HWSW Informatikai Kerekasztal: Vállalkozás, amit megéri elindítani - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vállalkozás, amit megéri elindítani Ötletek, költségek Értékeld a témát: -----

#2441 Felhasználó inaktív   Schwarzmueller 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 04. 06:35

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jún. 4., szerda - 0:49

Jobban jársz, kérdés mi van benne a "járulékokban". Ha csak a havi kötelező, meg az ÁFA, akkor össze kell tenni a két kezed. Ugyanis a forgalmad után is lennének költségek, meg növeled a nyereséget, iparűzési dolgok, meg a többi, amihez rohadtul nem értek, csak könyvelő küldi róla a megfejtéseket, hogy mikor milyen címszó alatt húznak le.

Amikor mi többen kezdtük, akkor külön könyvelték a számlákat is, mintha 2 cég lenne, külön számoltak ki/be ÁFÁt, iparűzésit, ilyesmiket.

ááá ne is mondd.. en kuldozgetem a ceg utalasait, ugyanis anno jobb hijan az en gepemre lett telepitve a bankos szoftver es latom, hogy anyamek milyen cimszo alatt miket fizetnek ki...

30-an is jott vmi a konyvelotol, hogy iparuzesit meg tarsasagit ado formajaban 31-en fizessen be kb 400k-t..  :omg:  :o

szerk.: amit meg irni akartam.. ja, ossze is teszem a kezemet, hogy csak az afat meg a havi kotelezoket kell leirnom.

Szerkesztette: Schwarzmueller 2008. 06. 04. 06:36 -kor

Régebben csak úgy futottak utánam a nők, de ma már nem lopok retikült.....

#2442 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 04. 07:43

Idézet: carcass - Dátum: 2008. jún. 3., kedd - 22:08

Jól tudom, hogy az iparűzési adónál az adóalapot a bér és járulékköltségek nem , csak az egyéb költségek csökkentik? :think:

Nem egészen!

Idézet

Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja - főszabály szerint - az értékesített termék, illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások értékével, valamint az anyagköltséggel.

Nagy vonalakban ez azt jelenti, hogy ha veszel valamit 100 Ft-ért és eladod 150-ért akkor a TA alapja 50 Ft. De ebből alapvetően nem írhatsz le semmit, legfeljebb ha a helyi önkormányzat erre lehetőséget ad (nem nagyon szokott :Đ) Szolgáltatás esetén pedig így néz ki: Mondjuk könyvkötő vagy. Bekötsz egy könyvet mondjuk 150 Ft-ért amiből az anyagköltség 50 Ft, akkor 100 Ft lesz az adóalap. Ezen csak a közvetített szolgáltatások nettó értéke változtat. Ha mással ragasztatod össze és ő kér érte 20 Ft-ot akkor azzal csökkentheted az adóalapot, de a könyvkötőgéped havi törlesztésével pl már nem...
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2443 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 10. 19:29

Na, teáor módosítás megvan?  Kinek, mennyiért csinálták/csinálják?

#2444 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 06. 10. 22:17

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. jún. 10., kedd - 20:29

Na, teáor módosítás megvan?  Kinek, mennyiért csinálták/csinálják?

Nekem asszem kb. 60+fát mondtak.

Amúgy jók a konertált dolgok, mondtam ügyvédnek csináljuk újra az egészet, erre most válogathatom. Faszkivan az egésztől, de jó indok, hogy kicsit rendbe tegyem a cég papírjait.

Ügyvéd szerint sok a tevékenységem, amit redukálni kell. De alapban a webes dolgok, tervezés, szervezés, online streaming, videófeldolgozás, dísznövények már egy kisebb dossziét kitesznek, amit nem nagyon lehet redukálni.

Nyilván a repülőgép kölcsönzését meg az alkotóművészetet kitörlöm, meg matekoztam mivel segythetnénk egymást, vagy ugye le lehet kérni más cég dolgait, de semmi okos nem jutott az eszembe, csak annyi, hogy ha valaki megírja, akkor ctrl+c meg ctrl+v-vel át bírom menteni.
Make love not Wor.

#2445 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 10. 23:16

az alkotóművészet pedig jó, abba bármi belefér :D
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2446 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 06. 10. 23:31

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 0:16

az alkotóművészet pedig jó, abba bármi belefér :D

Annyi joker tevékenység van, mint az állat. Aztán ki tudja, mihez mi kell. Oszt ha én lant alkotok, meg win szervert, meg telepítést, vagy éppen DVDfilmet, vagy faragott szobrot? Tudja a fene.
Make love not Wor.

#2447 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 07:16

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jún. 10., kedd - 23:17

Ha csak teáor módosítás, akkor az k. sok.

