HWSW Informatikai Kerekasztal: Vállalkozás, amit megéri elindítani - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vállalkozás, amit megéri elindítani Ötletek, költségek Értékeld a témát: -----

#2401 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 05. 28. 16:32

Átraktam az egészet az előző hsz.-ba. :)

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 16:35 -kor

#2402 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 16:45

Idézet: Kory - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 17:30

Nem attól tárgyi eszköz valami hogy 50 ezer Ft felett van, hanem attól hogy mennyi ideig szolgálja a vállalkozás működését.  Egy 30 ezer Ft-os fényképezőgép vagy egy 40 ezer Ft-os monitor is tárgyi eszköz például, mert nem megveszed és holnap kidobod vagy anyagként felhasználod, hanem évekig működik.

Amire te gondolsz, az a "nagy értékű tárgyi eszköz" , amúgy már évek óta 100 ezer. :) Erre valóban külön szabályok vannak számvitelileg (pl. a vállalkozás nem írhatja le egyben és szabályzatban kell leírni, hogy mennyi ideig használják, majd ennyi idő alatt is írható le költségként).

--------
Jó végülis egyetértek, bár azért a könyvelő (főleg ha akkor látja először) se fogja azt megmondani mennyi lesz az árbevétele, kapásból először mondjuk kisvállalkozónál nem szoktak ÁFA-val indítani.

Ma már nem szokás egy 30eFt-s akármit betenni tárgyi eszköznek, simán anyag/költség, azt annyi.

#2403 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 05. 28. 16:54

Idézet: Kory - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 17:30

Amire te gondolsz, az a "nagy értékű tárgyi eszköz" , amúgy már évek óta 100 ezer. :)

Ennek ellenére cégeknél 50ezresnél van meghúzva a határ, oszt mivel a monitor is szinte olcsóbb, át is mentek "eldobható" kategóriába. De más a cégnél, más EVnél, vagy csak rosszul tudják, hogy az most nettó 50, vagy bruttó, vagy a számla végösszege, vagy az alkatrészek egyenként.

De céges auditnál 50ezresnél volt a határ a vasaknál, ami alatta volt az kb. a kutyát sem érdekelte, felette meg leltári szám szigorúan.
Make love not Wor.

#2404 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 17:14

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 17:45

Ma már nem szokás egy 30eFt-s akármit betenni tárgyi eszköznek, simán anyag/költség, azt annyi.

Szerintem ez nem szokás kérdése, de ha megmutatod egy jogszabályban vagy APEH irányelvben, hogy pl. a 40 ezer Ft-os monitor NEM tárgyi eszköz, és nem kell egyedileg nyilvántartani (stb.), akkor azt mondom oké. :)

Persze én is hülyeségnek tartom, hogy a 10 ezer Ft-ért vett előfizetéses mobiltelefon is tárgyi eszköz, de van egyedi azonosítója, gyári száma, 1 évnél tovább szolgál, stb. és szerintem ezt a jogszabályt nem módosították.

Az APEH nálunk (cégnél ahol dolgozom) abba is belekötött (igaz nem volt bünti ebből), hogy miért vettünk 1,5 évente mobiltelefont ugyanannak a kollégának és 2 évente monitort (elköltségeltünk amortizációba), amikor még a régi is "jó volt", tehát csak kényelmi szempontból cseréltünk (meg hogy "csináljunk költséget"). A hülyeség az volt, hogy nem volt róla selejtezési szakvélemény hogy nem használható (és nem is volt selejtezve), de később megoldottuk.

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 17:21 -kor

#2405 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 17:15

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 17:54

Ennek ellenére cégeknél 50ezresnél van meghúzva a határ, oszt mivel a monitor is szinte olcsóbb, át is mentek "eldobható" kategóriába. De más a cégnél, más EVnél, vagy csak rosszul tudják, hogy az most nettó 50, vagy bruttó, vagy a számla végösszege, vagy az alkatrészek egyenként.

De céges auditnál 50ezresnél volt a határ a vasaknál, ami alatta volt az kb. a kutyát sem érdekelte, felette meg leltári szám szigorúan.

Most ugye attól függ melyiknél meg hol. Jobban is járnának ha 100 ezernek vennék. :)

Szerintem nettó, legalábbis ÁFÁ-s cégnél a nettót szokták venni, kivéve ha az ÁFA nem igényelhető vissza, akkor bruttó (pl. személygépkocsinál).

Hisz ha a bruttót állítaná be pl. egy monitornál, akkor "elköltségeli" az ÁFÁ-t (amortizációban), meg vissza is igényli ÁFA bevalláskor?

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 28. 17:18 -kor

#2406 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 18:00

Idézet: Kory - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 18:15

Szerintem nettó, legalábbis ÁFÁ-s cégnél a nettót szokták venni, kivéve ha az ÁFA nem igényelhető vissza, akkor bruttó (pl. személygépkocsinál).

