Vállalkozás, amit megéri elindítani Ötletek, költségek
Elküldve: 2005. 03. 18. 22:07
Elküldve: 2005. 03. 18. 22:41
Idézet: Buga_Laci - Dátum: 2005. márc. 18., péntek - 22:07
Hiába mondanám, hog yélelmiszer bolt, ha nincs mögé céges háttered, ÁNTSZ engedélyed... Hiába mondanám, hogy pipaszaküzlet, ha nem hallottál még erről sem, és nem a Váci utca környékén van az a garázs.
Elküldve: 2005. 03. 18. 23:39
Elküldve: 2005. 03. 19. 00:56
Idézet: Buga_Laci - Dátum: 2005. márc. 18., péntek - 22:07
Vegyél bele egy autót
Elküldve: 2005. 03. 19. 08:35
Idézet: Netmaster - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 0:56
Az csak a pézt viszi
Elküldve: 2005. 03. 19. 12:07
Elküldve: 2005. 03. 19. 19:52
Netkavezorol mi a velemenyetek?
Tudom annyi van mint a szemet, de egy kicsi(kb 5-6 gep) mellett megyek el naponta es szinte allandoan 70-100% kihasznaltsag mellett uzemel.
Most lenne lehetoseg egy kis helyseget (belvaros, kis mellekutca) erre a celra kiberelni, egy kulfoldiek altal surun latogatott bolt mellett. Mivel belvaros, sajnos 5-10 perc setan belul ugy 3 konkurencait kapasbol tudok.
Van itt valaki aki foglakozott a gondolattal, esetleg uzemeltetett?
Koszi
Nagyi
Elküldve: 2005. 03. 19. 20:06
Idézet: Nagyika - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 19:52
Aha, jó sokan
Ha nem Te csinálod saját kezűleg, akkor kisemmiznek, vagy zsebbe elrak lóvét, vagy ingyen netezik a fél kerület. Ez sajna minden vállalkozásra igaz
Elküldve: 2005. 03. 20. 01:57
Egyébként autóm van azt nem veszek a garázsba
Nekem saját bolt kell! De mi? :confused:
Elküldve: 2005. 03. 20. 04:03
Idézet: Nagyika - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 18:52
Netkavezorol mi a velemenyetek?
Tudom annyi van mint a szemet, de egy kicsi(kb 5-6 gep) mellett megyek el naponta es szinte allandoan 70-100% kihasznaltsag mellett uzemel.
Most lenne lehetoseg egy kis helyseget (belvaros, kis mellekutca) erre a celra kiberelni, egy kulfoldiek altal surun latogatott bolt mellett. Mivel belvaros, sajnos 5-10 perc setan belul ugy 3 konkurencait kapasbol tudok.
Van itt valaki aki foglakozott a gondolattal, esetleg uzemeltetett?
Koszi
Nagyi
Nagyika:
kérlek, ebben a témában szívesen fel tudlak világosítani, mert majdnem én is nyitottam egyet
Következőképpen néz ki a dolog:
Indulás:
Döntsd el ki a célközönség? Szörfölgető érdeklődők és turisták, vagy a gamerek? Utóbbi esetben az indulás többszörösébe kerül, de jobb lehet a forgalom.
- 1 db komplett gép - amivel valamit kezdeni is lehet - kb. 100-120.000 Ft, valami gyengébb monitorral. (Nem TFT). Ebből kell 5 db + 1 a teremfelügyelőnek amin futhat a netcafé program is. Ez indulásnak 600.000 Ft. (Ha játékot is akarsz, akkor természetesen ez az összeg magasabb). Lízingbe 5 gépet nem nagyon adnak, válaszhatsz még használt gépeket olcsón, de azokkal csak a baj lesz, illetve nem fog futni rajtuk semmi - de nem lehetetlen.
- 5 szék, 5 asztal, kellékek, esetleg lámpa - a legtrébb minőségből is 60-100.000 Ft.
- Szoftvereket izlés szerint vásárolhatsz, egy XP nem baj ha van minden gépen (5*20.000 Ft kb. ha OEM), az MS Office-t már nem muszáj minden gépre megvenni, ha valakinek az kell, akkor arra ülteted amin van, vagy használsz Open Office-t. Ha játék is kell, természetsen még több.