Én úgy estem neki, hogy végignéztem a 08-as teáort, és mi az ami kellhet belőle.
Majd a fordítóprogrammal megnéztem a jelenlegieket, miket mond helyette.  Ha nem volt még az előző listában, akkor belekerült.

#2448 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 08:44

Azt remelem tudjatok hogy a sima atforditas az illetek mentes. Csak az nem ha uj tevekenyseget vesz fel valaki. Nem art aztsem figyelmen kivul hagyni hogy egyes tevekenysegek vegzese csak akkor lehet ha van megfelelo vegzetseg vagy vegzetsegu alkalmazott. Ezt bizonyos esetekben az APEH ellenorzi.
Az informatika atok de jo hogy van.

#2449 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 08:48

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jún. 10., kedd - 22:17

Nekem csak a teaor valtozasra 25 + AFA-t kert az ugyved, igaz nincs alapitookiratom mert EC.

#2450 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 08:54

Idézet: szaki - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 9:44

Azt remelem tudjatok hogy a sima atforditas az illetek mentes. Csak az nem ha uj tevekenyseget vesz fel valaki. Nem art aztsem figyelmen kivul hagyni hogy egyes tevekenysegek vegzese csak akkor lehet ha van megfelelo vegzetseg vagy vegzetsegu alkalmazott. Ezt bizonyos esetekben az APEH ellenorzi.

Kérdés, hogy mi számít új tevékenységnek! Van ahol 1db 03-asból lett 4-5db 08-as.

Hol lehet tevékenység - végzettség öszefüggéseket találni?

Mondjuk ez vállakozóknál jelent igazán gondot, mert sok helyen meg sem kapja az új igazolványát amíg nem visz papírokat. Viszont olvastam, van ahol nem foglalkoztak ezzel.

#2451 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 08:57

Idézet: szaki - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 9:48

Nekem csak a teaor valtozasra 25 + AFA-t kert az ugyved, igaz nincs alapitookiratom mert EC.

Hát igen! De ugye cégnél le kell gépelni legalább 3-10 oldalt, meg kinyomtatni, meg különben is.. és máris 40-50e  lesz...

#2452 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 16:51

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 8:57

Hát igen! De ugye cégnél le kell gépelni legalább 3-10 oldalt, meg kinyomtatni, meg különben is..   és máris 40-50e  lesz...

Reges regen meg kb 6 eve alaposan koruljartam egy ugyveddel a cegjogot, es az alapito okiratot. Nem szokas de igy is szabalyos:
- alapito okiratban csak a fo dolgok szerepelnek es azok a leirasok amik nem vagy igen ritkan valtoznak
- elso melleklet maga a tagok es vezetok adatai
- masodik melleklet a tagok es vezetok kotelezettsegei al fejezetekben (uj oldalon kezdi, igy csak az adott oldalt kell modositani)
- harmadik melleklet a tevekenysegi korok adatai
- negyedik azok a reszlik amik biztossan valtoznak 1/2 evente ami mint biztonsagi elem szerepel

Ha valtozas tortenik nem az egesz iratot erinti csak azt a mellekletet amit modositunk vagy annak egy oldalat vagy oldalait ergo nem xx oldalt kell ujra irni csak x oldalt.

Igaz ehez az is kell hogy az ugyvedet elhajtsuk a banatosba ha szukseges, es megtudjuk "zsarolni" azzal mashova viszuk az ugyeinket ha komolytalankodik  :D

Ergo lenyegtelen hogy adott ceg milyen formaban uzemel a cgepapirok igen kevesben kuonboznek. Az mar indokolatlan egy PC-s vilagban hogy a nyomtatvany kitolto szoftverben 3 sorral tobbet kell beirni. TEAOR eseteben.

#2453 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 11. 16:56

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 8:54

Kérdés, hogy mi számít új tevékenységnek!   Van ahol 1db 03-asból lett 4-5db 08-as.

Hol lehet tevékenység - végzettség öszefüggéseket találni?

Mondjuk ez vállakozóknál jelent igazán gondot, mert sok helyen meg sem kapja az új igazolványát amíg nem visz papírokat. Viszont olvastam, van ahol nem foglalkoztak ezzel.

KSH illetve az onkmany irodaban is segitenek nekik igen reszletes webes vagy milyen eleresuk van egy igen reszletes leirashoz 6 szamjegyig ott vannak felsorolva a vegzettsegi eloirasok.

Vannak ahol valoben nem foglalkoznak ezzel, ha csak sima atforditas van es nincs zaradekolas. Ha ilyen esetvan akkor a regi papirok alapjan megy tovabb a dolog. Kerdes mi tortenik egy ellenorzes vagy olyan birosagi ugy eseten ahol kerik a mukodeshez szukseges iratok bemutatasat, a birosago ekkor hasal el az ugy teljesen es kerul vesztes pozicioba az ember fia.