Amennyibe a cégnek kerül az adott valami az számít. Ha normál áfás cég, akkor a nettó érték. De ha áfát nem tud visszaigényelni akkor a bruttó összeg.

#2407 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 18:03

Idézet: Kory - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 18:14

Szerintem ez nem szokás kérdése, de ha megmutatod egy jogszabályban vagy APEH irányelvben

Nem mutatok mert ezek nincsenek leírva.
Sok céget és sok könyvelőt (és megint sok könyvelő-céget) ismerek, így megy mindehol. Tuti, hogy nálatok is így csinálják.

szerk:  "kisértékű tárgyi eszközöket nem kötelező nyilvántartani"  -  ezt találtam, még keresem hivatalosnak elfogadható oldalon is

na megvan:  számviteli törvény 80.§ (2) bekezdése

Idézet

A 100 ezer forint egyedi beszerzési, előállítási érték alatti vagyoni értékű jogok, szellemi termékek, tárgyi eszközök bekerülési értéke - a vállalkozó döntésétől függően - a használatbavételkor értékcsökkenési leírásként egy összegben elszámolható.

Szerkesztette: pgyafi 2008. 05. 28. 18:21 -kor

#2408 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 21:15

hát, köszönöm a tartalmas információkat, azt hiszem ezt most mégsem sürgetem annyira...
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2409 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 21:36

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 22:15

hát, köszönöm a tartalmas információkat, azt hiszem ezt most mégsem sürgetem annyira...

Annyira nem szörnyű, de ez van. Azt kell számolnod, hogy van havi fix kiadás, mellé ami melódért eddig elkértél 30 küvecset, az most 60+ÁFA, oszt nagyjából jó is.
Make love not Wor.

#2410 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 21:44

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 21:15

A vállalkozás kiváltására és fenttartására elfolyó zsetonod biztos hogy nem állna arányban azzal amennyi bevételed lenne. (Legalábbis ha jól veszem ki a szavaidból), de...

Mondok jobbat: Egyrészt ha van valamilyen fix állásod, akkor a havi járulékokat nem kell befizetni. (Mert ugye már megfizetted, feltéve ha legalább minimálbért keresel és havi 40 órára legalább be vagy jelentve.) Így csak a könyvelő meg a folyószámla marad (és évi 5 v 10e közzétételi díj) amitől mindjárt más a leányzó fekvése.

Vagy ha neked nincs fix melód, akkor keress valakit akinek van és bevállalja helyetted a dolgot...

Csináljatok egy BT-t, a beltagnak legyen bejelentett melója, te meg legyél kültag. A cég "tulajdonosai" korlátlan mértékben végezhetnek munkát a cégben, nem kell hozzá semmiféle egyéb cucc. 2 év után át lehet csúszni EVÁ-snak (vagy eleve 2 éve működő BT-t venni, de akkor kicsit többe lesz a cégátvétel szvsz) és a kiszámlázott zséből ledobsz 25%-ot 'osz jónapot.

Persze akkor nincsen áfázás meg "elszámolom az elkopott cipőm talpát is" de ha jól értettem szolgáltatni akarsz, ahhoz meg teljesen jó...  ;)
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2411 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 22:09

Idézet: Zsul - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 22:44

Csináljatok egy BT-t, a beltagnak legyen bejelentett melója, te meg legyél kültag.

Legtöbb ilyen jellegű céges ismerősök általában jól össze szoktak kapni egy idő után. Én meg szopok, mikor egyik is rendel valamit, meg másik is, vagy domain az én nevemen van, aztán utána két külön cég is igényli, mert az övé a domain meg az ötlet, blábláblá.

Elég bonyás dolog összemelózni, meg elszámolni, főleg a közterheken való osztozás, mikor könyvelőnek darabra kell leadni a számlát, hogy azt a melót ki csinálta, abból mennyi megy a cégnek, mi megy az embernek.
Make love not Wor.

#2412 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 22:11

Idézet: Zsul - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 22:44

Csináljatok egy BT-t, a beltagnak legyen bejelentett melója, te meg legyél kültag.

Ja, meg a akkor a beltag felel mindenért, nem győz majd szerződni, aláírni. Ha kolléga csinál egy csomó számlát, de nem jön be a lóvé, akkor kettőjüktől viszi el az APEH. Ha nem bírja elvinni, akkor még mindig ott van a beltag lakása.
Make love not Wor.

#2413 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 28. 22:13

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 22:09

Legtöbb ilyen jellegű céges ismerősök általában jól össze szoktak kapni egy idő után. Én meg szopok, mikor egyik is rendel valamit, meg másik is, vagy domain az én nevemen van, aztán utána két külön cég is igényli, mert az övé a domain meg az ötlet, blábláblá.