- Reklám: ha bármiben is hirdetsz, az min. 40-50.000 Ft, komolyabb lapban még több. Szórólapozás meg ragasztgatás is lehet, az olcsóbb
- Kell még: nyomtató, scanner, fax. Ez megint mondjuk jóindulattal 50-60.000 Ft.
- Fénymásoló (ha akarsz): megvenni nem szabad, ezt jó feltételekkel lehet bérelni - és sokat tud hozni.
- Pénztárgép: 40.000
- Kamera: tetszés szerint, nem árt ha van, főleg ha nem te vagy ott, vagy nagyon közeli barát/ismerős/családtag.
Szóval új gépeket számolva nyitási költségnek minimum betervezhetsz 1 milliót.
Költségek:
- legalább két ember kell az üzemeltetéshez, főleg ha napi 8 órán túl is nyitva szeretnél tartani. Belvárosi helyszínnél nem árt a papírmunka betartása, egy problémás munkaügyi ellenőrzés után súlyos büntetésre számíthatsz. A két ember havi illetménye a minimálbérre kiszámolva kb. 168.000 Ft (járulékokkal együtt). Ha egyéni vállakozó vagy, vagy Bt beltagja, akkor a járulékokat (kb. 30k) magad után is ki kell fizetni, a fizetést csak formailag, hiszen egyik zsebedből a másikba pakolod - és így is kérdés, hogy bevállalja-e bárki minimálbérért a melót. 7 napos nyitvatartásnál 3 ember kell. (Maximált munkaidő és pihenőnapok miatt). /Ha mindenki diák, nyugdíjas, vagy van 36 órát meghaladó munkaviszonya akkor más a helyzet, a járulékok nagy részét nem kell fizetni/.
- a helység bérlete természetesen különbözik, de minimálisan lehet 40-50.000 Ft-ot számolni.
- a rezsire nyugodtan számolhatsz havonta legalább 10.000 Ft-ot, de inkább egy kicsivel többet (függ attól, hogy teszel-e be klímát, stb.)
- net: ezt csekély összegből meg lehet oldani, lehet tárgyalni az ISP-kkel.
- vállalkozás fenntartási költségei, kellékek, anyagok pótlása: minimálisan 10.000
Vagyis havi minimális kiadás: 240.000 Ft + a befektetett 1 millió megtérülése, amit mondjuk 1 év alatt szeretnél behozni, azaz havi 240000+83333 = 323.000 Ft.
Bevételek:
Egy óra netért 300 Ft-nál többet nemigen lehet már elkérni, pláne ha még konkurencia is van. Ha napi 12 órát vagy nyitva, akkor a legoptimálisabb esetben 5 gép x 31 nap x 12 órát termelnek a gépeid (100%) 300 Ft-ért/óra, azaz bevételed: 558.000 Ft, hasznod: 235.000 Ft, mondjuk a társasági adót 0-ra hozod.
Ilyen persze nincs, hogy folyton tele legyél. Ahhoz hogy a bevételek fedezni tudják a költségeket mind az 5 gépednek napi 7 órát termelnie kell, ami FOLYAMATOSAN kb. 60%-os kihasználtságnak felel meg. Télen is, amikor nincsenek turisták, szakadó esőben is, vagy kora délután is, amikor a kölykök még suliban vannak.
A fénymásoló, nyomtatgatás, bevállalós szellem esetén bérletöltés, telefonkártya árusítás, stb. valamit hozzá tud még tenni a bevételekhez - de ne feledd, két emberednek még csak minimálbért adtál, nem romlott el semmi, nem kellett új alkatrészt venni stb.
Mit kell még tudni? Ha nem Te vagy a boltban, vagy nem családtag vagy nagyon kipróbált barát, nagy valószínűséggel menni fog a saját zsebre dolgozás (főleg ha kevés pénzt adsz nekik). Főleg központi helyen az embereket muszáj vagy bejelenteni, a "jajj csak beugrottam segíteni", szöveget már nem eszik meg a hatóságok.
Én két, gyakorlatilag konkurenciamentes környéken néztem szét, és nem mertem belevágni. Azóta az egyik helyen lett egy, óránként 200 ért adják a netet, w98 van a gépeken, 12 gép van, 2-3-on ülnek. Naponta 09-02 ig nyitva van, ami min 3 ember de inkább 4.