#2454 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 08:03

Idézet: szaki - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 17:56

KSH illetve az onkmany irodaban is segitenek

cégeknek nem segítenek, nem rájuk tartozik

#2455 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 08:11

Idézet: Jahno - Dátum: 2008. jún. 11., szerda - 0:31

Annyi joker tevékenység van, mint az állat. Aztán ki tudja, mihez mi kell. Oszt ha én lant alkotok, meg win szervert, meg telepítést, vagy éppen DVDfilmet, vagy faragott szobrot? Tudja a fene.

Ha az elmúlt 1 évben nem végeztél adott tevékenységet (=nem állítottál ki számlát), akkor azt bizony töröltetni kellene.

+ Vannak olyan tevékenységek, amik mindeféle bevallás és/vagy engedély kötlesek. Pl. nálam ilyen a 18.12 Nyomás (kivéve:napilap)  csoda = prospektus, szórólap, reklámanyagok készítése. Na ennél külön bevallásokat kell készíteni, mit, mennyit csináltál, és mennyit fizetsz utána környezetvédelmi díjat. Ezért ki is lett szedve.

Szóval mindent nem csinálhatsz. Az csak régen működött, hogy majdcsak jó lesz valamire és kizárásos alapon ment a tevékenység kiválasztás.

+ cégeknél akiknek nem a 2006-os GT szerint van írva a társasági szerződése (=az első pár sorban nem a 2006 IV -re hivatkozik)  annak ezt is át kell írni, áttérést bejelenteni, közzétenni, + zsozsó ügyvédnek + illeték ---- ergo a 100-as tutira meg van  :mad:

#2456 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 16:56

Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági, és Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter vállalkozói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetésük után bejelentették, hogy a TEÁOR számok módosítására vonatkozó kötelezettség teljesítési határideje társaságok és egyéni vállalkozók esetében egyaránt 2008. december 31.-ére hosszabbodik meg. Az eredeti, június végi határidőt elmulasztó vállalkozások így mentesülnek az esetleges joghátrányok alól.

#2457 Felhasználó inaktív   szaki 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 20:51

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 16:56

Bajnai Gordon, nemzeti fejlesztési és gazdasági, és Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter vállalkozói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetésük után bejelentették, hogy a TEÁOR számok módosítására vonatkozó kötelezettség teljesítési határideje társaságok és egyéni vállalkozók esetében egyaránt 2008. december 31.-ére hosszabbodik meg. Az eredeti, június végi határidőt elmulasztó vállalkozások így mentesülnek az esetleges joghátrányok alól.

Tarsosagok eseteben kijott a rendelet EV-k nel nem csak tervezik. Ergo mivel nekik a hatajos rendletek szerint lejar a hatarido menni fog a bunti az APEH-tol az tuti.

#2458 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 21:06

Idézet: pgyafi - Dátum: 2008. máj. 29., csütörtök - 13:38

kell a pénz az ügyvédeknek..

Igazából az államnak kell. Nem az ügyvédek találták ki az új TEÁOR-t, és nem ők kötelezik a cégeket a módosításra. Viszont ha már az állam előír ilyesmit, miért pont az ügyvéd munkájának az ellenértéke az, amibe mindenki beleköt?  :mad:

#2459 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 21:27

Idézet: desiderius - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 21:06

Viszont ha már az állam előír ilyesmit, miért pont az ügyvéd munkájának az ellenértéke az, amibe mindenki beleköt?  :mad:

Mert nem kerülheted meg az ügyvédet.  :rolleyes:  Ez olyan mint a közjegyző: Letölti azt a cégkivonatot amit én is letudnék ráadásul ugyanonnan, nyom rá egy bélyegzőt és tartja a markát... Senki sem akarja elvenni az ügyvédek kenyerét, de te is furcsán néznél, ha pl a fürdőszobádat nem újíthatnád fel magad ha meg tudod csinálni, hanem egy csavar meghúzásához is kötelező lenne egy szerelőt hívnod, aki kérne egy tízezrest... Tudom, sarkítok.. De akkor is ez van...
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2460 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 21:44

Idézet: Zsul - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 22:27

Letölti azt a cégkivonatot amit én is letudnék ráadásul ugyanonnan, nyom rá egy bélyegzőt és tartja a markát...

Igen, de a közjegyző min. 8 évet tanult azért, hogy rányomhasson egy olyan bélyegzőt, amitől az közokirat lesz... Úgyhogy a példád nem sarkítás, hanem egyszerűen hibás.

Ps.: Mellesleg: van amihez nekem is kötelező szerelőt hívni: ld. gázkészülék bekötés...

Szerkesztette: desiderius 2008. 06. 12. 21:45 -kor

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 121
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.