Igaz, de én arra gondoltam, hogy anyu/apu/tesó/legjobbhaver ilyesmi.. Nem "átlag" ismerőst keresni...

Idézet

Elég bonyás dolog összemelózni, meg elszámolni, főleg a közterheken való osztozás, mikor könyvelőnek darabra kell leadni a számlát, hogy azt a melót ki csinálta, abból mennyi megy a cégnek, mi megy az embernek.

Ezért jó az 'éva :Đ Nincs vita. Mindenki bedobja a számlája után a kötelező sarat, a maradék évi párezer költségen meg tudjanak már osztozni :Đ
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2414 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 06:17

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 23:11

Ha nem bírja elvinni, akkor még mindig ott van a beltag lakása.

Igen, de a beltag 80 éves minimál vagyonú kisnyugdíjas szok ám lenni. Míg a kültagnak van kemény kb. 10 ezer Ft betéte, azzal a sokkal mind felel, aztán hajta a többmilkós bizniszt. Ha beüt a krakk, a hitelezők nem sokat látnak viszont. Persze ilyen formációval óvatos, komoly üzleti partner nem paktál, de van elég balek, akit be tudnak palizni.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#2415 Felhasználó inaktív   Kory 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 06:49

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 28., szerda - 19:03

Nem mutatok mert ezek nincsenek leírva.
Sok céget és sok könyvelőt (és megint sok könyvelő-céget) ismerek, így megy mindehol. Tuti, hogy nálatok is így csinálják.

szerk:  "kisértékű tárgyi eszközöket nem kötelező nyilvántartani"  -  ezt találtam, még keresem hivatalosnak elfogadható oldalon is

na megvan:  számviteli törvény 80.§ (2) bekezdése

Nálunk nem így csinálják (hanem úgy ahogy elmondtam, tudom bonyásabb). :) Másrészt az általad hivatkozott paragrafus nem arról szól, hogy nem kell nyilvántartani, hanem arról hogy egyben el lehet számolni költségként, oda is van írva hogy értékcsökkenési leírásként, azt pedig "anyagra" nem szokás számolni, tehát ettől még tárgyi eszköz ugyanúgy, csak 100%-os a leírási kulcsa technikailag. Nem ugyanaz szvsz.

Szerkesztette: Kory 2008. 05. 29. 06:52 -kor

#2416 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 12:38

Új teáor számok miatti társasági  szerződés módosítás  megvan már?!

kell a pénz az ügyvédeknek..

szerk:  bővebb info
http://www.fn.hu/vallalkozas/20080428/juli...atarido_188148/

Szerkesztette: pgyafi 2008. 05. 29. 12:44 -kor

#2417 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 12:44

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 29., csütörtök - 13:38

Új teáor számok miatti társasági  szerződés módosítás  megvan már?!

kell a pénz az ügyvédeknek..

Már beszéltem Vele, nem lesz occsó. Azzal biztatott, hogy nem kötelező, meg nincs leírva szankció, hogy mi van, ha nem csinálom meg. Mondom bazz, ernnyire ügyvéd nem lehetsz, majd később kitalálják a szankciót, oszt tripla díjat bukok.

De ez jó húzás volt, hogy sok 10ezres költséget most kihúznak az emberből, mert csak.
Make love not Wor.

#2418 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 12:51

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. máj. 29., csütörtök - 13:44

Már beszéltem Vele, nem lesz occsó. Azzal biztatott, hogy nem kötelező, meg nincs leírva szankció, hogy mi van, ha nem csinálom meg. Mondom bazz, ernnyire ügyvéd nem lehetsz, majd később kitalálják a szankciót, oszt tripla díjat bukok.

De ez jó húzás volt, hogy sok 10ezres költséget most kihúznak az emberből, mert csak.

önkori ügyintéző szerint jan1től ismét változnak a teáorok így cumi a mostani átíratás

#2419 Felhasználó inaktív   Ombuccmann 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 12:54

Ha nem szükséges akkor ne erőltesd, de a fényképezés-videozás mint egyéb művészeti tevékenység gyakorlatlag bármi költség elszámolását lehetővé teszi. Ha nem bocsátasz ki számlát akkor bukod azokat a költségeket, vagyis azok elszámolhatóságát amit egyébként is kifizetsz.
Azt kell felmérni hogy mekkora forgalom várható az első pár évben, illetve mekkora forgalomtól esel el ha nem vagy számlaképes.

#2420 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 05. 29. 14:14

Hőőőőj, mit találtam a cégemben:

7420 '08 Fényképészet

De valahol van videós és egyéb utómunka, sokszorsítás. Mikor társulunk?
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • 123
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.