Amit meg kell gondolni:
- ha nem indul be a vállakozás, nyakadon maradnak a gépek, amik már használtak, és nagy értékvesztéssel adhatóak csak el
- buktad a reklámra, cégtáblára, bútorok egy részére költött összegeket
- buktad a szoftverekre költött összegeket.
Lehet számolgatni, meg lehet csinálni úgy, hogy megérje, de kell hozzá szabad alaptőke, jó ismerősök, és rengeteg meló.
Elküldve: 2005. 03. 20. 10:28
nagyon jól látod a szituációt. És tudod hogy hány ember nem gondolja át? Hallottam egy storyt volt kolleganőm párja csinált netkávézót. Először ment is neki is. 6 gépet vett meg mindent ami kell. Mentek a lanpartyk jött a lóvé. Csak aztán első 1 hónap után kutya nem volt rá kíváncsi mert nyílt a konkurencia, hülyegyerek meg a haverjaival játszott ingyenbe éjjel nappal a terembe, aztán nem termelt, költség volt bezárt, és a 200ezres gépeket 100ért árulta csak hogy vigyék! Szal van aki nem gondolta át!
De van olyan is akinek meg igen megy
Elküldve: 2005. 03. 20. 13:27
Idézet: Buga_Laci - Dátum: 2005. márc. 20., vasárnap - 9:28
nagyon jól látod a szituációt. És tudod hogy hány ember nem gondolja át? Hallottam egy storyt volt kolleganőm párja csinált netkávézót. Először ment is neki is. 6 gépet vett meg mindent ami kell. Mentek a lanpartyk jött a lóvé. Csak aztán első 1 hónap után kutya nem volt rá kíváncsi mert nyílt a konkurencia, hülyegyerek meg a haverjaival játszott ingyenbe éjjel nappal a terembe, aztán nem termelt, költség volt bezárt, és a 200ezres gépeket 100ért árulta csak hogy vigyék! Szal van aki nem gondolta át!
De van olyan is akinek meg igen megy
Persze, meg lehet csinálni hogy menjen, vagy legalábbis 1 ember megéljen belőle - de a szabad, lehetőleg kamatmentes, visszafizetni ráérős 1-2 millió nagyon fontos hozzá. Nagyika példájánál az a baj, hogy 60%-os kihasználtság esetén még semmi haszon nincs a bolton, illetve a kiadások valamivel még nagyobbak, mert vélhetően a minimálbérért nem nagyon fognak ilyen helyre elmenni, valamit még adni kell nekik zsebbe. Én több működő kávézót megkérdeztem, mindenki azt mondta, hogy a játékból van pénz, a többi resztli. Játéknál viszont dupla-tripla a gépek induló költsége, és vagy odaszoknak a gyerekek, vagy nem....
..ja igen, tárgyaltam olyannal is, akinek egy komplett netcaféja volt, olyan 3.5 millióért árulta. Egy székesfehérvári lakótelepen volt, picit távolabb a városközponttól. Ott 2-3 srác vitte a boltot, gondolom fillérekért, mondta is a faszi, hogy biztos tesznek el pénzt maguknak is, de nem tudja ellenőrizni. Szoftvervásárlás ott annyiban merült ki, hogy mindenből volt 1. Nem mondta ki, de érezhető volt, hogy azért akar túladni rajta, mert csak viszi a pénzt. Kizárólag a lakótelepi kölykök jártak le. Félreesőbb helyeken (község, lakótelep) ezért lehet jobb csinálni, mert ott kisebb az esély hivatalos szerv megjelenésére, nyugtát csak ismeretlennek kell adni, lazábban lehet kezelni a licenckérdést, stb - bár rosszindulatú ember sajnos mindenhol van.
