átírnod sem a szavakat szótárral vagy IPA jelekkel. Csak felírod, hogy "xxyy" szó, ezt magyarosan írva úgy mondta xy:wz perncél, hogy "blabla", de te úgy tudtad eddig, úgy vártad, hogy "möhöhő".

Használhatsz más hanganyagot is (IDEA-sat vagy Speech Accent Archive-osat is), feltéve, hogy tuti brit, de azért legyen link hozzá. Zene, játék nem jó. Csak filmrészlet, beszéd, felolvasás, hírek, amit rendesen, odafigyelve ejtenek, és egyszerre csak egy beszél, nincs zavaró háttérzaj, meg nem beszédhibás, gyp-s az illető.

#360 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2012. 05. 26. 21:46

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2012. 05. 26. 21:26

A következő házi előtt, ideiglenes unalomlevezetésnek itt nem kötelező pótfeladat a következő háziig. Itt egy videó, szöveg is van hozzá, sőt lehet van oldal, ahol feliratozva is fent van. Hallgasd meg néhányszor. Nem fontos mit mond, de azoknál a szavaknál, amelyeket értesz, ha találsz közöttük olyat (fogsz ezerrel), amit szerinted furcsán mond, mert te máshogy hallottad, vagy másként mondanád, akkor írd le, hogy mely szavak voltak ezek és mi volt az, amiben számodra nem "stimmelnek". Nem kell az összes ilyen szó belőle, kigyűjtesz kb. 10-et, az bőven elég. Mondjuk a top10 számodra legfurcsább. Nem kell átírnod sem a szavakat szótárral vagy IPA jelekkel. Csak felírod, hogy "xxyy" szó, ezt magyarosan írva úgy mondta xy:wz perncél, hogy "blabla", de te úgy tudtad eddig, úgy vártad, hogy "möhöhő".

Használhatsz más hanganyagot is (IDEA-sat vagy Speech Accent Archive-osat is), feltéve, hogy tuti brit, de azért legyen link hozzá. Zene, játék nem jó. Csak filmrészlet, beszéd, felolvasás, hírek, amit rendesen, odafigyelve ejtenek, és egyszerre csak egy beszél, nincs zavaró háttérzaj, meg nem beszédhibás, gyp-s az illető.

Lenne-e értelme annak, ha leírnám ide amit mond? (nem magyarul, csak magát a szöveget)

Amelyik szót nem értem, azt kipontoznám és odaírnám, melyik percnél van ez amit nem értek. A szöveget nem néztem még meg hozzá de egyelőre nem is fogom.

Szerkesztette: Dextrose 2012. 05. 26. 21:47 -kor

paranormal.hu

Téma megosztása:

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.