Szerkesztette: skeeter 2005. 03. 20. 13:33 -kor
Elküldve: 2005. 03. 21. 13:00
Mondjuk én a dolgokat 2 fele venném. Hogy játszani lehessen vagy netezni! Mert több szempontból se mind1! Ha netkávézó, elegebb az egyszerűbb gép, illetve ingyenes linux + open office rá + nyomtató! De ugye játéknál elengedhetetlen az origi játék illetve microfo$ termékek! Én életembe 2x ültem be netkávézóba. Az egyik szombathelyen volt ott nyomták a játékot is de szerintem ott nagy része a cuccoknak warez volt! Ami ahogy mondtuk gáz, mivel rosszindulatú ember mindenhol van. Más kérdés még ugye hogy idegen voltam én is de számlát nem kaptam
A másik Mosonmagyaróváron volt ott egy kávézó volt (vendéglátóhely) és ott volt 5 gép linuxxal open officeval és egy nagyon faxa netcafe progival amennyit fizettel ott bontott a kapcsolat a csaj nem tudott csalni! mert hiánya volt! 500 forint mondjuk 40 perc a gép ennyit engedett, hiába ütött be 60 percet 700 forintot követelt a kassza! Ügyes volt a programozó (az összegek csak mondtam valamit) mert egy ilyenbe látnék fantáziát! Kis teázó + kávézó + 4-5 gép netnek linuxxal + open officeval így a költségek majdnem feleződnek + a pultos betudja írni még manipulálni se tud, mert úgysincs esze hozzá!
nem ?
Elküldve: 2005. 03. 21. 13:50
Idézet: skeeter - Dátum: 2005. márc. 20., vasárnap - 5:03
kérlek, ebben a témában szívesen fel tudlak világosítani, mert majdnem én is nyitottam egyet
Koszi a kimerito valaszt. Jelenleg en is eppen uzleit tervet csinalok, aztan meglatom a koltsegeket.
Linuxban gondolkodtam en is, csak felek a fogadtatastol. Nekem nem lenne gond beallitani, mivel 5 eve linux rendszeradminkent dolgozom, de beul az emberunk, akinek iskolaba megtanitottak, hogyha balrol a harmadik ikonra kattint, akkor tudja megcsinalni ezt, meg ezt, annak kicsit riaszto lehet egy kde, firefox, openoffice parosiotas.
Csalasra egyertelmuen szoftver, akar meg ossze is tudok dobni egy webes feluletu scriptet ami a proxyn szamolna az egyes vendegeket, de 50e-70e kozott mar fullos netcafe szoftvereket lehet kapni.
Ugy gondlom, hogy ertelemuen szuksegesek kiegeszito szolgaltatasok(mint pl, fenymasolas), mert egy 4-6 gepbol csak netet ado helyseg meg akkor is nehezen tudja eltartani magat, ha szinte mindig fullon uzemelene.
Azert meg irok, hogy mire jutottam.
Szerkesztette: Nagyika 2005. 03. 21. 13:54 -kor
Elküldve: 2005. 03. 21. 13:58
Viszont neki eleg fura lenne odaulni, egy magyar win+office ele. Egy magyar es egy angol win liszensz gepenkent viszont meg tetemesebb summa lenne.
Warez kizarva, mert en ilyen hulye becsuletes vagyok.
Linux-al ez nem lenne gond. Ezzel kapcsolatban egy pont linuxnak.
Elküldve: 2005. 03. 21. 14:26
Nagyon ugyesen összefoglaltad
annyit hozzátennék hogy bedobnák még egy kávé és üditő automatát
Mi is számolgattunk, osztottunk, szoroztunk, és 4 millkával nem mertünk belevágni, pedig jo helyen lett volna. Mondjuk most számoljuk át mégegyszer, igaz van 6 állando kuncsaft aki tejjel rendessen, igy bizonyos értelembe el tudja tartani a kávézót is
nálunk a terembérlet 70 ruppi lett volna az összegek nagyjából megfelelőek
Anniyt megjegyeznék, hogyha valaki a létminimumra bejelentesz azért az mellé zsebbe is kell egy kis lové, mert nem lesz olyan hülye aki létminimumért ennyit fog kecsölni
Tehát még oda egy 30-ast számolj szerintem átlagban.
A másik hogy nem elég cicababákat felvenni, mert lehet hogy még bekapcsolni se tudja a gépet
7 napos nyitvatartásnál meg sajnos kell a 3 ember
kamera nem kell ha valaki ugyis simlizni akar azt ugyis megteszi,
A jo netprogi hasznos
Lanparty, rulez, szerintem ott több pénz jönne be, és föleg egy baráti társaság min. 4 föből van igy a gépek ki lennének használva, meg ugye a nagy mecsekre inni is kell
Elküldve: 2005. 03. 21. 17:19
Idézet: Buga_Laci - Dátum: 2005. márc. 21., hétfő - 12:00
Mondjuk én a dolgokat 2 fele venném. Hogy játszani lehessen vagy netezni! Mert több szempontból se mind1! Ha netkávézó, elegebb az egyszerűbb gép, illetve ingyenes linux + open office rá + nyomtató! De ugye játéknál elengedhetetlen az origi játék illetve microfo$ termékek! Én életembe 2x ültem be netkávézóba. Az egyik szombathelyen volt ott nyomták a játékot is de szerintem ott nagy része a cuccoknak warez volt! Ami ahogy mondtuk gáz, mivel rosszindulatú ember mindenhol van. Más kérdés még ugye hogy idegen voltam én is de számlát nem kaptam
A másik Mosonmagyaróváron volt ott egy kávézó volt (vendéglátóhely) és ott volt 5 gép linuxxal open officeval és egy nagyon faxa netcafe progival amennyit fizettel ott bontott a kapcsolat a csaj nem tudott csalni! mert hiánya volt! 500 forint mondjuk 40 perc a gép ennyit engedett, hiába ütött be 60 percet 700 forintot követelt a kassza! Ügyes volt a programozó (az összegek csak mondtam valamit) mert egy ilyenbe látnék fantáziát! Kis teázó + kávézó + 4-5 gép netnek linuxxal + open officeval így a költségek majdnem feleződnek + a pultos betudja írni még manipulálni se tud, mert úgysincs esze hozzá!
nem ?
Buga_Laci:
Linux felejtős egy netkávézóban, ahova 1.0-ás Windows felhasználók járnak be...nem is az XP amúgy a nagy tétel, hanem a gépek, meg a havi költségek. Ha nem gamerekre akarsz építeni, akkor kell az XP. Másrészt meg vedd figyelembe, ki az a réteg, aki netkávézóba jár. Gamer helyre viszont 2.5-3x-os a gépek induló költsége.
A netcafé szoftver jó dolog, egy baja van, hogy borzasztó egyszerű kikapcsolni, és erre egy laikus is hamar rájön
Az üdítőautomata jó ha van, de én beszéltem üdítős céggel is, és hát azért abból nem lehet meggazdagodni, sőt. A fénymásoló sokkal jobb üzlet, csak kell rá egy fél ember legalább.
Nagyika:
a tervben vedd figyelembe azt is, hogy ha nincs túl nagy forgalmad (az elején ez lesz), az alkalmazottakat, a bérleti díjakat, stb. akkor is ki kell majd fizetni. Ugye a kétemberes minimálbéres variáció volt 168.000, de erre nyugodtan számolhatsz még többet, ahogy írták, mert ennyiért senki nem vállalja el.
Kávézó + teázó: felejtsd el, ha egy kenyeret is megkensz ahhoz is x db papír, ÁNTSZ engedély, végzettség, szakképzett személyzet kell, több vele a kínlódás mint a haszon.
Elküldve: 2005. 03. 22. 10:36
Én ahol voltam netkávézóba móváron ott linux volt. Tudtam használni mellettem az idősebb faxi is, csak böngészésre szerintem jó! Tuti hogy sok a papír a "kenyér kenésnél
Elküldve: 2005. 03. 22. 10:51
Meg ugye szombat délutánonként inkább a Lanparti hozza a pénzt szerintem oda se kell nagyon erővas, max az ügyfél nem 1600x1200-ba fog játszani
Meg kell valami szellemi meo is mellé, amivel elfoglalja az ember magát, meg ugye az is hozzon pénzt
Amugy csinálj kuplerájt az hozz pénzt dögivel
Elküldve: 2005. 03. 22. 11:04
Idézet: Richardka - Dátum: 2005. márc. 22., kedd - 10:51
Normálisan be kell állitani a felhasználót és akkor nem tudsz mit elrontani rajta, mert nem tudsz belenyúlni.
A linux szerintem is jó megoldás, ismerős a helyi hotelban felraktak egy suse-t, mozilla-t és azzal netezhetnek a vendégek. Eddig nem volt rá panasz, mert csak böngészésre tökéletes a rendszer. A netes gépek mellett tényleg kell egyéb dolog is, fénymásolás, nyomtatás, ilyesmi amivel némi plusz bevételt is lehet szerezni.

Súgó
A téma zárva.